Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
1
2
16
Máme stejný příjem. Odhad nemovitosti 2.6mil brali jsme 2.167 000kc splátky na 22 let a platíme 10.500kc Máme 2 deti + platume alimenty na další 2 deti od manžela. Pojištění domu + domácnosti 1600kc rocne. Životní pojištění oba 1 tis. Měsícne.
Odpovědět
Profilova fotka
@gustinovi A dá se to zvládnout ? My máme zatím jedno dítě a zatím ještě a zatím další neplánujeme.To až bychom něco našetřili a pojistky máme také stejné +školka 1 tis.+paušaly oba tak 1200kč to je vše a nájem ted platíme 7000 tis.
Odpovědět
Mame prijem trošku vyšší dohromady. Děti 3,zatím sem doma. Výdaje nájem,pojistky atd něco pod 10. 12 odkládáme,abychom věděli zda hypo zvládnem a taky abychom měli něco do startu. Zvladame kupovat co chceme potřebujeme a ještě zbývá na výlety atd. :) Snad to zvládnem
Odpovědět
@hajglish splátka by byla předpokládám na 30 let, takže kolem 9000tisíc. Pokud jde o novostavbu klasických rozměrů, na energie počítejte do 3000. Pojištění domu (když vynecháte domácnost a pojistíte pouze nemovistost) do tisícovky čtvrtletně. Myslím, že pokud nezrváte na dovolené 2x ročně, tak to zvládnete.
Odpovědět
*netrváte
Odpovědět
Ano, dalo by se to zvládnout, spousta lidí si to tak bere a v dnešní době to zvládají celkem v pohodě. Háček je v tom, že teď jsem zase na ekonomickém vrcholu, ale ekonomika se pohybuje v cyklech a až nastane (a to nastane) znovu doma podobná r. 2009 či horší, tak musíte počítat s tím, že 1) úroky hypoték vystřelí a při např. 5% úroku na dvacet let budete mít splátku cca 14 tisíc a zároveň 2) může rapidně stoupnout nezaměstnanost a je tedy nutné počítat s polovičním příjmem. Takto jeden z vás bude vydělávat jen na splátku hypotéky a ten druhý bude z podpory muset živit celou domácnost.. Já osobně bych do toho rozhodně nešel.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinnna na dovolenou nejezdime,jen tak vylety jinak my jsme spokojenu nq zahrade u bazenu
Odpovědět
Profilova fotka
Zvládnout se to dá. Hypo 10tis., provoz domu, pojistky 5tis., provoz domacnosti včetně jidla 10-12 tis. Celkem cca 27 tis. 5 tis. rezerva. I kdyby přišly horší casy, stacite něco našetřit. Nebude to ale na žádné velké vyskakovani a dovolené v tropech. Záleží na vašem životním stylu
Odpovědět
Tady je potreba pocitat s tim kdyby jeden z vas prisel o praci jak by se vse zvladlo.Zaklad je mit financni rezervu pro tento pripad.U domu je take potreba pocitat s vetsim nakladem na upravy.Mam hypo necele 2mil se splatkou 7.5tis ale na byt.Pojisteni domu co mam je 5tis na rok a to je jen zaklad.Co se tyce vydaju za dum tak zalezi o jaky dum jde a druh vytapeni,zda je voda obecni nebo ze studny atd .
Odpovědět
Fuuha... blaznov pribuda.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya Každý třeba není náročný jakovy a někomu stačí málo k radosti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya takovéhle chytroliny opravdu miluju!!!! Kdo jste, že tu někoho považujete za blázny???? @hajglish zvládnout se to dá, jen se musí myslet na zadní vratka, mít nějakou rezeru, dobré pojištění apod. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zuzana_ka Děkuji moc. Jasně s tím se počítá.Nikam na dovolené ani tak nejezdíme a kdyby byl baráček rádi budeme u něho trávit svůj čas a zdokonalovat ho.Není potřeba vše hned ;-) Vybavení máme jen starou kuchyň by jsme prodali akoupily novou to je vše :) Jinak vše časem
Odpovědět
@hajglish Kdyby jste nebyla náročná, tak si koupíte bydlení adekvátní vašim příjmům, takto míříte do budoucího těžkého průseru.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Děkuji za názor :)
Odpovědět
Profilova fotka
@hajglish tak ona se dá ta dovolená sehnat i levně např přes slevomat nebo nějaký pobytový balíček na prodlouženy víkend, takže určitě není potřeba se ani tohoto vzdávat! Osobně jsem připravená klidně nastoupit na víkendové brigádky, kdybychom náhodou potřebovali nutné peníze...
