Výška kuchyňské linky x okno. Jak to vyřešit?

Chtěli bychom výšku kuchyňské linky minimálně 90 cm. Nemůžeme toho ale docílit z důvodu realizace zateplení podlahy + podlahové vytápění a výšky parapetu 100 cm. Linka se totiž nachází pod oknem a zateplení podlahy s vytápěním má cca 18 cm. To máme 100-18= 82cm, což není ani minimální výška linky! Když bychom zvedli okno o jednu cihlu, tak už zase nevyjdou nad oknem překlady. Okno má 150cm, snižovat ho nechceme. Poraďte nám, jak tento problém vyřešit. Nabízí se zateplit základovou desku zespodu, ale tím vznikají při podlahovém vytápění velké ztráty, protože se vytápí i ta deska. Díky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
a co zazdit okno a vybourat ho na jinem miste, teda pokud to jde. Jinak to asi moc nevyresis, pokud mate dane rozmery
Odpovědět
Profilova fotka
a nebo pod okno dat nizsi linku a vsude jinde tak vysokou jak chcete. I to se dela
Odpovědět
To bohužel nelze, okno je směřováno na jih, kterým do místnosti půjde nejvíce světla. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
no, tak tam nechte snizenou linkui do vysky tech 82 cm a dej tam takovy skrinky, ktery nebudete moc pouzivat, treba odpadak a velky hrnce nebo tak neco
Odpovědět
To ne, linka musí být v jedné rovině, protože to by vypadalo strašně, budou tam totiž dvě okna (symetrická podle rohu kuchyně) a ta linka bude do L, bude se lámat v tom rohu, takže ta snížení by tam musela být dvě... :-| Jen mě zajímalo, jestli někdo nebojoval s tím samým problémem, to přece už někdo musel řešit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak to asi nekdo resil uz pred planovanim a zaridil se podle toho, ja bych pridala cihlu a dala mensi okno a 20 cm uz vas to fakt nevytrhne a i v jinych vyskach to vypada dobre, maji to treba maly lidi, varnou desku nebo drez maji niz, aby videli i do zadnich hrncu na plotne apod.
Odpovědět
No to my právě řešíme ještě před plánováním, domek se teprve kreslí, ale tohle je potřeba vyřešit už teď, že jo, abysme věděli jak to celý udělat. S tím menším oknem je to dobrý řešení, museli bychom se s tím nějak vyrovnat, :-) , před dvěma týdny jsme se totiž rozhodli udělat okno vyšší než původně náš projektant navrhl, protože ho chceme co největší a tenhle krok by nám zase kousek ubral.... ]-( Ale tak co, stavba je o kompromisech, něco budem muset obětovat. Třeba varná deska níž položená by mi až tak nevadila, jenže tohle snížení by muselo být pod oknem a tam si zase varnou desku nedám, kam bych dala digestoř...?
Odpovědět
Profilova fotka
tak to okno udelejte o kus sirsi, ne? at vas to na ctverecni metry vyjde nastejno.. nad tim jsem taky premyslela, ze je blbost mit varnou pod oknem, tam je dobry mit eventuelne drez, alae ne varnou, vecne bys mela zacakany okno. Udelala bych fakt jiny okno..sirsi a nizsi
Odpovědět
Okno už širší taky udělat nemůžeme protože podle návrhu v kuchyňském studiu je jediný místo kam se vejde varná deska s digestoří právě vpravo vedle okna a to okno když bude širší, tak se tam zas nevejde deska. Doleva se okno rozšiřovat taky nemůže, protože to už by zasahovalo moc do rohu a v rohu bude dřez a nad ním jediná vrchní (rohová) skříňka v celý kuchyni... :-) Je to prostě složák :-) Tak mě ještě napadá, měl taky někdo problém s tím, že když udělá podlahovku jen v některé místosti, že ta místnost bude mít podlahu o cca 18 cm výš než ostatní místnosti? Jak se vyrovnávají tyhle rozdíly ve výšce podlah?
Odpovědět
Profilova fotka
a nemas nakej planek? ze bychom na to mrkly??
Odpovědět
taky bych přidala cihlu a okno zmenšila, vypadá to na jediný možný řešení...i když, pokud barák teprve kreslíte, můžete změnit ještě plno věcí ne? si vymyslete tu kuchyň nějak jinak...
