Stavba domu s malými dětmi a návrat do práce

Zdravím, prosím o radu ty z vás, kdo už mají postaveno. Naše situace: Plánujeme na jaře 2018 začít stavět RD (o 2 podlažích + suterén). Zvažujeme variantu výstavby na subdodávky (jedna firma na celou hrubou stavbu a pak jednotliví řemeslníci na ostatní práce). Máme 2 malé děti (2 a 5 let), starší bude od příštího roku ve škole, mladší začíná na pár hodin týdně chodit do školky. Hlídací babičky máme daleko. Nyní jsem na rodičovské dovolené, po které si budu hledat novou práci (místo v původní práci mi nedrží). Přemýšlím, zda je v této situaci rozumné nastoupit do práce (byť jen na zkrácený úvazek - např. 4 nebo 6 hodin denně) od jara / léta příštího roku, nebo zda je lepší dům dostavět a jít do práce až o rok později. Jaké jsou vaše zkušenosti s kombinací stavba domu + malé děti + práce?
Odpovědět
@renatka_k Určitě je to náročné, my kupovali "hotový dům", kde jsme akorát dohlíželi na dodělávání vnitřku celého a bylo to o nervy, mám děti 11a 14 let, chodím do práce a mnohdy toho bylo moc. Z práce k domu(dohlídnout ať je vše uděláno, jak má, skoro nikdy nebylo samozdřejmě, takže nervy), vyřídit x věcí, pak úkoly s mladším synem, nákup atd. Večer jsem byla úplně vyřízená. S takto malýma dětma to bude zápřah.
Odpovědět
Profilova fotka
pokud bych si mohla vybrat, tak bych do toho nešla. ale tak hodně lidí moc na výběr nemá :-D my stavíme sami. i téměř bez subdodávek, pokud nepočítám věc jako okna, která si fakt sami nevyrobíme :-N máme děti 3 a 5 jsem ráda, že mi malou nevzali do školky a jsem s ní o rok déle doma. máme šanci dořešit, doshánět, dovybírat a dodělat co nejvíce s tím, že já jsem flexibilnější, když se náhodou muž utrhne, že by měl čas někam jet, že něco vybereme. u něj je čas velký problém. měla jsem brigádu a i té jsem zatím nechala. bylo to o nervy pro celou rodinu a když to není akutně nutné...počká to. jsem ráda, že až mi příští rok děti nastoupí do školky a školy, tak budeme už bydlet a nejhorší bude za námi. i tak bude mazec stíhat všechno. nejsem ten typ supermatky, co dává s přehledem domácnost, chlapa, děti, školu, práci na plný úvazek, koníčky... :-( takže i příští rok budu řešit nástup do práce ideálně na kratší úvazek, když to finance dovolí. pokud do práce fakt chceš nebo musíš, tak s těmi 4h by se to asi dalo. ale ono je to fakt i o tom jaké máte podmínky, schopnosti, finance...těžko radit. co je třeba pro mě problém, kterému jsem se, přiznám, ráda vyhnula, tak pro jiné je brnkačka a prostě to zvládnou, protože musí nebo jsou odolní a schopní :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to budete řešit subdodávkama, počítejte s tím, že budete muset být na stavbě v podstatě pořád. Polovina řemeslníků nedodrží termín, odvolá to, budete hledat jiný, polovina jich to zvoře, budete muset kontrolovat, nahánět je, aby to opravili. Spoustu materiálu jim budete muset přivézt až pod nos. Bude toho prostě hodně a pokud budete na4-6 hodin v práci, protáhne se vám to o několik měsíců. Pokud můžete, nejdřív dostavte, pak umístěte děti do různých institucí a pak si můžete jít v klidu do práce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k ahoj, kde planujete stavet? My postavili (tedy) bez deti, a subdodavkama a bez problemu. Kazdy den jsem mel moznost se otocit na stavbu rano, pripadne vecer a i kdybych mel male deti, tak by to slo, zalezi, na jakou partu narazite, my meli vse v dobu, kdy jsem s tim pocital. Trocha organizace a dost stesti :-)
Odpovědět
@renatka_k Záleží hodně na chlapovi. Pokud má pracovní dobu, která mu umožní nějaké kontroly (jak píše zeneva) tak ti ušetří spoustu času, taky má třeba nějaké známé řemeslnky, nebo známé, kteří stavěli a mohou někoho doporučit...... Navíc pokud chcete nějaké kvalitní řemeslníky, tak byste je měli poptat už teď, protože mívají práci na několik měsíců dopředu a např. elektrikáře musíte mít ještě před stavbou, protože vám musí udělat přípojku, to samé vodaři. Hrubá stavba může klidně stát během 2 měsíců. Takže na jaře byste měli mít většínu věcí nařeklou, domluvenou, vybranou....ale samozřejmě pokud tě netlačí finance a zůstaneš doma, tak budeš mít trochu více klidu.
