Kam umístit v ložnici šatnu? Prosím poraďte.

Hezký večer všem střecháčkům, prosím, můžete mi poradit, kam byste do ložnice umístili šatnu? Už u toho sedím 2. večer a nemohu se rozhodnout. Názory se liší a já jsem šatnu nikdy v životě něměla, takže se nedokážu rozhodnout, kde by to bylo nejlepší z hlediska praktičnosti a využitelnosti prostoru. Pro představu, v ložnici by pak měla být již postel, noční stolky a koutek s toaletním stolkem, z ložnice je východ na terasu. Přesné rozměry ložnice a šatny upravíme podle typu vybrané šatny. Budu ráda, pokud máte někdo v albu daný typ šatny, když napíšete :-) Moc děkuji.
Odpovědět
asi ten první obrázek, ale postel bych dala čelem k té spodní zdi, aby Vám nesvítilo do očí :-) a nebo by šatna mohla být i po celé té spodní zdi (4100) a po levé i pravé straně by byly dveře do šatny, aby jsme měli s partnerem každý svůj vchod do své půlky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petramana to by asi neslo kvuli oknu
Odpovědět
@petramana @jakuda - přesně tak, po celé dolní zdi by to asi nešlo kvůli těch dveří na terasu...jinak by to bylo asi pěkné, kdyby měl každý svůj vchod do šatny, ale to už je možná dost velký luxus ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Uprimne, satnu bych v tomto prostoru nedelala, prijde mi, ze takhle bude pidi loznice a pidi satna. Radeji bych volila po cele spodni delce vestavenou skrin ( nevim, kolik je mista k oknu, popr. zda je mozne okno kousek posunout ). Tak bude loznice pusobit vzdusneji... ale je to je muj nazor. Sama jsem po satne moc touzila, bohuzel jsme museli dum zmensit, satnu jsme zrusili a i kdyz mame vetsi loznici, volime skrin, prave aby nepusobila stisnene ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly Pokud byste volila 2. nebo 3. variantu, určitě bych postel otočila obráceně, tak aby, kdyby někdo vešel, vy ho hned viděli. Jinak poslední varianta se mi líbí nejmíň, protože vejdete a první co vidíte je šatna, kde řekněme si popravdě, vždy nebude oblečení poskládané do komínků jako z plakátu ;) V prípadě 1. varianty nevím jak daleko je konec postele od okna, ale opravdu může být na škodu spát čelem k oknu. Takže bych volila buď 2. nebo 3. v závislosti na tom, jak velkou chcete šatnu, protože ve 2. kde nejsou klasické dveře, dáte víc úložných prostor po obou zdích. A jestli bych se měla rozhodnout já osobně, tak volím 3.var., protože mám ráda otevřené prostory. Ale ať tak nebo tak, postel bych otočila o 180 stupnů a přilípla na spodní zeď :) Snad jsem to napsala pochopitelně :)
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly A taky mě napadlo, že ložnice pro 2 lidi musí být ze zákona velká min. 12 m2. Nevím ale, jak je to myšleno. Ve Vašem případně, jestli to je počítané včetně šatny nebo čistě jen ložnice s postelí.
Odpovědět
@qeszi rozměr máme spíše minimalistický dům a tato velikost šatny nám stačí, bude sloužit pouze mě a manželovi. Děti budou mít svou šatnu na chodbě. Rovněž velikost ložnice by nám měla stačit, kromě postele, nočních stolků a toaletního stolku tam již nic neplánujeme.
Odpovědět
A co projít do ložnice šatnou? Tak to budeme mít my, viděli jsme to ve vzorových domech v Mnichově a prijde nám to fajn, není tam hned vidět - větší soukromi. Odpovídal by tomu poslední nákres a bylo by to vzdušné bez dveří, akorát průchod by byl podle obrazku dole.
Odpovědět
@iiilinka Děkuji moc za podněty. Ta otočená postel, jak píšete, by byla asi lepší, ale to bychom spali hlavou na jih a to se nám moc nepozdává...Když jsme stáli na pozemku a nakreslili si to, tak nám to přišlo takové divné ;-), pak jsme si přečetli zásady feng shui a potvrdilo nám to, že by neměla být hlava na jih. Tu poslední variantu nám nakreslil architekt úplně jako první a my jsme ji hned zavrhli, teď se mi právě začíná líbit, i když je to jak říkáte, že člověk vejde a hned vleze do šatny, kde nemusí být pořád pořádek :-), akorát by se tomu musela asi ta šatna uzpůsobit, tzn. spíše zavřené skříňky, nežli otevřené poličky... Jak velkou šatnu chceme - chtěli jsme z minima maximum, protože původně byla ložnice a šatna dokonce nakreslená ještě menší... U manžela vede ta varianta s posuvnými dveřmi do ložnice - napravo nahoře... U mě zatím vyhrává také ta a pak asi ta poslední, tzn. ty vzdušnější typy šaten...kde jsou nakresleny ty posuvné dveře, právě kvůli tomu většímu prostoru, který se dá využít.
