Dřevostavba - hledáme ochotného mudrce, který pomůže s odpovědmi

Ahoj. Radi bychom drevostavbu, domek a porad tapeme, jakym smerem se udat. Najde se tu nekdo, z vychodnich cech, koho bychom mohli pozvat na kavu a podebatit? Nebo i zde. :) Radi bychom patro (hlavne z toho duvodu, ze laskujeme s moznosti stavby svepomoci - jednotlivy remeslnik na jednotlivou praci, plus nase ruka k dilu - a bungalov, kvuli legislative do 150m je pro nas malo) Zajima nas vse. - vyjde lepe zakladovka, či piloty (z hlediska financniho i praktickeho) - zvolit stavebnici, ci osb desky (opet financni hledisko) - rozpocet je cca 2,5m (i na pozemek a vybaveni) - chceme rekuperaci, rizene vetrani, podlahove topeni, tepelne cerpadlo - nizkoenergeticky dum A vse s tim spojene. Byla bych rada, zda by se nasla dobra duse, ktera by - klidne do zpravy, napsala rozpocet. Staveli jste na klic? Sami? Nebo jen stavebnici od firmy a zbytek sami? Typovy dum, nebo individuální projekt? Za vse diky!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@marketbene hodně štěstí v těchto cenách a při těchto požadavcích.Jediné co můžu pochválit je rozhodnutí jít do dřevostavby
Odpovědět
@adulka5 z ceho usuzujete, ze je to nerealne? :)
Odpovědět
@marketbene měli jsme podobný rozpočet bez pozemku a podobné pozadavky jen na menší dum vcetne garáže a brzy se ukazalo, že je to nereálné. Stavěli jsme sami garáž, zajistovali jsme si podlahy, obklady, dvere. Odpiskali jsme tepelné cerpadlo i rekuperaci. Máme individuální projekt staveny tramovou konstrukci.
Odpovědět
@marketbene cena rekuperace, tepelného čerpadla se pohybují ve stovkách tisíc. Pokud to chcete stavět s firmou, tak ani náhodou. Zapátrej tady ve fórech a přehled o cenách si uděláš. Ještě k tomu pozemek a vybavení..., nemáte šanci.
Odpovědět
@adelkav muzes byt konkretni, na cem to ztroskotalo? Byla bych i rada, pokud bys mi treba do zprav poslala rozpocet, abych mohla nahlednout a udelat si detailni predstavu. :)
Odpovědět
@candat mas svuj nazor podlozen nejakymy argumenty, nebo se jen domnivas? :) rada bych vedela i opodstatneni vsech nazoru, at si udelamr obrazek. :) Mimochodem, muz pracuje v prumyslove automatizaci, takze programy napise sam a zarizeni nakoupi za jine penize, nez bezni smrtelnici. :)
Odpovědět
Určitě bych preferoval jít cestou ověřené "skládačky", od některého ze zavedených výrobců s dobrými referencemi - diskusí je tady na to téma mraky. Navíc při tomto řešení máte poměrně přesný odhad budoucí ceny a nečekají vás nemilá překvapení, nebo v omezené míře.. Bastlit něco na koleně je v případě "dřevostavby" spíš cesta do průšvihu, čest výjimkám. 2.5 mio je tak reálný rozpočet bez : pozemku (ten ale může cenově lítat od 100 000 - 3.000.000) tepelné čerpadlo s vodní podlahovkou - u dobře zateplené dřevostavby stačí rohože, rozdíl investice je cca 200.000 Kč rekuperace + řízené větrání - poměrně zbytečný komfortní prvek, který je rozhodně zbytný, pokud máte napjatý rozpočet. Já to do domu s x násobně vyšší investicí nedávám. Pokud po ní ale toužíte, nechte si udělat pouize přípravu v rámci stavby (natahat trubky) zařízení by muselo být nejlevnější Ikea většinou se zapomíná na další investice - oplocení, vjezdová brána, zákaldní úprava pozemku po stavbě, přípojky (někdy nejsou na hraně pozemku) - to vše v řádech stovek tisíc náklad na projektovou dokumentaci - pokud vyberete typovku, ušetříte,ale i tak tam nějaké budou - osazení na pozemek, projekt přípojek, PENB, radonový a hydrogeologický průzkum, správní poplatky stavebnímu úřadu, poplatek za vyjmutí půdy ze SPF. Pokud nejste schopní dát dohromady 3 mil (bez zasíťovaného pozemku, to je velká proměnná! ), tak se do níčeho radši nepouštějte. Vím o čem mluvím, nedávno jsem zahájil stavbu a postupně mě realita seznamuje s mnoha náklady, s kterými jsem ve vaší fázi neuvažoval či o nich nevěděl.