Odpovědět
Profilova fotka
Zvažte síly, první školní rok může být úplně na pohodu nebo maximální zátěž samo o sobě. Mít první školní i školkový rok najednou to může přinést spoustu problémů. A to se dopředu nedá odhadnout (čekala jsem vš školce pohodu - byly krize, ve škole zápřah, byla pohoda, ale to prostě nevíš). Navíc mě třeba ani jedno dítě nezvládlo na začátku školku v pohodě, i když jsme se na to vždy postupně připravovali. První chodilo každý den rok po obědě domů a i tak strašný stres, druhé to štěstí už nemělo a i když tam spal 1-2 týdně hodně ho to změnilo. Musela jsem změnit úvazek, zapojit babičku atd. A to jsme nestavěli, stavíme až teď rok, to jim bylo 4,5 a 6,5 když jsme začali. A to jsou věci co dopředu neodhadneš. Já bych preferovala děti, pokud do práce nemusíš nechodila bych.
Odpovědět
Profilova fotka
Joo a ta stavba - u nás svépomoc na 90% (zatím) kromě techniky všechno staví manžel - máme skoro desku, v sobotu lijeme. Řeší si i 90% organizačních věcí, já jsem support přes inženýring, catering a lidské zdroje. Ale já tím pádem řeším 100% domácnost a děti, 66% úvazku v práci (3 plné dny), 2x týdně pomáhají babičky a mám toho až nad hlavu :).
Odpovědět
@zeneva Stavět budeme v místě, kde i nyní bydlíme. Je to kus za Prahou, manžel dojíždí do Prahy za prací, já bych si případnou práci taky hledala tam. Takže v tomhle smyslu nejsme schopni si z práce "odskočit" něco vyřídit na stavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k tak v tom případě jedině vše vybrat předem a nechat postavit na klíč a nebo odložit práci a nebo stavbu až děti odrostou a budou samostatnější. jinak je to pořádný bič :-N
Odpovědět
@blahova_andrea Ono i stavbu na klíč musíte hlídat, my takto stavěli a hlídali si vnitřky sami, protože x věcí bylo uděláno špatně a nekvalitně.
Odpovědět
Profilova fotka
@asistent no to ano, hlídat se musí vše a nebo kvalitní stavební dozor. jsou lidé, co staví fakt na velkou dálku. ale je to risk, no. dneska člověk platí zlatem a stejně to nemá, jak chtěl.
Odpovědět
@blahova_andrea Přesně tak, všichni vás odrbou a na čem se dá ušetřit, na tom ušetří a dají nekvalitní
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@asistent u nás dělá téměř vše sám chlap, tak se o kvalitu tolik nebojím. holt nás limitují finance, tak něco třeba neuplatíme, ale máme maximum s tím, že šetříme za ty práce. ale co mě děsí je kuchyně, do té se sami fakt nepouštíme a nejsme zvyklí spoléhat na kvalitu práce jiných, tak to docela těžce neseme. dokud nebude hotová a min. půl roku v provozu, tak těžko můžeme říct, zda se nemalá investice vyplatila. a co když ne? :-. |-|
Odpovědět
@blahova_andrea To je nejlapší, když si to člověk dělá sám, my také ikdyž jsme stavěli na klíč, tak řemeslníci byli mnozí strašná nemehla a třeba neuměli doztracena vybrousit stropy ze sádrokartonu, reklamovali jsme to asi 4x, bylo to příšerné, všechny napojení vidět, no děs, až to nakonec přítel si vybrousil jeden den sám, strávil tam 6 hodin, ale teprve nyní je to dobré a to není z oboru, prostě to jinak nešlo a nikdy by to nebylo dobré. A to jsme zato zaplatili, takže zaplat a udělej si sám, jinka to budeš mít hnusné.