Odpovědět
Už to tak vypadá že budeme muset zmenšit okno, doufám ale, že to půjde aspoň třeba o půl cihly, aby jsme ztratili z okna co nejmíň... jinak, sice to teprve kreslíme, ale otáčíme to kolem dokola už kolik měsíců a tohle je jediný řešení, tu kuchyň už jinak vymyslet nejde a vůbec celou dispozici, to by ten barák musel vypadat jinak úplně celej a to nejde, to už bysme museli začít úplně odznovu a projektant (je to náš kamarád) by nás už asi zabil :-D , stačí že už jsme asi třikrát měnili, z čeho to bude postavený :-)
Odpovědět
Článek se načítá
susan a proč chceš mít v kuchyni tak strašně velký okno? dneska už se dávají do kuchyně i takový ty úzký a dlouhý (což mě osobně se moc líbí), navíc jestli jsem to dobře pochopila, budeš mít v kuchyni okna 2, to je světla až až i když budou o 20 cm menší ne?
Odpovědět
Profilova fotka
susanella: a to nejde okno presunout na jinou stenu? Ja mam taky linku na jedny strane mistnosti a okno (spis francouzsky dvere) mam naproti te lince.... (viz. planek v albu), takze tam toho svetla moc nepujde... tak si rozsvitim a co. Radsi si obcas rozsvitit nez mit v jednom miste snizenou linku. Kdyz je to ve fazi planovani tak se da prece predelat uplne vsechno
Odpovědět
Profilova fotka
no, hlavne rozvody a tyhle veci, to se da prece taky vymyslet. To i kdyz je to kamarad, tak je jeho prace vymyslet to presne tak, jak chcete, ne?
Odpovědět
ono je taky těžký nějak radit, když ani nevíme jak ta kuchyň vlastně bude vypadat, myslím tvarově - půdorys, nemůžeš tu susan hodit nějaký nákresek, ať vidíme, kde ty okna jsou a tak? ;-)
Odpovědět
Já holky právě nevím, jestli to okno je zas až tak velký jak se zdá, podle poslední verze by mělo být 150 cm vysoký a 125 široký, hlavní problém je v tom, že to je okno který bude vidět v čelním pohledu na barák, je to do ulice, takže tam musí být takovýhle a nejde udělat spíš úzký a dlouhý. Ale je pravda, že když tam budou v tý kuchyni dvě okna a budou o 20 cm menší, tak to není žádný neštěstí. Tady asi trochu hraje roli to, že my oba pocházíme z baráků, který mají velikánský okna, tak máme strach, když si představíme o kolik budou ty naše menší, aby to nebylo jen takový okýnečko... :-) A taky jsme si objeli novostavby v okolí a drtivá většina baráků má okna, který jsou vysoký na 6 cihel (tzn. nějakých těch 150cm), tak jsme si říkali, že to aspoň těch 150 chce... Jinak právěže ten kamarád je v pohodě, vymýšlí a kreslí podle nás a navrhuje co by mohlo být jinak a snaží se, ale teď už se pomalu bude schylovat ke konečný verzi plánků a tak musíme vědět, až to začnem, jestli uděláme ty okna na celý cihly nebo třeba ještě půlku přidáme.
Odpovědět
Chci ten plánek naskenovat, v digitální podobě ho nemám, ale nedaří se mi to... Jdu se najíst a potom ho zkusím aspoň vyfotit abyste to viděly jak to je... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
susanella: a proc by neslo udelat mensi?? Kazdymu muze byt prd po tom jak velky mas okna si myslim, nebo ne??A pokud tam budes mit dve jak pises, tak si myslim, ze to je opravdu zbytecny mit dve velky, staci mensi. Susan - co je horsi? - mit dve mensi okna a nebo linku na jednom miste oproti okoli snizenou? Myslim ze vzhledove bude urcite lepe vypadat ta mensi okna a linka tak jak ma byt nez obracene, nemyslis??
Odpovědět
To víš že jo, nakonec to tak bude muset dopadnout, teď ještě ale musím chvilku počkat, než manžel nazná, že nám nic jinýho nezbývá a než to přijme za vlastní... ;-) Dál nám ale trochu zůstává ten problém s různou výškou podlah, mysleli jsme si, že by byla podlahovka jen v kuchyni a v obýváku ne a když to budou propojený dvě místnosti, tak to buď bude schod mezi kuchyní a obývákem (což je dost drsná představa) nebo se zbytek místností bude muset výškově vyrovnat (asi betonem), tzn. vylít zbytek místností asi tak 18-ti centimetrovou vrstvou betonu navíc... Setkal jste se s tímhle problémem někdo?
