Dřevostavba a strach z tornáda

Zdravím, jsem docela vyplašená z tornáda, které se u nás v ČR událo. Ještě víc proto, že bydlime v dřevostavbe (firma Haas fertigbau). Vůbec nevím o kolik je min odolnější než zděný barák. . Tak mě napadlo.. Lze v dřevostavbe předělat / dodělat například koupelna ve spodním patře, která by byla z železobetonové konstrukce? Myslím, že u dřevostavby se v takovém případě vyplatí mít nějaký pevnější bod. Nebo jaký na to mate názor? Moc děkuji.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@leeniin 100x vetsi pravdepodobnost je ze se clovek zabije v aute kterym vetsinajezdi kazdy den, takze ja osobne bych to neresil
Odpovědět
Když už máte takový strach, bylo by nejrozumnější si postavit na zahradě sklípek a v případě živlu se schovat do něj 😉
Odpovědět
Nezlobte se na mě paní, ale pak nemáme být národ plašanů, který ztrácí racionální myšlení.. Už náš nestraší jen migranti, ale nově i tornáda 🙂. Já se omlouvám, ale mě přijdou tyto úvahu zbytečné. Ač chápu, že z toho lidé mají strach, když vidí jakou spoušť to dokáže udělat, ale dodělávat si na našem území kvůli tomu železobetonovou koupelnu? Vždy je fajn se "zbavit emocí", zamyslet se selským rozumem a říct si racionální fakta/nějaké statistiky. Ano, to tornádo bylo strašné a zažít to nepřejete ani svému největšímu nepřítelovi. Každopádně jak tu psal geodett - mnohonásobně vyšší šance je, že se dnes zabijete v autě než, že za život zažijete ve své obci tornádo jako bylo na Moravě... Dokonce bych řekl, že Vás spíše zasáhne blesk, než že by Váš dům smetlo tornádo = je absolutně zbytečné to řešit a trápit se tím... Kdyby jste měla řešit všechny tyhle úvahy typu co vše mě může potenciálně zabít a co vše mi může zničit dům, tak to abyste se zakopala někde v bunkru na zahradě a radši nevylézala ven. To asi jediné co u nás (z přírodních živlů) stále reálně hrozí a hrozit bude jsou povodně = stavět v nějaké povodňové oblasti, tak bych do dřevostavby nešel (já bych v povodňové oblasti nestavil ani zděný dům)...
Odpovědět
Ano,přiznávám, že me to docela vzalo to tornádo a jsem velký plasan, ale doufám, že to brzy přejde. Bydlíme od těch obci docela blízko a strach je hlavně proto, že jsem četla jak tornado smetlo dřevostavby jako papír... Ale zase asi není dřevostavba jako dřevostavba... Spíš se bojím odolnosti stavby
Odpovědět
@charvat1976 Správně - já bych si na barák nedával ani hromosvod nebo detektor CO - ta šance, že se zabiju v autě je pořád vyšší, než že do domu uhodí blesk nebo se udusím oxidem uhelnatým. O migrantech nemluvě.
Odpovědět
@leeniin Nejste sama, kdo ma takove pocity. My jsme v podkrovnim byte, kde nemame zadnou stenu u ktere bychom se ukryli, ani zadnou mistnost, ktera je bez okna. Do sklepa bychom utekli jen venkem. Takze ja mam od toho tornado vecera tezke spani pri kazdem vichru nebo silnem desti (uz jsme tu za tu dobu meli dva takove). Po tom poslednim vichru nam spadla tretina tresne vedle domu. Resenim by asi bylo mit na zahrade sklep, kam byste utekli. Maji to tak napr. v USA, kam ale stihnou ze svych drevostaveb utect s vetsi casovou rezervou, protoze hurikany jsou o trochu lepe predvidatelnejsi.
Odpovědět
I když je asi malá pravděpodobnost dalšího vzniku tornád, tak lidi stejně budou mít strach, když přijde silnější vítr, protože stát se může cokoliv. Proto bych byla jistější, kdybych měla v domě pevný bod... I když moje představa, že by tornádo patrový dům složilo úplně k zemi je taky asi absurdní, snad by alespoň stěny vydržely a přežili bychom 😞
Odpovědět
@leeniin V Panove pry montovane drevostavby staly. A zustala po nich jen deska. Ale tohle byla extremni sila, uvadi se, ze to byla kategorie F4.