Odpovědět
@iiilinka ano, vím, že se to doporučuje, jsme ve fázi, kdy ještě můžeme zvětšovat ;-)
Odpovědět
@baerunka1 Nemáš prosím náhodou někde obrázek pro představu? Anebo se jedná přímo o tu poslední variantu? Děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly Pokud to uzpůsobujete kvůli feng shui tak to ano :) Já to beru zase ohledně bezpečnosti. Cítila bych se lépe, kdybych měla přehled o místnosti a viděla na dveře. Kdyby se k nám vloupal zloděj, tak stejně asi nic nezmůžu, ale přece jen, jde hlavně o pocit v prostoru, ve kterém žijete. Pokud vy se budete lépe cítit s postelí umístěnou takto, tak nemůže nikdo nic namítat :) Pokud byste u té poslední varianty volili uzavřené police, tak to zase maličko z prostoru asi sebere. Nevím, kolik ale počítám tloušťku pojezdových dveří. Zároveň to bude stát víc peněz, nevím, jak moc máte napnutý rozpočet. Pokud volíte mezi 2. a 4. tak já bych volila 2. právě kvůli tomu, že ta šatna je přece jen víc oddělená a to bych ani nedávala zakryté police dveřma :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@small_butterfly Pokud byste šli do té poslední varianty, tak nemusíte řešit hned zavírací skříňky, které se zbytečně prodraží. Poměrně dobrá alternativa jsou police doplněné roletou nebo ještě lépe japonským závěsem. Viděl jsem to na živo a vypadá to fakt dobře.
Odpovědět
@small_butterfly mrkni, přidala jsem do alba, skříně by byly jen v šatně a ne v ložnici, i když je v plánku máme. Budeme nuceni mít v šatně poradek :-). Jinak uzavřena šatna by měla mít správně větrání...uzavřením se ale zbytečně kamrlikuje prostor. Je to praktické ji mít hned u vchodu, když potřebuješ věci do koupelny...do ložnice se jde jen večer. V Německu mají většinou i tu šatnu ještě napojenou na koupelnu. Jinak feng suej nemá rádo šatny a komory kvůli hromaděni neporadku :-D
Odpovědět
@iiilinka Neuzpůsobujeme to vyloženě podle feng shui ;-) Jen jsme prostě stáli na pozemku (manžel si lehl na to pole :-D) a připadalo nám to pocitově lepší mít hlavu kdekoliv jinak než směrem na ten jih. Pak jsem si přečetla o feng shui v ložnici a docela to sedělo... ;-) Porovnávali jsme to s ložnicí, kterou máme teď a máme postel naproti dveří, což je fakt, že když jsem sama doma, tak jsem z těch dveří někdy taková nervózní, ale zase je fakt, že má člověk přehled, když někdo vejde, hlavně až budeme mít děti, prostě všechno má výhody a nevýhody... Se sebráním prostoru a dražší variantou v podobě zavřených skříní máte pravdu...navíc se mi i právě na šatnách líbí to, že je všechno vidět a je to přehledné. Jsou tam pěkné krabice a doplňky a vypovídá to o tom majiteli. :-), takže spíše nahlas uvažuju, ale v duchu bych chtěla tu otevřenou šatnu ;-) Tu dvojku - myslíte - druhou shora anebo první zdola?
Odpovědět
Profilova fotka
kamarádi mají tu variantu vpravo dole a mě to tedy přijde hrozné, vejdete vlastně do šatny musím zatočit a až pak do ložnice, vždy mi to je nepříjemné a i feng shue i na to moc nesedí, ale to by jste si musela nastudovat :), takže mě se nejvíc líbí ta varianta vlevo dole, vejdete do čistého volného prostoru nicméně nevím jak je to s tou orientací postele, v tom jsem se ztratila :).
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly Myslím tu druhou shora - nahoře napravo - s posuvnýma dveřma, kde dáte víc uložných prostor v šatně než u té s klasickýma dveřma :)
Odpovědět
Profilova fotka
Líbí se mi č. 2, vpravo nahoře ;-)
Odpovědět
@jakuda Aha, tak to zkusím pogooglit, to jsem zatím nikde neviděla :-) To by mě zajímalo, jak to vypadá
Odpovědět
@baerunka1 Můžu se zeptat, jakou máte velikost ložnici a poté té samotné šatny? Z obrázku to nejde úplně dobře rozklíčovat ;-) Jj, my nejedeme podle feng shui, půjčila jsem si knížku z knihovny, spíše pro zajímavost a rozšíření si obzorů ;-) Navíc, jsem si díky této diskuzi uvědomila, že do šatny budeme chtít malé okýnko, za tento point jsem fakt moc ráda!