Odpovědět
Profilova fotka
to bych si teda podlahovku dala radsi do obyvaku, nez do kuchyne
Odpovědět
susan podlahovkou myslíš jako podlahový vytápění? tak to rozhodně do kuchyně jo, i když pokud bych stavěla dům, tak bych to dala i do toho obýváku...
Odpovědět
Jo, podlahovkou myslím vytápění. Každopádně v kuchyni být musí, páč se tam nevejde nikam radiátor, tak aby tam bylo trochu teplo a v obýváku jsme nejdřív s manželem mysleli že to tam dáme, pak zase on že asi ne, ale já bych to tam radši dala... :-) No znáte to, ne? ;-) Buď to dopadne tak, že to bude v obou místnostech, nebo to nebude naopak ani v jedný, v tom případě ale nevím, jak to budem vytápět když jediný místo pro radiátor je kousek v obýváku pod oknem :-) Pro zájemkyně - vytvořila jsem si album a dala tam plánek přízemí (ten je sice nic moc jak jsem to jen fotila) a pak jsem vzala víc zblízka tu kuchyň...
Odpovědět
Ahojky, Susannello, my řešíme to samé! :-D Teď máme okno v 1m (zatím bez podlahy). Okno je už prostě dané a hotové a nejde zvednout ani o jednu řadu cihel, protože je taky do ulice a navíc na té stejné straně je už jedno okno, které je ve stejné výšce 1m a kdyby vedle sebe byly dvě okna a každé v jiné výšce - no jak by to vypadalo!? :-p Já bych chtěla linku aspoň těch 85-86cm vysokou, tzn., že podlaha může mít maximálně 15 cm. Budeme mít taky podlahové vytápění, ale bude jak v obýváku, tak v kuchyni (ale to jsme tak plánovali), protože jak říkáš, byl by tam velký schod mezi obývákem a kuchyní. V horním patře by ten schod nebyl tak vysoký, protože tam se nedává tak vysoká izolace jako v dolním patře. Bavili jsme se s chlápkem, co nám bude podlahovku dělat, na jakou výšku se může dostat. Výšku podlahovky bohužel neovlivní... Výška podlahy se dá ovlivnit pouze izolací. Tzn., že budeme dávat co nejnižší izolaci, nejspíš to nebude polystyren, ale nějaká speciální vata, která bude nižší jak polystyren, ale bude mít stejné izolační vlastnosti (ale bude bohužel o to dražší, ale to se nedá holt nic dělat). A určitě budeme dávat anhydrit, aby byla podlaha naprosto rovná a nemusela se vyrovnávat vrstvou nivelačky. S tím vším jde dosáhnout výšky 12-13cm! Takže naše kuchyňská linka bude mít oněch 86cm a zbyde ještě na parapet, takže bude opticky oddělená od okna. No a kdyby náhodou to nějak nevyšlo (což snad nebude), tak parapet bude spojený s kuchyňskou linkou a dám si tam nějaké květinky, aby to i tak bylo opticky oddělené. Ale výška linky bude těch 85-86cm.
Odpovědět
Jo a ještě jsem ti chtěla říct, že běžná podlaha, ve které je teplovodní podlahové vytápění a je izolovaná polystyrenem má 15 cm! To je takový standard, který se běžně používá. Takže aby měla podlaha 18 cm, to už mi přijde spíš jako nějaký nadstandard. A jak říkám, jsou i tenké izolace, které mají stejné vlastnosti jako polystyren a tím se dá ta podlaha snížit z těch standartních 15cm o nějaké 2-3cm. ;-)
Odpovědět
Alcar, děkuji za příspěvek, vypadá to že naděje umírá poslední. Chvíli jsem teď počítala a zjistila, že naše cihla má na výšku 238 mm a budou čtyři řady než bude okno, to znamená 952 mm plus nějaká ta malta. Bude to tak tak že se dostaneme na ten jeden metr, protože by mezi každou řadou cihel muselo být 1,2 cm malty a to už se mi zdá docela dost. Budeme-li počítat teda okno ve výšce 1 metr a linku těch 85-86 cm, máme 15 cm na izolaci jak alcar píše. Ale to je maximum, spíš to bude míň. Chce to teda stáhnout tu izolaci (za cenu vyšších nákladů, samozřejmě :-) ). Alcar: prosím tě, mohla bys mi přesně napsat co to je za tu izolaci co tam budete dávat (psalas že to je nějaká speciální vata). Asi to nemůže být přímo vata, ten náš projektant nám totiž říkal, že tam musí být něco tvrdýho, aby se "po tom dalo chodit", takže taková ta klasická zateplovací vata to není. Pátrali jsme a zjistili, že existuje izolant, jmenuje se to foamglas = izolační pěnové sklo, vypadá to prej jako taková černá deska a to prej má vlastnosti při malý výšce stejný jak mnohem vyšší polystyren. Taky je to prej ale pekelně drahý, tak to já musím ještě vyzjistit, protože by se to muselo dát i v obýváku, kvůli stejný výšce podlah. Nedával jste si někdo třeba to pěnový izolační sklo jako izolant pod podlahové topení? Díky!
