Domácí pekárna - tip

Profilova fotka
Ahoj holky, spousta z vás zde má zkušenost s domácí pekárnou. Potřebovala bych tip na domácí pekárnu, se kterou zvládnu pracovat i já :-). Vařím hodně, ale spíš z donucení, protože tolik lidí chce v podstatě pořád jíst, kupodivu ráno, v poledne i večer, o víkendech od procitnutí do upadnutí do nočního kómatu. Nejsem typ kuchařky, která se s prominutím "serinká" s výzdobou, čančáním apod. Prostě vařím, peču, chutná to moc a všechno, ale o to větší je spotřeba. Holt chlapi no. :-D Chci pekárnu zkusit a obměnit trochu repertoár domácím pečivem, příp. si nechat pomoct při míchání kynutého těsta, vše dělám ručně - knedlíky, buchty apod. Obdivuju všechny ty z vás, které to umí, já na to nemám trpělivost. Zase jí mám na něco jiného... Moje "požadavky": - jsme 5 a někdy vícečlenná rodina, čili spíš na větší objem, větší chleba, větší množství těsta apod. Prostě všechno větší... - jednoduchá obsluha na základní pečení - programy. Nechci moc programů, stejně jako na myčce a pračce se naučím používat v podstatě 2 a ty mi stačí. . - odložený start je asi dobrá vychytávka, ale není bezpodmínečně nutné - spotřebič a nízkou spotřebou energie - mytí v myčce, snadná a jednoduchá montáž, demontáž Díky za pomoc, tipy, odkazy, zkusím se pak dle vašich rad zorientovat na trhu. Díky Jana
Odpovědět
Ahoj, mám už osmým rokem Moulinex, tehdy cca za 2500 Kč, 12 programů, odložený start, max hmotnost těsta 1000 g, jeden hnětací hák. Stále skvěle funguje, i když teď ji nepoužívám tak často. Peču jak sladké, tak slané, i celozrnné, s přidáním surovin nebo jen příprava těsta třeba na pizzu. Jak je to s mytím nádobky v myčce, to nevím. Nicméně má nepřilnavý povrch, dobře se to myje, jen se to nesmí poškrábat. Po zkušenostech musím říct, že je to super, jsem spokojená, ale pro příště bych si pořídila větší s dvěma hnětacími háky, aby z toho byly větší bochníčky.
Odpovědět
máme etu a velká spokojenost
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji teron za tip na Moulinex a souhlasím dle doporučení z okolí, že 2 háky budou asi lepší vzhledem k množství těsta. Takže tím si to potvrzuji i zde. Jaký typ Ety, jenies a jestli můžu nějaké podrobnosti. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
mám silver crest z lidlu a jsem moooc spokojená. odložený start, z programů využívám asi jen 3 běžně a ostatní ojediněle. běžně peču (a hlavně peču) chléb z půl kila mouky, dá se tam péct i větší. jednoducá obsluha, dá se k ní u lidlu objednat náhradní nádoba i hnětací háky.je to jedno z mála "zavazadel" v kuchyni, které opravdu využívám a opravdu vnímám velkou pomoc. např.kupovaný chleba je u nás již velkou vyjimkou. přeji dobrý výběr!
Odpovědět
Profilova fotka
Super, díky za tip :-) Jaký má tedy největší objem na velikost chleba? Díky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Profilova fotka
:-)zrovna peču chleba:-) máme Bielmeier BHG 395. Velikost je optimální, ale jsme jen 4. Pokud se chleba nesní ještě teplý, tak vydrží i do druhého dne na snídani. Programů spoustu, využíváme dva - klasika. Ulehčení je, když se v ní zadělává těsto (nechá nakynout) Máme ji cca 6let a cajk. Jen teda ty vnitřní nádoby nejsou vhodné do myčky. Ale není to zas až tak velký problém umýt v ruce. Dá se v ní škvařit i sádlo a dělat marmelády, ale nezkoušeli jsme. Nevím jak ostatní pekárny, ale tahle má dvě nádoby, jednu větší a druhou na dva chlebíky - menší, každá má pak samostatný hák. Co je nepříjemné, tak ten její zvukový signál. Jeden upozorňuje na možnost vsypání např.soli na chleba, nebo semínek před dopečením a druhý pak signalizuje že je upečeno. Tak ať dobře vyberete.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky, zatím jsem nevybrala nic, pořád se nemůžu rozhodnout... :-D
Odpovědět
Mám Moulinex už 9 let. Jsem spokojená, má spoustu programů, jen příště bych koupila větší s dvěma hnětacími háky :).
