Varný ostrůvek? Ano x ne?

Moc se nám líbí varný ostrůvek, můžete mi prosím dát info kdo s ním má jaké zkušenosti z hlediska praktičnosti (např. smažení...) Neprská vám olej na podlahu za ostrůvkem? Nebo raději doporučíte mít varné centrum klasicky v kuch. lince? Moc díky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@lisska My jsme v dřívější kuchyni varný ostrůvek měli, teď máme také a do nové si ho rozhodně pořizovat nebudeme. Z praktického hlediska nám vůbec nevyhovuje neb vaříme hodně, denně. Prskání je (nebo aspoň u nás byl) problém, taktéž ostrůvek používám na běžné práce...krájení zeleniny, válení těsta na vále, krájení chleba...a drobky, mouka mají tendenci padat všude okolo ostrůvku. Myslím, že po letech používání ostrůvku už mám jistou praxi a jsem schopná nepořádek udržet v normálních mezích, ale i tak se tomu nevyhnu. Nebo jsem taky možná hotovej ostrůvkovej antitalent :-D Ale za mě už ostrůvek ne.
Odpovědět
@haleni Moc díky za odpověď, já si to myslela, že to s ostrůvkem není jen tak:-S S padáním drobků atd. počítám, to se mi stává běžně, ale šlo mi hlavně o umístění té varné desky... ještě jsem přemýšlela, jestli by pomohlo za varnou deskou o kousek vyvýšenou skříňku (ve stejném designu jako bude linka - jakoby místo baru), která by z druhé strany sloužila jako odkládací prostor s policema...
Odpovědět
Profilova fotka
@lisska Tak za mě ano :-) Máme varný ostrůvek a jsem moc spokojená. Záleží na celkovém uspořádání kuchyně. Mám krok do lednice, otočku do koše, takže není žádný problém. S prskáním malý problém je, ale to by byl, ikdybyste měla varnou desku mimo ostrůvek. A že by to "prsklo" až na podlahu za ostrůvkem - to se mi ještě nestalo - asi máme dostatečně široký :-) Ale jde to řešit třeba i tou vyvýšenou skříňkou, jak jste psala. Nebo třeba tvrzeným průhledným sklem, někde jsem viděla a vypadá to zajímavě - sklo od ostrůvku až do stropu na šířku varné desky. Jedinné, co můžu poradit, udělat kolem desky dost místa, kvůli přípravě potravin k vaření. No a pokud by to byl opravdu velký varný ostrůvek, popřemýšlet, jestli by se tam nevlezlo i umyvadlo - to mi trošku vadí, že se musím kvůli mytí zeleniny otáčet a přecházet, ikdyž jen krok, k umyvadlu. ... Ale já bych brala ostrůvek zase :-) . Jooo a ještě jedna poznámka - pokud budete chtít digestoř, tak ostrůvkové jsou o několik tisíc dražší než klasika ....
Odpovědět
@lisska Za mě taky určitě ano. Na zem nám to určitě neprská, za varnou deskou máme ještě kousek plochy, nedovedu si představit, co bysme museli vařit nebo smažit, aby to prskalo až za. Záleží hodně jak byste ten ostrůvek měli široký, pak ani ty drobky na druhou stranu nepadají. Jinak jsem s tím hrozně spokojená, přijde mi to právě praktický, stojím čelem do jídelny, povídám si, vedle varné desky máme i dost místa na přípravu, podáváme si to přes to apod., je to super. Za mě určitě, nenašla jsem jedinou nevýhodu, krom teda té digestoře, jak psala @andy.ja ale myslím, že u nás to nějak velký rozdíl ani nebyl.
