Budeme stavět dřevostavbu. Děláme dobře?

Po dlouhých uvahách jsme se rozhodli postavit si dům.Bude to dům AGA ale předělaný a dřevostavba.Jenom nevím jestli jsme se rozhodli dobře s tou dřevostavbou jsem živnostník ve stavebnictví a už jsme postavili hodně domů i domečku atd.Kolegovi jsme stavěli zděný domek mě se těd smějí že chci dřevostavbu zkuste mi někdo poradit hlavně ty co mají dřevostavbu.Děkuji Martin
Odpovědět
ahoj, my máme dřevostavbu zatim na papíře, ale věřim, že je to super volba. Tchán do stavebnictví dělá a zatim nás to jen utvrzuje, že je to dobrá volba. ;-)
Odpovědět
No, něco vám povím. Na jednu stranu znáte fabričky a domy z první republiky, stavěné poměrně moderní technologiíí, ze kterých bez nákladné údržby zbyla torza a na druhé straně dodnes stojí barokní roubenka mojí babičky, která, věru, neměla moc peněz na údržbu. Ve světě se staví 60% dřevostaveb z celkového objemu staveb jako takových, Chicago je z 63% dřevěné, vily v Malibu jsou dřevěné téměř všechny. Dřevo je nejen stélé, ale i ekologické. Zděný dům dnes staví jen bohatí lidé. Ostatní, kdo si postaví zděný dům a nepatří mezi boháče, nelze považovat za příliš inteligentní a lidé, co staví např. z pórobetonových tvárnic jsou, podle mého názoru, naprostí ignoranti a idioti.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
@abedien říct o někom že je idiot, jen protože si postaví barák s Ytongu je podle mého zase názor naprostého trotla...
Odpovědět
@martin678 Máme dřevostavbu, stavěli jsme svépomocí a najímali si firmy a neměnila bych. Bydlela jsem 4 roky ve zděném baráku a v dřevostavbě se mi žije líp. Máme za sebou zimu i léto a jsem moc spokojená. Fotky ze stavby mám v albu tak mrkněte. Za 5 měsíců od prvního kopnutí jsme bydleli a to by se dalo stihnout i rychleji. Podotýkám že jsem stavařka a když jsem se rozhodla stavět tak to byla jasná dřevostavba. V zimě se rychle vytopí a v létě se tolik nenahřívá. Hrubou stavbu jsme měli za pár týdnů.
Odpovědět
My jsme 5 let spokojeni v drevostavbe. Je tu i jine klima nez ve zdenem. V zime hned teplo a v lete jsem tu jeste vedrem nikdy netrpela narozdil od bytu. Nemenila bych.
Odpovědět
@martin678 ahoj. Posmivaji se proto, ze sami s tim nemaji zkusenost. Drevostavba ma radu vyhod. Sami v jedne bydlime 2 roky a ja bych nemenila. Rychla stavba, vyborna akumulace a na nerozoznani od zdene. Delate opravdu dobre. Nemluve o usetrenych nakladech za topeni. Jen si pohlidejte, aby vam zmenu projektu ze zdeneho na drevostavbu delal clovek, ktery tomu rozumi. A take je u drevostaveb nejdulezitejsi izolace. A vubec se toho neboj:)
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly zbytečně se rozčiluješ, ten příspěvě je 4 roky starej a dotyčnej už tu není.... @kkaccullka @linee neaktuální téma....
Odpovědět
@petrsv1000 diky, uz jsem si i vsimla, ze je neaktivni...
Odpovědět
:-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak včera nám schávlili konečně přidělení pozemku, takže teď tu taky začnu řešit zda dřevostavbu či zděný. Jednou je to 100% dřevostavba a podruhé 100% zděný, Pokud dřevostavbu, tak od RD Rýmařov, ale ne úplně na klíč, chtěli by jsme sii tam taky něco udělat :) obložit koupelnu, natáhnout vodu, el. atd bychom chtěli svépomocí. Tak uvidíme, kopnout můžeme až ale příští podzim :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@kawaluca u Rýmařova si vodu sama neuděláš, takovou službu oni nenabízí, koupelnu ti třeba neobloží, ale práci ti neodečtou stejně na stavbě musejí být, takže na tomto neušetříš.... prostě ti předají hotový dům ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak vidím, že budu muset ještě hodně zjišťovat, ale hrubou stavbu by mi předali, to jsem se ptala
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kawaluca hrubou asi jo, otázka je zda je to výhodné ....
