Dřevostavba nebo cihla? Co je lepší?

Ahoj, chtela jsem se zeptat kdo ma zkusenosti s drevostavbou, od jake firmy, spokojenost, jak se v tom bydli....nebo lepsi cihla? Diky za tipy. Iva.
Odpovědět
1
2
7
jo to jsem resila asi pul roku...rozhodli jsme se pro cihlu, i bez zatepleni ma lepsi izolacni vlastnosti, je levnejsi, osvedcena, v budoucnosti muzes delat upravy - bourat pricky nebo stavet pristavby, to u drevostavby dost tezko. Vystavba trva srovnatelne dlouho. Nas kamarad stavebnik se nas zeptal jednoduse: chcete dum jen pro sebe, nebo i pro deti? Drevostavba proste nema tak dlouhoou a osvedcenou zivotnost. Ale myslim si, ze co clovek, to nazor. Ja jsem tohle tema obracela porad vzhuru nohama porad dokola, nez jsme se rozhodli.
Odpovědět
diky za nazor, me prave prijde drevostavba casove lepsi, jenze zase ta klasicka cihla, to je prave ono! :-. A jak to ze drevostavba nema takovou zivostnost? cim to je?
Odpovědět
@ivik3 nerekla bych, nejrychlejsi ve stavbe je asi Rymarov u cihly, ten sice dum smontuje za 2 tydny, ale 2-3 mesice se vyrabi ty panely ke smontovani a je tolik lidi ze vetsinou nez dojde k samotne montazi od podepsani smlouvy tak to mas skoro stejne jako cihlu. Nvic kdyz stavis Heluz nebo Porotherm na lepidlo tak dum uz nenechavas pres zimu vymrznout, takze podle me je to casove srovnatelne 8-)
Odpovědět
@ivik3 hele s zivotnosti nevim, zaruka byva tusim na konstukci 30 let a zivotnost uvadena kolem 70 let... a vzhledem kk tomu ze cihla ti stoji i dve ste let a muzes ji rekonstuovat ;-)
Odpovědět
@mitote @ivik3 Absolutně s tebou nesouhlasím v několika věcech. 1) cihla nemá bez zateplení lepší vlastnosti než dřevostavba - běžná skladba dřevostavby má U=0,18 W/m2K, lépe zateplená dřevostavba bez problému dosahuje U=0,10-0,12 W/m2K pro pasivní domy při tloušťce do 40 cm. Naproti tomu např. Heluz STI Thermo (nebo Porotherm) tl. 44 cm má U= 0,24 W/m2K. Navíc většina lidí nestaví na izolační malty, ani z broušených cihel, ani z cihel Thermo, u těch obyčejných Heluzů a Porothermů se Učko pohybuje kolem 0,3-0,35 a víc. Vyjímkou jsou snad jen cihly tl. 50 cm vyplněné polystyrenem nebo vatou, které můžou reálně dosahovat Učko někde kolem 0,15, ale cenově jsou uplně někde jinde. 2) úpravy v dřevostavbě jsou daleko jednodušší než ve zděné variantě. Většinou jsou nosné jen obvodové zdi a nějaká středová zeď na které jsou uloženy stropy, ostatní jsou pouze nenosné stěny, které lze libovolně bourat. 3) chci vidět vnoučata nebo pravnoučata, jak budou chtít bydlet nebo rekonstruovat 200 let starý cihlový dům. Já bourala 80 let starý cihlový dům, protože jeho rekonstrukce by přišla navíc, než nový dům. Navíc cihla plná pálená byla daleko lepším materiálem než jsou současné cihly (ač měla daleko horší tepelné vlastnosti, tak je několikanásobně pevnější než heluz, porotherm, ytong). Dřevostavba může mít životnost srovnatelnou s cihlou, avšak morální životnost obou typů staveb je úplně někde jinde (kolem 60-70 let). Případná rekonstrukce po takové době může dosahovat i nákladů na nový dům. Takže věta typu "chcete dum jen pro sebe, nebo i pro deti?" je totální nesmysl, Dřevostavba děti přežije - proboha nesrovnávejte furt dřevostavbu s nějakou víkendovou chatou nebo s domečkem s karet a podívejte se do Německa, Rakouska, Finska, Švédska - z čeho se v těhle vyspělých zemích staví. P.S. Jsem stavební inženýrka se zaměřením na tepelenou techniku a dřevostavby, proto to mé zaujetí, nedokážu se udržet když čtu podobné příspěvky od lidí, co tomu vůbec nerozumí a radí ostatním. Hezký den
