Porovnání ročních nákladů na provoz domu

Dobrý den všem. Chtěl bych porovnat roční náklady na provoz domu s dalšími diskutujícími. Můj případ je následující. Bydlíme v Jeseníkách v nadmořské výšce 660 metrů nad mořem. Máme přímý víhled na Praděd. Krásná vyhlídka, nicméně větrno. Když fouká, tak zde dvojnásob silněji. Máme postavenou novostavbu - je to dřevostavba NED. Dům je patrový , půdorys 8*8,6 metrů, podlahová plocha 116 m2. Vše je na alektřinu bez solárů. Tj. topení - podlahovka v celém domě. TUV - bojler 160 litrů, vaření - indukční deska, další spotřebiče - pračka, lednice, sušička, myčka - vše v kategorii A či vyšší. Samozřejmě osvětlení - LED spotřebiče. Náš tarif pro spotřebu elektřiny je D57D. Spotřeba roční nízký tarif: 7 284 kWh, nízký tarif: 411kWh. Jsme u ČEZU s produktem elektřina fix na tři roky z roku 2018. Prostým sečtením a vydělením spotřeb se dostávám ke ztrátám na jeden metr čtverečný:( 7284+411 ) / 116 = 66,33 kWh/m2. Jo ještě jsem zapomněl, máme krbovky - kamna výkon 4,5 - 9 kW na dřevo. Spotřebovali jsme si myslím cca 1,5m3 dřeva - tak napůl buk se smrkem. Roční vyúčtování od ČEZU - 22 379 kč. Tj. měsíční částka na provoz domu je v této chvíli 1865 kč. Pokud by se někdo chtěl zapojit do diskuze a poskytnout své zkušenosti budu rád. Pokud by někdo chtěl měsíční spotřeby v jrdnotlivých místnostech, pověsím zde.
Odpovědět
1
2
@marousekn To mě taky zajímá, jsem ale zatím na začátku. Nicméně, chtělo by to ještě uvést tepelné ztráty domu a počet lidí, kolik tam bydlí, aby se to dalo nějak rozumně porovnávat. Obecně si myslím, že pokud jsou celkové náklady 22 379 Kč/rok, pokud máš tedy dřevo zadarmo, tak to je fajn :)
Odpovědět
Omluva - dřevo není zdarma, zapomněl jsem uvést. Koupili jsme nasekaného 5m3 minulý rok za 5 000 kč. Tj. metr3 za 1 000 kč. Za sezonu tedy protopeno za 1 500 kč dřeva. Takže počítám znovu celkové náklady: ( 22379 kč + 1500 kč ) / 116 = 1989 kč / měsíc . V domě bydlí trvale tři osoby, čtvrtá dcera je na VŠ - takže bych dal, že v domě trvale žije tak 3,2 osoby. PENB zůstal si myslím u dodavatele stavby - popptám se a dám vědět. Jinak dík za reakci.
Odpovědět
@marousekn Já se trochu hloupě zeptám, co je, kromě srovnání se někým jiným, cílem té diskuze? Protože podle mě je to skoro neprovnatelné, je v tom tolik faktorů, že bude mít sice přesnou statistiku, ale z neporovnatelných údajů....
Odpovědět
Profilova fotka
@marousekn masivní srub na valašsku (500 m.n.m). půdorys 8 x 10 m s obytným podkrovím (obytná plocha cca 140 m2). aktuální spotřeba elektřiny / rok = 11 000 kč (bojler + odporové kabely - používáme pouze na jaro a na podzim. dřevěné brikety do kachlových kamen bez výměníku = 10 000,- + 2 metry měkkého na podpálku / rok. celkové náklady cca 22 000 / rok doma 2 malé děti + 2 dospělí.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky postrádám pointu tohoto průzkumu =-) někdo topí na 20st někdo na 25st... nám třeba jede vířivka, někdo vyhřívá bazén... někdo chodí domu po obědě, někdo se jen vyspat... atd... =-)
Odpovědět
@atilius: Je mi jasno, že jsou zde faktory o různých parametrech. Mým cílem je přibližné srovnání mezi jednotlivými stavbami - když to řeknu zcela přímo - zda jsme vybrali rozumně při výběru stavební firmy. Nebo-li zpětná vazba - možná můžeme říci kontrola a porovnání s ostatními obyvateli podobných staveb. Taktéž si myslím, že pokud se bude spotřeba po přepočtení na konstantu - v našem případě na 1m2 v některých domech lišit o významnou procentuální částku, je to důvod k zamyšlení se, zda je vše v pořádku. Všem dík za reakce, už to je pro mně přínos. Pěkný den
Odpovědět
@marousekn Ale to nejsi schopný reálně porovnat. Počty osob, jejich způsob žití, tj.kolik lidí je kdy doma, na kolik vůbec vytápí, vytápění, místo stavby, patrový vs. přízemní. U nás je rozhodně největší žrout elektřiny "bojler". Děti se cachtají až do bezvědomí....jak tohle chceš zohlednit? To o kvalitě domu vůbec nic neřekne....