Odpovědět
To člověk moc slyšet nechce 😞 ale bohužel je to tak ....
Odpovědět
@puhelin ale to tak u dřevostaveb bývá, že zůstane jen deska, stačí se podívat, jak jsou udělané a ty tlaky v tornádu jsou obrovské.Při ploše stěn, kterou dům má..... jojo, z mediální hysterie budou mít firmy na ty betonové sklepy dobré tržby. Navíc, že může být situace vhodná k vytvoření tornáda, se vědělo dva dny předem. Nicméně pravděpodobnost jakékoliv jiné pohromy, než je tornádo, je opravdu mnohem, mnohem vyšší.
Odpovědět
Dřevostavba vždy bude horší a proto bych to nikdy nechtěl, nemusí být ani kdejaké tornádo, stačí supercela a zůstane vám z dřevostavby taky možná základová deska + pár trámků.¨ Pokud to je zděný barák co má například jak my 40cm cihlu + železobetonový strop, místo překladů velké těžké traverzy a půlmetrové nosné zdi uprostřed domu, tak to vydrží klidně tu F4 v pohodě, proto taky z venku vypadá ten dům strašně veliký, ale v domě je to jak v bunkru, většinou jak zaleze sluneční svit, tak v domě je skoro tma, ani signál někde není, tak pak se nebojíme nějaké takové věci jako F4... Troufnu si říct, že tu F5 by to dalo taky
Odpovědět
@petros4 Vedelo, ale prece cela jizni Morava nezaleze na cely den do sklepa. Nebylo jasne, kudy to pujde. A kdo by cekal, ze prijde F4, kdyz neco tak silneho tu tak strasne dlouho nebylo?
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin F4 nikdo nečekal, ovšem většina lidí ma dnes chytrý mobil a na něm Meteor, kdo trochu umí z něho číst, tak třeba jak já z něho, tak pokud je rudo rudý mrak, nejlépe kruh a uprostřed bílé tečky, tak na nic nečekám, okamžitě poschovávám co se dá, povypínám od sítí spotřebiče, pozavírám vše a mizím do přízemí, protože je tam mezocyklona / supercela.
Odpovědět
@vladimir_sacha A cekal byste pokazde z takovych simulaci, ze vam uleti strecha i se stitem? Ja teda ne.
Odpovědět
@vladimir_sacha to není sice tak úplně pravda, ale pokud se ke mě blíží bouře, která má na radaru bílý střed, jedná se na 90% o kroupy a velkou intenzitu srážek a větru a jak správně říkáte, uklidím volné předměty a auta strčím do garáže. co se tornád týká, měli jsme tu nedaleko před pár lety slabší taky, kdy dle svědectví jednoho z obyvatel letěla kolem baráku ve 2 m vzduchem cirkulárka.... ono většinou tornádo jde nejnižším místem tedy údolím, koukněte na tu Moravu, jak šlo podél řeky. Nikdo nemusí na celý den do sklepa, ale varování tu bylo, oblast byla dost konkrétní, stačilo dostatečně nahlas, vyhlásit veřejně alespoň základní zásady, jak se v takové chvíli, kdyby to nastalo co nejúčiněji, v rámci možností chránit.
Odpovědět
@puhelin Nečekal až tak moc, ale před 2 rokama se nám plechy zvedaly, lupaly sádrokartony v patře, všude zateklo + se urvalo několik šroubů a pak se chodilo po střeše a plechy někdy na půl urvané se chytaly zpátky.
Odpovědět
@petros4 Ano přesně tak, varování bylo, to že přijde něco takového by nečekal nikdo, ale kdyby si ti lidi (vyjma těch, co nebyli pochopitelně doma) ty auta schovali do průjezdů, tak tam většinou vydržely bez větších úhon. A to video, jak tam ten hoch chodil na videu po patře a vlastně chodil po rozbité střeše, jak se jim to celé zesypalo a že málem nestihl utíkat, tak to byla jeho věc, že to nesledoval a pravděpodobně seděl a čuměl do mobilu.
