6. Vaše volba - nízkoenergetický nebo pasivní dum?

Profilova fotka
Opravdu z každé strany slyšíme a čteme o pasivních a nízkoenergetických domech. Pojďme diskutovat o výhodách a nevýhodách těchto staveb. Pro jaký typ domu jste se rozhodli Vy?
Profilova fotka
Co se pod pojmy nízkoenergetický či pasivní dům skrývá a jak často jsou pojmy zaměňovány? První rozdíl bude v legislativě, která nám říká, že u nízkoenergetických domů je požadovaná měrná potřeba tepla na vytápění za rok maximálně 50 kWh/m2, u pasivního domu je tato hodnota 15 kWh/m2. V praxi to ale nutně neznamená, že domy o stejné podlahové ploše 100m2 protopí v nízkoenergetické variantě asi třikrát více energie. V konstrukcích se tyto domy budou lišit především v tvarovém řešení - u pasivních domů je právě tvar a orientace to hlavní, aby dům jako pasivní mohl fungovat. A na druhém místě v použitých materiálech a izolantech. Co naopak např. v pasivním domě nenajdete je otopná soustava. Vyplatí se tedy skutečně investice do pasivního domu? Je podle Vás pasivní dům nezbytně dražší nežli dům nízkoenergetický?
Profilova fotka
Přeji Vám krásné ráno milí návštěvníci Modré střechy, začínáme sedmý den naší společné diskuze ohledně našich / Vašich tvárnic Ytong a všeho s nimi spojené. Následující tři dny budu na Vaše otázky odpovídat opět já, proto kdybyste chtěli s čímkoliv poradit, napište dotaz a já se Vám budu snažit vždy max. do 20 minut odpovědět. Včera jsme také přidali další fotografie do našeho Fotoblogu (http://www.modrastrecha.cz/blog/honza...) a navíc se můžete těšit na otevření nových a nových témat. Užijte si nádhernou neděli. HT
Profilova fotka
Naprosto chápu, že se Vám nechtělo dnes vysedávat u počítače, když bylo venku tak nádherně! A zároveň mě těší, že víte, "jak na to", protože plno známých dnech využilo volný k pokračování stavby svého domu a poradit nepotřebovali… Nicméně budu tu pro Vás i zítra. H
Docela by mě zajímalo, co se s teplem naakumulovaném v létě, děje v pasivním domě. Slunce hřeje do všech oken, spotřebiče topí uvnitř....je tedy pro "přežití" v létě v pasivním domě nutná klimatizace?
Profilova fotka
@atilius Máte pravdu, tzv. tepelné zisky jsou v létě větší. Ovšem proto je nutné nejprve správně situovat stavbu na pozemku vzhledem ke slunci (tzv. studené místnosti jako ložnice, pracovna atd. na straně severní a obývací pokoj atd. na straně jižní). Dále je pak důležitá samotná obálka budovy... ne pouze svislé zdivo, ale kompletní obálka vč. střechy. Díky dostatečné tl. izolace v podlaze, ve fasádě a hlavně ve střeše, nemůže dojít k přehřátí vnitřního prostoru. V neposlední řade hraje velkou roli u pasivních domu i výplně otvorů. Pokud vše toto zvolíte správně, uchladíte pasivní dům na příjemnou teplotu pouze tepelným čerpadlem… u klimatizace jsou vysoké pořizovací, ale i provozní náklady! A pokud nejste letní medvěd, plně ji nevyužijete :)
@honza_ytong Takže k tomu všemu, když je dům takhle zavřený, je nutné mít i rekuperaci, jestli se nepletu. Ale to jsou všechno systémy, které nejsou úplně zadarmo a jen tak od oka bych řekl, že návratnost (nepočítám dotace) je 15-20 let. Pak ty jednotlivé jednotky odejdou a je nutné je opravit/vyměnit. A to nemluvím o různých čerpadlech. Dává potom vůbec smysl stavět takový dům? Samozřejmě dotace pokřiví celou tu úvahu, ale pokud je návratnost takhle dlouhá, je to vůbec ještě ekologický dům? Energetická investice do všech těch systémů, jejich výroby, dopravy atd. s takhle dlouhou návratností mi nepříjde jako dobré řešení.
Profilova fotka
@atilius Vše má své kladné, ale i záporné stránky. U pasivního domu jsou sice o trochu vyšší pořizovací náklady a souhlasím s Vámi, že provoz čerpadla a všech ostatních technologii u P.D. není bezúdržbový. Ale nyní Vám pomůže dotace a běžný provoz samotného domu nákladný zase tolik není... a pokud se stanete fanoušek P.D., vyladíte si například světelné zdroje podle představ (LED), snížíte si tak další zdroj tepla apod. Spíše si promluvte s někým, kdo si P.D. dům postavil a žije v něm. Mohu Vám například nabídnout kolegou, Ing. Petra Marečka, který satelit několika P.D. naprojektoval, postavil a sám tam i žije. Kontaktovat ho pro začátek můžete po e-mailu "petr.marecek@xella.com". Doporučuji také video z této stavby, které Vám samo o osobě pomůže udělat si lepší obrázek o P.D.: https://www.youtube.com/watch?v=kKtsi...
