Dřevostavba a vnitřní vlhkost způsobená provozem nebo havárií

Před lety jsem slyšel v rádiu jakéhosi člověka obhajovat dřevostavby. Krom jiných věcí hovořil o uvnitř vznikající vlhkosti. Podle něho je problematické v dřevostavbách vařit, prát, sušit prádlo a cvičit. Tehdy mě to moc nezajímalo, takže jsem si jen řekl, že dřevostavbám moc neprospěl a pustil to z hlavy. Dnes, ale o stavbě uvažuji a vybírám možnosti. A v PR materiálu fy. Ovelos nacházím text o podobném problému. Takže jak to tedy je? Jak je to s vnitřní vlhkostí? Také nevím jak by dřevostavbu poškodila unikající voda. Už jsem zažil prasklé topení, prasklý přivod vody i dědečka, který vyplavil byt. Ale všechno bylo ve zděném činžáku, kde to nakonec vyschlo. Jak to je ve dřevostavbě? Představa, že postavím za několik milionů a zničí mi to prasklá trubka za stovku je děsná.
Odpovědět
@araras V drevostavbe skor trpim nizkou vlhkostou a potrebujem zvlhcovat.... Pri havarii ako popisujes, zalezi od mnozstva vody, ale obecne otvoris zaklop konstrukcie, nechas vysusit, vymenis vatu, zaklopis a ide sa dalej.
Odpovědět
Profilova fotka
K havárii jen dodávám, že je dobré pořídit si systém hlídající spotřebu vody. RD Rýmařov dává v ceně domu tzv. eVodníka (nevím, zda existují i jiné systémy pracující na podobném principu). V tomto systému si nastavíš spotřebu vody na jedno otevření kohoutku, a to ve dvou režimech (denní/noční; já mám denní 100 l, noční 30 l) a pokud přesáhneš, tak to automaticky zavře přívod vody. Takže v případě havárie nebude téct voda "donekonečna". Pokud potřebuješ pouštět víc vody (napadá mě třeba dlooooooouhá sprcha), tak v průběhu na 30 s vypneš vodu a tím se ten limit vynuluje a jedeš od 0.
Odpovědět
@zmrz_lina tak to je super věc. Dík za info. :-)
Odpovědět
@deto_oesya já právě nemám nejmenší zkušennost a možná moje otázka zní nemístně, ale když nevím tak je zeptám.
Odpovědět
@araras Můžu se zeptat, jaké konkrétní důvody Vás vedou k pořízení dřevostavby a ne zděného domu? Díky.
Odpovědět
@lukoid zatím nejsem tak daleko, zatím zvažuju všechny možnosti. Nejvíc by se mi líbila roubenka, ale to jen tak pocitově.
Odpovědět
@araras Než jsem začal stavět, chtěl jsem také dřevostavbu. Hlavně kvůli rychlosti výstavby (prostě jsem chtěl bydlet co nejdříve), typovým domům (v katalozích plno variant), ... No, postupem času, po pročtení fór, zkušeností, výhod a nevýhod, prostě zvážení pro a proti, jsem šel raději do zděného. U nás je už x let nějak moc velký boom, je po tom poptávka pravděpodobně ze stejných důvodů, jaké jsem měl původně já, cenově je to prý účelově předražené (z důvodu velkého zájmu). Spousta mnou respektovaných odborníků pochybuje o životnosti dejme tomu za generaci (z hlediska investice absolutní provar)... Navíc po zkušenostech s řemeslníky bych to v momentě, pokud by to nebyla léty prověřená firma, a pokud bych si osobně neověřil realizované stavby, u nás neriskoval. Vím o dvou průserech, oba se týkaly problémů s vlhkostí (narušení parobrzdy řemeslníky, kdy šla vlhkost po zabydlení do izolace - řemeslníci to samozřejmě zamlčeli) - tato stavba prostě vyžaduje kázeň a pečlivost, tzn. dohled, kontroly, záruky. Roubenky jsou pěkné, chápu, že byste po ní toužil, vypadají opravdu hezky a také by se mi líbila... Jen je to pořád dřevo, které pracuje, vyžaduje údržbu... Ale nevidím do toho, takže spíš ať někdo napíše svůj názor. A třeba i na firmy ohledně dřevostaveb, ať máte přehled, jaké jsou zkušenosti s konkrétními většími dodavateli, nebo s řemeslníky při částečné svépomoci. Ať dobře vyberete.
