Dřevostavba vs. zděný dům - vlastní zkušenosti

Bydlím v montované dřevostavbě 3 roky staré. Nyní chci stavět nový dům a nejsem si úplně jist, zda chci opět dřevostavbu. Prosím o názory těch, kteří bydlí v nové dřevostavbě či novém zděném domě. Napište každý své postřehy, jak kladné, tak negativní. Všichni si pak uděláme obrázek, jaký typ bydlení je lepší.
Odpovědět
Za mě výhoda dřevostavby : 1) rychlost výstavby (vrchní stavba za 14 dnů hotova) 2) dodržení smluvní ceny a termínů. Měli jsme ale osvědčeného dodavatele. Nevýhody: 1) v létě byl doma fakt hic 2)dům mi nepřipadá tak bytelný, jak bych si představoval.
Odpovědět
Jo a zapoměl jsem napsat ještě jednu zkušenost. V naší dřevostavbě je všechno hrozně slyšet. Dokonce i ven skrz zdi...
Odpovědět
Profilova fotka
@pavell123 Jakou máte skladbu příček? Máme dřevostavbu a přijde mi, že co se akustiky týče, je na tom mnohem lépe než náš byt (cihlová novostavba).
Odpovědět
@jakuda vnitřní pricky jsou fermacell, minerální izolace, fermacell. Uvnitř samozrejmě dřevěný rošt. A Vy? Dodavatel?
Odpovědět
My bydlíme v dřevostavbě od konce července. Když jsme se stěhovali, tak jsme ještě neměli žádné žaluzie ani závěsy a vevnitř byl pařák. Potom jsme dali prozatím závěsy a hlavně větrali jenom na straně, kde nepaří slunce(To máme naučeno z paneláku😉) a i přes největší vedra v srpnu jsme měli doma krásný chládek. Když k nám někdo přijel, ptal se jestli máme klimu😄 No a akustika je podle mě srovnatelná s panelákem, ale tím, že nemáte z každé strany sousedy, tak je to mnohem lepší. S cihlou bohužel nemám zkušenost...
Odpovědět
@pavell123 "dodržení smluvní ceny a termínů. Měli jsme ale osvědčeného dodavatele" - to není výhoda dřevostavby ale + spolehlivé stavební firmy.
Odpovědět
Mě připadá důležité toto "dům mi nepřipadá tak bytelný, jak bych si představoval". Pokud máte takový pocit, tak je v podstatě rozhodnuto ne? Za mě jednoznačně zděný cihlový barák.
Odpovědět
Také bydlíme v dřevostavbě, ale teprve cca 3/4 roku. Za nás dobrý, bydlí se nám zatím dobře, nic závažného jsme neřešili, nicméně, potřebovali jsme postavit rychle, z toho důvodu asi dřevostavba, jinak: v létě tady bylo úporné, ale opravdu úporné vedro, běžně v noci cca 30st, pravda, nemáme ještě záclony a závěsy, jen žaluzie. Opravdu rychle se to tady rychle vytopí, během chvilky fakt teplo, což je v zimě výhoda, nevytápíte stěny, ale přímo vzduch v místnosti. A krom toho, máme difuzně uzavřenou stavbu a v tomto nevím, zda to byla správná volba. Dále, chlap tady potřeboval předělat zásuvku a v tomto prostě cihla je cihla, nemáte pocit, že se vše rozpadne už od prvního vrtání :-| My už nikdy nebudeme nic stavět, ale "kdyby někdy"určitě bychom šli již do pasivního domu s plochou střechou. My byli dost omezeni financemi, stavěli jsme"jen" financemi z prodaného panelového bytu, takže mít peníze, třeba by to dopadlo jinak =-) Jo a ještě, mlží se nám teď v podzimu okna, sice málo, ale mlží.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacatka zaujalo mně to mlžení oken, bydlíme v dřevostavbě, kolem samé zděné, všechny zděné mají zamlžené okna a my nic, takže za mně opačná zkušenost
Odpovědět
Přes dva roky jsem zkoumal co postavit zda dřevostavbu nebo zděný. Nakonec životní vývoj rozhodl za mě a nyní bydlíme ve zděném. Celou dobu jsem byl rozhodnutý pro dřevostavbu, přijde mi to zdravější, technologicky lépe vyřešené a při použití dnešních technologií i mnohem lépe realizovatelné. Dokonce jsem se vydal do té typové vesničky v jizerkách tuším nebo kde to bylo. Od začátku jsem chtěl TČ a rekuperaci, protože jsem alergik. Definitivní NE pro dřevostavbu tehdy padlo z jednoduchého důvodu. S několika zástupci jak firem, tak centra pasivního bydlení tak v té vzorové vesničce s lidmi jsme diskutovali co a jak se staví. Všichni jsme se shodli na tom, že materiál na stavbu domu je cca podobně drahý/levný nezávisle na tom, zda jde o dřevostavbu nebo cihlu. Takže jediný rozdíl, který může výslednou cenu ovlivnit je lidská práce. Zároveň se všichni shodli na tom, že dřevostavba je z pohledu potřeby lidské práce při stavbě cca na 50% oproti zděnému domu (číslo brát s rezervou prosím). A NIKDO nedokázal vysvětlit, proč tedy dřevostavby stojí stejně nebo více, než zděné domy... I projektant na otázku, jak je to možné, když jsme se shodli, že materiál stojí stejně a práce je o polovinu méně a stejně to stojí STEJNĚ jen reagoval, že to tak prostě je... Je to už cca pět let od chvíle, kdy jsem se o to přestal zajímat, ale pokud je to tak stále stejné, potom nějak pro dřevostavbu není prostě důvod..