Odpovědět
@enmuhan2 no tak na izolacni lepidlo si troufam rici stavi pomerne hodne lidi, nejen kvuli izolaci ale i kvuli rychlosti vystavby...je to tak mesic mozna dele co tu byla diskuse se stavebni firmou na drevostavby a lide, co tomu rozumi lepe, firmu argumenty solidne prevalcovali. Rozhodne zatepleny dum cihlovy dosahuje lepsich izolacnich vlastnosti nez zateplena drevostavba. Samozrejme ze v cihlovem dome je take cca 1 zed nosna a ostatni pouze pricky. Ale neumim si predstavit, jak clovek sam o sobe prekopava a prestavuje drevostavbu. Jinak u rekonstrukce domu a to bys mela vedet, kdyz jsi stavebni inzernyrka, zalezi na stavu domu. My ve finale budeme ted take rekonstruovat 100 let stary dum, reknu ti, krome strechy je dum v perfektnim a suchem stavu, takze nas rekonstrukce vyjde asi na tretinu proti koupi pozemku a vystavbe novemu.
Odpovědět
jinak doporucuji procist take toto http://www.modrastrecha.cz/diskuse/te...
Odpovědět
@ivik3 jestli mate nejake zname co maji drevostavbu, jedte k nim na navstevu, nejlepe pokud maji male deti. @peggy_5 me myslim potvrdi z vlastni zkusenosti, ze je vse v drevostavba hodne slyset.
Odpovědět
@mitote No, s tema zvukovymi vlastnostmi si myslim, ze kdyz bydli v dome jedna rodina, tak nejaky detsky krik nevadi. V porovnani s panelakem jde o zvuky z jednoho bytu a tam myslim, ze se da s manzelem domluvit:) Jinak s tepelnymi vlastnostmi souhlasim s enmuhan2 - cihla ma vyssi naroky na teplo (vice protopis). Muzes docilit i blizke tepelne vlastnosti s drevostavbou, ale to znamena omnoho sirsi cihly, a tim vetsi zakladni deska. Nebo vyssi naklady na specialni cihly. S obrazy nevim, ale nekde jsem cetla, ze jedna zed ma nosnost i 80 kg. Nevim ale co je na tom pravdy.
Odpovědět
my jsme taky chtěli stavět z klasických osvědčených cihel, ale nakonec jsme stejně skončili u nějakých thermů (asi Heluz) které mají s "klasickou" cihlou společnou tak maximálně barvu. @mitote pozor na záměnu "izolační malta" a lepidlo Izolačni vlastnosti většiny dřevostaveb jsou určitě lepší než u srovnatelných zděných domu, ale chybí jim akumulační vlastnosti což (podle našeho nazoru - a také proto jsme se rozhodli pro zděný) opět převažuje výhodnost na stranu zděných. Fakt, ale závidím těm kteří se odváží a jdou do klasických cihel, dneska už je to fakt ojedinělé a přitom můžete krásně udělat teňoučké zdivo a masivní izolaci. A pro ty ostatní jsou tu již mnou zmíněné thermy s podprůměrnými vlastnostmi jak ohledně statiky tak izolace
Odpovědět
@cincula to o izolacnich vlastnostech jsem se docetla v nejakem clanku kde prave take srovnavali zdeny dum a drevostavby. On je problem, ze kazda drevostavba ma jine slozeni sten, kazda firma to dela trochu jinak. Pak je tezke porovnavat. Ja kdybych mela jit do drevostavby, tak jedine s Rymarovem. Ale chceme si dost veci delat svepomoci a to by u drevostavby slo dost tezko.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě naopak rychlost výstavby u dřevostavby přijde v některých ohledech jako nevýhoda. Budeme stavět z Ytongu a teď na poslední chvíli jsme se rozhodli, že chceme jedno okno zmenšit, francouzské okno naopak zvětšit a jedno okno přidat. V případě dřevostavby bychom měli už zřejmě smůlu. U zděného domu můžeš příčkami hýbat do poslední chvíle před založením první řady. No a s trochou nadsázky si myslím, že dřevostavba se rekonstruuje mnohem lépe...škrtneš sirkou a pak ometeš základovou desku :-D Všechno má své pro a proti. Majitelé dřevostaveb se tu budou opírat do těch, co staví z cihel a naopak.