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, je třeba si to spočítat. Vím, že to Rýmařov takto dělá. Na mne už právě nepůsobí ani dobře, kolik těch domů ročně postaví, sekají to jak "Baťa cvičky", docela bych z toho měla strach. Vybírala bych pečlivě :-)
Odpovědět
@aliciane To je zajímavý názor. Nelíbí se vám, že staví spoustu domů ročně? Já mám za to, že to znamená určitou záruku kvality, ale možná se pletu. :-) A podotýkám, že s Rýmařovem nakonec nestavím, i když jsem původně chtěl.
Odpovědět
@gore a mohu se zeptat proč nestavíte s Rýmařovem
Odpovědět
Profilova fotka
@aliciane staví tolik domů protože je o ně pořád zájem, ale stavba trvá pořád stejně dlouho, jen je potřeba víc montážních part... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Já tomu rozumím... Zájem o ně je, to ano. Staví především na Moravě, kde mají výrobu. Jsem z Prahy, takže je mi bližší sídlo společnosti, které je kousek, kdy v rámci nějaké urgence jsou schopni rychle reagovat. Osobně prostě nemám dobrý pocit z toho, když jsou schopni tak "rychle" vyšvihnout tolik domů za rok. Pojí se mi s tím, že "jedu na kvantitu ne na kvalitu". Ano, rychle stavbu provádějí, to ano, otázkou je jak... Ale to je jen můj osobní názor, nikomu jej nevnucuju. Jen jsem možná už trošku unavená, že prostě každý řeší Rýmařov.. je to jasné, staví s nimi hodně lidí. My jsme postavili s jinou firmou, dřevostavba stojí už přes rok a jsem dokonale spokojená! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aliciane tak na Morově nevím ale v Čechách staví hodně, doprava je po celé Čr zdarma, reklamace je jako každá jiná, mají na to 30dní ale reagují dřív. Parta 8 lidí ho prostě postaví za cca 21 dnů včetně víkendů, prostě pracují pořád a tím že mají dost připravno z fabriky tak na místě to "jen" poskládají. Nemyslím, že by tím trpěla kvalita, naopak snižují se náklady na dopravu, energie a bydlení řemeslníků. Kolega s nimi bydlí přes 10let, já osobně 2 roky a také jsem spokojen. Prostě u nás vyhrála rychlost výstavby ;-) Soused stavěl dřevostavbu na místě s firmou, trvalo to cca 3 měsíce, pak bohužel zkrachovala :-| takže nemá fasádu ani zálohu co zaplatil, to u Rýmařova se třeba platí až po předání, což je pro mě velká výhoda ;-) Naštěestí firem je tu dost takže každý má možnost výběru ;-)
Odpovědět
Ma kamaradka stavěla drevostavbu na místě stloukanim a je z vysledku nešťastná. Bohužel tam maji plíseň, fasáda samy flek... chtěla ušetřit. Nechtěli za stavbu dat tolik, třeba jako my dali RDR. Ale ted jsou z toho na prášky. Vybrali špatně firmu odněkud z Jablonce. Je třeba vše dobře zvážit.
Odpovědět
my jsme ted čerstvě nastěhovaní v dřevostavbě. Řešili jsme ji z několika důvodů - vždy by to bylo na klíč (nejsme s manželem ani jeden stavebně vzdělán a ani nemáme kamarády, kteří by poradili, nebo pomohli), vybrali jsme si firmu s dobrými recenzemi (pár známých mají od nich domeček), rychlost výstavby, spotřeba energií, v pohodě hypotéka, ... asi bych našla ještě nějaké další věci. Nerozumím tomu, proč někteří dřevostavby odsuzují, myslím si, že je jedno jestli bydlíte v cihle nebo v dřevostavbě, je jenom důležité, aby to bylo dobře a funkčně postaveno.