Odpovědět
@marketbene je to malo peněz, pokud chces mit kvalitně provedenou drevostavbu, která bude dobre fungovat. Myslim, ze @mp77 to vystihl přesně.
Odpovědět
@adelkav adelo, tva argumentace je zcestna a postrada hlavu i patu. Nemluve o tom, ze kdyz te do zpravy pozadam o konkretni veci, aby se tva slova podlozila, napises jen ne. ;) o takoveto nazory nestojim, jsou naprosto nekonatruktivni a proto prosim, pokud nechces prispet konkretne a fakty, neprispivej vubec. :)
Odpovědět
@mp77 diky za konstruktivni argumentaci. :) Pozemek je polozka, ktera nepresahne 350tis, vc zasitovani a muz je z oboru PLC, takze na technologiich usetrime polovinu bezne ceny. Ty stavis drevostavbu? Typovou? S firmou na klic? Jakou konstrukci? Pokud se budes chtit podelit o informace, udeme vdecni. :)
Odpovědět
@marketbene nezlob se, ale přišlo mi zbytečné opakovat to, co napsali ostatni😀 a pokud mas prazdny fotoblog tak se nediv, že se mi nechce dělit o detaily jako finanční stránka věci. Přeji hodně štěstí s výstavbou☺
Odpovědět
Profilova fotka
Začala bych tím, že bych zkusila najít dřevostavbu na klíč včetně základový desky, rekuperace, čerpadla, podlahovky do 2 mil. Pokud takovou nějakou najdeš (což pochybuju), pak to do 2,5 mil. dáš, když zapomeneš na nějaký venkovní úpravy, plot apod. Měli jsme na dům podobný rozpočet a v dřevostavbě ani omylem
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Vidím že je zde plno řečí o ničem......Myslím že jako první je vhodné si najít firmu co již staví nějaký rok my jsme zkusili dřevostavbu jako výměnu za dvoupokojáč a garáž a k tomu ca 500 000 kč a šlo to v pravdě dům máme cca 110m a pokud ti můžu poradit jistě se nenechte odradit od rekuperace je to jediné co nám schází a po třech letech přemýšlíme o doplnění .Vše ostatní jako tepelná čerpadla a podobné hlouposti jsou zbytečné do těchto domu montovat protože náklady na jejich pořízení jsou mnohonásobně větší než jejich úspora .O dřevostavbě a bydlení v ní má své mínuska ale plusů je o mnoho víc jen je to na delší povídání..........Doufám že nedostanu příliš nadáno že jsem si dovolil pár poznámek z účtu mé milované ženy........
Odpovědět
@adelkav a co bych tak mela v tom fotoblogu mit, kdyz jak jsem tu uz psala teprve stavbu planujeme? ;)
Odpovědět
@slabici vidim, ze stavite dum... takze na corozpocet stacil?
Odpovědět
@adulka5 zena se urcite zlobit nebude, nebot jsi jako jeden z mala prispel necim prinosnym. :) Rekuperaci si urcite vymluvit nenechame. Cerpadlo je spise stale s otaznikem. Pokud by byla kapacita.
