Extra malá ložnice - je "použitelná"?

Plánujeme koupi bytu (3+1) a zatím nás zaujal jeden, který má ovšem malinkou ložnici, cca 2,3*3 metry. Máte někdo takovou? Je to snesitelné? Říkám si, že teď ji využíváme jenom na spaní, takže to nemusí být velká místnost, ale není to už moc malé? Jak velkou postel máte? Napadá mě jen varianta 180*200 s tím, že bude od zdi ke zdi nebo 160*200 přiražená k jedné stěně a z druhé strany úzký průchod. Jak jste řešili dětskou postýlku, když časem přibude dítě? Do ložnice se nic jiného než postel nevejde - dát miminko hned od narození do dětského pokoje? A úložné prostory? Oblečení, ložní prádlo, atd. Poradíte?
Odpovědět
A kolik mate deti? 1 by mohlo byt zatim v tom mini pokojiku ne? Ja tak bydlela od cca 10 let az do opusteni rodicu a v pohode:) postel napric, stul a skrin se vesly taky.
Odpovědět
Profilova fotka
@agtari miminko můžeš prvních několik měsíců mít pověšené nad postelí v hačce (máme to teď s druhou dcerou, v ničem jiném bohužel zatím neusne :-P
Odpovědět
@luminel zatím žádné, ale počítáme se 2 - dětský pokoj je větší. Dočasně by se daly pokoje vyměnit, ale neřeší to do budoucna problém, jestli je taková mini místnost použitelná jako ložnice. :-(
Odpovědět
My máme 2,2x3,2 m ložnici, máme tam noční stolek, postel 180 cm, šatní skříň hloubky 35 cm s rohovou skříni. Není tam extra mega místo, ale vlezem se v pohodě.
Odpovědět
mame loznici 2,8x3m a mame to v pohode.Hodim pak foto z domu.Ps:deti jsme tam odchovali dve :-) az na to,ze postylku jsme tam meli,absolutne nepouzivanou a po par mesicich letela z domu.Obe nase deti spali a spi od narozeni s nami v posteli:-) Nyni 6,5 a 2 roky.Pokojicek pouzivaji na hrani:-) Jednou dozraji.Jsou stastne deti,klidne a spokojene....a my tim padem take.
Odpovědět
@agtari Mimino může být od narození v dětském pokoji a ty tam můžeš nějakou dobu spát s ním. Po pár měsících se zas "vrátit" do ložnice. Co se týká velikosti ložnice - určitě je použitelná, úložné prostory se dají vyřešit skříňkami zavěšenými nad čelem postele atd. V panelových bytech docela běžné. Za mě je obrovská nevýhoda, že se v tak malé místnosti rychle vydýchá vzduch, když tam spí dva lidi - měla by být na stranu domu, kde se dá v pohodě větrat, aniž by vás něco extra rušilo zvenku.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je místnost 2,3 x 3 m, pak to není obytná místnost a tudíž byt nemůže být prodáván jako 3+1, ale asi jen jako 2+1. Obytná místnost má podle vyhlášky nejméně 8 m2. Takže se nenechte napálit a pokud ten byt budete skutečně chtít, pak rozhodně ne za cenu obvyklou k bytu 3+1. Aby měla obytná místnost nejméně 8 m2 je důvod jasný - důvod hygieny - v podstatě důvodem je zdravý spánek. Používat místnost "jenom na spaní" znamená 1/3 tvého života, což je dost. Asi byste to nějaký čas vydrželi a pak by se to mohlo projevit jak na zdraví (únava, vyčerpání a s tím související špatné výkony třeba v práci nebo únava za volantem), tak i na vašem partnerském vztahu. Jsem si jista, že by to po čase bylo tak nesnesitelné, že byste se nakonec znova stěhovali. Nedoporučovala bych ti to. Raději bych hledala jinou možnost.
Odpovědět
Profilova fotka
@agtari Máme maličkou ložnici. Výměru z hlavy nevím, ale v projektu to není bráno jako obytná místnost, takže má určitě méně než 8m2. Za běžného stavu se nám tam vejde manželská postel 180x200, dvě knihovny. Když se nám narodilo první dítě, tak jsme se všichni tři přestěhovali do dětského pokojíčku, kde jsme 6 měsíců spali všichni společně, my se pak po 6m vrátili zpět do ložnice, dítě zůstalo v pokojíčku. Když se nám narodilo druhé dítě, tak jsme odmontovali čelo postele, tím se výrazně postel zmenšila a mohli jsme na milimetry napasovat vedle postele dětskou postýlku, obyč z Ikea 120x60. Když bylo druhému dítěti rok a 10 měsíců, tak šlo do pokojíčku k prvnímu dítěti. My zas v ložnici přimontovali čelo k posteli a bylo. Na oblečení a ložní prádlo máme šatnu, komoru a půdu.
