Velikost kuchyně a obývacího pokoje

Zdravím, nedávno jsme panu projektantovi potvrdili konečnou variantu projektu, nyní mám ale strach, že navržený obývací pokoj s kuchyní je příliš malý. Prosím o Vaše fotky, zkušenosti s velikostí obývacího pokoje s kuchyní cca 30 m2. Děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
my budeme mít cca 35m a malé nám to nepřijde. mohl by být i menší. ale my ho chtěli větší cíleně. záleží jaké máte na bydlení požadavky, jak velké rodiny, sešlosti, životní styl...to bych zohlednila. někomu stačí i menší, někdo nejde pod 50m :-N
Odpovědět
Máme cca 40 metru a prijde mi to akorat. Ale mame v kuchyni ostruvek, ktery zabira vice mista. Jinak na delku máme prostor stejny jako vy. Šíře je přes 5 metru a v obyvaci casti ani tolik prostoru neni potřeba. Máte to moc hezky navržené.
Odpovědět
@vernisse 30 m je dle mého názoru minimum, ale prostor Vám zmenší ještě ten jídelní stůl v prostoru. Já bych ho udělal jako součást kuchyňské linky a přifrknul více vlevo (samozřejmě kuchyni trošku přeuspořádal, protože teď Vám tam překáží lednice), nebo bych linku udělal ne do U, ale ve dvou řadách, tj. stůl by byl napojen na poloostrůvek a linka na druhé straně vč. lednice oddělená. Tak podle mě ten prostor využijete co nejlépe. Také bych se bál toho krbu (krb. kamen) v tak malé místnosti - bude tam neskutečné vedro a ty dveře tam jsou možná i zbytečně (pokud to není kvůli normám), nechal bych to otevřené a zvětšil tak i průchod (teď tam máte 80 cm - futra, což je podle mě málo).
Odpovědět
Ano, 30m je absolutne minimum. Nebude to sice ziadna hitparada, ale pri uskromneni by to stacit mohlo. Pak je otazka ake su dalsie moznosti na zvacsenie...
Odpovědět
Profilova fotka
Máme naplánovaný obývák s kuchyní stejně úplně, i rozměrově :-) akorát kuchyňská linka do G a na levé straně hned na linku napojený stůl :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme ješté o kousek mensi,jinak takřka totožné uspořádání, jen krb vice v rohu u zdi..vzhledem k tomu,ze uz mame dospele dite,co doma uz byva sporadicky,vetsi seslosti a oslavy zasadne poradame venku na terase a pres sezonu jsme stejne stale venku na zahrade ci terase,tak nam i tato velikost plne vyhovuje a mame tam vse co potrebujeme..ovsem planovat ci mit male deti v takovem prostoru si nedokazu predstavit,to bych pod 40m obytne plochy rozhodne nesla...proste podle vaseho zivotniho stylu..
Odpovědět
@vernisse Mě to nějak dramaticky malé nepříjde, obyvák úplně v pohodě a ten jídelní stůl sice taktak, ale taky v pohodě. Teď jsem si měřila kvůli světlům umístění našeho stolu a zjistila jsem, že potřebuju cca 65cm, abych se úplně pohodlně popsadila ke stolu a do ničeho nebouchla (stejně tak chlap, který je ještě o 20cm vyšší). Když sedím, tak je to cca 40cm mezi stolem a zadním okrajem židle. Tak si to někam nakreslete a zjistíte, jestli se v kuchyni můžete pohodlně pohybivat, když u stolu někdo bude sedět ;-). Nevím kolik místa je počítáno mezi stolem a kuchyní, ale připadá mi, že je to min. metr a to by mělo být dost ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 no vidíš a my máme 4 děti a kočku a budeme mít 35m a bude nám to proti dosavadním nájmům připadat jako palác :-D a to jsme oba z velkých rodin a spousta narozenin a sešlostí se pořádá mimo sezonu teras a zahrad, takže budeme trávit čas uvnitř
Odpovědět
Profilova fotka