Odpovědět
Profilova fotka
@marketbene 2,5 mil. stačí na dům v základním vybavení. Bez pozemku, kuchyně, vnějších úprav, sítí vně, krbu a dalších nadstandatních blbůstek, co každý musí mít
Odpovědět
@marketbene Já stavím zděnou stavbu (vápenopískové cihly + zateplení), individuální projekt. Jsou 2 základní skupiny stavebníků - jedni, kteří preferují zděné stavby (a možných zdících materiálů je X) a druzí, kteří preferují dřevostavby (montované stavby). Já poté, co jsem si o tom opravdu hodně nastudoval, spoustu věci i v reálu osahal a porovnal i ceny, tak bych do dřevostavby nešel. Ale nechtěl jsem tu rozpoutávat diskusi na toto téma. Mnozí zase nedají na dřevostavbu dopustit. Nicméně troufl jsme si sem dát i svůj příspěvek, protože mnohé z uvedeného je obecně známé/platné nebo se to dá zobecnit na oba typy staveb. Každopádně doporučuji pročíst odbornější portál TZB info (tady je to s prominutím mnohdy jen taková tlachárna spíše o dojmech, než o objektivních faktech - což je ale také užitečné) ... Po ročním pročítání si člověk udělá přibližný obrázek, co vlastně chce, co je reálné nebo co má smysl :-))
Odpovědět
@mp77 uz peknych par mesicu sbirame info a stale jsme utvrzeni v tom, ze drevostavba jednoznacne vitezi. :) Ale rada si poslechnu tvou argumentaci, proc ses rozhodl do ni nejit. :) postrehu neni nikdy dost.
Odpovědět
@marketbene výhody dřevostaveb určitě tedy znáte, zkusím tedy vypsat JEN slabiny, v čem bude horší - byť dopředu vím, že mnozí budou tvrdit, že to pravda není . Mluvím o majoritní nabídce na trhu, tj. o různých sendvičích, nikoliv o masivní dřevostavbě, která je cenově výše. K ověření některých tvrzení stačí selský rozum, základní znalosti fyziky, příp .chemie. Každopádně berte to jen jako námět k dalšímu zamýšlení, pátraní ... - horší zvuková izolace příček a mezi patry - výrazně horší/nulová akumulace tepla - řeší se v dřevostavbách tím, že se v nich vyzdívají různé příčky. - v létě se snadněji přehřeje (souvisí s předchozím bodem) - životnost - když vám praskne voda/topení , a vyleje se kamsi do vnitřních dutin, co to asi udělá ... - horší dodatedečné úpravy stavby (přestavba, úprava) - pocit bytelnosti (je subjektivní, někomu to nevadí) - oproti cihle to více to pracuje, větší sklon k různých vrzáním, pazvukům - vlivem módní vlny se na tom veze spousta firem, které mají masivní marketing (z vysokých marží), díky čemuž se prodávají prakticky za cenu zděných staveb, ačkoliv reálná hodnota je jinde - v jiných zemích je toto řešení prostě low-costové. - stačí :-) a teď do mě :-)) Věřím, že někdo vypíše minimálně stejně dlouhý seznam slabin zděných staveb :-))
Odpovědět
Profilova fotka
Mame drevostavbu k dokonceni 110m ,vnitrky svepomoci + kamaradi. Sveppmoci jsme delali sklep,ale i tak vysel na dost. Stehovat se teprve budeme,tak ppstrehy z bydleni zatim nedam. Ale i tak castka 2,5mil mi prijde malo...
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 mluvíš o něčem co neznáš na vlastní kůži........
