Realná spotřeba dobu s parametry domu

Zdravím všechny. Neustále tu probíhají diskuse o nákladech na vytápění, ohřev vody atd. Tak by bylo dobré to ucelit do jednoho vlákna s parametry domu, systém vytápění, ohřevu vody s vyúčtováním, ať mají budoucí stavebníci nějakou hrubou představu.
Odpovědět
Parametry domu : bungalov 13,25 x 8,75m, Ytong 375 mm Lambda + bez zateplení okna + dveře Vekra profil Komfort EVO, Uw 0,71 zateplení střecha 2x 160 mm Isover DOMO PLUS λ = 0,038 + reflexní parozábrana zateplení podlaha 2x 60 mm EPS 100 topení a ohřev vody tepelné čerpadlo Convert AW6 + nízkoteplotní radiátory Korado, v kuchyni s obývákem podlahový konvektor s ventilátorem. roční spotřeba elektriky na vytápění, ohřev vody a ostatní spotřebiče domu, tarif D57d celkem : 6864 kWh (VT : 1203 kWh, NT : 5661 kWh) celkové náklady na elektriku za rok : 23886 Kč Dobře ještě doplním : 4 osoby, dvě děti 4 a 9 let, ohřev TUV na 60°C, topení na 23°C, spotřeba teplé vody cca 100l denně, okres Teplice
Odpovědět
Jenže velikost/zateplení domu je jen část vstupních proměnných, další věci jsou jako, jak moc prší, jak moc fouká, jak moc sněží, jaká je nadmořská výška, jaká je obvyklá vlhkost vzduchu, zda jsou v těsnějším okolí stavby, kolik bydlí v domě osob a zda se používají nějaká vnitřní zařízení, která mění nepřímo teplotu či vlhkost, na kolik se ohřívá voda, na kolik se vytápí atp atp atp. Tabulka je v podstatě k ničemu, je dobré maximálně vědět zhruba řádově kolik by spotřeba mohla být. Ty vstupní proměnné mohou náklady klidně posunout o 20 - 50 %.
Odpovědět
@skunkos Tak jasně, jsou to vstupní parametry a každý je jiný, chová se jinak. Je to orientačně. Já když začal plánovat stavbu, tak jsem věděl velký kulový jaká je spotřeba, čím vytápět atd. Jde jen o informace.
Odpovědět
Bungalov zastavěná plocha 200m2, vytápěná cca 130m2 Porfix 30cm + 20cm polystyren Podlaha 20cm polystyren 150 Strop vata 10cm + 45cm Climatizer Plus 3 osoby, 2 dopělí, dítě 1rok Ohřev TUV 45°C, topení 23°C (2 pokoje zatim cca 21°C) Roční spotřeba 3900 kW TČ Panasonic Aquarea 7kW
Odpovědět
@skunkos je to tak. Solární zisky a orientace domu, resp. klíčových místností hrají skoro neuvěřitelně vysokou roli. Často se také setkávám s tím, že někdo uvádí spotřebu el. energie nebo plynu a jen tak mimochodem zmíní, že občas si pro náladu zapálí krbová kamna. Pak z toho vyleze, že tím pokryje 40% celkové spotřeby energie... Obdobně je to s teplou vodou. Někdo má vysokou spotřebu a přitom podíl ohřevy vodu na spotřebě domácnosti může být v desítkách procent. Tyto srovnání jsou fakt o ničem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?