Odpovědět
Článek se načítá
@mitote jj naprostý souhlas. My jsme taky chtěli ušetřit tím, že si s něčím pomůžeme sami a s něčím pomůžou zedníci z vesnice a to by u dřevostaveb šlo těžko. Na srovnávací články jsou experti v Ytongu, to se kolikrát člověk nasměje co za psí kusy musí vymýšlet aby jim to "nějak dobře" vyšlo. Ještě by se slušilo upozornit, že "děrovaná cihla" žádnou dlouhou historii nemá a proto je nanejvýše nevhodné hovořit o ní jako o "roky prověřeném materiálu co vydrží přinejmenšim navěky" (a to ji sami máme v naší novostavbě) Jinak "vymrznutí domu" je dost zavádějjící pojem protože dům opravdu nepotřebuje pocítit jaké to je když je mu zima :-D ale při extrémně nízkých teplotách dochází k lepšímu odvodu vlhkosti (které je u zděného domu opravdu hodně - alespoň u nás to byla betonová podlaha a omítky protože jsme zdili na pěnu a bylo tam vody jak při povodni) Jinak ohledně firem jsme kromě RD Rýmařov uvažovali také o firmě Atrium kterou také považuju za jednu z TOP
Odpovědět
@mitote Tak jestli zděné domy mají lepší tepelně izolační vlastnosti než dřevostavby, tak zítra vracím diplom, certifikaci na zpracování průkazů energetické náročnost, zapomenu na desítky odborných kurzů a školení v oblasti stavební fyziky, které jsem absolvovala a půjdu prodávat med na náměstí. Za poslední 3 roky jsem zpracovala minimálně 200-300 průkazů ENB, ale tady na modré střeše se ráda nechám poučit. Nezabývám se pouze dřevostavbami, ale projektuji i cihlové domy - jen připomínky vámi vyslovené byly naprosto zcestné! Každá technologii má své výhody i nevýhody, o tom se nebudu přít. Ale rozhodně žádnou technologii nelze zavrhnout, že je nejhorší nebo nejlepší. Jinak 100 let starý dům lze rekonstruovat, to nikdo netvrdil že ne, ale většina domů absolutně nevyhovuje hlavně z architektonického hlediska (ne stavebního) a překopává se šíleným způsobem (dispozice, inženýrské sítě, vestavby) a pak náklady na takovou rekonstrukci mnohdy přesáhnou nebo se přiblíží ceně novostavby a máte "jen" starý dům. Jinak nechápu, co je na tom nepředstavitelné bourat dřevěnou příčku - je to rozhodně jednodušší a rychlejší než bourat příčku cihlovou. Kdybych stavěla zděný dům, vyprdnu se na ty slavné "Thermy" a "Ytongy" a jdu do vápenopískovcových cihel tl. 175 mm + masivní zateplení např. 250 mm.
