Chcete vědět víc o stavebním spoření? Zeptejte se...

Profilova fotka
Máte dotaz k oblasti stavebního spoření či úvěrům? Neváhejte se zeptat...
Profilova fotka
Dobrý den, před cca. 2 lety jsme starší dceři založili stavební spoření a uložili jí na účet cca. 20 000. Situace se od té doby poněkud změnila a nechce se mi za 4 roky, až spoření skončí a my budeme dceři chtít vybavit pokojíček pro školáka (jak jsme od začátku plánovali) obíhat soudy, aby mi vydali její peníze na její pokojíček. Takže bych se ráda zeptala: je lepší nechat tam těch 20 000 jen tak "ležet" do doby skončení smlouvy s tím, že budou ztrácet svou hodnotu (spořit tam už opravdu nechceme, máme lepší produkty, kde jsou peníze dostupnější a slušně zhodnocené), nebo je výhodnější smlouvu zrušit nyní i za cenu sankcí? Je mi jasné, že o peníze přijdu tak jako tak, ale ráda bych na tom tratila co nejméně. Předem díky za odpověď.
Profilova fotka
@jenny.kay Dobrý den, máte pravdu, že s příchodem NOZ se situace s výběrem peněz na nezleptilce zkomplikovala. V současné chvíli se snažíme s touto situací něco dělat, nicméně prozatím nejsme schopni říct, jestli dojde k nějaké změně. Je to komplikace jak na straně spořitelen, tak především na straně klienta. V případě výpovědi smlouvy před šestiletou vázací lhůtou se vrací státní podpora Ministerstvu financí ČR a navíc se musí uhradit poplatek za zrušení smlouvy (0,5 % z cílové částky, nejméně však 2 000 Kč) - jsem si vědom, že to nejsou malé peníze, proto bych se spojil s fin. poradcem (najdete na https://www.cmss-oz.cz/?design=4), se kterým byste našli ideální variantu. Kdyby cokoli, dejte vědět.
Profilova fotka
Obíhat soudy budete muset tak jako tak. I po čtyřech letech na peníze dcerky nesmíte sáhnout. Jsou to její peníze a podle zákona tam musí ležet do její plnoletosti. Smlouvu nyní nerušte, pokuta by byla větší, než poplatek, který si strhávají každý rok čili 330Kč ročně. Když zrušíte smlouvu teď, spočítejte si, kolik vám dělá toho 0,5% + 2000 od státu - víc jste nedostali. Stát dává 10% z příspěvku. A teď to porovnejte s částkou 350 Kč * 4 roky. Takže doporučuji smlouvu opravdu ponechat a řešit co s penězi za 4 roky přes opatrovnický soud. Protože pokud tam peníze necháte do 18ti let dcery, na poplatcích po 330Kč můžete nechat docela dost. Záleží jak je dcera stará. Poté co roky uběhnou, musíte podat výpověď, stavebko vám řekne že to vypovědět nesmíte a s tím půjdete na opatrovnický soud. Cca 6 měsíců to bude trvat. Musíte prokázat, že peníze půjdou na pokojíček. Nesmíte dát peníze jinam na fondy - je to z hlediska státu rizikové. A může se stát, že pokud máte lepší příjem, tak vám soud nakáže zaplatit pokojík z vlastních peněz a ne z peněz "dcerky". I to se stává.. Přeji ať vám to poté vyjde
1

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?