Odpovědět
@lukoid Třeba u RD Rýmařov bych obavy neměl. Ale u jiných firem, těžko říct.
Odpovědět
@zmrz_lina to je dobrý řešení... furt jsem přemýšlel jak udělat odstavování hlavního přívodu a přitom je to tak jednoduchý.
Odpovědět
@lukoid zatím jsem v teoretické fazi. Prakticky se tím začnu zabývat příštím rokem. Přiznávám, že právě skrytá nekvalita je to co mě u dřevostavby nejvíce znejisťuje. I to, že i malá závada způsobí velkou škodu. Třeba právě špatné nalepení nebo poškození parobrzdy. Ale chci se rozhodnout s maximem znalostí, nejen těch technických, ale i těch uživatelských. Proto mě zajímají názory ostatních. No uvidíme jak to celé dopadne.
Odpovědět
Zdravím, Při výběru montovaného domu asi těžko poznáte jesti je někdy chyba v kontrukci v jednoduchosti : nepoznáte jestli tam popřípadě něco nechybí .Pokud by měl být problém v parobrzdě tak jediné řešení je použít blower door test a tam se na to dojde.
Odpovědět
@lukoid No nevím, ale podle mě je potřeba dodržovat stavební kázeň i u klasického domu. A že se to tam dá taky s izolacemi zvrznout a mít plesnivý dům stejně jednodušše jako u dřevostaby. Podle mě je jedno, co se staví, oboje se musí stavět dobře a záleží na těch lidech. Jen u klasického domu mají lidi jaksi pocit, že tomu víc rozumí a tudíž to mají víc pod kontrolou. Otázkou je, jestli to je pravda...
Odpovědět
Článek se načítá
@araras Problém s vlhkostí je u jakékoli moderní stavby. Všechno je děsně zaizolované a uzavřené. Jestli ti splesniví dřevo nebo cihla je fuk. Prát a žehlit tam samozřejmě můžete, je potřeba si tu vlhkost hlídat a kdo chce mít jistotu, že se mu dobře bude vyměňovat vzduch, tak si pořídí rekuperaci.
Odpovědět
Máme hlídání domu od Jablotronu a nechali jsme si nainstalovat i čidla, která hlásí že někde uniká voda.Máme je za pračkou, pod kotlem, za myčkou a ve sklepě u přívodu vody do domu.Pokud unikne trochu vody spustí to poplach a pokud nejsme doma vyráží zásahovka a vodu vypne.Mělo by to být do deseti minut.
Odpovědět
@araras Hlavní výhody dřevostaveb je cena a rychlost výstavby, u roubenky je to horší, dům je úsporný rychle se vytopí ale také rychle opět vychladne, je lehčí čili menší nároky na základy, nevýhodou negativní vlastnosti dřeva i když u klasické toho dřeva moc není. Co se týká úniku vody existuje zařízení, které uzavře hlavní přívod při náhlém poklesu tlaku v systému.
Odpovědět
@podzi01 problém v konstrukci nepoznám, ale doufám, že mi někdo chytřejší poradí. Při první pochybnosti neřešit a odchod. \Pokud jde o ten tlakový test nevím s jakou pracuje přesností a jak velké poškození parobrzdy dokáže poznat.
Odpovědět
@atilius Netvrdil jsem, že u zděné se nic pokazit nedá. Dřevostavba je ale na kázeň striktnější a rozhodně, jak jsem psal, bych volil osvědčenou firmu, ne kohokoliv, kdo donedávna dělal budky pro ptáky a teď staví dřevostavby. Osobně dřevu nevěřím, rozhodně ne z hlediska investice. Bůhví, jak na tom budou ty dnešní dřevostavby za 30 let, po doplacení hypo. @araras Blower-door test odhalí úplně vše, doporučuji jej ve fázi uzavření stavby (před podlahami, po dokončení vzduchotěsné obálky domu), kdy se dá ještě spousta věcí napravit. Ale... zrovna u jedné té dřevostavby tu obálku narušil až elektrikář, který provrtal parozábranu při umisťování zásuvek, což u dřevostavby může být (a snad i je) fáze až po prvním měření vzduchotěsnosti, který může vyjít, ale pak vám to nějaký pablb takto zničí. Je dobré dělat ten test dvakrát, druhý po úplném dokončení. Otázkou vždy je, kdy se dá netěsnost ještě napravit (úplně, nebo alespoň bez vysokých vícenákladů).
