Dřevostavba svépomocí, jaké jsou vaše zkušenosti?

Profilova fotka
Ahoj všichni, zajímalo by mne kdo zkoušel stavět dřevostavbu svépomoci a jaké jsou vaše zkušenosti :) Jaké jsou výhody a nevýhody ? Jak je to s financováním ? Kolik vás vyšla a jak to bylo obtížné ? moc děkuji všem za názory . Chceme letos začít stavět měli sme vybranou firmu Zelené domky a teď zvažujeme zda nezkusit postavit samy :)
Odpovědět
Taky bych toho dobrodruha chtěla vidět .Tak snad to nikoho ani nenapadne.
Odpovědět
pokud jste od fochu proč ne :-)
Odpovědět
http://drevostavba.w-software.com/
Odpovědět
Profilova fotka
@vodak01 no přímo od fochu nejsme mame doma tesare a zednika ale s drevostavbou nikdo zkusenost primo nema :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pouta proc by to nikoho nemelo napadnout z ceho plyne tvuj nazor?
Odpovědět
Profilova fotka
taky uvažujeme o dřevostavbě, necháme si postavit kostru a zbytek samy. Chceme stavět z ekopanelů a myslím si, možná to vidím růžově, že to zvládneme.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivvulinka Ja si myslím že určitě se to zvládnout dá musí se to jen pořádně nastudovat a vyhledat kvalitní materiály . Původně sme chtěli dům od RD Rýmařov ale jejich domy jsou pro nás hrozně drahé . Ale mají třeba detailní popis konstrukce což je naprostá paráda a dá se podle toho aspoň trochu řídit :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kittyt máme projektanta, který se dřevostavbama zabývá a je ochoten dělat stavební dozor tak si myslím, že budeme mít i s kým konzultovat, poradí nám určitě a bude na nás dohlížet. Určitě bych se toho nebála.
Odpovědět
Profilova fotka
@pouta taky nechápu co ti na tom vadí ? =-) Parta šikovných truhlářů si s tím hravě poradí, je to hlavně suchá a rychlá práce.... To jako kdyby si napsala ať si nikdo nestaví sám z cihel :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@ivvulinka to my teda projektanta co dělá dřevostavby teprve sháníme :/
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Ahoj vy máte nějaké zkušenosti s dřevostavbou svépomocí ?
Odpovědět
Profilova fotka
@kittyt my máme dřevostavbu od firmy, ale známej je truhlář, sice dělá spíše okna, dveře a nábytek, ale chodí občas pomáhat stavět hrubé kostry domů. Je to u nás "boom" ve stavění a když se to někdo naučí nic na tom není, stejně tak jako jsou nové technologie ve zděných stavbách, zdění na pěnu atd, taky dobrá věc ;-) Ale sám byc se do toho asi nepouštěl, chce to mít nějakého šikulu k ruce a na netu nastudovat techlogické postupy ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petrsv1000 stím samozdřejmě počítáme . Spíše nás teď zajímá jaký je rozdíl po finanční stránce mezi domem od firmy a domem stavěným svépomoci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kittyt tak nejdražší je pochopitlně práce... :-| Takže pokud máte početnou rodinu či kamarády co vypomůžou tak jednoznačně na tom budete líp když to budetě dělat sami, protože doby kdy se říkalo, že když si vezmeš materiál od firmy, že to bude levnější, jsou dávno pryč ]-( akorát z nás dělaj blbce a snažej se nás oškubat, ale v době internetu a velké konkurence si ceny můžem ohlídat ;-)
Odpovědět
@kittyt Já myslím že pokud je člověk jen trochu zručný tak to zvládne. Jen dodržet předem daný postup a mělo by to dobře dopadnout.
Odpovědět
petrsv1000 Je sice hezké,že si ceny na internetu ohlídáš,ale těžko je koupíš bez DPH,jako firma,takže tvůj příspěvek má nulovou hodnotu.Jinak stavět si dřevostavbu svépomocí bych asi opravdu nedoporučoval.Vyžaduje to opravdu hodně zkušeností.
Odpovědět
Podle mě je to stejné jako stavět cihláč svépomocí. Chce to odvahu, odhodlání a čas. Spousta lidí za minulého režimu si stavěla chaty podobným způsobem jako dnešní dřevostavby. Dnes jsou sice jiné technologie, ale tehdy zase nebyl materiál a improvizovalo se kde se dalo. Mnohé z těch staveb dodnes stojí. Olepit je polišem, natáhnout omítku a skoro nepoznáte, že je stavěl před 50. lety Frantův dědeček. Tak proč né dnes?
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland jo firma je sice koupí bez dph ale mě ho pak naučtuje :-D jinak není problém sehnat si matroš bez daně nebo ji přes někoho prohnat, švára takto staví celý dům, když se chce jde všechno... Přesně jak píše @marketa_v chce to čas a hlavně trpělivost a trochu dovednosti a přiučíš se všemu, není důvod přeplácet drahé zprostředkovatele řemeslníků....
