Pozitiva a negativa drevostavby

Je tu velke mnozstvo prispevkov na tuto temu, ale rad by som diskuziu, kde budu (samozrejme relativne) negativa a pozitiva spisane na jednom mieste. Nerad by som rozbehol diskuziu - toto ale nie je pozitivum a toto zase je negativum! Nemam na mysli zahradne chaticky ale nizkoenergeticke drevostavby. Chcem vas poprosit podla vlastneho uvazenia napisat: a) pozitiva - napr. tepelne vlastnosti, energeticka nenarocnost, rychlost postavenia stavby, steny nie su moc siroke = vacsia obytna plocha b) negativa - napr. svojpomocne to asi nepostavim, dom na kluc (resp. hruba stavba) = vyssia cena ako pri svojpomocnej stavbe tehloveho domu, nemoznost povesit policu kamkolvek? Dakujem za kazdy nazor, aj ked s nim uplne suhlasit nemusim ;-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
:) svépomocně TO postavíte, hrubá stavba se nerovná vyšší náklady jako při svépomocné zděné, poličku pověsíte kdekoli. Máte ještě nějaké NEGATIVA? ;)
Odpovědět
@pawlyk Mrkněte na mé fotky. Stavba hrubé stavby cca 10 dní - nechali jsme udělat tesařema, zvládli by jsme to sami, ale určitě ne v tak krátkém časovém úseku a moc spěcháme. Nemám to spočítané přesně, ale určitě ce vlezem do 350 tis i s jejich prací. Vnitřek děláme sami. Časová úspora to je určitě, rozvody nesekáte vše se táhne v podlaze nebo příčkách, nemáme vnitřní omítky ale jen sádrokarton - úspora u našeho domu cca 150 tis. Možnost během stavby měnit dispozici. Posunutí dveří trvalo cca 15 min. Poličky můžu vrtat kde chci, toho se nebojte. Úspory ve vytápění - netopím do zdí. Musíte si pohlídat parozábranu, všechny spoje a tam kde se přichycuje přelepit. A jedno negativum bych našla. Při stavbě svépomocí je trochu problém s hypotékou. Já mám dům z větší poloviny hotový a od banky jsem ještě nedostala peníze. Ten proces, zapsání rozestavěné stavby na katastru (u zděné stavby stačí jen 1m nad zemí) a vložení a schválení všech dokumentů na Katastr a do banky dlouho trvá a pokud nechcete přerušit stavbu musíte mít vlastní finance. Jsme prostě rychlejší než banka, ale s tím jsme počítali.
Odpovědět
@de_mum dakujem za prispevok. V uvodnom proslove som prosil napisat pozitiva a negativa podla vlastneho uvazenia, nie komentovat moje nazory ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám s dřevostavbou jen ty nejlepší zkušenosti. Další fotky jsou třeba tady: http://www.halasdk.cz/stavebni-firma/. Dnes se dřevo na stavby hodně upravuje, je kvalitně připraveno, přímo z rostlého dřeva se už nestaví. Lidé také hodně přeceňují hnilobu a dřevomorku, dnes kvalitní dřevostavba vydrží i několik staletí. Vyčerpávájící článek o dřevostavbách je např. tady: http://bydleni.idnes.cz/drevostavba-v... Odpověď přímo na vaše otázky: a) pozitiva - napr. tepelne vlastnosti, energeticka nenarocnost, rychlost postavenia stavby, steny nie su moc siroke = vacsia obytna plocha Rychlost výstavby, příjemné klima, v dřevostavbě se cítíte skvěle, působí pozitivně na lidskou psychyku b) negativa - napr. svojpomocne to asi nepostavim, dom na kluc (resp. hruba stavba) = vyssia cena ako pri svojpomocnej stavbe tehloveho domu, nemoznost povesit policu kamkolvek? Někdy si připadáte jako v paneláku, kdo tam někdy bydlel asi ví o čem mluvím. Jinou velkou nevýhodu nevidím.