Odpovědět
My chtěli také stavět dřevostavbu, nakonec jsme ale od stavění upustili úplně, protože se nám pod ruku dostal opravdu celkem kvalitně postavený zděný dům. Alespoň se můžu podělit o nějaké amatérské poznatky. Jak již bylo zmiňováno výše, správnou cirkulaci vzduchu zajistí rekuperace (navíc pokud byste stál o nízkoenergetickou či dokonce pasivní stavbu, byla by třeba). V případě větších pohrom se nechá konstrukce vyschnout nebo v případě velké havárie se může kus panelu v montované dřevostavbě vyměnit. Dále bych volila určitě difuzně otevřenou konstrukci (ta je ovšem trochu dražší - myslím, že to vycházelo asi o 20%). Obecně je při stavbě dřevostavby důležitý správný technologický postup = výběr firmy je asi úplně nejdůležitější krok + mít určitě svůj stavební dozor. Pak je tu již zmiňovaný blower-door test, který případné pochybení odhalí. Jak malé poškození parozábrany je ale schopný odhalit, to bych se zeptala odborníka. Musím přiznat, že my bychom s RD Rýmařov nestavěli, z různých diskusí plyne, že se moc netváří na to, když chcete něco měnit či si něco udělat sami... S firmou, se kterou jsme chtěli stavět, byla menší (Alfahaus - pokud by to někoho zajímalo). Určitě bych ale třeba vybírala firmu, která je členem ADMD. Co do životnosti - zas je to o tom, kdo to postaví a jak se k domu pak budete chovat. I kdyby to opravdu se životností nebylo slavné, kdo doopravdy bude bydlet v domě po rodičích? Stejně byste takový dům kompletně rekonstruovali. To už je - dle mého názoru - snazší dřevostavbu rozebrat a postavit něco znovu. Jsou předražené? Do toho nevidím, ale pokud to není doopravdy předražený OSB papundekl (do kterého při instalaci ještě nedej bůh pršelo), ale třeba pasivní stěnových systém, tak to prostě vyšší cenu má. Vysoká poptávka po dřevostavbách - sice za poslední roky poptávka vzrostla, ale myslím, že cca 14 % z celkové produkce nově postavených RD není nějak výrazné číslo. http://www.admd.cz/statistika-vystavb... Ve výsledku je to opravdu na Vašem pocitu, čemu důvěřujete víc. My chtěli dřevostavbu hlavně kvůli rychlosti výstavby a protože radši dáváme přednost přírodnějším materiálům... Nakonec jsme ale šli nejpohodlnější cestou...
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid čekáš, že za 30let to spadne ? =-) naši mají zděný dům z roku 80, dnes tedy 37let starý a kdybych tam měl jít bydlet tak je to na rekonstrukci, to samé bude dřevostavba po mé generaci a co sní bude po tom my bude vcelku jedno, pro mě jako investice v pohodě, lepší než nájem... @veru_jk neměl sem jediný problém, co jsem si vymyslel to Rýmařov udělal.... a že nejsem něšjakým členem... no a co ... domy staví cca 40let...
Odpovědět
@lukoid uvidím, pojedu se podívat na nějaké vzorové domy a zase budu informovanější a možná i chytřejší, zatím se snažím nic apriorně nezatracovat a zvážit všechny výhod a nevýhody.
Odpovědět
@veru_jk Nechci úplně vychvalovat Rýmařov, ale nám všechny změny, které jsme chtěli provedli. A taky dovolili dodat si své okna a dveře. Je to vše o jednání. Je pravda, že jsme stavbu řešili několik let a v Rýmařově už z nás museli být na nervy. Ale na všem jsme se domluvili. Řeší i všechny reklamace a mají kvalitní servis.