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer a bydlení hodno jejich příjmu je podle vás jaké? my jsme třeba taky hodně na hraně, ale do risku jsme šli. v našich končinách se nám vyplatí postavit svépomocí domeček než kupovat předražený panelákový byt nebo přebývat v nájmu. nájem s inkasem je totiž stejně vysoký, často i vyšší než splátka hypo, veškeré pojistky a inkaso k úspornému domu. ono kolikrát ani nejde o sen nebo bláznovství, ale prostě výběr menšího zla.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer myslíte si že 2100 000 je nějaký balík? U nás v Brně seženete garsonku...
Odpovědět
Profilova fotka
@hajglish když jsme si brali hypo, tak to byla vyšší částka a s menšími příjmy ;-) přítel si platově za tu dobu polepšil a časem půjdu do práce po mateřských i já. já si myslím, že ta hypotéka je velmi dobrá motivace k práci :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na vašich nárocích a celkově možnostech. S tehdy ještě přítelkyní, nyní manželkou, jsme to riskli, když jsme oba byli ještě na škole a společný příjem byl menší než ten Váš. Vyplatilo se to. Ale věděli jsme, že se náš příjem po škole dost zvýší.
Odpovědět
Máme podobně vysokou hypotéku na 20 let a fix 10. Jsem dva dospělí a tři děti v školním věku. Když to tak spočítáme: Hypotéka 11000 Energie 2500 Pojištění životko 1000 Telefon cca 500 Nafta 4000 Pojištění penzijní 2x500 To znamená základní a nutné měsíční náklady jsou cca 20t. Ale to samozřejmě není vše, co se do toho musí rozpočítat. U auta jsou to sem tam opravy, povinné ručení, výměna oleje. Auta máme dvě. Pojištění domu placené jednou ročně. Atd. Další náklady, které člověka třeba ani nemusí napadnout. Sobotní výlet na Karlštejn vlakem, cca 1700 Kč - obsahuje vlak, vstupné a oběd v restauraci. Kroužky dětí jsou samostatná kapitola. Jen pro zajímavost. Plavání na 1/2 roku 3000. Tancování na ZUŠ 1500 Kč. Klávesy 1200 Kč. A sem tam se školou nějaký výlet, návštěva muzea, atp. Pro plavání by se zdálo, že to tím končí, ale potřebujete plavky, aspoň troje, čepičku, ploutve, pak jsem kupovali šnorchl, tašku, ve které to nosí. Ke klávesám se hodí koupit klávesy. Snad jen to tancování vyjde relativně levně s dresem za stovku. "Vtipná" položka jsou třeba rovnátka dětí. To vychází tak 20-25t - čeká nás to minimálně jednou. Tak nějak takhle. Jestli se to dá nebo nedá zvládnout u vás, to těžko posoudím, ale výdaje s rodinou v domě nejsou jen hypotéka a energie ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius A přijmy máte vyšší nebo jak? A jak to zvládáte vy?
