Nastevani termostatu u teplovodniho podlahoveho vytapeni

Ahoj, chtel bych se pobavit jake mate zkusenosti a jak mate nasteveny casovy termostat pro podlahove vytapeni. Podlahove vytapeni ma delsi odezvu nez se cely system zahreje (s porovnanim s radiatory). Z toho duvodu se cim dal vice priklanim k nazoru ze misto topit v casy kdy budeme doma 6-9, 12-14 a 18-23. Spise nastavit delsi intervali, aby se dum prohral. Ale to my vychazi na topeni od 6-23. Coz zase nechci protopil majlant. Jak mate prosim nastaveny casovy spinac na vytapeni pro vasi podlahovku. Menite je i v prubehu topne sezony nebo nechateva stejne? Budu velice rad kdyz mi i poradite s dalsimi radami s podlahovym vytapenim, nez to obehovat metodou pokus omyl 🙂 Dekuji
Odpovědět
@bft PT se nevypíná a topí se na min. teplotu vody. Za 2 hodny se neohřeje ani ten beton natož aby to topilo, PT nejsou radiátory které přímo ohřívají vzduch. Nějakým přerušovaným topením nic neušetříte.
Odpovědět
Profilova fotka
Časově nevypínám, jen si zdroj (tepelné čerpadlo) mění teplotu topné vody podle venkovní teploty (ekvitermní regulace) a reguluje oběhové čepadlo. Jediný, kdy se topení utne, je při průměrné venkovní teplotě za x hodin (tuším >13 °C). Pokud je teplota topné vody blízká teplotě podlahy, tak podlaha už skoro žádné teplo z topné vody neodebírá a téměř nic neprotopíte. Stejně tak, pokud Vám na podlahu třeba přes fr. okno svítí sluníčko - tam pak lokálně podlahovka topí méně.
Odpovědět
@bft Pokud máte elektrokotlem, tak se přerušováním ušetřit dá, ale je to spíše v jednotkách procent dle objektu. Podlaha hřeje po 1 hodině na dlažbě při teplotě vody 35stC. Přerušováním topení si můžete dovolit teplejší podlahu, což je příjemné a zvyšuje to tepelnou pohodu a velmi příjemné je to v koupelně. Pro TČ se to dá aplikovat omezeně.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja se porad snazim nejak pochopit princip PT a kdyz uz si myslim, ze jsem to pochopil, tak me to tady zas po precteni prispevku vyvede z omylu 😄 .... mam elektrokotel, tam mam nastaveno nejakejch 30st vystupni teplotu vody ...mam termostat, tam mam 21st teplotu vzduchu s hysterezi 0.5st. Kdyz klesne teplota vzduchu na 20.5 st, zapne se cerpadlo a kotel zacne ohrivat vodu v PT tak, aby mela tech 30st, cerpadlo se stara o to, aby voda proudila a jak se do kotle vraci studenejsi voda z PT, tak ji zase dohriva a posila cerpadlem do PT ne?😄 .... po dosazeni 21st v mistnosti se PT vypne (cerpadlo i nahrivani kotle).... porad nejak neverim, ze kdyz necham cerpadlo i kotel bezet 24hod denne, ze me to nestahne z kuze, kdyz ted za jedno natopeni na tech 21 stupnu to vezme nejakejch 30kW ....
Odpovědět
@zdenek_valek O kolik Vám klesne teplota přes noc bez topení při teplotách 0 až 5 stC? Čím více, tím bude rozdíl větší. Rozdíl v nákladech tam bude kolem 5%, nižší teplotu v noci ale považuji za výhodu.
Odpovědět
Profilova fotka
No tezko rict uplne presne, jelikoz treba vcera se kotel sepnul nekdy v pul devaty (celej den byla teplota okolo 22 st).... jel asi do pul jedny do rana... jeste v pul 6 bylo 21.0 ...ted je 20.7 .... prusvih jsou tyhle dny bez slunicka...kdyz sviti slunko, je celej den 22-24st i kdyz je venku kolem 5 stupnu
Odpovědět
@zdenek_valek Jakmile budete topit dlouhým intervalem budete moci topit nižší teplotou vody. Ono bude také záležet co máte za dům a jaké máte TZ.
Odpovědět
My máme nastavenou teplotu od 21,5 do 22,5 stupnů. Termostat má 2 intervaly a to, že spíná 5.40 při té nizší teplotě a topí a topí dokud neudělá 22,5C Pokud je ráno teplo, že se topilo ještě večer dřevem, tak nezapíná a zapne až 15.30 odpoledne, pokud teplota spadla a dřevem se momentálně netopí.
Odpovědět
@zdenek_valek jsou dva základní způsoby regulace PT. Buď si jako Vy nastavíte nějakou teplotu oběhové vody a termostatem vypínáte kotel. Čím vyšší teplotu nastavíte, tím bude kotel topit kratší dobu a budou delší prodlevy. Nebo se pomocí ekvitermní regulace řídí teplota oběhové vody. V ekvitermu si musíte nastavit topnou křivku, která kotli říká jakou má nastavit teplotu topné vody pro aktuální venkovní teplotu. Kotel i oběhové čerpadlo pak běží trvale, ale s výrazně menší teplotou. Výhodou je, že prakticky nedochází k žádnému kolísání interní teploty. Podobně nedochází k střídavému kolísání teploty podlahy. Podlaha a celý dům mají obroskou akumulaci. Je to podobné, jako by jste měl mezi exteriérem a kotlem obrovský akumulátor. Pokud kotel běží trvale, stačí aby topil malým výkonem, který akorát pokrývá tepelné ztráty. Jestliže topíte s přestávkami v domění, že něco ušetříte, tak v přestávkách se jen vybíjí akumulace, ale ztráty domu jsou pořád stejné. Po zapnutí musí kotel dobít akumulaci a proto jede určitý čas na plný výkon. Ve výsledku to nemá prakticky žádný vliv na průměrnou spotřebu a jen si zhoršujete teplotní komfort. Pokud tomu nevěříte, tak si to vyzkoušejte. Jednoduše snižte teplotu oběhové vody tak, aby jste měl vyhovující interiérovou teplotu a kotel topil prakticky trvale. Ono i noční útlum je v nových domech nepoužitelný a nemá význam. Pokud Vám po vypnutí topení poklesne do rána teplota o 0.5 stupně, tak k čemu to je ? Na provozních nákladech to nepoznáte.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?