Odpovědět
@vodak01 Protože jsem se rozhodl jít jinou cestou, než je typový dům, tzn. individuální projekt.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jste řešili pořád a dokola jeden a ten samej problém? Zda dřevostavbu na klíč nebo zděný svépomocí + na odborné věci firmu? Jelikož bratr stavěl zděný- svépomocí tak mě odrazuje od toho. Mám velice šikovného tatínka, který pomohl postavit jak domeček svůj tak bratrův, ale nechtěla bych ho sedřít z kůže, kdyby jsme se rozhodli svépomocí. Přítel je sice šikovný, ale věčně přes léto je v práci. Tak nevím , jak by jsme to svépomocí zvládli, ale když já bych hrozně chtěla matlat a patlat :D Zase v dřevostavbě se nemusí dělat fajnový, nahazovat atd, což taky ušetří práci a čas. Je tu taky někdo takový kdo to tak řešil ? 21.8. jdeme podepsat kup pozemku, ale začít můžeme až další rok, tak čas ještě je, ale víte jak, pořád tu na diskuzích nasisávám :D
Odpovědět
My mame drevostavbu a nemuzu si stezovat, nez jsme chteli zacit stavet byli jsme rozhodnuty pro zdeny, obesli jsme nekolik pratel, popovidali se tremi stavari a presvedcili nas pro drevostavbu. Jen nechapu kde berete ze drevostavba je levnejsi? To je jako stejny nazor ze bungalovy jsou levnejsi ptz jsou jednopatrove, to me prudi. Nepriplatite si za desku, za strechu? A to co stricite nahoru musite strcit stejne dolu. Takze za me klido drevostavbu jsme naprosto spokojeni. Muj muz cely zivot zil ve zdennem a svou drevostavbu miluje! I ty parapety jsou mnohem uzsi. Mistnosti o par cisel vetsi. Navic mame nizkoenergeticky v hodnotach pasivu, takze teplo kdyz ma byt teplo a naopak :))
Odpovědět
Profilova fotka
@kawaluca jojo řešil asi tak 5minut :-D na pozemek sem to měl daleko, hodně bych dojížděl a to je ztráta času a hlavně peněz, otcové jsou starý, známé co pracují za jídlo a pivo nemám, jen bratra takže svépomocí to nepřipadalo v úvahu, stavěli jsme pouze desku a uplně to stačí. Také bych mohl jen o víkendech a to né každý. Takže volba byla jasná dřevostavba na klíč - vyhrála rychlost výstavby. No a pokud chceš něco matlat a patlat, okolo domu toho je ještě dost, právě děláme terasu, ploty, čekají nás chodníčky, příjezdovka, pergola, zahradní domek a samotná zahrada.... práce až až ;-) Ale hlavně máme zázemí, kde se najíst a vyspat ;-) Takže pokud máte čas, spoustů známých a pozemek kousek směle do toho, jinak radši na klíč ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
pozemek máme vzdálen 6km od domu. Koukám, že jste stavěli s RD Rýmařovem, mám strach, že se u nedoplatíme,i když jsou mi hodně blízko.No, musíme nejdřív získat projekt a pak můžu zjišťovat kolik co u koho stojí.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 můžu se zeptat, jak jste vyřešili topení? čím topíte? Budete moje inspirace, jste tu pořád aktivní a máte spoustu rad :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kawaluca :-D snažím se porad když vím ;-) jo jo stavěli sme s Rýmařovem z důvodů popsaných výše... Máme elektrokotel 9Kw a klasické radiátory, roční spotřeba cca 20tis, pak máme ještě krbová kamna a přitápíme si v obýváku, ne proto, že kotel nestačí ale pro atmosféru, kotel pak neběží ;-) ale letos byla mírná zima. Možná jsou dražší, ale dopředu víš kolik zaplatíš ;-)
Odpovědět
@kawaluca resili jsme to stejne. Nakonec jsme se rozhodli nechat to postavit firmu - financni rozdil mezi tim, ze bychom museli brat dovolene, cena materialu, cena za benzin, cas straveny v obchodech, dojizdeni, reseni a obcas odborna pomoc... Navic nemame ani jeden praxi ve stavebnictvi a spise pracujeme hlavou, nez rukama...oproti dokonceni od firmy nebyl tedy velky rozdil a proste cas, nase moznosti, moznosti rodiny a kamaradu rozhodli a staveli jsme take na klic. Do 3 mesicu od prvniho kopu jsme bydleli. Jeste se namakate a pomoc vyuzijete na exterieru (zahrada, upravy a pod.:)) Jak pise Ptr, plot, pozeme, srovnani zahrady, terasa a dalsi...od jara vzdy po praci...nelituji, ze jsme nechali postavit firmu na klic. My jsme si vyhlidli, co by se nam libilo a pudorys jsme vcetne zakladnich parametru (izolace, rozmery, konstrukce a pod.) obeslali vicero firem. Take RDR, nabidka byla hodne vyssi (tam jsem vybirali z typovych lotusu, mame bungalov). Hodne stesti!
Odpovědět
Profilova fotka
Také se přidávám do diskuze, jednoznačně doporučuji dřevostavbu. My stavíme svépomocí s firmou baracky.eu. Již jsme ušetřili asi 250 tis. jen na práci řemeslníků. Je pravda, že manžel je na stavbě každý den, ale stavíme 4. měsíc a na podzim se stěhujem. Těch pár měsíců se to dá vydržet. Před 5 lety jsme si tak stavěli patrový zděný a už jsme do toho jít nechtěli a energetičnost se nedá vůbec srovnávat :-) Takže zvažujte ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?