Odpovědět
@pawlyk nejdulezitejsi si uvedl u positiv bych jeste zminila moznost stavet kdykoliv (podle financi:)) a aspon cast stavby mozne udelat sam. To, co bylo vyse zminene. Bydlime jiz rok a s hlukem problem nemame (mame bungalov). Policky davame take kam chceme a jake chceme. Dulezite je zvolit spravne hmozdinky (v pripade sadrokartonu) nebo rovnou misto sadrokartonu zvolit fermacell. Ja bych do drevostavby sla klidne znovu. Co se tyce hypoteky, mame take na hypoteku a nemeli jsme problem, ale brali jsme to spolecne s pozemkem. Dnes uz jsou i firmy, co stavi drevostavby zvykle na financovani hypotekou a da se s nekterymi domluvit na splatkovem kalendari. Co mne mozna mrzi je ale to, ze dnes jsou drevostavby nabizeny skoro za stejnou cenu jako zdena stavba...
Odpovědět
Pozitiva - naprosto souhlasím. Co se týče negativ - jsem proti. Police se dají zavěsit kamkoliv a dokonce mnohem snadněji než u zděného domu. S hlukem taky problém nemáme. Není o nic větší než ve zděném domě. Mohu porovnávat, dříve jsme bydleli ve zděném domě, dnes máme dřevostavbu a už bychom neměnili.
Odpovědět
Profilova fotka
@onetwogo :) jako dítě jsem v paneláku žil, ale žádná naše dřevostavba mi toto období neevokuje. V čem máte spojitost?
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka Myslím že jen potvrzujete, že hrubá stavba dřevostavby i postavená firmou je v cenově srovnatelná, nebo dokonce levnější, než zděná svépomocí. ;) a to jste nemuseli hnout brvou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pawlyk 8-) fakticky mě nenapadají nedostatky v případě správného provedení a nesnažení se ušetřit na nesprávných místech. Jen jsem se snažil poopravit zažité názory, které neodpovídají realitě. Kdesi jsem četl, že svépomocí je u nás postavena přibližně čtvrtina postavených domů. Zajímalo by mě, kolik je zde dřevostaveb :) promile je asi vysoké číslo :-) přitom je tato technologie nesrovnatelně jednodušší pro laiky oproti zděné stavbě. Bohužel je tu stále plno "nedostatků" mezi lidmi. ;-)
Odpovědět
Dakujem za prispevky! Rad by som ale reagoval na postavenie drevostavby svojpomocne. Vsetci i na tomto diskuznom fore popisuju, ze zivotnost, kvalita, ... zavisi od kvality parozabran, izolacie a neviem coho. Faktom ale je, ze poznam Jozka z Hornej-Dolnej a Miska z Dolnej-Hornej, ktori postavili barak a furt to stoji bez vacsich problemov uz cez 50 rokov. Neriesia ziadne rekonstrukcie, ziadne plesne, vlhkost, nic. No, a sme u problemu. Nepoznam ziadneho kamosa, ktory by postavil drevostavbu svojpomocne. Svojpomocne = s kamosmi, s rodinou, zadarmo. To znamena, aby bola kvalitne drevostavba postavena je dolezite, aby sa to spravilo kvalitne, logicke. No, a sme u problemu. Ako mozem ja svojpomocne postavit drevostavbu, ked som to ani ja, ani nikto z mojcih blizkych v zivote nevideli? Rad by som napr. @de_mum poprosil o vyriesenie tohto mensieho praktickeho problemu. Nenasiel som tu ziaden vas nazor iba stale reakciu na nazor niekoho ineho. Mam par kamosov, ktori uz minimalne jeden barak postavili, svagor sa stavbou barakov zivil x-rokov. Takze nazor, ze postavit svojpomocne drevostavbu je uplne rovnake je troska omyl, kedze drevostavby sa v nasich krajoch stavaju intenzivnejsie poslednych 5-6 rokov, co klasicke tehlove domy par desatrocia. Ja zial nemam moc kamosov, ktori by sa zivili stavbou drevostavieb, takze tak ci tak budem nuteny si objednat firmu a dufat, ze to spravia kvalitne. Aby to nebolo o teorii ale cislach, pozeram, ze de_mum zastupujete nejaku spolocnost. Tak by som vas rad poprosil nejake konkretne cisla - co stoji material na vystavbu bungalovu vo velkosti 100m2 obytnej plochy, vyska stien 2,60m, 4-izbovy, mala spiz a tech. miestnost, sklon strechy 25st, hrubka steny 25cm (kvalitu izolacie necham kludne na vas usudok), bez podkrovia.. Ak by ste potreboval na vycislenie dalsie specifikacie, nevahajte ma oslovit. A ja skusim popytat znamych na vycislenie hodnoty materialu tehloveho baraku, aby sme diskutovali o konkretnych cislach. Co sa tyka hluku - cely zivot zijem v panelaku, ja mozem zazit iba sok z ticha ;-) Nie som privrzencom tehlovych domov a uprimne sa viac priklanam k stavbe drevostavby, len ma udivuje fakt, kolko odbornikov na drevostavby je i na tomto fore, a v CR sa prve nizkoenergeticke domy stavaju (zial google to absolutne nenasiel) skusim 10rokov? Nerad by som sa dohadoval, kedy, kto, kde na wikipedii nasiel prvu postavenu drevostavbu alebo argument, ze Skandinavia na tom funguje 10-rocia (rad by som sa bavil o nasich zemepisnych podmienkach kvoli maximalnej objektivite). Kazdy produkt overi pri jeho beznom pouzivani v praxi vylucne cas, nie uzasne teorie.