Odpovědět
@vladimir_sacha Oni vetsinou v tech prujezdech moc neparkuji. Je tam nastehovane vse mozne, od beden na ovoce, po lednice navic. Alespon nasi pribuzni v nekolika obcich na Hodoninsku by tam auto uz nenacpali. Nevim jak jini, ale ja ani netusim, ze nejaky Meteor existuje. Proste jsem jen nadsena pro jine veci. Kdyz ani CHMU nevydal varovani (krome bourek, krupobiti) - zpetne jim to bylo vycitano, videla jsem nejaky model, ktery to predpovidal, ale hlavni predpoved pocasi na to temer nereagovala. Tim se to k lidem ani nedostalo.
Odpovědět
Také nevím, že něco takového existuje. Ale začala jsem hodně sledovat stránku, která právě před tornádem par hodin předtím varovala, že se může vyskytnout. Podle těchto dat je tedy vysoká šance se zachránit. U nás asi tím, že úplně odjet z baráku pryč. A pozitivní je, že je u nás prý téměř nulová pravděpodobnost, že tornádo vznikne v noci. Tak snad po západu slunce můžeme být všichni více v klidu
Odpovědět
Když dojde to co bylo u nás, je úplně jedno jestli máte drevostavbu nebo zděný dům. V nové zástavbě v naší obci zůstaly některé z dřevostaveb bez střechy stejně tak, jako některé zděné domy bez celých pater. Samozřejmě mít sklep kam se lze schovat je výhoda, ale co se týká odolnosti, na odpis může být barák ze dřeva stejně tak, jako z cihel. To záleží na mnoha okolnostech kolem tornáda (jeho trajektorie, síla, rozptyl atd.)
Odpovědět
Děkuji za zprávu, a hlavně moc moc děkuji za ozvu od někoho, kdo viděl na vlastní oči (bohužel 😞disappointed:(( ) jak dopadly dřevostavby... Je to samozřejmě strašne co se stalo a doufám, že se to nebude dlouhou dobu opakovat, ale zajímala mě samozřejmě informace jak na tom jsou lidi, co mají dřevostavby. Všude čtu, že dřevostavby ležely srovnané se zemí, proto jsem začala docela plašit, pokud je to jak píšete, člověka to trochu uklidní ... Tady je totiž na prvním místě zdraví a zachránit si život. Takže moc moc děkuji za odpověď... Držte se!!
Odpovědět
Ono vydat varování, že bude silnější vítr. Tak by to každý bral, že bude silnější vítr, tak jako byl občas už v minulosti. Že bude tornádo by jim nikdo nevěřil, právě proto, že tu nikdy nic v takovém rozsahu a medializované aby si to lidé zapamatovali nebylo. Já sama a to počasí sledují, jsem si myslela, že tornádo je tady poprvé. No byla jsem hodně překvapená a nejen já, když jsem zjistila, že tornád tady bylo už víc a dokonce jedno nedaleko od nás. Takže i když bydlíme na kopci a bylo řečeno, že tornádo se objevuje tam kde je rovina, může to být pravda, ale já tomu nevěřím. Tak jako by většina řekla, že tornádo takové síly u nás v čr nikdy a přesto se objevilo. Tak mohou říkat, že se objevuje na rovinách a ne tam kde jsou kopce, do doby než se v kopcovité krajině objeví. I když, když se dívám na mapu na obec , v které tornádo bylo (kousek od nás), tak rovina to není, je to tak na půl. Jinak co psali lidé z míst a co je překvapilo, tak chování zvířat. Takže než sledovat počasí, z kterého stejně většina z nás nic nevyčte i když teď už by teoretický dali upozornění dopředu, že může být tornádo. Tak sledovat zvířata. Kočky schovávali několik hodin předem koťata. Volně žijící ptáci, šíleně vyváděli. Takže sledovat zvířata. Protože jsme na kopci a dům máme 50 a 30 let starý (nadstavba). Tak jsem se o tom bavila i s několika statiky. A náš dům by měl teoretický přežít (nikdy se to nedá říct na 100%) Oproti starším domů, které byly postavené ze všeho možného. By z největší pravděpodobnosti nepřežili, tak jako dřevostavby. Samozřejmě nedá se to říct na 100% a není dřevostavba jako dřevostavba, ale podle nich je velká pravděpodobnost, že dřevostavby nepřežijou..