Odpovědět
@romik67 máte rekuperaci? My máme diifuzně uzavřenou, plastovky dvojsklo, to bude asi ono. Je mnoho faktorů, co to ovlivnuje a my asi víme odkud vítr vane :-| Jako nemlží se moc, jen spodek rámu, ale i tak mě to dost vadí.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavell123 Z každé strany příčky je dvojitě opláštěný sádrokarton na dřevěném roštu a vyplněné je to dřevovláknitou izolací. Dodavatel ... hlavní část stavby pasivnidrevostavby.eu, zbytek svépomocí nebo přes lokální subdodavatele.
Odpovědět
Článek se načítá
Myslím že s tím vedrem v létě je to úplně nastejno. Máme dřevostavbu, sousedi zděný dům, orientace oba domy JZ, podobné prosklené plochy. V létě sousedka říkala že v největších vedrech měli uvnitř 31 stupňů, my 30, jak jsme pořídili závěsy bylo to o něco lepší. V pokojích orientovaných na SV bylo příjemně i v těch vedrech. Mlžení - máme difuzně otevřenou a okna máme někdy po ránu zamlžené pouze zvenku, uvnitř vůbec. Předtím když jsme bydleli v paneláku a pak v cihlovém domě jsme měli vždy zamlžené uvnitř a kapky vody na spodku rámů oken. Co mi vadí na dřevostavbě- máme moc úzké parapety, takže na oknech nemohu mít kvítka :-) Jinak si myslím že je to asi jedno, co si kdo postaví, u nás hodně rozhodovala rychlost výstavby.
Odpovědět
@kacatka s tim mlzenim to doporucuju hodne rychle resit. Podle me to proste znamena, ze spatne vetrate = mate doma moc vysokou vlhkost. Pises, ze mate difuzne uzavrenou, takze dukladne vetrani je opravdu zaklad. Doporucuju koupit si vlhkomer (idealne do kazde vetsi mistnosti) a merit vlhkost.. protoze jinam vam ten barak proste zhnije...
Odpovědět
@yaka Nemůžu si pomoct, ale ta tvoje úvaha, proč sis vybral zděný dům mi příjde dost nelogická. Na jednu stranu tvrdíš:" přijde mi to zdravější, technologicky lépe vyřešené a při použití dnešních technologií i mnohem lépe realizovatelné." - tedy ve všech zásadních ohledech je pro tebe dřevostavba lepší. Ale vybral sis zděný proto, že cena práce je na dřevostavbě nadsazená. I když je to ve finále stejná cena jako za zděný. Takže máš zděný za stejné peníze, ale z tvého popsaného pohledu, horší dům. A jako to vidím já, jen proto, abys nedal firmě s dřevostavbou víc peněz, než si zaslouží (podle tvého názoru), tak jsi postavil zděný dům. A ve finále jsi stejně utratil stejné peníze za horší řešení. Jen tak mimochodem, cena na trhu se netvoří jen náklady plus x % marže. Je tvořena taky poptávkou. iPhone taky nemá cenu danou jen náklady, ale vytvořením určitého image.
Odpovědět
@atilius Jen upozornění, já jsem si to nevybral, osud mě dovedl k rozestavěnému domu, který jsem dodělal.. Tím moje přemýšlení skončilo. Můj komentář poukazuje na nelogický fakt, který bohužel dřevostavby provázel v době, kdy jsem se o to zajímal. I proto jsem na závěr napsal, že je to pět let.. Zrovna ve stavebnictví se nabídka k realizaci firem a technologická řešení mění dost podstatně každý rok, takže dnes už je zřejmě "jak uvádíš" poptávka vs. nabídka dost jiná než před pěti lety na trhu dřevostaveb. V té době byl rozdíl v nákladech opravdu dost znatelný podle nabídek, které jsem dostal, takže s největší pravděpodobností bych šel do zděného což bez mučení přiznám. I zděný se dá udělat technologicky pěkně a "zdravě" pro mě jako alergika. Dřevostavba se dala v té době udělat snadněji a rychleji s menším množstvím práce ve stejném rozsahu takže mi přišlo naprosto nelogické, že ve většině případů byla dražší než zděný...??:)) Když už píšu tak co se vedra/zimy a obecně klimatu v domě týče, hlavním faktorem podle mě není to, z čeho nebo jak to je postaveno, ale jak je dům umístěn z pohledu světových stran a jak dobrou nebo špatnou práci v tomhle ohledu odvedl ten, kdo tvořil projekt. Správně projektovaný dům z pohledu pohybu slunce, větrných stran atd... bude a má vždy lepší klima, než blbě postavený dům i kdyby měl rekuperaci, klimu a já nevím co ještě dalšího... Bohužel hodně lidí tohle podceňuje a pak se diví, že jsou ty domy v létě neobyvatelné... Opět nevím přesně jak dnes, ale pokud stavíte dřevostavby nedovedu si to bez rekuperace představit.. Beru to dneska čistě na základě zkušenosti s tím, jak v tom přes tři roky bydlíme. Ten comfort vyvětraného domu se prostě nedá srovnat podle mě. O nějakém rosení čehokoliv nemá smysl ani mluvit.