Odpovědět
Profilova fotka
co se týče vlhkosti: zkuste http://www.modrastrecha.cz/forum/mont... můj názor podložený zkušenostmi, navíc v přibližně stejných zeměpisných podmínkách Pokud chcete nějaký odhad ceny, tak musíte srovnávat jablka s jablky, to znamená nad stejným plánem. Zkuste si nacenit dům z našeho shopu v cihle, stěny počínajíce kuchyní jsou až do skosných stropů kopírující sklon střechy. Naše cena je za postavenou šlupku, takže nemusíte vylézt z houpacího křesla a špinit si ruce od malty...ale nehoupat!!! :-D Měl jsem o prázdninách na brigádě vysokoškoláka stavaře, nemají žádnou teorii co se týče dřevostaveb. Kde si myslíte že se berou "odborníci" projektanti a architekti ? :-) Máme štěstí, že si projektujeme sami dle 20ti leté zkušenosti s dřevostavbami.
Odpovědět
@de_mum asi som troska naivny, ale ocakaval som, ze po 20-rocnej praxi mi tu barak so vseobecnou specifikaciou nacenite z rukava :-) Co sa tyka teorie "houpaciho kresla", ja osobne nemam problem s manualnou pracou, takze takyto obchodacky argument mi nic moc nehovori. Skor naopak - rad pridam pomocnu ruku k dielu. Cital som vas prispevok. Som absolutne netusil, ze nizkoenergeticke domy sa robia v CR 40-50 rokov?! Mam malu osobnu prosbu. Bolo by mozne ziskat kontakt (samozrejme so suhlasom majitela, idealne stredocesky kraj), aby som sa mohol dohodnut na pripadnej navsteve? Uvitam tych kontaktov aj viac. Hrozne rad by som videl nizkoenergeticky barak, ktory stoji a bojuje s casom a poveternosnymi vplyvmi 50 rokov v nasich podmienkach. Ak by sa podarilo foto ako bonus k diskuzii, budem nadseny! Urcite by som rad uzrel aj barak, ktory je po povodni. A este jedna otazka: "Za svých dvacet let zkušeností s touto technologií" - s akou konkretnou technologii? Na moj prakticky problem postavit drevostavbu svojpomocne som od vas zial nenasiel odpoved. Ako to teda riesit? Uvitam akukolvek radu, pretoze kazda rada nad zlato! Dakujem
Odpovědět
Článek se načítá
@kkaccullka dakujem za spravu. Hypoteka, ach jaj, to sme este vobec neriesili. Mozem poprosit o par praktickych rad? Aj tie "najhlupejsie", ktore vas napadnu, budu pre mna prinosom. Sice financie bude riesit urcite manzelka, ale aj tak by som rad vedel aj ja nejake negativa, hrozby, cokolvek. Inak som nahodne rozklikol vas profil a nasiel tam vas domcek. Tak toto doma ukazovat nebudem, pretoze manzelka by pokoja nedala! Je fakt nadherny ... Kto vam robil projekt, stavbu? Co sa tyka tych polic. Pytal som sa na to z toho dovodu, pretoze som sa dopocul (docital?), ze stena drevostavby ma nejaku nosnost. Tento druh informacii som zatial absolutne neriesil, petoze ani netusim, aky material bude pouzity na stavbu (sme v uplnych zaciatkoch), tak ma troska prekvapila skutocnost, ze nejake povesenie kuchynskej linky tu nikto neriesi a vsetci to beru ako normalnu zalezitost. Co je samozrejme super! Riesil to niekto nejakym vystuzenim, alebo to normalne zvladne sadrokarton? Som dieta z poctivych tehlovych barakov, ja som vlastne ani sadrokarton (s vrtackou v ruke) nikdy nevidel :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No