Proč máte strach, že to nebude stačit? Naše zkušenosti a fotky jsou vám k ničemu pokud neznáte životní styl daných lidí, počet členů domácnosti, způsob a dobu trávení času v těchto místnostech. Pokud trávíte víc času doma než venku, máte potřebu vlastnit a dělat dojem, je vás doma 5+ pes, tři kočky a andulka, ráda v obýváku tančíte a denně vyvařujete a každý den/víkend je u vás na návštěvě rodina tak byste si měla dopřát prostor a třeba zmenšit záchod. Pokud se ptáte na nějaké normy minimálního prostoru, ty má každý zkrátka někde jinde a tabulky na to nejsou. (nebo jsou?) Já třeba nerada uklízím, hospodyni nechci, krámy neshromažďuji, spíš pravidelně a systematicky se všeho zbavuji a raději mám velkou zahradu než spoustu místa mezi sedačkou a televizí. My máme určitě méně než 30m2 a stačí nám to. Sice jsme tam jen my dva a velký pes, ale prostory zatím nejsou podle našich představ a zbytečně tam ještě několik prázdných skříní zavazí. Jakmile to přetvoříme bude to super a dostatečně velké i pro případné děti. Návštěva bývá většinou kolem 4 lidí a to jednou za týden/2, ta větší jednou za uherský rok a kvůli tomu nebudu zvětšovat obývák, prozatím se každý usadil :-)
Odpovědět
Profilova fotka
dá se vyžít i na 25m2, já bych pod 40m2 nešel, to máme my a mohl by být větší... každý máme jiné požadavky... ;-)
Odpovědět
@barter jak jsem to tu procházela, dost lidí má tyto prostory větší a momentálně jsme 2, to by nám stačilo bohatě, ale do budoucna plánujeme 2 děti, tak právě nevím...ty normy jsem právě našla a jsme většinou na minimech, ale jak říkáte, každý má normy pro sebe jiné...bojím se jen, že pak budu litovat, že jsme to neudělali větší
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 33 m2 (projekt v albu) a stačí to bohatě. Aktuálně 2 dospělí + 1 dítě + 1 velký pes. Druhý velký pes přibyde v dohledné době a další dítě/děti jsou v plánu. Místa je tu i pro ně dost.
Odpovědět
Článek se načítá
my máme 32m2, pravda asi trochu menší kuchyň a tím více prostoru pro jídelní stůl a obývák, nicméně mi tam pořád vychází cca 15m2 plonkovýho místa, kde si můžou děti hrát a kde není nutný pořád chodit nebo uklízet, takže to stačí
Odpovědět
@vernisse mam to v planu uplne stejne na metry a taky si rikam, ze to mohlo bejt vetsi. Ale zase nejsem shromazdovac nabytku, necham obyvak spis bez nabytku, sedacku jasne, ale vic nic, dokud jsou deti male,budou to mit vicemene jako hernu..a za pet let budou travit vice casu ve svych pokojiccich a bude prostoru dost.
Odpovědět
Profilova fotka
@vernisse u nás to třeba bylo jedno. máme maličký pozemek a na něm stavíme malý dům. víc metrů prostě není, takže nelze řešit, že jsme na minimálních hranicích pro ložnice či obýváky. udělali jsme tu hlavní místnost, jak největší šla a i tak je to podle mnoha zde nevyhovující a maličká :-D a to jsou u nás fakt sešlosti podzimní a zimní a pod dvacet lidí se moc nedostaneme ;-) ono záleží na víc věcech než jen na metrech :-)
Odpovědět
@blahova_andrea Máme taky malinký pozemek, takže nic obrovského stavět nemůžeme, šlo by to protáhnout doprava o metr a nevím, zda to má cenu řešit, když projektant už to má rozpracované...ložnici máme dokonce pod "normou" :-D, ale budou pokoje ještě v podkroví, kam dáme skříně
Odpovědět
Profilova fotka
@vernisse na projektanta bych asi nehleděla. platíte ho, pro něj je to pár tahů myší, ne? :-N hlavně vy v tom budete celý život žít, tak ať se vám to co nejvíc líbí. nám se toho moc vykouzlit nepodařilo, ale i tak se těšíme prostě na domov :-)
Odpovědět
@vernisse My rekonstruujeme PO+KK místnosti máme 37,5 m2 a přijde mi to průměrné. Máme 2 děti, kočku. Když bych mohla volit, tak bych chtěla, co nejvíc třeba 50m2, mám ráda velké prostory. Pokud to máte zatím jen na papíře, máš pochybnosti už teď a lze s tím něco dělat, tak bych to za včas řešila. Tím nechci říct, že by se tam nedalo bydlet, bylo to ztísněné apod.