Odpovědět
Jasně chápu, nicméně hrubý nástřel z toho si myslím vypadne.
Odpovědět
@atilius Jde tu jen o orientační porovnání. Největším žroutem v domácnosti bude vždy topení. Pokud porovnávat topení, tak ideálně opět na stupně, kolik se topí a jaký je druh vytápění. Potom voda. Moje podlahovka by měla sežrat o 3000 Kč za rok méně, než klasická. Taky to nemám jak porovnat, protože stejný domek nenajdu.
Odpovědět
Profilova fotka
Topime plynem, (plynovy kondenz.kotel) zdeny dum, Heluz 300, 150 zatepleni, patrovy, podl.plocha 105m2, nesetrime, nemame zadnou poradnou regulaci, jen tu na kotli a rucni (podl.topeni - nast.teploty a regulac.ventily na radiatorech). Krbem ani nicim podobnym nepritapime, v OP v zime vetrame i pri topeni😀 Rocni platba plynu 15 tis a k tomu veskera elektrina (poch.vysoky tarif) cca 12tis (mozna trochu min, nevim ted presne). Tedy naklady na provoz domu cca 2250 kc/mesic ;-). Kdybychom se trochu snazili, asi by to mohlo byt i min, ale jsme na toto flinkove :-D , i tak jsme spokojeni.
Odpovědět
@marousekn Podobné srovnávání je úplně k ničemu. Pokud si chcete porovnat jak na tom jste, použijte kalkulačku zde: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Naklikejte si tam spoje parametry topení, lokaci počet lidí atd a uvidíte odhad průměrných nákladů. Pokud na tom budete výrazně hůř, hledal bych někde chybu a třeba na straně stavební firmy.
Odpovědět
Profilova fotka
@marousekn provoz domu ale neni jen topeni, kde je voda, odpad, pojisteni, apod? kdyz tady napisu ze mam napr. na rok 2018 rocni provozni naklady 38 397 Kc tak co to komu rekne :-D protoze ja tam napr. pocitam vyvoz jimky kterou vetsina lidi nema a zase plati stocne, takze si myslim jako spousta lidi vyse ze to jsou neporovnatelna cisla stejne jako tomas80 mam taky srub a zde to topeni funguje o dost jinak nez ve zdenych domech, napr. ja mam TZ domu 11,7 kW ale ve skutecnosti spotrebuji na vytapeni dreva a elektriny cca jako kdyby ta TZ byla polovicni pokud jde ale skutecne jen o to cislo tak ciste topeni a elektrina mne dela 126,82 Kč na 1 m2 obyvatelné plochy, bez skladu v podkroví :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zubr487 nevím, podle čeho to ta kalkulačka počítá, ale napočítala mi skoro dvojnásobek toho, co reálně platíme :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina ano ja jsem na tom stejne, mam podle kalkulacky spalit rocne 7 tun dreva, coz pri vyschlem drevu je 15 m3, jenze ja i kdyz se snazim stopim max. 6 :-)
Odpovědět
@zmrz_lina @geodett nam to spocitalo taky o dost vic :)
Odpovědět
@zmrz_lina Mě totéž - podle výpočtu bychom měli platit více než dvojnásobek. Asi se vloudila chybička? :-(
Odpovědět
@geodett Musíš topit mokrým :-D To je těžší a ještě víc spálíš :-D
Odpovědět
@kikiwhite Pěkně si to popsala, ale aby to při srovnání někoho nemátlo, tak bys taky měla uvést, že jste velmi ale velmi otužilí. :-D Pro srovnání s vámi máme nižší náklady cca 1900,-/m, ale máme pasiv. Někdo kdo má podobný parametry jako máte vy, by mohl mít brouka v hlavě, že se mu náklady v NEDu pohybují kolem 3-4tis.
Odpovědět
@zmrz_lina @gepe @aneri53 Tak mě to celkem vyšlo. Napočetlo to asi o 3.000,-Kč více, což může být způsobeno špatným odhadem spotřeby TUV nebo detaily v ostatní spotřebě. Ve vzorku jsou automaticky započteny nějaké investiční náklady, ty je třeba odečíst. A kosmetickou úpravu udělá i délka otopného období, která je při dnešních NEDech taky trochu přestřelená.
