Katastr nemovitostí. Které pozemky jsou na prodej?

Profilova fotka
Ahoj, může mi někdo poradit: hledáme pozemek pro stavbu RD a u vytipovaných pozemků v našem měste je buď napsané "orná půda" nebo "trvalý travní porost" podle územního plánu jde však o oblasti pro plánovanou výstavbu rodiných domů.
Odpovědět
Profilova fotka
Klíčový je územní plán. Stavební je každá parcela, která je pro tento účel v územním plánu o značena. Vyčleňování stavebních parcel přímo v katastru se už nedělá, jen pak zanesení samotné stavby a zastavěného pozemku, na němž stojí.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen pro ilustraci, my máme druh pozemku: zahrada a už stavíme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když tam je napsaná orná půda, neznamená to, že se tam nedá v budoucnu stavět. Rozhodujcíí je platný územní plán. Pokud je v něm lokalita vyhrazena pro bytovou výstavbu, máte skoro vyhráno. Někdy ale chtějí ještě před stavbou zažádat o vyjmutí z půdního fondu - myslím, že ne odboru životního prostředí dané obce. Určitě je lepší se tak jít informovat před samotnou koupí. Sami jsme koupili od developera pozemek pro stavbu a bylo tam napsáno orná půda, v plánu obce byla ale lokalita určena pro výstavbu RD.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za odpověď. Myslím si tedy dobře, že informace z katastru zda jde o ornou půdu či o trvalý travní porost je bezpředmětná informace pokud je v územním plánu zanesené že tam stavět jde? A nemáte ještě zkušenost s ochrannými pásmi, co znamená biokoridor (zda může sloužit jako zahrada či ani to ne) a jaká omezení má ochranné pásmo vysokotlakého plynu. Tyto dvě komplikace totiž zasahují do poloviny jednoho vytipovaného pozemku, jedna z větší části jedna z menší části).
Odpovědět
Profilova fotka
Aha,tak teď mám ještě jednu otázku, co je půdní fond? Oba pozemky mají soukromého majitele. Co znamená "vyjmutí z půdního fondu"?
Odpovědět
Profilova fotka
Biokoridor podle mě má umožnit volný průhod zvěře, organismů, takže zahrada by ta asi mohla být, za splnění nějakých podmínek, přirozený porost, kosení atd. - těžko ale takto soudit, bude to asi případ od případu. Ochrané pásmo podle mě znamené, že ve vymezené oblasti s enesmí stavět nějaké pevné stavby, možná snad plot s mělkými základy, případě sázet vyšší stromy atd., keře snad jen v balu z ochranné geotextliie - konkrétní podmínky ti řeknou na plynárnách. Pokud budeš mít samotnou stavbu na místě bez ochranného pásma, podle mě to při trošce přizpůsobení (příjezdová cesta atd.) nevadí.
Odpovědět
Profilova fotka
Půdní fond zahrnuje pozemky určené k zemědělskému hospodaření (nebo jejich rezervu, pokud se na nich nehospodaří). Rozhodující pro stavbu je ale územní plán. Před stavbou, nebo až po ní se požádá o vyjmutí stavby z půdního fondu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Zdravím našel jsem stránky, kde je vhodně popsáno jak postupovat při nahlížení do katastru nemovitostí online. Takže pokud se Vám také hodí návod na prohlížení navštivte stránky http://www.nahlizeni-katastr-nemovito... ,ale určitě najdete i další webové stránky zabývající se tímto tématem.
Odpovědět
@tania tak mi máme pozemek orná půda a do 11.6.2010 se tu nesmělo stavět, protože to nebylo ve starém ÚP zahrnuto, teď se u nás stavět smí, ale změna ÚP trvala celkem 6 let, takže mazec. No a co se týká toho vyjmutí, tak vim, že vyjmuto z půdního fondu máme jen prostor pod pozemkem a zbytek je stále orná půda. Nejlepší je si dojít vše vyzjistit na úřad na odbor územního plánování
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka děkuji za odpověď, pozemek jsme koupily, tak snad jednou postavíme. Je určený k zástavbě jak ve starém ÚP tak i v novém, je poměrně veliký cca 1900m2 a z toho menší polovina má omezení, která jsem popisovala výše takže baráček a zahrada snad bude veliká až až na nás :-). Děkuji za informaci ohledně půdního fondu. Nic moc o stavbě nevíme takže postupujeme po jednotlivých krocích a na vše se chodíme ptát na stavební úřad (zatím jsou docela vstřícní). Právě řešíme projekty na přípojky a máme sejmutou ornici, protože je potřeba pozemek dost dorovnat tak sháníme hlínu kde se dá a srovnáváme a srovnáváme....:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?