Odpovědět
my máme 35m ale pro měje to opravdu minimum, ale zase tam mám ostrov, kdyby tam nebyl tak je to prostornější jako na vašem návrhu. Počítejte s větším hlukem který bude zasahovat z kuchyně do obývací části a naopak... My tam dali malý předěl abychom schovali jídelní "kout" a ti co jsou v obýváku měli třeba klid na tv a naopak my u stolu na povídání..a jsme rádi, původně to mělo být celé otevřené.
Odpovědět
...cely prostor je 4x9m....4-clenna rodina,deti skoro velke...aby se vesla vetsi sedacka,krbova kamna,tv stena,stul 2m+6x zidle,linka do L...ostruvek na nic nepotrebuji😉prostor tak akorat,mejdany,ani velke navstevy neporadame,od toho jsou restaurace....zijeme v tom,na co mame a prostor je dostacujici...clovek ma u planovani domu,vetsinou velke oci😉ono pak uklizet cely dum+zahrada je narocne,tak proc delat vse zbytecne velke,uz jsem z par ust majitelu slysela,ze meli stavet dum mensi😉
Odpovědět
Profilova fotka
@markarnatnel já si to takto říkám, kdykoliv si postesknu, že to máme maličké. že na úklid toho bude až až :-D
Odpovědět
@blahova_andrea Na uklid su tu snad uklizeci sluzby, ne? ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya no tak mít na uklízecí službu, tak mám asi i na větší pozemek a dům :-D bohužel je nás stále hodně, kteří máme sotva na tu hypo na malý domek a přežití a ne na luxus v podobně paní na úklid, dovolená 3x ročně atd atd...
Odpovědět
@blahova_andrea ...uprimne..ani,kdybych na to mela,nikoho bych ve svem soukromi nesnesla,ani nechtela...jsem kozoroh a nikdo to neudela lip,nez ja😉bud rada i za maly domecek,ono to preci o tom prostoru zase tak neni😉
Odpovědět
Profilova fotka
@markarnatnel taky bych s hospodyni mela problem.a muj kozoroh taky:-D ja jsem moc rada i za ten maly domecek.je to vic nez o cem jsem si kdy dovolila snit.snad to cele zvladneme a utahneme:-)
Odpovědět
Tak my v planku mame dokonce 28,8 m2. Ale nakonec jsme dvere posunuli az za schodite, ktere melo byt uz v predsini. Diky tomu ten prostor pusobi vetsi, i kdyz vyuzitelna plocha stejna, ale tak uz jsme urcite lehce pres 30m2. Kdybych mela na vyber, bylo by lepsi vic, ale vejdeme se a to je nas pet. Deti tedy maji jeste vedle obyvaku hernu, takze hlavni prostor na hrani maji jinde.
Odpovědět
Máme 36m2, pokud bych stavěla znovu tak bych pod 40m2 nesla. Vejdeme se, ale uvítala bych třeba víc místa kolem jídelního stolu.
Odpovědět
Dobrý den, myslím, že 30m je naprosto dostačující, ale 100 lidí vám tu napíše 100 názorů - někomu to přijde až dost, někomu nedostatečně. Za mě nejde ani tak o velikost, ale o rozložení nábytku, kuchyně atd... v tom prostoru, někdo má 50m a tak blbé rozložení, že to vypadá menší než 30m... za mě tak jak to máme bude naprosto v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
30m jsem mela v byte a bylo to tak akorat. V dome mame 48,5m,je to pro nas nejvic obyvany prostor, kde se vsichni schazeji a ziji, takze logicky nejvetsi mistnost. 30m je na me malo
Odpovědět
My mame 35m2 a je nam to malo! Jsme 2 dospeli a 2 deti, ktere si porad hraji v obyvaku a motaji se pod nohami. Kdyz jsme v obyvaku tak mame pocit ,ze sedime v kuchyni. Neslysime televizi. Veskery"neporadek" z kuchyne je porad na ocich, protoze stejne jako u vas neni prostor do L. Kdyz prijde navsteva, i mala, tak je to vzdy takove rozpacite kam se kdo posedi... pripadame si jako v garsonce. A hlavne o Vanocich neni kam poradne dat stromecek. A jeste pozor, poradne si promerte misto na sedacku! My jsme z hruzou zjistily, ze zadna bezne dostupna sedacka do L se nam tam nevejde a museli jsme si nechat delat na miru, coz se prodrazi... Uz bydlime temer 2 roky, ale porad nam to vadi, nezvykli jsme si na to...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?