Odpovědět
Tak jsem ti Susan kecala. :-x :-D Budeme dávat taky obyč. polystyren 7cm. Ale výšku podlahy "ušetříme" na tom anhydridu. Ten je o ty 2cm nižší než obyč. betonový potěr s nivelačkou. Takže naše vrstvy budou následující: penetrace, hydroizolace (ipa), 7cm polystyren, spec. folie pod podlahovku, podlahovka, anhydrid a novilon nebo laminát. Ten polysytren jde prý dát ještě nižší, ale je to vlastně izolace od země, takže se to nedoporučuje. A pokud je vysoký stupeň radonu, tak ještě protiradonovou folii. ;-) My jsme mysleli, že budeme dávat místo polystyrenu něco jinačího (ještě jsme se o to moc nezajímali - zatím to není aktuální) a budeme dělat obyč. betonový potěr, ale nakonec dáme polyst. a anhydrid. ;-)
Odpovědět
Ahoj holky, souhlasím, jak tu bylo psáno, že 18 cm na skladbu podlahy není málo, určtě se to dá stáhnout. Krásně to popsala Alcar, to je taková ukázková skladba podlahy. A těch 7cm polystyrenu, to je takové minimum, co by se mělo dávat. On si člověk sice může říct, že dá méně, že holt bude víc topit, ale také exitují normy, které musí projektant dodržovat (ty se týkájí i tepelných vlastností), a těch 7 cm bych už doopravdy nesnižovala. A k těm cihlám - všechny cihly mají s matlou výšku 250mm (aby se to hezky počítalo a mohlo kombinovat ;-) ), ale jsou i doplňkové cihly, Susan nepíše z jakého systému bude stavět, ale stačí kouknut na web porothermu neb Heluzu a výběr je. A i kdyby nebyl, tak na stvbě se stejně cihly řežou co chvíli, oni by si zednící nějak poradili, i kdyby se měl ten parapet zvednout jen o 5cm. ;-) Což by mi přišlo jako nejlepší řešení - parapet mít 90cm, takže výška zdiva 90+15=105cm (4 šáry cihel a s těma 5 cm si na stavbě poradí ;-) , takže okna 145cm. A ohledně rozdílné výšky na podlahu - záleží na konkrétním projektu - někdy se dělá skok už v pod.betonové desce, někdy se dá víc tepelné izolace a víc betonu (pokud je skok velký, tak se může použít třeba beton s "přísadou" co má tepelně izo.vlastnosti.
Odpovědět
já bych zmenšila okno na výšku a je to. hlavně jak jsi psala, že by mělo být vysoké 150 cm, to jsem docela koukala, já mám v kuchyni 115 cm vysoké a okno je velké až až a když jsem koukala na naše okno do jídelny, které je vysoké 145 cm (přesně jak píše Blanka), tak to už je okno obrovské, takže tvých 150 cm vysoké mi v kuchyni spíš přijde dost netradiční ;-) a my snad tak vysoké okno nikde v baráku nemáme. JInak klidně můžeš zmenšit okno o půl cihly, proč by ne, ale já bych v kuchyni tak veliké okno nedělala.
Odpovědět
Holky tak děkuju moc za rady, nakonec to dopadne tak, že okna zmenšíme asi tak o 10 cm (uříznutím cihly), aby jsme to podlahový topení mohli udělat tak jak jsme si představovali a nemuseli se přitom strachovat o každej centimetr jestli to vyjde nebo ne. Takže okna budou asi tak 140 cm, to stačí bohatě :-) Jinak ještě k té velikosti oken - právě okna v kuchyni a obýváku budou (vzhledem k orientaci těchto místností k jihu) největší, tak jsme si to přáli a díky tomu že budou v kuchyni dvě velká okna tam nebudu mít skoro žádné vrchní skříňky, ale s tím se snad nějak vypořádám 8-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?