Hrubá stavba vs. stavba na klíč

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zkušenosti se stavbou dřevostaveb ve dvou zmíněných variantách. Už několikrát jsem se setkala s názorem, že hrubá stavba vychází jednoznačně nejvýhodněji. Samozřejmě, je to pochopitelné, když si většinu zbylých věcí dodělá člověk sám, ale jak to přibližně vychází v případě, že by se to zažizovalo přes známé dělníky, případně externím řemeslníkem nebo malou firmou? Může se to vyplatit i v tomto případě nebo nemá smysl o tom ani uvažovat? Ještě mě napadlo, jestli toto jde udělat částečně podle potřeby. Např. koupelnu nechat udělat kompletní, i se sanitou apod. ale ostatní místnosti ne. Nebo nechat udělat koupelnu, ale s tím, že si to necháme nacenit od dodavatele dřevostavby a pokud bychom našli sami lepší cenu, tak jim dodat materiál a nechat je to dodělat (jde mi primárně o ty koupelny teď).
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime otázka je, co je součástí "hrubé" stavby. dále musíš počítat, že pokud budeš hledat jednotlivé řemeslníky či malé firmy jako subdodávky, o moc levněji (pokud budeš opravdu chtít ty dobré, a ne nějaké fušery) to nevyjde, navíc budeš mít starosti s termínama a koordinací všech prací. Dneska se na dobré řemeslníky čeká řádově měsíce a ti lepší znají svou cenu. k druhé části dotazu - můžeš práce zadat jako logické celky - t.j. sádrokartony v patře, elektroinstalaci, vodu, obklady v koupelně (třeba včetně sanity), podlahy. Těžko ale budeš shánět někoho, aby ti udělal jen část elektroinstalace nebo podlahu v 1-2 místnostech. dodavatel dřevostavby nebude chtít, abyste jim dodávali materiál sami - zrovna u té koupelny - jestli materiálem myslíš obklady, nebo třeba lepidlo či hydroizolaci - pokud to není Pat a Mat tak budou mít na obkladačské práce subdodávku, nebo je to velká firma, která má zaběhnuté postupy. (možná ty obklady by šlo domluvit) se zařizovacíma předmětama - umyvadlo, záchod, vana, sprchový kout to je jiná, to by měli akceptovat. pokud chcete opravdu ušetřit a jste zruční, je potřeba ty věci dělat sami, případně s kamarádama - ideálně těma, kteří už mají postaveno, abyste následujících 10 let netrávili na stavbách jejich domů.
Odpovědět
@jumpmans děkuji moc za obsáhlou odpověď! :) u té koupelny mi šlo primárně o záchod, umyvadlo apod. samozřejmě nechceme jim zajišťovat vyloženě hydroizolaci a podobný materiál.
Odpovědět
vsetko je to o dohode ,ale take práce -hrube si daj urobiť firme ,lebo sa zoderieš a záleži od toho ako si vieš čo urobiť , lebo ak si kancelársky bojovník tak zahynieš po prvom dni
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?