Odpovědět
@ftipalek86 tak tím líp, :-) jen jsem psala, co jsem se dočetla.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, v dřevostavbě od RD Rýmařov bydlíne teprve pul roku, ale co se týče vlhkosti, nemáne s ní žádný problém. Pohybuje se okolo 60% což je ideální zdravý stav pro dum i rodinu. V koupelně a místnosti kde schne prádlo se vlhkost zvyšuje krátkodobě, tak jako v každé stavbě je třeba min.dvakrát denně intenzívně vyměnit vzduch. Vzhledem k tomu, že stavba bude minimálně ještě pul roku vysychat po zhotovení, tak vlhkost pujde ještě níž. Stavební matriály v dřevostavbě mají rychlejší schopnost vlhkost vstřebat, ale i vyloučit. Předtím jsme žili přes dva roky v cihlové bytovce a vlhkost byla velký problém i při pravidelném větrání. Kroutili se vchodové dveře a rosily okna. Jak už bylo řečeno, záleží jaké máte štěstí, že dělníci provedou všechny práce zodpovědně. Ale také záleží na Vás jak se o prostředí v domečku staráte. Žádný dum není bezudržbový, ani rekuperace není všemocná. Nejlepší čidla máme my lidi ;-) Moje rada pro všechny - používejte kliky na oknech alespon dvakrát denně a bude se bydlet dobře kdekoliv.
Odpovědět
@ros82 dík za odpověď. Přemýšlím, která stavba by mi nejvíce vyhovovala. Mám za sebou zkušenost výměny oken v domě postaverném po válce. Píseň od podlahy ke stropu a jediná možnost byla mít pootevřená okna celou zimu. To už nechci opakovat. :-) A ni mi nejde o bezúdržbovost, ale o bezpečný provoz a příjemné bydlení. A na rekuperaci nevěřím. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
U vlhkosti vznikající v domě je nejduležitější kvalitní provedení izolací včetně oken, protože velikou roli hraje rozdíl teplot a vlhkost venku a uvnitř. Za sebe nemohu tvrdit, že dřevostavba sendvičivého typu je v mnohém lepší než zděná stavba, protože v dřevostavbě žijeme pul roku, ale jak už tu bylo mnohokrát řečeno, obě stavby mají +-. V ceně už rozdíl není, maximálně mužete dřevostavbou využít více plochy na stejné základové desce. Decentrální rekuperace by smysl měla, ale od firmy by pro dum 5kk 123m2 vyšla na 80 tis. Což je cena klasické rekuperační jednotky. Pokud nežijete v místě kde sousedé topí uhlím či odpadky, pak stačí párkrát vyvětrat intenzivně. Po delší zkušenosti bydlení v dřevostavbě napíši podrobnější recenzi. V zimě nechám udělat thermozkoušku, tak jsem zvědavej co odhalí. Jinak radon a vzduchotěsnost domu vyšli výborně.
Odpovědět
Profilova fotka
@araras k roubenkam a srubum doporucuji toto vlakno http://www.modrastrecha.cz/forum/mont... je tam pomerne dost informaci a roubenka je urcite dobra volba, vlhkost je prirozene vstrebavana drevem, problem je v zimnich mesicich spise v nizkou vlhkosti (kolem 20-30 procent) a jelikoz roubenku ani srub nikdy dokonale neuzavrete, mate zajisteno i prirozene vetrani :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Tak v dřevostavbe od RD Rýmařov už žijeme přes dva roky a mohu říct, že průměrná vlhkost ve všech místnostech šla výrazně dolů. Rozhodně ale netrpime vlhkosti pod 40%. Dle mého názoru většina zvýšené vlhkosti je způsobena naší činnosti v domě a tím pádem nesprávným a příliš krátkým větráním. Všem doporučuji pořídit do oken pružné sítě proti hmyzu a když větrat tak všechna okna naplno. Nezapomeňte, že vzduch v domech je vždy té horší kvality než venkovni.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?