Odpovědět
Profilova fotka
letos mi firma WoodSystem postavila dřevostavbu, i v těch největších vedrech, se na stavbě pracovalo a uvnitř bylo příjemně, je výborně zaizolována, přesvědčuji se o tom i teď, kdy půdu využívám jako ledničku, taky výborná věc. Bydlela jsem už i ve zděném domě a zvuková izolace v dřevostavbě není horší, vyjde na stejno. Výhodu budou mít moji pravnuci, pokud budou chtít dům rekonstruovat, půjde to jednoduše zbourat a na ZD postavit zcela nový dům:-)
Odpovědět
@mp77 tak já se do Vás tedy pustím: - "horší zvuková izolace příček a mezi patry" zvukový útlum správně provedené SDK příčky je mnohem lepší než u ytongu neb dutých cihel. Takže přeslechy mezi místnostmi jen díky špatné práci - "výrazně horší/nulová akumulace tepla - řeší se v dřevostavbách tím, že se v nich vyzdívají různé příčky." pokud mám dobře regulovatelný zrdoj tepla, tak akumulace není potřeba žádná. - "v létě se snadněji přehřeje (souvisí s předchozím bodem) ale stejně rychle vychladne, takže stačí přes den neotvírat okna a větrat jen vzduchotechnikou nebo večer. - "životnost" dřevostavba degraduje jen vlhkostí, takže správně provedená konstrukce nic takového nezná a má srovnatelnou životnost se zděným domem. - "když vám praskne voda/topení , a vyleje se kamsi do vnitřních dutin, co to asi udělá ... " udělá to to že voda proteče ven a zbytek za pár dní uschne. Takže po opravě jedeme vesele dál. - "horší dodatedečné úpravy stavby (přestavba, úprava) - pocit bytelnosti (je subjektivní, někomu to nevadí) - oproti cihle to více to pracuje, větší sklon k různých vrzáním, pazvukům - vlivem módní vlny se na tom veze spousta firem, které mají masivní marketing (z vysokých marží), díky čemuž se prodávají prakticky za cenu zděných staveb, ačkoliv reálná hodnota je jinde - v jiných zemích je toto řešení prostě low-costové." ano s tímto prakticky souhlasím.
Odpovědět
@marketbene Ahoj, tak my stavíme dřevostavbu. Na začátku jsme také přemýšleli o TČ, ale i samotní prodejci TČ nám řekli, že do nízkoenergetické dřevostavby se to prostě nevyplatí. Záleží na tepelných ztrátách. Stavíme z ekopanelů a s výběrem jsme moc spokojeni, už i právě proto, že je možné se do stavby pustit svépomocí. Pak ale člověk musí počítat s tím, že se stavba protáhne. Co se týká rozpočtu, přikláním se k tomu, že 2,5mil je nereálné se vším, co jsi uvedla. Jak velký má být ten patrový domeček? Co se týče základovky a pilotů, moc o tom nevím. My máme klasickou základovku. O ničem jiném jsme ani neuvažovali. Každopádně je možné, že piloty vyjdou levněji, ale je pak třeba počítat s dalšími náklady, které jsou už započítané v ceně základové desky, například hrubá podlaha. Jednoduše řečeno nesrovnávat pouze cenu základové desky a samotných pilotů. Nevím, jestli je to srozumitelné.
Odpovědět
@marketbene já o domě sním několik posledních let a u snění asi i zůstane. U nás pozemek pořídíš +- 300-500 tis., ale jakmile jsem začala zjišťovat kolik stojí zasíťování, připojení ap. tak jsem o iluze přišla. Já osobně nemám problém s dřevostavbou, šla bych do ní hned, ale ty ceny jsou ... Koukala jsem na různé firmy, na rekuperace, o tepelných čerpadlech si myslím, že to je nevratná investice ( můj osobní názor), tak na klíč bez vybavení nemáte šanci. Jestli je to jinak, strašně ráda budu informována, že to jde. A budu ráda, pokud tu budeš mít fotoblog o vaší stavbě a jak to finančně vyjde. Z toho co tu za poslední ROKY!!! čtu a zjišťuju, tak já, bohužel, budu asi jen snít.
Odpovědět
* s vybavením, jsem chtěla napsat O:-)
Odpovědět
Známý má dřevostavbu, cca 130 metrů, na pilotech, rekuperaci, stavěli mu to chlapíci - živnostníci a skončil na 4,5 milionu.
Odpovědět
@petraxname To není zrovna obvyklá cena. Buď mají luxusní vybavení nebo hodně drahé chlapíky :-)
Odpovědět
@mili23 tak individuální projekt od architekta, piloty, rekuperace ....
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?