Dřevostavba vs. byt

Zdravím, kdo jste se stěhoval z bytu do dřevostavby, můžete prosím nějak shrnout, jestli je reálné postavit dřevostavbu, která na údržbu nebude o tolik náročnější než byt? Nejde mi teď o zahradu, o potenciálně mnohem větší velikost prostoru, ale spíš o takové ty běžné věci - teplo doma, teplo od podlahy, řešení plísní, náklady na topení apod. opravy, které je potřeba častěji řešit. Pro příklad, zatím dva byty ve kterých jsme byli, tak po 5 - 6 letech měli tendence mít popraskané zdi, celou dobu bojujeme s plísněmi a vlhkostí ve stěnách poblíž oken, zas na druhou stranu skoro nemusíme topit, po podlaze můžeme chodit i jenom v ponožkách - kromě míst s dlaždicemi nehrozí, že by byla zima, doma jsme jen v tričkách, v obývacím pokoji jsme zvyklí třeba na 23 - 24 stupně. Zajímalo by mě, jestli lze dřevostavbou docílit toho, že by to mělo výhody bytu, ale zároveň výhody baráku (prostor, zahrada, klid, individuální řešení, ...).
Odpovědět
Na údržbu bude samostatný dům vždy náročnější než byt v paneláku/bytovce. Už jen proto že musíte řešit svojí střechu, fasádu, ohřev vody, topení a ostatní technologie. Toto u bytu většinou zajistí družstvo, kdežto u domu si to musíte hlídat sami případně najmout správce. Jinak ale samozřejmě není problém postavit takový dům (je jedno jestli zděný nebo dřevostavbu) která splní přesně to co požadujete.
Odpovědět
Bydleli jsme v 75m2 3+1 Nechali jsme si postavit 150m2 5kk (2 koupelny, špajz, tech místnost ...) Byt byl v paneláku z 80.let, ale kompletně rekonstruován, zateplen, okna 2 skla Vekra které se ale stále rosily jako ... Jediné co by pomohlo by byl drahý odvlhčovač na zimu (ne ten tabletový). Údržba v bytě byla +/- stejná jako v domě je teď. Sem tam nějaká prasklinka v sádrokartonu (v domě budeme řešit na jaře reklamací), časem budou nějaké drobné instalatérské práce apod. Jediné co je horší je úklid. Přeci jen je to 2x větší plocha a víc oken apod. Teplo v bytě bylo,ale problém byl pokud nějaký jouda pod náma neodvzdušnil topení, tak topení spíš jen hřálo než topilo. Bohužel nikdy se dotyčný nepřiznal a neodvznušnil to. Každý tvrdil jak to udělal... V domě si zatopím kdy chci a jak chci. Nejsem vázaný kdy plynárny začnou topit. Nemusím platit společné energie apod (světlo na chodbě, výtah apod), takže i na tom se ušetří. Časem se samozřejmě budou řešit opravy apod, ale to počítám až za x let a s tím musí každý počítat. Jak bylo psáno v bytě to dělá družstvo či vedení pokud se platí fond oprav apod. V domě jste na to sám.
Odpovědět
Profilova fotka
pro mě je zásadní rozdíl v tom, že v baráku se furt něco řeší - terasa, střecha, přístup, garáž, každou chvíli se něco pokazí nebo doslouží. U nového stále něco ještě dokupuješ, a zanedlouho vyměňuješ. Můžou popraskat trubky, něco s elektrikou, smrdí odpad, něco spadne do komína,... anekonečnývýčetvšechmožných problémů... což u bytu prostě není - tam řešíš jen vnitřek - a to je zásadní výhoda bytu. U baráku pak už nezáleží, jestli je to dřevostavba nebo kamenostavba, stejně je pořád na čem pracovat. Ale podstatné je, jestli opravdu toužíte po domku a jste ochotní do něj investovat peníze, ENERGII a čas, nebo vám větší byt (třeba se zahrádkou) postačí. Pokud nechcet "řešit furt něco", dům nepořizujte - člověk je pak otrávený, netěší ho to. Máme pár známých, co dům zase prodali a vrátili se do města do bytu. Komfort si můžeš udělat stejný, jde spíš o to to předem přizpůsobit (dostatečné zateplení, výkonné topení).
Odpovědět
Děkuji za odpovědi. Právě v tom aktuálně nevidím až takový rozdíl. Nebo, jasně, vidím, ale asi máme vyloženě smůlu, nicméně za posledních cca 4 roky bydlení v novostavbě jsme už řešili takových poruch - paradoxně víc mimo vnitřek. Jasně, že správce vyřeší kontaktování, ale ve výsledku jsme s opraváři a se zařizováním strávili dost podobně času jako on :-S nejhorší na tom je, že za nemalou část z toho mohly chyby při stavbě. Garážové stání řešíme každý rok znovu a znovu a tak trochu se obávám, že je to neřešitelné. Jinými slovy, jsme na to tak trochu zvyklí, ač chápu, že barák může dopadnout ještě hůř.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?