Odpovědět
@tulda27 Jak jsem psala, toto byla první varianta šatny, kterou nám architekt kdy nakreslil a hned jsme ji zavrhli z důvodů, které píšeš :-) Dneska se už na to dívám třošku jinak a nevadí mi to, protože do šatny/ložnice návštěvy stejně nechodí, takže případný nepořádek nemusí vidět a je to praktické, co se týče rozdílného vstávání do práce, atd. Takže v podstatě tíhneme k jedné z variant s posuvnými dveřmi.
Odpovědět
@small_butterfly ložnice vychází 13,3 a šatna 6,8 m2. Jak tady psali, řídili jsem se min.rozměrem ložnice 12 m2. Šatnu máme širší, obecně skříň s ramínky je cca 60 cm + ideální rozměr volného prostoru před skříní je cca 120-130 cm. To jsem ráda, že se vám okno líbí, nejen ze je dobre na větrání, ale i na zkoušení je lepsi denní světlo a ne jen svíceni.
Odpovědět
@small_butterfly Jinak pro info posuvné dveře mají skoro trojnásobnou cenu nez klasické, tak jsme od dveří upustili úplně..jak píšeš, do ložnice ti půjde návštěva tak jedině při kolaudaci, jinak je to intimni prostor. A praktičnost nadevse. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já se musim přidat tady k názoru, ze bych v takových rozměrech šatnu nedělala. Ani ne kvůli tomu, ze i v takovém rozměru staci, ale za me má šatnu smysl dělat, když je větší než vystavené skříně, takže se dají dát police po obou stranách. Pokud ne, pak akorát ubírá prostor cele ložnici. U obou variant s posuvnymi dveřmi je ložnice hrozně malá. Taková velikost se ani nedoporučuje kvůli vzduchu při spánku. A samozřejmě nevím, jestli máte už větší děti, ale postýlka by se tam nevešla... Šla bych do vystavených skříni, protože na prostor oblečení dají to samé a ložnice bude větší...
Odpovědět
Profilova fotka
@small_butterfly mě to nebylo nepříjemené jako náštěvě, já jsem to analyzovala co by pravidelný uživatel - byli jsme ve fázi rozhodování o stavbě domu :) a prostě bych se tam necítíla dobře :) právě proto, že když půjdu unavená do své ložinice přes šatnu kde uvidím spoustu věcí k úklidu ;). Sice by se to dalo pak opticky uzavřít, nicméně pocit zůstává. Pro mě by bylo nejdůležitější, že ložnice pro 2 lidi by určitě měla mít 12 m2 z čistě hygienických důvodů a to v těch pravých variantách prostě nemá. Tak ať se správně rozhodnete!
Odpovědět
@small_butterfly Já bych v těchto rozměrech také šatnu nedělala, buď zvětšete celý prostor (což asi nejde), nebo šatnu oželte. Nechat si na "průlez" mezi postelí a stěnou 60cm je podle mě málo-ne, že byste se tam nevešli, ale bude to nekomfortní. V šatně této velikosti se 2 neoblečete bez úrazu-třeba ponožky :-D , zvlášť s těmi normálními dveřmi. Já být váma, tak si vezmu křídu, nějaké krabice, postavím si tu "chodbičku" 70x XX cm a vyzkouším si to, ať víte do čeho jdete ;-)
Odpovědět
Taky bych v takovém prostoru šatnu neděla. Byla by to vlastně vestavěná skříň v místnosti:-)
Odpovědět
Profilova fotka
V prostoru o velikosti skoro 16m2 bych se šatny nebál a klidně ji udělal. Osobně bych šel asi do první nebo poslední varianty. V obou případech bych místo dveří použil japonskou posuvnou stěnu. Díky tomu bych nemusel řešit velikost ložnice, protože prostor pro výměnu vzduchu by byl s šatnou nadále propojený. Popřípadě se i do té příčky dá dát větrací mřížka, která by proudění vzduchu ještě pomohla. Vím že tady spousta lidí obhajuje vestavěné skříně, ale podle mě je lepší mít menší útulný intimní koutek tak akorát na postel a nějakou tu poličku na dekorace (za předpokladu že bude zajištěn dostatečný přívod vzduchu), než do ložnice cpát skříně a udělat si z ložnice převlékárnu. Ideální je samozřejmě plně oddělená samostatná šatna, ale když není prostor, tak tohle je podle mě dobré řešení.
Odpovědět
naproti posteli, já jsem s tím spokojená, takže bych doporučila.
Odpovědět
mě by asi neoslovil ani jeden návrh, ale kdybych si musela vybrat tak by to byl trn druhý..:)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?