Odpovědět
Profilova fotka
A pokud by se podařilo udělat sem tam něco svepomoci, je to taky cesta k vysněnému bydlení... kdo nemá keš na zadnici, měl by alespoň částečně přemýšlet i tímto směrem. Argument, ze to neumíte, sice existuje, ale je vám platný jako mrtvému zimnik. Úspora 100 tis.na cele stavbě diky svepomocne aktivitě sice neni nijak zavratna, ale muže to v reálu znamenat o rok splacení méně... pokud na to nemáš, musí si člověk udělat na baráku to, co potřebuje, občas i sám... samozřejmě nepůjdu dělat v baráku elektriku, když mam problem opravit zásuvku (můj případ ). Zeď nebo podlaha nekope, tak co :):) Pokud jsem to pochopil správně, těch 34 tisic je rozpočet cele rodiny = mamka i taťka. Žádná hitparáda (nic ve zlem, taky se neválime v penězích)
Odpovědět
@hajglish Nejde o to, jaké máme příjmy, ale co chceme a nechceme dělat. Jde mít příjmy, teoreticky, 23t, a zvládnete to. Stačí, když dáte na nutné výdaje těch 20t a za 3t si vystačíte s jídlem. Ostatní nebudete řešit. Na výlety budete chodit okolo vesnice, do lesa a k rybníku. Místo kroužku budou děti na hřišti. A tím nechci říct, že tohle je špatně. Je to o volbě toho, jakou mám představu o životě a jak ho chci následujících 20-30 let trávit. Třeba ani ty rovnátka ve finále nejsou nutný. V tom dotaze hledáte odpověď od ostatních, ale tu si můžete dát jen sami. I proto, že třeba dost záleží na tom, co děláte a jaké je riziko ztráty zaměstnání. Jestli jste experti na komiksové příběhy, bude vaše znovuzaměstnatelnost o dost horší, než když budete specialisti na programování, u kterých se dá předpokládat, že seženou práci i v době krize. Jde o vaše životní postoje, jakou akceptujete míru rizika, jaké máte priority atd. A na to pomáhá jedině počítat a počítat a přemýšlet, co budu dělat když. Zkusit si načrtnout pár scénářů, které vám za 20 let může život přinést. A i když jsem za to dostal už v jiné diskuzi vynadáno :D, že jsem nehorázný pesimista a nemám nikoho zbytečně strašit, tak jen pro příklad, jak dlouhých může být 20 let - vemte si třeba roky 1938-1958 - válka, převrat, měna atd. Při hypotéce na 30 let je hezký příklad 1914-1944 - dvě války, pád burzy... Nenechte se ukolíbat tím, že vám někdo napíše "my to zvládáme" - situace každého z nás je unikátní a navíc- to, že to někdo zvládá dneska, nemusí nutně znamenat, že to zvládne za rok. Tak držím palce při rozhodování, ať máte šťastnou ruku ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius moc pěkně řečeno. Je to tak. My se ten průser z nejisté budoucnosti snažíme maximálně eliminovat svepomocnou vystavbou, aby byl dluh co nejnižší. Nejde o skrbleni, ale o odpovědnost vůči rodině a sobě. Důležité je vědět, kolik dům bude opravdu stát, tedy nekoukat jen po internetu, kde ceny mnohdy těžce nereflektují skutečný stav k nastehovani...
Odpovědět
taky jde o to, jestli těch 2 100 000 je 80 % hodnoty nemovitosti, a ten zbytek máte k dispozici, nebo si budete muset vzít další půjčku (takže splátka navíc). Taky počítejte s daní z nabytí nemovitosti, tj. další 4 % navíc....
Odpovědět
@atilius Nejak v tom Vasem rozpoctu chybi vydaje za jidlo. A nevim jak u Vas, ale u nas je to ta nejvetsi polozka. @hajglish Chce to promyslet ruzne varianty, jak budete resit pripadne krizove situace, pokud se neco stane. My jsme s manzelem probrali vsechny veci, co se mohou stat a rekli si, jak to budeme resit a az teprve potom se upsali k hypotece. A to jsme museli poradne premyslet, protoze mame opravdu vysokou hypoteku, vlastne hypoteky. V zaloze ted mame k prodeji jeden byt, co pronajimame, kratkodoba pomoc od rodicu je take mozna a dale byla moznost navyseni prijmu mym drivejsim navratem do prace. Zatim zvladame a brzy se vracim po rodicovske do prace, takze se nam zvysi prijem a konecne si vytvorime poradnou financni rezervu.
Odpovědět
@wendy_ To tam neni naschval, to muze mit kazdy dost jinak...
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka já za 2.4 mil. Postavím přízemí s obytnym podkrovim, 4+1 cca 45 km od Prahy 😁
Odpovědět
@atilius A který z vašich katastrofických scénářů by se nedotkl nájmu? Jakmile něco z toho nastane, za a) nebudu mít ani na nájem, b) vystřelí to ceny nájmů, c) znedostupní to nájmy. Jo, buď skončím pod mostem i s dluhem, nebo bez. Ale plánovat život s výhledem takových událostí, tak sedim v nájemní garsonce na kufrech s připraveným pasem a všechny prachy investuju do diamantů, zlata a umění.
Odpovědět
1
2
16
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?