Chytrá elektroinstalace

Profilova fotka
Zdravím, již delší dobu přemýšlím o nějakém systému pro náš budoucí dům. Začal jsem uvažovat o LOXONE, ale to skončilo po nacenění všech komponent (46otis). Nyní uvažuji nad TapHome, ovládání a regulace podobné jako LOXONE, ale jsou se stejnými zadávacími parametry na 1/3ceny. Máte někdo v domě chytrou elektroinstalaci? Předpokládám ovládání rekuperace, elektrického podlahového vytápění, žaluzií, světel, světelných scén, sauny, vjezdové brány a branky. Díky za Vaše komenty k věci. Ozzy
Odpovědět
@ozzy77 ahoj, take jsme zvazovali Loxone, nakonec mame od Fasteru... manzel zvazoval i jine, ale u vseho mu neco vadilo... teda i u Fasteru to ma sve ale, ale zatim je to asi nejschudnejsi... Ovladat budeme podlahovku, zaluzie, svetlaa atd... vic asi rekne @sorakcz
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote fajn. Budu se těšit, díky.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
@ozzy77 My se rozhodli pro Foxtrot, před týdnem jsem byl na vstupní konzultaci. Uvidíme, jaký bude odhad ceny a zda do toho nakonec definitivně půjdeme, ale rád bych. Snažil jsem se nevymýšlet blbosti, které vše ve finále prodražují.
Odpovědět
@awakened Konzultaci jsi měl přímo u zdroje, v Kolíně, nebo u nějaké realizační firmy? Chystáš se to programovat sám?
Odpovědět
Profilova fotka
Programovat sám (bohužel) v žádném případě, můj obor je mimo, možná nějaké jednoduché věci, které bude reálné řešit po kompletním naprogramování a nastavení celého systému, počítačově negramotný zase úplně nejsem :-). Konzultaci jsem měl u jedné brněnské firmy, v úvodu jsem jednal přímo se zástupcem Teco pro JM kraj, který mne posléze na firmu odkázal.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados
Odpovědět
@awakened OK, jenom jsem to chtěl vědět, zda bude s kým případně sdílet zkušenosti. ;-) Mně Foxtrot fyzicky zapojili elektrikáři, ale programuju si sám.
Odpovědět
Profilova fotka
Za zkušenosti budu určitě také rád, systémové instalace bohužel ještě stále nejsou moc rozšířená záležitost a diskuzí třeba tady na MS je minimum. Jsem spíš tak trochu nadšenec a manželka s tou představou naštěstí neměla zásadní problém :-D. Máš v rámci systému rozvedené i audio popř. jakým způsobem řešené? A to programování si obstaráš kompletně sám?
Odpovědět
Mám Foxtrot, dva roky a zatím maximální spokojenost. Návrh, instalaci, programování jsem dělal sám, ale jsem z oboru (průmyslová automatizace).
Odpovědět
Audio nemám třeba vůbec. Tohle mě nějak nebere. :-) Řídím tím podlahové topení, světla, ovládám hlavní uzávěr vody a výhledově předokenní žaluzie/rolety.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados Tyto věci máme také v plánu, o hlavním uzávěru vody jsem jen přemýšlel, dále rekuperace, garážová vrata, EZS. Audio budu řešit buď přes Foxtrot nebo (pokud by nebyly finance) nějakým provizorním řešením s tím, že kabely aspoň nachystám. Jsem hudební nadšenec.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
Chci se zeptat těch, co už řešili systémovou elektroinstalaci, volili jste jednodušší sběrnicovou topologii, nebo jste šli do sběrnicového zapojení? A můžete rozepsat proč jste se tak rozhodli?
Odpovědět
Článek se načítá
Máme TapHome v poměrně jednoduchém zapojení - používáme ho na regulaci topení (co místnost, to samostatná regulace), na ovládání žaluzií (logika ovládání tlačítek a přes aplikaci) a pak pravidla na žaluzie a rychlost venkovního větru, jejich zavírání a otevírání podle východu slunce apod. Výhodou je, že pravidla si může člověk jednoduše nastavit sám. Cena solidní.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Teď jsem si po sobě přečetl co za blbost jsem napsal. Samozřejmě jsem chtěl napsat ", nebo jste šli do zapojení do hvězdy".