Odpovědět
Výměrou ložnice si nejsem jistá, neměli jsme metr, tak jsme to "odkrokovali", možná bude 2,3*3,3, ale to už je minimální rozdíl. Zkusím napsat do RK, aby mi poslali plánek bytu nebo alespoň rozměry místností a snad z toho něco vykoukáme..
Odpovědět
@agtari Podle normy je minimální rozměr místnosti s jedním lůžkem 8 m2, místnosti s dvěma lůžky 12 m2.
Odpovědět
Profilova fotka
ja bych do toho nesla, hledala bych dal....argumenty typu muzes spat s ditetem v pokojicku ( potazmo vztah doma pujde tak akorat do prcic) a nemit dostatecne velky prostor, kde fakt travis hodne moc casu mi prijde pro zivot proste nevhodne...
Odpovědět
@aneri53 To vím, ale bohužel sehnat byt, kam by se vešla 12m2 ložnice + pokoj pro 2-3 děti je momentálně prakticky nemožné. Původně jsem chtěla 4+1, ale neprodávají se a když ano, tak za cenu novostavby domu.
Odpovědět
Článek se načítá
Z jakého r. jsou normy, o kterých píšete? Protože dle těchto norem žije min. polovina republiky v nevyhovujících podmínkách :-) Náš dům (maličký panelový) je z r. 1960 a je nás tu 12 rodin (1+3 a 2kk), a naše ložnice je 2,8*3m.Takže 12m2 fakt nemáme a dokonce žijeme, žijeme šťastně, máme 2 děti a rozvádět se kvůli tomu nehodláme :-) Dokonce tu žijeme všichni v takových to podmínkách a přesto tu všichni starousedlíci odchovali své děti a dožívají šťastně spolu. Děti mají změněnou dispozici, vycucali jsme z toho asi maximum a mají 6x3m. Našla jsem pár fotek, je to bez dekorací atd...ale pro představu. Postel je 180x200, na fotkách není ještě "polička" nad postelí, kde máme budík, rozečtenou knihu, obraz atd
Odpovědět
@kimby Velikost pokojů je stanovana v ČSN 734301. Nevím, že by bylo něco novějšího. Ale nejde jen o předpis - zkus si koupit nebo půjčit měřič CO2 a změř si jeho koncentraci ráno v takto malém pokoji, kde spí 2 osoby. Budeš velice nepříjemně překvapena. Část roku, kdy je možno mít přiotevřené okno samozřejmě v pohodě, ale v zimě při zavřeném okně hrůza, mikroventilace nepomůže.
Odpovědět
Profilova fotka
Mame malou loznici,ciste na spani,vecerni cteni,atd..jen postel,nocni stolky,stena na dokumenty pres celou zed,nic jineho..nemame s tim zadny problem,spime pri pootevrenem okne krome treskutych mrazu(coz byly loni 2 noci v roce,kdy jsme meli pouze mikroventilaci) tak jako tak,spali jsme stejne i v loznici,co byla 4x tak velka a nic spatneho nepocituju..spat kdekoliv u zavreneho okna je pro me nepredstavitelne v jakkoliv velke mistnosti..dneska je na vsechno 150 norem a doporuceni,kdyby lidi dali vice na sebe a sve pocity,tak udelaj lip..stejne tak jako budou desetitisice,statisice tech,co by v zivote v male loznici spat nechteli,z jakychkoliv duvodu nemohli,tak stejne bude mnoho tech,co budou vubec stastni,ze nejakou malou loznici maji..
Odpovědět
@kimby máte moc pěknou ložnici :-) ta naše by byla asi o průchod kolem postele z jedné strany užší, ale to by zas tak nevadilo, manžel původně chtěl tak dát postel i v naší současné větší ložnici, že bude klidně spát u zdi, já chci průchod, je to pohodlnější :-) Jinak jsme taky celkem zvyklí spát u pootevřeného okna a ložnice by měla dveře do obýváku, které by se asi stejně úplně nezavíraly, pokud by nepřespávala návštěva, tak by to snad tak nevadilo, že je malá..