Odpovědět
Profilova fotka
Tyto názory se mi potvrzují z více stran, budu se ho asi držet :-) Díky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
vacsina ludi si kupi nejaku domacu pekaren a po neuspesnych pokusoch upiect iny ako biely chleba to vzda, alebo ked zisti, ze mu pecenie zaberie pol dna. Kedze na Slovensku nie je dostupny v obchodoch nadychany chutny zdravy chleba, je potrebne si ho upiect. Zvlast ked nejaka biorezonancia zisti, ze niekomu vadi alergen psenica a pod. Tu je navod, pre tych, ktorich okolnosti donutili k peceniu chleba. Je k tomu potrebne nasledujuce: 1.Domaca pekaren: najpodstatnejsie je, aby mala vlastny program a nemala teflonovu nadobu, z ktorej sa casom bude odlupovat jedovaty teflon. Tieto podmienky splna iba zopar modelov. Pre jednu osobu staci aj mala pekaren s polkilovym chlebom UNOLD BACKMEISTER Kompakt 68125. Pre vacsie chleby je tu UNOLD Kompakt Plus 68425 ako najlepsia volba, potom zastarany model UNOLD Onyx 8695 a velky model UNOLD Extra 68511. Pekaren UNOLD top edition nedoporucujem kvoli zle nastavitelnym casom. Ine modely a znacky ktore by splnali tieto podmienky som nenasiel. Dlhe preddefinovane programy nepouzivam, lebo nemam cas 2-3h cakat na chleba, navyse vysledok nie je dobry. 2.Muka: nemiesat muky, inak vznikne kockopes, zdravonezdravy chleba. Nedoporucujem chlebove zmesi, lebo si v nich priplacame za neziaduce latky, ktore su aj v bezne predavanych chleboch. Z hocijakej muky sa nadychany chleba neda upiect. Nadychany makky chleba sa da upiect iba zo psenicnej bielej al. celozrnnej muky, spaldovej bielej al. celozrnnej muky, raznej bielej muky (max. T500). Z inych nie. Doporucujem muky, kde obal zrna nie je zomlety najemno. Spaldova muka netaha tolko chemie zo zeme, cize staci aj nebio verzia. Celozrnna muka obsahuje jadro (86%)+obal(11%)+klicok(3%). Pouzivam spaldovu celozrnnu muku Vitaflora (0.86eur/kg -skladovy supermarket Jednota), o nieco lepsia je spaldova celozrnna BonaVita, lebo jej staci o 30% menej soli do chleba, ale zial je o dost drahsia 1.4eur/kg. 3.Kvasnice: nepouzivam kvasok, kvoli casovej narocnosti a nadychany chleba sa z kvasku upect neda. Navyse kvasnice su prirodne antibiotikum na choroby z mnozstvom vitaminu B. Preto pouzivam cerstve kvasnice, lebo v susenych je neziaduca latka. V teste mi obstali iba kvasnice FALA. V teste som rozmiesal 20g kvasnic a 5g praskoveho cukru do 50g cerstveho kravskeho plnotucneho pasterilizovaneho nehomogenizovaneho bio mlieka a hrncek som ponoril do 45 stupnovej vody a za 10 minut vznikla husta stabilna pena a ziadna voda naspodu pod penou v hrnceku nebola. Z inych kvasnic sa vytvorila voda naspodu al. pena rychlo popraskala. 4.Voda: pouzivam filtrovanu vodu, nie zasaditu, aby z spolu s olejom nevzniklo mydlo. 5.Sol: pouzivam jemnu sol, aby neposkriabala nadobu. Himalajska je menej slana, treba jej o 30% viac ako obycajnej morskej. 6.Olej: dolezity, inak chleba bude smrdiet alkoholom z kvasenia. Pouzivam Klatovsky slnecnicovy, kt. doda slnecnicovu aromu chlebu. Olej mozno nahradit aj bravcovym al. hydinovym tukom al. maslom. Recept pre UNOLD Kompakt na 480g chleba. Nastavym vlastny program 10 hnetenie, 40min. kysnutie bez hnetenia, 20min. pecenia na tmavu korku. Vyssie casy su zbytocne, nizsie nedostatocne. Do nadoby nasypem polku muky potom sol a potom Druhu polku muky. Muka spaldova celozrnna Vitaflora 300g, Himalajska sol 8g (morskej 5g), 170g filtrovanej vody ohriatej na 40-45C, 10g Klatovskeho oleja, 20g kvasnic Fala. Do teplej vody rozmrvim a rozmiesam 20g kvasnic, potom pridam 10g oleja a potom tekutiny nalejem na vrch na muku a dam miesat do pekarne, plochou varechou odstranim prilepenu muku na bokoch nadoby, po hneteni musim vybrat hnetak, aby nebola velka diera v chlebe. Po dopeceni chlieb necham vychladnut na 2 varechach cca 50min. Celkovy cas ku vysledku je cca 2hod. Chleba je makky nadychany aj na druhy den.
Odpovědět
Žádný domácí pekárny nekupovat, to vám řekne každý, kdo pořádný domácí chleba peče. Je to prostě k ničemu a nejlepší chleba uděláte s normálním hnětacím robotem i plynovou troubou, úplně v pohodě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?