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda ja do chytre instalace nakonec nesel ale mel jsem v planu hvezdu - prijde mi univerzalnejsi nez sbernice a v budoucnu umozni zmenu... Mame jen v obyvaku a loznici ovladani svetel na tlacitka pres impulsni rele ktere jsou v rozvadeci, ostatni vse klasika. Zaluzie na bezdrat somfy rts a stresni okna z-wave. Mam v dalekych planech ze bych to nejak integroval ale zatim to vypada ze se k tomu dostanu az v duchodu... Ted si trochu nadavam ze jsem nenatahl utp kabely ke klimatizacnim jednotkam :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Máme rozvody do hvězdy, půjdeme do Loxone. Ten nabízí ještě možnost tzv. tree technologie, která má usnadnit zapojení periferií a redukovat kabeláž, ale z principu věci bych do toho nešel. Pokud to dobře chápu, jedná se o specifický způsob kabeláže určený pouze pro Loxone.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 Sice je tvůj příspěvek už z loňska přesto mne docela překvapuje ta cena. A to v kontextu toho, kdy jsme nakonec změnili volbu z Foxtrotu na Loxone právě kvůli ceně, která byla astronomická. 460 tisíc bylo komplet za elektroinstalaci nebo pouze za komponenty Loxone? My jsme tedy na úplně jiné částce a to plánuji řídit víceméně to samé, co jsi vypsal, snad kromě sauny :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened příspěvek jsem psal po první zkusenosti a naceneni od člověka, který byl asi tyden po skoleni u Loxone. A tak nejak jsem se v tom celem ztracel. Mel jsem z neho blbý pocit, tak jsem hned zacal shanet alternativi jako TapHome apod. Objezdil jsem mrte instalaci, ale nakonec mne stejne nepresvedcili funkcnosti. Jako chlapi monteri ok, ale vždycky tam něco bylo co nefungovalo podle zadani. Zacal jsem tedy hledat alternativu v podobe ruznych Arduino modulu apod. ale tam jsem se zase ztratil, protože vylozene pajkovy kutil a programator taky nejsem. Mezitím jsem narazel na systémy jako KNX a prumyslove instalace od ABB a narazil na chlapka, který jako samostatny programator v minulosti tyto systémy pro sve zakazniky kombinoval podle pouziti, slozitosti a budgetu. Par hodin jsme protelefonovali, zjistili jsme co kdo od toho ocekava, za jake finance "asi" a proc. A asi po mesic jsme se sesli na schůzce. To bylo asi v únoru a od te doby dům spolecne resime. Jak projekt hromosvodu, elektro, svetel, řízení i regulaci. Na zacatku jsem si stanovil bugdet, který není tak vysoky jako je psany v prispevku nahore a pevne doufam, ze se do nej vlezu, ikdyz mi minuly tyden psal, ze jsme lehce diky svetlum nad. Ale uz ted vim, ze cele ovladani rozdelim do několika jednotlive použitelných fázi. Ono zase na druhou stranu když nebudu platit Raychemu za jejich regulátory k podlahovce (dot intlg. Senz WiFi 39tis) + ovladani rekuperace, tak se mi to ne že vyplatí, ale muzu ty finance presunout do Loxone.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 Naše cesta k systémové instalaci byla podobně krkolomná. Jednak debata zda vůbec ano či ne, že. Na začátku jsem procházel všechny možnosti a systémy, pročítal diskuze apod., nakonec mne nadchla představa Foxtrotu - česká firma, letitá historie, průmyslový základ jako jistota spolehlivosti, možnost připojit v zásadě cokoliv. Byl jsem se podívat i na jednu realizaci, ale to již mělo být pro mne varováním :-). Byl to megabarák za spoustu mega. Sešel jsem se s projektantem, ze 3h trvající schůzky jsem odjížděl s výborným pocitem, pán byl příjemný, vstřícný, v tomto směru naprosto super. Pak jsem požádal o odhad ceny realizace ve světle požadavků na systém - cca 700 tisíc. Ve vší slušnosti jsem spolupráci ukončil, uhradil náklady a dostal rozpracovaný projekt. Tato slepá ulička ovšem měla smysl, protože ten jeho projekt mi ušetřil opravdu spoustu starostí - pán navrhl velmi intuitivně a logicky rozmístění víceméně všech komponent (zásuvek, spínačů, IR čidel, teplotních čidel, kamer, překreslil i světla, motory pro žaluzie, magnetické zámky na okna...). Dokumentaci jsem si pak sám na počítači upravoval a nakonec z toho vyšel podklad pro celou elektroinstalaci pro elektrikáře. A někde cestou jsme se rozhodli také pro Loxone.
Odpovědět
Profilova fotka
máme loxone, ale jak jsme nakonec natahali dráty nevím. ale vím, že mi k tomu přítel něco vykládal :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened no řeknu ti, že když zde procitam nektere příspěvky jak a kde usetrit, tak třeba na projektu elektro ktery me stal několik jednotek desetisicu se rozhodne nevyplati setrit. Eletrikari nejdriv machrovali ze ho ke sve praci nepotrebuji, ale když zjistili rozsah, tak dokonce dekovali bohu, že existuje vcetne rozpracovanych detailu. Ona elektroinstalace uz davno není jen tri zásuvky do kuchyne a čtyři do obyvaku k TV a antenu pro radio. A tohle taky bude muset pochopit ten koncovy mezičlánek a to jsou firmy, který to pripravuji. No systemova elektroinstalace ma smysl, taky jsme o tom hodne dlouho doma debatovali, jestli nekde něco usetrit a myslim, ze za ten komfort v ovladani, multimedia a mereni to bude stat. Ale presne jak pises, nesmí to stat 3/4mega.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea oujéééé, jedním uchem tam a druhym ven...to mi něco připomíná:.-) a pak se ještě manželka zepta, proc to ti elektrikáři delaji tak dlouho:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 no já poslouchám ráda, ale tam, kde mám aspoň nějakou šanci pochytit aspoň něco málo. což teda u elektra fakt nehrozí. zvládám jen tady tahej nebo tlač, já budu tahat za rohem :-N vím, že právě byla řeč o té hvězdě, ale nevím jestli je to naše konečná verze :-N jak mi začne popisovat cokoliv kolem drátků, tak už raději prchám, že je to ztráta energii pro nás oba :-D ale co...jsem ženská...sama se v tom nikdy hrabat nebudu, ani v tom programování. on to chtěl, tak si to udělal a udělá a mě bude stačit, když mi to doma vše bude fungovat :-N
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@blahova_andrea Dobrý den, přítel se chce do loxonu taky pustit. Bylo by možné mi poslat kontakt na Vašeho manžela? Že by to spolu probrali, třeba nějaké zkušenosti atd. Děkuji Dubová mail: ddubova@seznam.cz
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Dobrý den, doporučujeme určitě konzultaci přímo s výrobcem: https://www.loxone.com/cscz/lp/konzul... protože to může výrazně ovlivnit zadání pro instalační firmu a tím i cenu. Zároveň lze díky Loxone řadu jiných nákladů eliminovat, jak je i popisováno výše. Je na to ale potřeba myslet včas.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?