Odpovědět
ahoj, když máte 2,3 x 3 metry tak se tam v pohodě vejde klasická postel 200x 180 cm, na obou stranách užší místo na projití a vzhledem k délce 3 metry se vám tam vejde i 50 cm skříň a 50 cm zase průchod kolem postele, nebo se dá jakoby obestavět skříněmi čelo http://www.modrastrecha.cz/blog/vetka... (předposlední odkaz) . My máme taky malou ložnic, postýlka bude hold v pokojíčku
Odpovědět
@aneri53 tak se asi dříve nestavělo podle norem, ale neznám nikoho, kdo přijde do ložnice a zabední se, dveře, okna. Chce to trochu selského rozumu, není potřeba z toho dělat vědu. Dnes je moderní stavět domy jako....hangáry, kdo nemá vlastní ložnici, děti každý pokoj, každý pracovnu, jako kdyby nebyl. Já zase říkám, že čím menší bydlení, tím k sobě mají lidé blíže a obýváky jako taneční sály vám štěstí nepřinesou. V menším prostoru se nemůže každý člen rodiny zavřít do svého, utíkat před realitou či druhými, je potřeba umět vycházet, problémy řešit a jídlo se podává u jednoho rodinného stolu. Takže jako 4 členná rodina žijeme na 78 m2, dokonce naše děti s námi okupují ložnici-postel, přesto, že mají svůj pokoj a své postele, divím se, že jsme se ještě v ložnici neotrávili :-) Ne teď vážně, prostě normálně spíme s otevřenou ventilačkou, v zimě taktéž, protože máme z té strany zasklenou lodžii, takže větráme prostě dle počasí, jsou li mrazy, tak máme třeba jen mikro nebo vůbec, nicméně v ložnici nejsou jen okna, ale také dveře. Takže prostě normálně spíme s otevřenými dveřmi do chodby-potažmo do celého bytu. @agtari Malé prostory jdou také hezky zařídit, chce to více rozmýšlet, s rozvahou, řešit důraz na úložné prostory a spíše do výšky než na zem apod. Vlastně, když se chce, všechno jde.
Odpovědět
@agtari z vlastní zkušenosti mohu říci, neřešte vůbec (když zatím nemáte) kam s postýlkou jednou. Jsou to věci, které budete řešit, až to bude aktuální, protože co dítě, to originál. Starší dcera vyžadovala klid a svou vlastní postýlku-měla v dětském pokoji, kde jsem měla i já válendu, takže jsem šla v noci kojit, lehly jsme si spolu na válendu a někdy usnuly do rána spolu na ni, někdy jsem vrátila zpět do postýlky, od 1,5-2,5let chtěla spát sama ve své posteli (již větší) a najednou ve 2letech buch a už se od nás nehla z ložnice (dnes 6,5) Mladší syn bojkotoval postýlku od narození, takže po měsíci mazala z domu, spí se mnou v manželské posteli od miminka, byl nakojen a spal dál, takový full servis. Na mé straně postele byla zábrana pro jistotu.... Nyní spíme jak medvědi všichni 4 spolu, prostě to tak děti cítí a nám to nevadí, jednou se od nás trhnou sami do svého klidu, necháváme to na nich. Byt není jen o ložnici, tam chodíme prostě jen spát. Neuznáváme TV, pc apod ve spacích místnostech, takže tam opravdu netrávíme mraky času.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Beru ložnici jako místnost na spaní - tudíž nevyžaduji velký prostor. Dlouze jsme uvažovali zda velkou loznici ale v podkroví (se šikminami ) nebo pidi ložnici ale hned u koupelny (365x292) . Berem malou ložnici která měla být pracovna a myslím že je to fajn (navíc když vím jak je otravný chodit ospalá po schodech abych si došla v noci na záchod). Nejsem zastáncem dětské postýlky pomalu přidělané až k posteli. Nahoře nám tudíž kromě chodby vzniknou 2 obří pokoje, které budou sloužit dětem a hostům.
Odpovědět
Profilova fotka
Dal bych postel 180x200 a přirazil ke stěně a postýlka by se vešla do prostoru, kde zbyde ten metr. Postýlky bývají tech 70cm, záleží jak jsou situované dveře. A co ten další pokoj? není větší? co si udělat ložnici zatím tam a pak jak bude dítko větší mu ho nechat jako pokoj a ložnici udělat v tom malém? To už pak postýlku nemusíte řešit.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinaatru nechci být rejpavá, ale myslíš, že dětem se bude chtít chodit na wc po schodech? nebo spíš se zamysli nad tím, jestli ty jako matka budeš riskovat rozespalé děti na schodišti putující na wc :-N ;-) možná se časem přeci jen přesunete a bude bydlet malinko jinak, i kdyby jen dočasně. člověk míní, život mění :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Když nechceš být rejpavá tak nerejpej :) Ale děkuju za poučení jak bydlet. Pokojík se od začátku plánoval nahoře, tudíž ano trochu to bude na mě bič , ale jinak to prostě nejde a nebude, ale jistě víš nejlíp jak to u nás vypadá a radíš mi jen dobře :)
Odpovědět
Profilova fotka
@martinaatru myslela jsem to dobře. prostě zatím nejsi matka. zatím řešíš své pohodlí. až se situací změní, změní se třeba i tvé myšlení. nic víc jsem tím říct nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinaatru norma stanovi minimalni plochu loznice pro dve osoby 12m2. Vas kutloch ma 10,65m2. Jestli nemate rizene vetrani (rekuperaci) tak se vam tam nebude dobre spat. Leda ze byste meli porad otevrene dvere... Ja bych do toho nesel.... Ale kazdemu co si preje a zaslouzi. A k tomu "nechci detskou postylku vedle postele". Uvidite jak je super behat nekolikrat za noc k malym detem do patra. A mit je jen na chuvicku...
Odpovědět
my taky nemáme nic velkého a je to v pohodě, vždyt se tam chodíš jen vyspat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?