Odpovědět
Profilova fotka
Kamarádi stavěli hrubou jedna firma, vnitřky druhá, měli ale fakt skutečný dozor - někoho kdo to za ně všechno řešil od objednávky firmy, rouzpočtu a kvality provedení, a za cca rok výstavby mu dali cca 150 tis. - takže i taková možnost je. Ne že by to neřešili vůbec, ale rozhodně ne denně. Vždycky záleží na mnoha faktorech, co si člověk vybere. Kolega stavěl s firmou a stejně tam lítal min. 1x denně + průměrně 2x týdně tam měl ještě technický dozor.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj my jsme na tom podobně, dvě děti 2,5 a 10let. U babiček nemůžou být věčně. Letos jsme začali stavět, manželka ze začátku uklízela nějaké domy, pak začala dělat na částečný úvazek v domově důchodců. Dnes už je tam na trvalo, toto Vám pomůže při šetření na nenadálé výdaje. Ze začátku stavby je koruna každá dobrá. My měli rozpočet na 2,4 a po hrubé stavbě už vím že jsem v 200tis. v mínusu.
Odpovědět
My jsme stavěli domek na klíč, máme 3 malé děti a jsem moc ráda, že jsem v době, kdy se domek stavěl byla na rodičovské, teď jsem nastoupila do práce a už si to nedovedu představit.....Ač jsme stavěli dřevostavbu na klíč, tak zařizování a zajišťování všeho potřebného mi zabralo tolik času, že teď už bych to nedala. Musím, ale podotknout, že jsem naprosto vše zařizovala sama - včetně zařízení demolice, vyklizení a demolice starého domu, až po výběr podlah, plánování kuchyně, koupelen a výběr zařízení, včetně úprav projektu atd. Hlídací babičky, bohužel, nemáme, manžel věčně v tahu (práce a starost o nemocnou mamku)....Takže záleží asi i na tom, jak si veškeré zařizování rozdělíte s manželem..... Držím palce, ať se vám vše podaří podle představ :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k a kde budete stavet?
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson už po hrubé takový deficit? :-o
Odpovědět
Já mám zkušenost s takovou stavbou+malé dítě+škola a do práce jsem nastoupila během dokončování stavby. Nebylo to jednoduché, hodně řemeslníků jsem zařizovala sama, manžel jezdil kamionem ale s tím v průběhu stavby skončil, každopádně byl stejně pořád v práci. Dost mi pomáhal tchán, který dům projektoval. Ale zvládnou se to dá.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea nemeli jsme v rozpoctu dve operne zdi. ;-(
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson tak třeba se vám to povede ušetřit jinde. nám to teda začalo skákat až po hrubé. přešvihli jsme u oken :-N
Odpovědět
Máme 3 děti a byl to velký mazec.Hlavne to stěhování, každý den práce bez odpočinku.Doporucuji nejdřív jedno, pak druhé.Kdyz jsme stavěli,tak výkonnost v práci 0. Teď jsme dostaveli a výkonnost v práci zase 0, protože už toho mám dost.
Odpovědět
Neporadím, to ani nelze, jen můj pohled, vlastně zkušenost. Stavím letos od jara. Děti máme ke dnešku 14 měsíců, 3 a půl roku a 16 a 18 na intru. Během stavby jsme se stěhovali, prodali jsme byt a šli do podnájmu. O prázdninách ti starší fakt pomohli. Dělali jsem vše sami. Dá se , ale trochu mi vadí, že s těma malejma nejsem tolik, kolik před tím. Ale kdybych nechal dům postavit na klíč, tak by třeba musela do práce manželka, to ať je s dětmi doma "alespoň" ona. Školku tříletá zkusila, ale nechce tam (se jí nedivím), tak nechodí. Manželka stavbě moc nedá, tím nemyslím jen práci, ale i tu logistiku, nevadí, dětem dává 100%, babičky nepoužíváme a jsem spokojenej. Má to možná těžší než já. Tak to máme my :)
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k Já si myslím, že běhání a vyřizování kolem dobu bude víc než dost a děti máte ještě malé, takže budou chtít dost pozornosti, takže bych volil možnost, že zůstanete ještě nějaký čas doma, pokud nemáte tedy dobru nabídku práce, která by vám mohla utéct. Pokud si to ale můžete finančně dovolit, ale podle velikosti domu typuju že ano :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?