Je tento systém správně navržen, jak správně s topením zacházet?

Dobrý den, měla bych dotaz zda systém je správně navržen, kdo ví jak správně s tímto topením zacházet a kdo mi pořádně vysvětlí jak celý systém funguje? Děkuji Systém se skládá: akumulační nádrž s plovoucím bojlerem a jedním topným hadem typ Cordivari CORMSK2 PW 570 firmy Gienger. Nádrž má celkový objem 534l, z toho je 146 l TV v plovoucím bojleru a 388 l topné vody. Krbová teplovodní vložka bude přes AKU nádrž propojena s topným systémem. V AKU nádrží bude osazena ele. topná tyč, která bude sloužit jako bivalentní zdroj tepla. Oba zdroje tepla zajistí vytápění i ohřev TV v plovoucím bojleru AKU nádrže. V domě je instalováno nízkoteplotní teplovodní podlahové vytápění o spádu 42/32°C.
Odpovědět
cely system funguje tak, ze vsetky zdroje ti nahrievaju vodu v akumulacnej nadrzi, ktora dalej "zasobuje" vsetky okruhy podlahoveho vytapeni. Vidim v tom ale niekolko uskali. Solary - podla mna je to drahe riesenie a nedokazu nahriat ten vstavany bojler na TV Krb s teplovodnym vymennikom - bude sa ti chciet prikladat kazdy druhy den aby si nahriala vodu v akumulacke, alebo planujete topit viacmenej tymto sposobom? ani jedno, ani druhe mi nepride dobre z casoveho hladiska a tak trosku sa bojim, ze ak budes kurit vela a prehrejes vodu tak ten system to nemusi ustat, ale to je o zapojeni a konzultacii s odbornikom Akumulacka - vstavany bojler pre TV vnutri akumulacky tiez nieje to prave orechove, ma to ovela nizsiu zivotnost ako samostatny bojler. Celkovo z mojho pohladu je tento system zbytocne velky, drahy a narocny na udrzbu (rozumen neautomaticky). Neviem ake mate tepelne straty, ale verim, ze sa da vymysliet prijemnejsi sposob topeni.
Odpovědět
@akoinac Jakou navrhujete optimalizaci, pokud systém je již zabudovaný v domě.
Odpovědět
@eviknufik som uzivatel, nie odbornik. z mojho pohladu ta schema vypada byt v poriadku, ale neviem presne preco potrebujete optimalizovat. Mate nejaky problem? ak ano, aky?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Máte stejný systém, pokud ano prosím podělte se o své zkušenosti. Děkuji
Odpovědět
@eviknufik Mám podobný systém, ale ne stejný. Zatím na papíře. Akumulačka je o objemu 1000 litrů. Na přípravu TV máme v horní části nerezového hada, nikoliv plovoucí bojler, takže ohřev je průtokový. Namísto krbu je kotel na dřevo. V akumulačce máme také topnou tyč jako bivalentní zdroj, termické soláry na střeše a v celém domě podlahové topení.
Odpovědět
@eviknufik Naše schéma jsem přidal do alba Projekt.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Dobrý nevíte jak topit dřevem jak nastavit termostaty? Děkuji
Odpovědět
@eviknufik Mám podobný systém. Nemám soláry a místo plovoucího bojleru nerezový výměník. Nerozumím Vaší otázce. Jak topit dřevem - aby jste měl dost tepla. Tady je především důležité, jaký máte typ krbové vložky. Lepší vložky mají vysoký poměr, kdy do vody ukládají až 80% výkonu. U horších vložek můžete mít problém s přetápením v místě, kde je krb. Na to jak se topí v krbu je na internetu kvanta návodů. Jednoduše řečeno. Narovnáte dávku dřeva. Nahoru položíte podpalovač a pár štěpinek. Podpálíte a hotovo. Jak nastavit termostaty - máte tam jen termostat na rozdělocvači PT. Nastavujete ho podle požadované interní teploty. Ještě obvykle se používá externí přívod vzduchu. Je velice vhodné osadit regulační klapku a vhodnou regulaci. Ta zajistí jenak ovládání klapky, ale také spínání oběhových čerpadel. Např. se podívejte na regulace Tatarek
Odpovědět
Nevím, jaké máte TZ, ale téměř jistě není vhodně navržená nádrž, pokud mají být hlavním zdrojem ty krbovky. Vzhledem k tomu, že potřebujete udržovat vysokou teplotu TUV, tak můžete počítat s uložením 20 kWh energie, což tedy znamená topit každý den. Energie by měla být spíše na 2 nebo 3 dny.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?