Odpovědět
Profilova fotka
jám mám taky varný ostrůvek, a už si to jinak nedokážu představit, nejsem pri vareni odstrcena a nemusím koukat do zdi - naopak vidím na děti jak si hrají v obýváku, když přijde návštěva, vykládám si při chystání a míchání... a pak praktická stránka věci - taky bez problému, drobky podle mě padají všude, i kolem běžné linky u stěny...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
ahoj, dovolím si trošku oživit diskuzi, ať zbytečně nezakládám novou. Jakou jste po čase spokojeni s varnou deskou na ostrůvku? Co byste případně změnili nebo udělali jinak?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj oživuju znovu diskuzi přidá prosím někdo svůj názor ? :-)
Odpovědět
Já tedy používám ostrůvek "jen" rok a za mne určitě doporučuji. V ostrůvku mám i dřez, myčku, takže jediné, pro co se otáčím, je lednice a trouba. Jak už tady bylo napsáno, ostrůvek je super v tom, že se nemusím koukat do zdi při vaření, mohu si povídat s partnerem, návštěvou a necítím se odstřená. Výhodu vidím také v tom, že jsme oba s partnerem vysocí a v předchozím bydlení jsme se neustále hlavou bouchali o vrchní skříňky. A co se týče padání drobků či prskání oleje - nepociťuji nějaký rozdíl v nárůstu bince :D Já už bych neměnila a ostrůvek všude vychvaluji :)
Odpovědět
@nikra_ nemáte prosim foto toho ostrůvku? Dekuji moc
Odpovědět
@jajinka121 Dobrý den, přikládám fotky naší kuchyně. Ostrůvek má délku 180 cm a šířku 100 cm. Nešlo mi to pěkně vyfotit, protože z každé strany máme stěnu, tak snad z toho půjde vidět to, co potřebujete :)
Odpovědět
@nikra_ moc dekuji, fotky super, to mi pro představu stačí. Nakonec asi uděláme jen varnou desku uprostřed ostrůvku.
Odpovědět
Já jsem spokojená, taky jsem se bála, že to bude všude prskat a tak, ale vůbec se to neděje a je to hrozně komfortní vaření.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lisska Ahoj prska to uplne stejne jako kdyz to mas u zdi,pokud bude vareni v vzdy je lepsi kdyz ostruvek je hlubsi cca 900mm+ jako u @vitezove
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@nikra_ Dobrý den, mohla bych se zeptat jak máte Vyvedenou digestoř? :-) na fotce nejde vůbec vidět. Děkuji
Odpovědět
@vitezove Dobrý den, mohla bych se zeptat jak máte vyřešenou digestoř nad varnou deskou ?.)
Odpovědět
@petrabre Dobrý den, digestoř nemáme. Nepovažovali jsme ji s partnerem za důležitou. V předchozím nájemním bytě jsme ji měli k dispozici, a jediné, co zvládala bylo hučet. Proto jsme se rozhodli finance, které by připadly na nákup digestoře, využít jinak :) A navíc máme čističku vzduchu, která případné pachy odfiltruje.
Odpovědět
@nikra_ A WC na přívod vody napojený máte?, nebo to taky považujete za nedůležité?:-) Bez urážky, ale už od dob co člověk vynalezl oheň, tak měl řešen přívod vzduchu a odvod spalin, no a v 21 století jsme samozřejmě dále a máme digestoř, která má také svůj účel a nějaká čistička vzduchu ji NENAHRAZUJE.
Odpovědět
@petrabre u toho ostrůvku jde udělat buď vysouvací z linky (ale ta není nic moc) nebo prostě ze stropu velkou komínkovou :)
Odpovědět
@nikra_ Sorry jako, ale přesně takto by kuchyně neměla vypadat. Je krásná, ale nehodí se na vaření...
Odpovědět
@pepitocz Ja jsem byla taky zaskocena. Moje kuchyn ma o 2,2 m delsi pracovni plochu a nekdy to skladam i na zem. Takovou kuchyn bych vyuzila na ohrivani pizzy.