@honza_ytong Díky za kontakty. Ale pro mě už je to jen teoretická otázka :) Takže zaměstnávat někoho ještě dotazy mimo forum je zbytečné :) Běžný provoz domu určitě drahý není, ale nelíbí se mi na tom ty dotace. Podle mě je to celé nesmysl. Jestli se mi to nevyplatí bez dotací, pak to nemůže být ekologické. A hlavně nerozumím tomu, proč bych na to měl přispívat ze svých daní. Ale to už jen tak na okraj ;)
Profilova fotka
My jsme zvolili nizkoenergetický dům. Na pasivní je nutno vynaložit opravdu nemalé výdaje a návratnost je tam opravdu dost dlouho (je-li vůbec). Jde ale hlavně o to, že bydlení v takovémto domě je určitě přijemné a výdaje potom na běžný provoz minimální. Takže pokud si člověk je ochoten připlatit za komfort, tak budiž, ale počítat jestli se to vyplatí opravdu nelze. Nám je jasné, že bychom mohli dům postavit levnějí, ale předpokládáme, že díky těžké střeše, rekuperaci, podlahovému vytápění atd. se nám v domě bude bydlet krásně a budeme tam mít příjemné klima jak v létě, tak v zimě. Na zkušenosti se mě zeptejte ale až za pár let - momentálně jsme ve výstavbě :-)
Profilova fotka
Souhlasím s @1leontynka vše je vždy otázkou vkusu. Stejně jako nelezneme rozdíly v autech, oblečení, účesech a filmech, tak máme rozdíly v domech. Nízkoenergetický dům je a bude nyní standardem. Přesto i zde naleznete rozdíly - to co zařadíme do NE jsou domy od 50-15 kW a to e právě ten rozdíl. Můžete mít dům přímo na hraně pasivního domu a to právě jen díky správně zvolené orientaci, dispozicím, stínění a případné rekuperaci. Rekuperace přesto není nutností - je to však jedna z věcí, která vám zpříjemní život - třeba jako klimatizace v autě.
Profilova fotka
Vážení, Všem přeji pěkný den. Na přímý kontakt s technickými poradci Ytong máte již poslední 3 dny. Pojďte využít této šance a zeptat se nás na cokoliv. Do neděle jsme tu pro Vás. Váš Zdeněk_Ytong
@zdenek_ytong Děkujeme za upozornění. Já se například ptám zde http://www.modrastrecha.cz/blog/honza... na to, jak jste schopni v Ytongu měnit jednotlivé chemické prvky ve zdivu. Odpověď žádná. No vysvětluji si to tak, že je to vysoce tajená technologie, kterou ještě nemáte patentovánu. Je to tak?
Článek se načítá
Profilova fotka
Pěkný páteční den @jarda72, Dlouze jsem nad odpovědí pro Vás přemýšlel. Shrnu to do několika vět. Vyrobit pórobeton je vcelku jednoduchá záležitost, ovšem vyrobit ho v požadované kvalitě a za solidní cenu je věda, v které se skrývá naše know how, vezměte si např. Coca Colu. Taktéž všichni ví, že do toho dávají vodu, ale co dále, to už si drží jen oni. ;-) S tím souvisí i chemické prvky ve zdivu. Jak se dočtete i na jiných portálech a všichni ví, základními surovinami jsou voda, cement, sádrovec, křemičitý písek. Tyhle příměsi obsahují chemické prvky, které náš materiál obsahuje a my jsme schopni měnit množství těch prvků tím, že změníme jednotlivé poměry. Proto každá naše fabrika má i lehce pozměněnou recepturu, jež je závislá na vstupních surovinách... Doufám, že jsem Vás touto odpovědí uspokojil?
@zdenek_ytong ptám se na změnu hliníku ve vodík Vás by tato odpověď uspokojila? ;-)
Profilova fotka
Pěkný večer @jarda72 , Jak píšete, tak i mne by taková odpověď neuspokojila. Evidentně požadujete chemickou rovnici a ač bych rád, tak v tomhle nejsem kovaný, ale pokud na ní trváte, mohu Vás odkázat na našeho erudovaného kolegu, který se tímhle zabývá. A pokud se nebude jednat o indicie odhalující naše know how, tak Vám ji určitě mile rád sdělí.
@zdenek_ytong :-D :-D je vidět, že jste veselá kopa a nezkazíte žádnou srandu. :-D :-D Pane kolego, chemická rovnice je také pouze rovnice a když na jedné straně je hliník, zákonitě musí být i na druhé víme? ( myšleno atomy hliníku). Ovšem jestli dokážete si sami vyrábět prvky, poradím vám, zkuste místo vodíku, vyrobit zlato :-D :-D :-D PS: jinak nic proti ytongu, jen tyto nesmyslné informace dle mě totálně degradují Vaši práci zde.....celkově díky ;-)
Profilova fotka
Zdravím @jarda72 rozhodně jsem si pěkně naběhla s informací, že se hliník mění na vodík. Tato informace nebyla úplná. Produkt manager mne opravil - přesto Ytong je lehký beton vyrobený z křemičité jemnozrnné vápenné, cementové nebo cementovápenné malty vylehčené plynem, který vzniká chemickou reakcí hliníkové přísady, a vytvrzený parou pod tlakem. PRavdou zároveň je, že ve výsledném produktu se již hliník nevyskytuje. Kam se poděje a kam se to malé množství vytratí a ve formě jaké sloučeniny - tak to bohužel nevím. Přesto doufám, že jako technici stavební (nikoli chemičtí) vám všem budeme ještě tento víkend schopni odpovědět na všechny vaše dotazy. Pěknou sobotu :-)
Profilova fotka
Dobré nedělní dopoledne, ač to vypadá, že dnes bude krásný sluneční den, který bude skvělé strávit v přírodě, využijte dnes poslední možnosti zeptat se na cokoliv, co se Ytongu a Ytongslužeb týče. Dnešní den tu s Vámi strávím já. Zdeněk
1

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?