Vzdálenost přívodu vody a odpadu od dřezu a myčky

Profilova fotka
Ahoj, jsem tady nová, kupujeme dům, zatím je rozestavěný, tak mám čas na přemýšlení. Momentálně řeším kuchyň. V plánu domu je počítáno s kuchyní do L a já bych ráda do U. Jak daleko je možné mít přípojku vody a odpad od dřezu? Je v tom nějaké omezení? Děkuji všem za rady a zkušenosti, jsem v tomhle úplný začátečník.
Odpovědět
V přívodu vody žádné omezení není v rámci domu. Co se týče vzdálenosti u odpadu se musí zachovat sklon (min 2% sklon). Jen nápověda : na 1 metru vzdálenosti a 2% klesání je rozdíl mezi výškou obou konců 35 mm.
Odpovědět
@specnaz84 Promiňte, ale to jste vypočítal jak??? Nebude tam náhodou někde chyba?
Odpovědět
@jiri_1477 Predpokladam, ze pouzil goniometricke funkcie. V tomto pripade tangens 2° sa rovna 0,035. A teda na metri je to 35mm.
Odpovědět
@specnaz84 Neni to spis 4,4cm?
Odpovědět
Profilova fotka
Takže pořád vlastně nic nevím.. otázka taky je, kudy se pak vedou hadice, jestli to vůbec bude v těch spodních skřínkách možné.
Odpovědět
Profilova fotka
Problém bývá akorát u myčky, je dost hluboká a vodu to chce mít zaměřenou přesně. Jinak se úplně běžně vede voda v hadicích za skříňkama. Pokud si tedy nekoupíš kuchyň z Ikei, kde je mají doražený ke zdi, takže tam se to musí řešit jinak ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Myčka by byla z druhé strany dřezu, než kam by byly vedené hadice. Ale kuchyň mám vyhlídnutou samozřejmě v Ikea... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Voda a odpad by měli být hned pod dřezem - tedy v dřezové skříňce (ideálně) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@verunky No to samozřejmě vím, co je ideální, ale když už tam ten přívod je udělaný a mně ta kuchyň jinak naplánovat prostě nejde..
Odpovědět
@deto_oesya Ano, tenhle výpočet je správně. Autor ovšem zaměnil stupně za procenta a proto je jeho výsledek nesmyslný.
Odpovědět
Ano, zaměnil, omlouvám se :)
Odpovědět
@specnaz84 :-) Ono je to nakonec stejně asi jedno. Když je možnost dá každý spád větší a když ta možnost není....no tak se dá co nejmenší
Odpovědět
Článek se načítá
@bilyandel S přívodem vody problém nebude. Trubky zasekáte do zdi a dovedete kamkoli. Problém může být, pokud vodu vedete na "kuchyňský ostrůvek". Tam by bylo třeba vedení uložit do podlahy a je na to třeba myslet před její finalizací. Problém by mohl být, pokud by jste chtěla mít vodovodní baterii do zdi, to by se voda musela dotáhnou přesně na místo, ale dneska už se dávají snad jen stojánkové a tam to vyřešíte opancéřovanou hadičkou i na dost velkou vzdálenost. A napadá mě ještě jeden možný, provozní, problém. Pokud bude vzdálenost mezi zdrojem teplé vody a dřezem příliš velká, pak budete muset vždy dost vody odpustit aby vám tekla teplá - a nebo to pořešit jinak. S odpadem je to horší. Tam aspoň nějaký spád být musí a pokud je ta zeď jen příčkou 7,5-10 cm, tak to do ní ani nedáte. Nezbývá než řešit odsazení skříněk nebo něco jiného pole situace. Je ale pravda, že vyřešit se dá skoro vše. Jen to může stát více námahy a peněz a nemusí to být zrovna ideál.
Odpovědět
Profilova fotka
Zeď je obvodová, má 25 cm. Muselo by se to táhnout cca 3 m a je v tom i roh.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?