Odpovědět
@mirekb jj, to víme, větráme, vlhkoměry koupíme. Známe tohle z paneláku, tam se mlžily okna skoro celé, vím, že tohle řeší spousta lidí, i v těch panelácích, zděných domech, dřevostavbách. Proto kdybychom ještě někdy stavěli (jakže už nikdy), tak jedině s rekuperací. :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@pavell123 za mne urcite drevostavba ale jedine masivni (roubenka, srub) tedy opravdu jen drevo, v lete je tu prijemne v zime take, nic se tu nemlzi, na vystavbu mirne drazsi, ale jinak sama pozitiva (tedy muj osobni nazor protoze v tom bydlim)
Odpovědět
@geodett No jo, ale na to musíš mí vhodné místo....roubenka a srub se taky nehodí všude....Jinak roubenka by se mi taky líbila.
Odpovědět
@kacatka Jenže rekuperace je řešení následku, ne příčiny.
Odpovědět
@geodett Asi souhlas, dnešní "dřevostavby" nejsou o nic víc "dřevo" stavby než klasické zděné domy.
Odpovědět
@kacatka Noo chápu, že finance jsou prostě směrodatné u nás u všech, ale postavit difuzně uzavřenou dřevostavbu bez rekuperačky je teda podle mě hazard. Pokud Vám tohle někdo projektoval a nic vám k tomu neřekl.... Doporučoval bych řešit nějak komplexněji (sám nevím jak), protože u difuzně uzavřených staveb ta vlhkost prostě nemá kam odejít a to dřevo to bude opravu snášet velmi špatně...
Odpovědět
@skunkos příčina vlhkosti je ta, že se v domě bydlí (dýchá, vaří, sprchuje...). Tu nijak nevyřešíte - leda odstěhovat se do stanu, to se pak doma okna mlžit přestanou :-D
Odpovědět
@llama Ne, příčina je ta, že dům není stavebně udělán tak, aby se tam ta vlhkost vůbec nehromadila.
Odpovědět
@skunkos a jak by sis to jako stavebně představoval? Nechat ve zdi díru, kterou to bude průběžně větrat? Jinak to totiž nejde. Dřív tuhle funkci průběžného větrání zajišťovaly netěsnosti v oknech, ale to už s dnešními cenami energií není možné. Rekuperace dělá to samý (výměna vzduchu za venkovní sušší), jen u toho šetří teplo.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius ano o tom zadna, doprostred obce bych to nenacpal
Odpovědět
@llama Kvalitní izolace od zemní vlhkosti, místnosti, kde vzniká vlhkost (ložnice, koupelna) nemít titěrné, ale spíše větší, na dveřích mít větrací mřížky, používat omítku a nátěr s dobrou paropropustností, u dřevostaveb jedině difuzně otevřená konstrukce, mít správné trubkování od digestoře (žádné 90 stp. zlomy, instalovaný lapač kondenzované vody)...
Odpovědět
@skunkos o zemní vlhkosti snad v novostavbě (pokud není úplně zprasená) nemůže být řeč. Větší místnost znamená jen to, že se vlhkost nahromadí později. Větrací mřížky zase řeší jen to, že se vlhkost rozptýlí i do chodby, ale dříve či později se nahromadí i tam. Navíc v ložnici bych větrací mřížku tedy určitě nechtěla, protože kromě vlhkosti propouští i zvuky. Paropropustná omítka a difúzně otevřená konstrukce zní na papíře sice hezky, ale v reálu to dohromady propustí vlhkosti nula nic. Prostě pokud má být barák kvalitně zateplený, což se v dnešní době kvůli úspoře energie požaduje, tak přes jeho obálku logicky žádná efektivní výměna plynů probíhat nemůže - pokud by výměna plynů v nějaké zásadním měřítku probíhala, tak s sebou ponese i výměnu tepla. Digestoř je zase jen nucené větrání. Tedy v podstatě totéž, co rekuperace, jen bez té úspory tepla.
Odpovědět
@llama ja s tim i docela souhlasim, zni to logicky. My ale vime, kde problem je, a to jsou mene kvalitni okna, ono nekvalitni plastovky jsou horsi, nez 100 leta drevena okna :-N
Odpovědět
@geodett Ale jde i to...:D https://mapy.cz/turisticka?x=15.85090...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?