Odpovědět
@panlorenc Ano, wc máme napojené na přívod vody, splachujeme :-P Prostě nám to s partnerem nepřišlo důležité, místo toho správně vyvětrám (což spousta lidí nedělá.. ale to je na delší povídání). Pokud akutně potřebuji řešit pachy z vaření, tak mi je výkonná čistička vzduchu spolehlivě eliminuje. @pepitocz Co se týče kuchyně, tak splňuje ergonomii. Z vašeho pohledu zprava - vytáhnu potraviny z lednice, otočím se k ostrůvku, omyji potraviny, jsem pravák, tudíž vpravo vedle dřezu položím na prkénko. Nachystané potraviny, přesunu doprava do hrnce na indukci, či se otočím a vložím do trouby. Po vaření uklidím nádobí do myčky, která je v ostrůvku uprostřed. Vše na sebe logicky navazuje, nedělám žádné kroky navíc. Tudíž netuším, co je podle Vás špatně. Ale budu ráda, když se dozvím nové informace :)
Odpovědět
@nikra_ spíš jen kvůli tomu, z je malí má pracovní plocha. To by.mi taky vadilo. Jinak je krásná.
Odpovědět
@puhelin a věřte tomu, že v kuchyni zvládám uvařit 4 chodové menu pro 6 osob :) Samozřejmě bych se za větší pracovní plochu nezlobila, ale rámci místnosti, se kterou už se nedalo hnout, byla tato varianta ta nejlepší. Na dvou stranách jsou velké dveře/průchody do chodby a obývacího pokoje, na další straně klasické a balkonové okno. Tudíž jedinná "volná" stěna má délku 3,5metru. A tu jsme využili jako úložný prostor..
Odpovědět
@nikra_ a jaká to je přesně barva, material?
Odpovědět
@78marcela Kuchyň je v bílém laku, ale odstín si bohužel nepamatuji. Vybrala jsem si u stolaře ze vzorků.. Pracovní deska je myslím Kronospan, v té době měli jedinou bílou lesklou absolutně hladkou (můj požadavek), vyrobena na míru v naší šířce.
Odpovědět
@nikra_ Pokud vám v předchozím bydlení digestoř jen hučela, zřejmě jste neměli venkovní přívod vzduchu, tj. např. pootevřené okno. Aby digestoř fungovala, musí jí protahovat, jinak samozřejmě není nikterak efektivní. Každopádně si troufnu tvrdit, že žádná čistička vzduchu vám ty pachy tak rychle a spolehlivě neodfiltruje ani neodvede jako chvíli zapnutá digestoř.
Odpovědět
@nikra_ v bílém? Myslela jsem, že bílé jsou právě jen ty skříňky úplně dole, že zbytek je nějaký světle krémový,smetanovy.
Odpovědět
@78marcela Foto není za denního světla, celá kuchyňská linka je v jednom odstínu sněhově bílé.
Odpovědět
@lukoid Dobrý den, nebudu s Vámi rozporovat, vše bylo provedeno řádně, avšak efektivnost nula. Evidentně každý máme svůj názor na to, zda digestoř ano či ne. A to je na tom právě to krásné, že každý může mít svůj názor :)
Odpovědět
Mám ostrůvek ale bez varné desky a dřezu, jen na přípravu jídla atd..jediné co mi občas chybí je zabudovaná el. do ostrůvku ale bylo pozdě to řešit díky podlaze, jinak bych ji určitě využila. Jsem ráda že mám varnou desku u zdi, mohu si dovolit tam nechat hrnce s jídlem anižby linka vypadala že je neuklizená a člověk když dovaří oběd a jde ho servírovat tak ne vždy má šanci i dobře uklidit celou linku, dále má okolo sebe dost místa a mmj. mi přijde i bezpečnější než například výše uvedená kuchyň od @nikra_. S dětmi bych takto vařit nemohla aspoň ne prvních 5 let. Taková kuchyň je dobrá pro single nebo mladé páry bez dětí. za sebe bych hop doporučovala, osobně mám větší kuchyň tak bych se bez něj i obešla ale místa není nikdy dost. vyzkoušeny mám nakonec obě varianty a tato mi vyhovuje.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?