Odpovědět
my stavěli svépomocí ;-)
Odpovědět
marketa_v Proč se tím tedy neživí každý,když stačí odvaha a čas?Ano,pokud to chcete uplácat jako nějakou chajdu,pak to zvládnete,ale pokud chcete docílit nějaké kvality,tak to už pochybuji.Nejsem z oboru,ale jsem řemeslník a specializuji se na malířské práce.Na tom taky nic přeci není,to každý zvládne sám a pak mi volají lidé a nevědí si rady,jaký váleček,jak naředit barvy atd.Já myslím,že by měl každý dělat to,co ho živí,čemu rozumí a ostatní nechat odborníkům.
Odpovědět
petrsv1000 Pak vybíráš špatné firmy.Já mám slevu na barvy 20% a skutečně tu slevu zahrnu do celkové ceny.Myslím,že to nebude dlouho trvat a firmy si začnou vážit každé práce.Osobně bych ale materiál bez DPH nechal jen těm,kdo mi dají i práci.Chtít jen slevu považuji za takovou českou vychcanost,lidé by si měli vážit dobrých řemeslníků,moc jich už není.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland Tak to jseš asi jeden z mála, když promítneš slevu i zákazníkovi. Poptával jsem zámkovou dalžbu s pokládkou, přišla nabídka na práci a materiál, dlažba byla za 200kč/m, ale když se podívám na první stavebniny u nás cena také 200kč/m doprava zdarma, když toho vezmu víc dají slevu.... Tak proč bych to měl brát od vychca.... řemeslníka když to můžu mít levnější... atd. Ale to odbočujem od tématu. Ty se živíš malováním, také ses to naučil, myslíš, že je takový problém aby se to naučili ostatní ? Šikovný člověk zvládne lecos ale živí se pochopitelně jen tím jedním, ale proč platit předražené řemeslníky když si sám na ně ani nevydělám ]-( viz obkladač co chce 300kč/m tzn za garáž 25m2 si řekl 7500kč, práce prý na den !!! To já nevydělám za týden !!! Takže nevidím důvod proč by si někdo podotýkám šikovný člověk nemohl stavět sám ;-) a třeba i tu dřevostavbu....
Odpovědět
@maitland Mám právě pocit že se tím živí kde kdo. Kolik lidí má firmu na dřevostavby a nejsou ani tesaři? Zkus si udělat průzkum. Možná by ses divil. Taky těch, co si ji staví svépomocí není zas tak málo. Jen mají tolik práce, že jim nezbývá čas na internetová fora. Mimochodem, byla jsem chvíli v USA a protože mě to opravdu zajímalo, ptala jsem se pár místních lidí, kdo jim stavěl domy. Hodně z nich je stavělo samo s rodinou. Je to tam podobné jako u nás na dědině. Tam si taky většinou lidé staví cihlové domy svépomocí a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Odpovědět
My jsme si nechali postavit hrubou stavbu(z venku komplet hotová,jen komín jsme si pak stavěli sami).Pak jsme dodělávali svépomocí.Do hrubé konstrukce bych sama asi nešla.Ono postavit hrubou konstrukci asi tak jednoduché nebude....ale je to jen můj názor,záleží na Vás a vašich finančních možnostech a hlavně času. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka Ahoj a koli vás to vyšlo ? bylo to náročné ? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@woods v to doufáme jen máme strach z technologie kterou jsme nikdy nezkusili. Ale myslím si , že stavět sám pro sebe je vždy lepší jak když staví cizí . Ono jak se říká z cizího krev neteče .
Odpovědět
@kittyt Určitě bych si nechala od tesaře když ne postavit, tak určitě alespoň nařezat a připravit tu hrázděnou konstrukci. Před lety jsme sami dělali na chatě střechu. Stačila malá nepřesnost v usazení a jedna strana střechy šla o 10 cm šejdrem. Už to bez rozebrání nešlo zpravit, tak jsme to tak nechali. Nemělo to žádný vliv na funkci, ale od té doby vím, že tašky, zateplení a pod. zvládne průměrný kutil. Konstrukci je lépe nechat odborníkům.
Odpovědět
Profilova fotka
@marketa_v tesaře máme doma to nás netrápí :) konstrukci by sme si určutě udělat nechali z toho bych já měla strach :)
Odpovědět
Profilova fotka
@martasl Ahoj mohu se zeptat kolik vás hrubá stavba stavba stála ? popřípadě jaká firma vám ji dělala :)
Odpovědět
Po skusenostiach zo stavby drevostavby, by som si na buduce nechal urobit uz len konstrukciu obitu OSB doskami z vonkajsej strany. Nic viac.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?