Odpovědět
Profilova fotka
@leeniin Postavte si klidně dřevostavbu a k tomu sklep ať se máte kam schovat, protože jak přijde tornádo v takové síle co tu bylo tak je jedno zda zděný či dřevostavba pač dle fotek co jsem koukal tak byly dosti rozsekané i novostavby zděné, samozřejmě že mají vetší výdrž zděné...ale nikdo nikdy neví co bude.
Odpovědět
@jarin1 Ano, tam u těch novostaveb některých se to taky rozlítalo, stalo se ovšem dneska sází spíš na šířku zateplení a dávají se tenčí zdiva, většino u 30cm, což oproti 40cm cihlám je už dost rozdíl, pak taky nebudou mít většinou půlmetru širokou nosnou zeď napříč celým domem a to je v takových situacích docela kámen úrazu, že není za co pevného se schovat, kdyby náhodou. @kackabis My tady víme, že by to vzalo plechy, komín, okna v patře, namočily by se SDK + vaty a spadlo by to dovnitř, ale samotné trámy máme do pozednice chycené + každý trám je svým přesahem kotvený nad podhledem přes střešní lat 6x4cm a ta je zazděná, takže ty by to vydržet měly a neměly by se urvat
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha Proto máme postaveno dům z 55 cm široké zdi od Ytongu . 😉
Odpovědět
Teď kdybych stavěla a mohla si vybrat, tak jdu určitě do kvalitního zděného, něco jak tady popisoval vladimir_stacha. Protože nikdo nevi co bude, může se stát, že silnější tornádo tady může jednou za rok být. Ale už máme postavenou dřevostavbu bez sklepa, a pochybuju že se dá sklep dodatečně dodělat? Nebo jak byste to řešili vy, pro lepší pocit jistoty, kdybyste měli dřevostavbu bez sklepa? Myslím, že tornádo přijde tak rychle, že je vysoká pravděpodobnost, že kdybysme mi sklep v zahradě, že tam stihneme doběhnout. Spíš bych chtěla pevnější bod uvnitř domu.
Odpovědět
Omlouvám se za tu nesrozumitelnou větu - * kdybysme měli sklep v zahradě, tak si myslím, že do něho nestihneme doběhnout.
Odpovědět
@leeniin Sklep se dá vybudovat hned vedle té dřevostavby, klasicky udělat jámu, udělat to ze ZB nebo starých plných cihel o šířce 45 - 60cm zdiva, pak klidně trošku nad zem, udělat na tom násyp a na to klidně můžete nasadit z vrchu netřesky a takové suchomilné rostliny nebo na tom udělat skalku.
Odpovědět
@smajlik345 Dřevostavby obecně vydrží tak 140 - 180kmh, na to se to staví, ale víc moc ne. Jinak když se člověk podíval na ty záběry, tak většina starých domů taky vydržela, tam samotné zdi by držely furt, ale krov se zvedl, pak na to spadl a tím pádem to vyvalilo zdi, pokud to bylo z vepřovic, tak by taky držely, ale tam se spíš roztekly taky dost a namokly a proto taky to šlo dolů. Já jenom co tak můžu říct, když vidím ty staré krovy, tak sou dělané kvalitně, ostatně vidím to jak rekonstruujeme hospodu, je tam krov z roku 1880+- a to sou támy 20x20 a velké vazáky půl metru nad zemí napříč, to prostě držet musí, ale problém je ten, že kotvení do vepřovic je právě takové ošemetné.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 tak mne napada ze ja nemam srub k desce kotveny nijak, takze by mne ho to treba odsunulo z desky, ale tvar by si mohl zachovat 🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?