RD Spotřeba energií

Dobrý den, zná někdo výpočty, ze kterých se dá odhadnout kolik dům spotřebuje ročně za energie? Zdroj je plynový kondenzační kotel na vytápění a ohřev vody. Dům je z padesátky Heluz bez zateplení. RD má užitnou plochu 159 m2. V domě bude žít 4-5 lidí. V energetickém štítku mám B - Velmi úsporný 66 - kWh/(m2.rok). Zemní plyn - 12,0 (94 %) MWh/rok Elektřina - 0,8 (6 %) MWh/rok Jsou roční MWh reálné? Blowerdoor test vychází na 0,5 (Bohužel teď nevím, v čem se to udává. Ale prý je to hodnota pasivního domu). Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@mrquestion celkova rocni spotreba by mela byt vypoctena v energetickem stitku, jak hodne se to kryje s realitou nebo ne to tezko rici, zalezi hlavne na tom na kolik stupnu clovek bude topit a co vse doma pouziva
Odpovědět
Elektřina - 0,8 (6 %) MWh/rok To je spotřeba EE 0,8MWh za rok?
Odpovědět
@wpavel To netuším.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel : Přijde mi tak. TUV hřejete tím plynem? Cca 0,8MWh jsem měl ve dvou v malém bytě, kde nebyla myčka, sušička - v pěti lidech mi to v domě přijde málo. To máte něco přes 2kWh denně - to vezmou "jen" věci běžící "stále" - nyní v domě, když odjedem na dovču a vypnu dohřev TUV je denní minimální spotřeba kolem 4kWh.
Odpovědět
@mrquestion elektrina urcite realna neni-chybi ti tam "normalni provoz" - jako je prani, vareni, ... Realny odber je podle me minimalne 2MWh (kdyz budete setrit), ale klasicky se pocita kolem 3MWh.
Odpovědět
@petr86 podle mě ta spotřeba EE je jen na ty energonositele v záhlaví tabulky - tzn elektřina spotřebovaná na topení, rekuperaci a osvětlení. On kondenzační kotel taky nějakou tu EE spálí, zvlášt pokud se topí celodenně.
Odpovědět
@petr86 Ano plyn je na topení a ohřev vody, zbytek elektřina. @keklta Takže 3 MWh ročně počítat na elektřinu. Jaká by mohla být reálná spotřeba plynu? Asi naivně jsem si myslel, že když blower door test naměří hodnoty jako u pasivního domu, nebude to 12 MWh/rok i když dům je celkem velikej.
Odpovědět
Heluz44 bez zateplení, podobná plocha, topí se na 21,5 (termostat na chodbě) místnosti tak 22, kromě těch na spaní (20). Topení, voda, vaření plynem: 13 MWh/rok. Zatím bez krbu. Elektřina 1,5 MWh/rok ale méně obyvatel a (zatím) se nepere. A elektřinou se nepřihřívá ani do žebříku, pouze běžné spotřebiče (včetně alarmu, kamer). Dobré info je tady https://blog.zvestov.cz/bydlen%C3%AD/...
Odpovědět
Proto jsem se ptal a jak tu někdo napsal tak to je spotřeba tech. zařízení Těm 3MWh bych už možná věřil. Vždy bude záležet kolik toho naběhá pračka , sušička a hlavně kolik se vaří. Těch 12MWh v plynu může být třeba takřka polovina na ohřev TUV u 5 lidí asi jo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?