Odpovědět
V prvním okně je potřeba nastavit lokalitu (klimatická oblast) Ve druhém TZ domu, podlahovou plochu a typ provozu objektu Ve třetí záložce se nastavují parametry ohřevy TUV. To má velký vliv na výslednou částku a je to hodně individuální. Ve výpočtu jsou úplně vpravo celkové částky ale včetně rozpočítaných investičních nákladů. Užitečnější je nastavit tou pravou kalkulačkou nulové ceny ivestic. To je asi hlavní příčina pro Vám to nesedí. @zmrz_lina Ve Vašem případě je možná i další příčina v nízké intenzitě větrání. Někde jste psala, že pokud zapnete řízené větrání razantně stoupnou náklady za topení. V případě srubů (geodet) bych spíše odhadoval špatně spočítané TZ domu. Spočítat TZ srubu není jednoduché
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 my řízené větrání nemáme vůbec, to si mě s někým plete. Větrám několikrát denně, v ložnicích ráno a večer do průvanu (nahoře býváme jen přes noc) + v ložnici mivame většinu roku vyklopenou ventilacku a dole v obýváku, kde trávím čas, tak pár minut v podstatě každou hodinu, podle počasí mívám i vyklopeno na ventilacku.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 souhlas, urcite ten rozdil neni jen diky kalkulacce, moje TZ jsou napr. pocitany na odlisny system vytapeni nez mam, navic mam tepelny zdroj u ktereho se tezko stanovuje vykon
Odpovědět
@geodett Zdravím, TZ domu nesouvisí se systémem vytápění. Problém je, že u srubů jsou výpočty TZ spíše odhad. Infiltraci lze jen odhadovat a navíc se mění v průběhu života stavby. Podobně je to s tepelným odporem stěn.
Odpovědět
@zmrz_lina Možná se pletu a v tom případě se omlouvám. Matně si pamatuji, že jsem se nějaké dívenky z debat RdRymařov ptal na ten jejich inteligentní systém větrání. Jen se snažím najít příčinu, proč Vám totálně nevychází kalkulačka. Neměla jste v tom započítané ty investiční náklady ? Většinou to zhruba vychází, ale celková spotřeba je velice závislá na způsobu užívání domu. Proto podobné dotazy nemám rád. Jsou k ničemu. Tu kalkulačku lze alespoň trochu brát jako referenci. Je to ale stále jen odhad.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett @zubr487 výpočet TZ u srubu je, myslím, ovlivněn cihlovo - betonovou lobby. Výpočet se zásadně dělá tak, jako kdyby celá stěna byla jenom takové tloušťky, jaká je v nejtenčím místě. Ale to nejtenčí místo je často méně než poloviční oproti tomu nejtlustšímu. Ze zkušeností, TZ srubů jsou ve skutečnosti přibližně poloviční oproti teoretickým výpočtům
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 mně se naopak taková diskuse líbí. Není to tolik pro ty, co již mají postaveno, resp. pro ty by to bylo k zamyšlení, ale pro ty, co se rozhodují, co vybrat. Velice si cením toho, když je někdo ochoten uznat, že něco se dalo udělat jinak nebo i lépe. Zejména zrovna mezi námi (masivní dřevo) se vychází z drtivé většiny z empirických poznatků, proto je sem také dáváme. Protože ta příroda se nedá přesně spočítat, na rozdíl od nových moderních technologií nebo výrobků. Čímž ale neupírám nikomu právo na vlastní názor
Odpovědět
@esmeralda2 V oblasti srubů je to fakt empirie. S tím nemá cihlová loby nic společného. Jak chcete spočítat trochu přesně TZ stěnou a TZ větráním, když to závisí na pečlivosti stavby, kvalitě dřeva a taky jakým způsobem se bude srub v čase dotvarovávat. TZ se v principu počítá na nejhorší podmínky. Pořád je lepší, pokud Vám projektan spočítá dvojnásobné TZ, než poloviční a Vy pak budete mrznout.
Odpovědět
Přátelé, já jsem jsem se odvážil zeptat potencionálních diskutujících na roční náklady jejich domu. Možná ta formulace byla nepřesná, což vyplynulo z diskuze. Šlo mi o vstupní energetické náklady domu, viz výše. Nechtěl jsem do rohoto vyúčtování plést ani vodu, odpady. Šlo mi o nástin vstupních energií potřebných k vytápění, TUV, svícení. Nejsem specialistou v oboru PENB. Nicméně cena 2 000 Kč / měsíc za vstupní energie v našem NED je dle této diskuze a dle mého názoru v normě. Takže děkuji všem zúčastněným.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 i po odmazani nákladů mi vycházel rozpočet kolem 50 tis./rok (a to tam ještě nebyla možnost zadat provoz domácí ČOV), reálně jsme za elektřinu platili první rok cca 26 a druhý rok 28 tisíc. Bydlíme na Rakovnicku, TZ máme podle papíru 6,5 (podle mě totální kravina), rodina se 2 dětmi (s mladším jsem doma), 117 m2, bojler, elektrické podlahové topení, v ložnicích topime na 20, v obýváku na 22 stupňů, krb nemáme, kromě lednice s mrazákem mám v provozu i samostatný 260l mrazák 🤷.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 jinak my jsme právě z důvodu negativních zkušeností ostatních to přetlakové větrání, co Rýmařov instaluje, nedali.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?