Odpovědět
@cincula tohle nebyl clanek o ytongu, uz fakt nevim, kde jsem to cetla, ale vim, ze jsem to jeste predcitala manzelovi :-D Atrium se me moc libi jeden dum, ale prijdou me dost predrazeni...nicmene jak jsem psala, dedime dum, takze jdeme do kompletni rekonstrukce a mozna nejakych uprav pricek :-) a zvednuti strechy a nejake dostavby udelame heluzem :-)
Odpovědět
@mitote ten Ytong byl jen jako příklad, články podobného ražení lze najít i u Heluzu či Porothermu. Souhlasím, Atrium je fakt drahé, ale asi si to vzhledem ke kvalitě můžou dovolit, ale i tohle byl důvod proč jsme nakones skončili tam kde jsme skončili, tedy vlastně v krásném domečku ;-)
Odpovědět
@enmuhan2 ja jsem nepsala co je nejhorsi a co nejlepsi, dokonce jsem i psala nahore ze co clovek to nazor... ale mam dojem ze zrovna my dve jsme se uz jednou dohadovaly kdyz jsi mi rikala, jak Rymarov ma spatny standart za tu cenu ;-) jinak s tim ze dum 100 let stary nevyhovuje soucasnym pozadavkum nemohu souhlasit, protoze dum, ktery jsme zdedili je hodne obdobny aktualnim radovkam co se stavi nebo Nove 101 od Rymarova. Ono je to hold barak od baraku. Take zalezi kde barak rekoonstruujes, troufam si rici, ze koupe pozemku v Brne je tak spatna a draha, ze uz se vyplati v Brne koupit stary dum a zrekonstruovat. A to rikam po vice jak rocnim hledani pozemku.
Odpovědět
@cincula kvalitu Atrium vubec neznam, hlavne teda ne zkusenosti, ale tady v Brne stoji jejich dum Terra a to je pecka. Ono je to dnes tezke, at je material jaky chce, pokud nestavis sama ale stavi cokoliv firma, musis jim ty i stavebni dozor stat porad za zadkem, jinak ti zmrvi cokoliv :-D viz treba Lignia drevostavby, ktere mrvi snad kazdy barak, co tu tak ctu :-D
Odpovědět
@enmuhan2 souhlasím s vámi. Jinak my máme dům starý 80 let a chceme ho prodat. Do rekonstrukce by jsme museli vrazit asi 1 mega,jestli né víc . Ve 100 let starém domě asi nejsou betonové stropy,takže hluk bude i tam. My jsme si řekli,že dům budeme stavět pro nás a né pro děti.Takže u mě tento argument nepochodí. A samozřejmě,že také řešíme,jestli cihla nebo dřevostavba.
Odpovědět
@candat přesně, my se také rozdodli, že stavíme pro sebe a né pro děti, vždyť až my (jako rodiče) - řekněme kulantně - dokončíme svojí pouť světem :-) tak konkrétně našim dětem bude už přez čtyřicet (vycházím ze statistických průměrů) a tak dlouho snad na vlastní bydlení čekat nebudou
Odpovědět
@cincula moje řeč ;-) A společné bydlení-néééé :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@candat @cincula souhlas ;-)
Odpovědět
Stavíme z Ytongu lambda - bílého a stavíme sami. Neměnili bychom.Ve dřevostavbě jsem nebyla, nemůžu soudit. @ivik3 určitě to chce řešit i z hlediska jestli chcete dům na patro nebo ne ( my máme přízemní), pak kolik stojí překlady a tak.Já mám moc ráda vše přírodní, ale bydlet ve dřevostavbě jsem měla strach... nic proti @enmuhan2, ale to, že je někdo něčeho inženýr nemusí nutně znamenat, že má ve všem pravdu a co řekne je svaté ;-) Máme projekt od inženýra architekta a všude je špatně severka, docela důležitý fakt :-D Takže tak asi... Fakta je velmi dobré znát, ale pocit je pocit, když někde bydlíš ;-) Ideální by bylo, jak už tu někdo psal, si to vyzkoušet na vlastní kůži jaké to je v dřevistavbě a jaké v cihlové a jiné -zvuky, hluk, ozvěny a jak se tam bueš cítit. Ty tam budeš žít, tak ti tam musí být příjemně. Přeji dobrý výběr ;-)
Odpovědět
Ytong je super, že s ním dokaže pracovat snad úplně každý, sami z něho máme příčky :-) @permonik7 Co je prosím "špatná severka"?
