Difuzně uzavřená nebo otevřená konstrukce u dřevostavby?

Zdravím všechny, vy co máte dřevostavby šli byste dneska do difúzně uzavřené nebo otevřené konstrukce? (obojí bez rekuperace)
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime dokončujeme stavbu v difúzně otevřeném systému a šel bych do toho znovu. Nicméně je to spíš o pocitu než o racionálním rozhodnutí. Když jsme začínali projektovat, dost jsem to řešil a projektant mi řekl, že pokud je uděláno vsechno správně tak problémy nebudou s žádným systémem. U systému s parozábranou mi příjde, že je tam víc míst, kde by se mohlo při montáži něco pokazit. Nicméně si myslím, že by to pro mě dneska nebylo stěžejní kritérium při výběru firmy a potom bych zvolil systém se kterým mají větší zkušenosti a je tedy menší šance že nějaký detail opomenou.
Odpovědět
@jakuda díky, byli jsme už relativně najisto rozhodnuti pro otevřenou, ale pak jsme se dostali do fáze, kdy už je to teda potřeba fakt rozhodnout, začali jsme to řešit víc a najednou je to tak 50/50. Můžu se ještě zeptat jaký materiál máte na vnější vrstvě a jaké TZ vám vyšlo?
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Na vnější vrstvě máme dřevovláknitou izolaci 6cm, odvětrávanou mezeru, vláknocementové desky Cembrit a na tom klasickou omítku. Co se týče tepelných ztrát, máme dům na rozmezí pasivní a nulový dům a TZ máme vypočteny na 0.6kW/h.
Odpovědět
@jakuda díky :)
Odpovědět
@jakuda Takových parametru se divili jak? Okna, dveře, steny skladba, kolik mají u?
Odpovědět
@jakuda Jaký mate pudorysne rozměry?
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 poslal jsem do IP
Odpovědět
Prečo laik rieši difúznu otvorenosť? V každom prípade je nutné urobiť výpočet kondenzácie vodných pár v celoročnej bilancii. V prípade, že v konštrukcii je materiál, ktorý môže podliehať vlhkosťou skaze (drevo takým je), tak v konštrukcii nie je kondenzácia prípustná aj keby sa v celoročnej bilancii odparila. Aby v konštrukcii kondenzácia nevznikla vôbec, tak laicky povedané, musí každá vrstva v konštrukcii mať z dnu von väčšiu a väčšiu difúznu otvorenosť t.j. paropriepustnosť. Ak teda sa v konštrukcii nachádza napr. vyše uvedená vláknocementová doska, tak tá je určite paronepriepustnejšia ako napr. sadrokartón v interieri a nastáva problém. S odpustením, difúzne otvorená konštrukcia v stene drevostavby je chiméra, lebo to, že do steny nedám žiadnu fóliu či už parotesnú alebo paropriepustnú, vôbec neznamená, že v konštrukcii nenastane kondenzácia a teda nebude dochádzať k degradácii dreva. A to ešte nepíšem o určitých prechodných štádiách (napr. zatvorené okná pri maľovaní alebo betonáži podlahy, alebo častejšie sprchovanie pri zatvorených oknách kúpeľne, alebo sušení prádla), kedy sa jedná o desiatky litrov vody, ktorú stena nasaje za niekoľko hodín a potom vysúša niekoľko rokov. Za ten čas vám drevo v stenách môže vyhniť. Takže neexperimentujte s "difúzne otvorenou" stenou zvlášť ak to s riadnou rezervou nemáte spočítané v celoročnej bilancii. Parozábranu z interieru by som určite nevynechával. Paropriepustá z exterieru je zbytočná, pokiaľ si ju nevynucuje napr, axterierový drevený obklad. Nezabúdajte aj, že do drevostavby sa môžu nasťahovať šváby a ploštice. Dobre zrealizovaná parozábrana vás môže ochrániť. Inak osobne by som si RD nikdy nepostavil ako drevostavbu. Snáď chatu. To je však na podstatne dlhšiu debatu.
Odpovědět
Já jsem dělal klasickou skladbu . To znamená zvenku odvětravaná fasáda , paropropustná folie , trámky s izolaci , parotěsná folie , trámky s instalační mezerou pro elektro nebo vodo a záklop se sádrošem . Parotěs nepustí vlhkost do izolace a pokud dojde k havárii (třeba někdo nahulváta navalí hřebík přes celou instalační mezeru ) tak odvětrávaná fasáda vlhkost odtáhne. Osobně bych si asi nekoupil dum s polysterenovou fasádou kde nevíte jak je udělán parotěs a jak znám naše tak obrázku na zed si dávají dost (nemužete je stále kontrolovat) . Vcelku bych řekl , že pobyt je příjemný , zvláště v těchto teplotách , kdy mám porovnání s klasickým bytem kde je velké množství akumulace a nejde vyvětrat teplo . U dřevostavby klesne vcelku rychle teplota a na spaní je to dobré.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Manzel sa tiez inspiroval v amerike ci v kanade a ideme do difuzne otvorenej fasady. Mali by sme mat SDK instalacna predstena, osb dosky, 16 cm izolacia steico, osb dosky, a na latkach nejake drevo (niekde este parozabrana/parotesna folie a pasky ale detaily moc neviem)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?