Hromosvod

Dobrý večer, mám dotaz. Instalovali jste si někdo sami hromosvod?
Odpovědět
Profilova fotka
@cbr600rr ano
Odpovědět
@geodett a měl jste k tomu projekt? Revizak mi říkal že si to mám udělat a že mi udělá revizi. Jen se ptám abych pak nebylo k tomu něco potřeba. Dnes jsem volal jednomu elektrikáři a chce za to 25 tisíc. Což se mi zdá dost. Jsem si to spočítal na 7 tisíc materiál a 2 tisíce revize,když to preženu.
Odpovědět
Profilova fotka
@cbr600rr projekt jsem mel soucasti projektu na elektrinu
Odpovědět
Je to relativně lehké, zakopaly se zemnící tyče od domu 1,5m hluboko a 2m dlouhé, udělal se na fasádě svod a poté se to na střeše pospojovalo svorkama, dráty se nařezaly dle potřeby a dotáhlo vše
Odpovědět
@cbr600rr legislativně si to udělat sám nemůžete. Ale pokud najdete revizaka ochotného vám dát revizi tak to jde. Jen když by se něco stalo a přišlo by se na to že bylo něco špatně tak se jde nejen po revizakovi ale i monterovi. Hodně jich totiž dá revizi aniž by to líp kontrolovali mnohdy i viděli.
Odpovědět
Záleží na tom jakou máte střechu - tvar, krytinu, také záleží na tvaru domu - je třeba udělat vícero svodů. Pokud máte novostavbu tak jste do zemních pasů měli uložit pozinkované zemnící pásky a k nim připevnit zemní svody, pokud toto nemáte, tak potom je třeba zatlouct zemní tyče - je potřeba potom změřit zemní odpor, aby vyhovoval normě, pokud by byl odpor velký, tak přidat další zemnící tyč, tyče. Součástí projektu by jste měl mít i plánek hromosvodu - jde o to stanovit počet svodových střešních jímačů a to jak tyčí, nebo ve formě zahnutých drátů, umístěných tak, aby hromosvod - bleskosvod byl funkční a pokrýval střechu, případně komíny, stožáry s anténami a pod.. U komínů a stožárů - antén je třeba dbát na to, jak mají být jímací tyče zapojeny - zda nemá být použit oddálený jímač. U komínů se často děje to, že jsou pospojovány i kovové - plechové součásti komínů, někdy jsou chybně pospojovány i anténní stožáry s anténami - zde má být rovněž použit oddálený jímač. Ne nadarmo se říká, že některé práce - činnosti by měl dělat odborník, je na Vás, jestli si hromosvod uděláte sám a někdo Vám na to udělá revizi, je to na tom revizákovi - pravdou je, že to není zas tak nic složitého, ale pokud to budete dělat sám, tak si ale nechte od revizáka, či elektroprojektanta udělat alespoň nějaký plánek či náčrtek, jak ten hromosvod pro Vaši konkrétní střechu by měl vypadat.
Odpovědět
@vladimir_sacha ze země to mám nachystaný když jsem dělal zaklady. Taky se mi zdá že to není nic složitého. Máme valbovou střechu, takže to povedu po hřebenáčich a po svodu dolů.
Odpovědět
@franti_p máme tvar obdélník valbová střecha, v rozích vývody ze základu. Žádná anténa a komín je betonová skládačka. Jen mi připadne 15 tisíc za práci teda fakt hodně. Řemeslníci už to s tou cenou přehání.
Odpovědět
Profilova fotka
Nedělali, věc kterou jsme si netroufli. Ostatně nerada bych něco udělala špatně a pak litovala. Dělal známý z vesnice a elektrikář dál revizi
Odpovědět
Profilova fotka
@cbr600rr Materiál máme nakoupený až bude počasí tak se do toho pustím.
Odpovědět
@cbr600rr nejsi ty někde tady ze severu, Mnichovo Hradiště nebo tak? Napiš když tak SZ v Turnově je hromosvodář, co mi to dělal někde kolem 10 i s revizí. Jen potřeboval proud, jinak jsem ani nebyl doma. Za dva dny hotovo.
Odpovědět
@petros4 Brno - venkov
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petros4 To je velice pěkná cena, my máme nabídky sever okr. česká lípa 20 tisíc s materiálem ale pozink já koupil vše v nerezu za cca 9500 Drát je tedy AlMgSi.
Odpovědět
@cbr600rr aha, tak to nic 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?