Odpovědět
Profilova fotka
@permonik7 severka, to myslíš jako tu jednu ze 4 světových stran, tedy špatně určený sever? No, mě stačilo být týden na dovolené v chalupě, kde měli dřevěné stropy. I když tam někdo jen přešel, tak jsem myslela, že tam snad skáčou. Už kvůli neustálému vrzání bych dřevostavbu nechtěla. To je můj důvod, proč budeme mít zděný barák.
Odpovědět
@mitote mam kamaradku, co ma drevostavbu - prizemni bungalov - a ma male dite. nijak si nestezuje, me se tam taky libi, neprijde mi, ze by to bylo "jine" oproti cihle. kdyby mi nerekli, z ceho maji postaveno, tak to neni ani poznat.....my budeme mit taky prizemni dum, takze dupani z patra se nebojim 8-)
Odpovědět
@enmuhan2 řešila jsem s manželem stavařem a ohledně životnosti dřevostavby má stejný názor. nejdřív byl také jen pro cihlový dům, ale rozhodně se tomu nebrání a žádný blbec to není, tak přehled má, takže předpokládám, že by nenechal postavit něco, v čem bysme pak brečeli.....
Odpovědět
@permonik7 jj, jak jsem psala, mame vybrany prizemni baracek, takze si myslim, ze to s tim hlukem nebude tak valne......oddelena spaci zona od obyvaci, myslim, ze by to mohlo byt ok......nad nami nebude dupat nikdo....ted bydlime v cihlovem baracku a kdyz se nekdo projde v obyvaku nad nama, tak mam pocit, ze se k nam propadnou, takze ani ta cihla neni ideal :)
Odpovědět
Je rozdíl mezi dřevostavba x dřevostavba a cihlový dům x cihlový dům. Může být kvalitně postavená dřevostavba, která bude vykazovat daleko lepší vlastnosti jako cihlový dům (tepelné vlastnosti, akustické vlastnosti, životnost) a naopak se stavějí "šit" stavby, kde opravdu problémy s hlukem jsou. Hlučnost stropů je způsobena špatně vyřešeným kročejovým útlumem, strop vyřešený správným způsobem (akustické závěsy podhledu, správné oddilatování, kročejová izolace, betonová podlaha) dosahuje stejnou kročejovou neprůzvučnost jako např. stropy Porotherm. Bohužel jsou firmy, které vám klidně udělají dřevěný strop bez kročejovky, zabouchají ho osb a na to se hned klade podlahová krytina. Zespod se udělají natvrdo rošty, namontuje sádra a je hotovo. To samé může být i u cihlového domu - může být postaven velmi kvalitně, na druhou stranu to může být děs a hrůza a že jsem takových domů viděla. Dokonce si troufám říct, že stavby postavené svépomocí (ať dřevostavba nebo zděné) bývají hodně často kvalitnější než stavby postavené "odbornou" firmou, protože stavebník si sám na svém nic neošidí... Samozřejmě zas nechci házet všechny firmy do jednoho pytle, pár kvalitních se jich určitě najde.
Odpovědět
@ivik3 ještě jak píše ivik3. Z hlediska akustiky je nejdůležitější řešení architektonické - oddělení klidové zóny od zóny společenské. Pokud má někdo všechny ložnice z obývacího pokoje, nepomůže ani metrová akustická zeď, protože nejvíce hluku se přenáší dveřma...
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?