my jsme se terpve přestěhovali takže ještě nemůžu moc mluvit ale jedno vím jistě.Vy co vykládáte že cihlovej vyjde sejně cenově jak dřevostavba tak to prosím nikde neventilujte dál...Můžete pár lidí těch co to dělají poctivě docela naštvat.Než jsme začali tak jsme hodně dlouho zvažovali co a jakou firmu.třeba u nás v městě je jedna firma která je dělá ,,opravdu kvalitn졡 firma nám dělala hrubou stavbu bez základovky a vyšlo nás to na 1300,000Kč od té druhé na 1000000Kč a proč?Protože to dělá člověk kterámu jde jen o to aby ten barák vypadal že je udělanej dobře ale stačí půl roku a začne se to projevovat. Vy co tvrdíte že jde udělat hrubá dřevostavba svépomocí tak bych chtela videt kdo to um.Nejsem sto let za opicemi ale nemám nikoho známího kdo by řekl že to umí.Po tech pár letech kdy se to u nás staví to přece žádnej fuškař nemůže umet a ani na to nemůže mít nářadí.Pokud se to dělá pořádně at už dřevostavba nebo zdenej takto nikdy nemůže vyjít levně chápete to?????
Odpovědět
@benelka je to logicke, ze sa so mnou nemoze rovnat laik, ktory nie je z oboru po mojich 6rokoch studie a niekolkorocnej praxe. Co sa tyka ale ceny, je vhodne zohladnit par veci. Pracoval so v jednej spolocnosti, najvacsia v CR svojho druhu. Vymysleli sme uplne uzasny produkt a spocitali sme naklady - nasa praca, energie, priestory, material dajme tomu na 100Kc. Zavolali sme na pokec holku z obchodu. Holka na to - no pockaj pockaj. Ale mame tu obchodne oddelenie, technicke oddelenie, lizingy na pristroje a auta, uklizecky, ..., takze cena min 200Kc. WTF? RD Rymarov - najvacsi a minimalne oni o sebe tvrdia, ze su jednickou na trhu. Funguju 16rokov? Je jasne, ze tie ich stavby su drahsie - predsa nemozme zaplatit iba material za barak, ale musime zaplatit pracu zednikov, prenajmy ich nehnutelnosti, marketning, obchod, proste celu firmu. Takze toto je za normalnych okolnosti ten hlavny rozdiel tej ceny
Odpovědět
Profilova fotka
@pawlyk no tak tomu vůbec nerozumím ale jedno vím jistě já bych si s rd rýmařovem nepostavila ani stan.... ;-)
Odpovědět
@pawlyk na zed pokud vis, ze budes davat neco tezsiho, doporucuji bud dat sadros fermacell nebo sadros jako SDK. Pokud das SDK, doporucuji v mistech treba koupelny a kuchynskych skrini dat zdvojeny (2x12,5 mm). Pak upevnujes hmozdinkami. Jednoduchy sadrokarton ti to nemusi udrzet. Jinak ke stavbe, zalezi pro co se rozhodnes. My mame treba sendvicovou systemem 2by4 a jsem za to rada, protoze primo na stavbe jsem jeste mohla zmenit velikost okna nebo si jeste muzes ukazat zmenu a posunout treba nejakou zed. U staveb typu rymarov tuto moznost nemas. Tam se vsechno dela ve fabrice a sice do 3 tydnu bydlis (co je skvele), ale neohlidas si, jak je to udelane prave uvnitr zdi. Ale nerikam, ze to delaji spatne. Jen je to proste "jine". Jinak s tebou souhlasim, kdyby umeli lidit delat drevostavbu svepomoci, tak by dnes v CR tolik firem nebylo, protoze by si to kazdy umel udelat sam. Ale je to treba jako u zakladovych desek - videl si, nastudujes, odvazis se, postavis a bud to vyjde nebo ne. Stejne u drevostaveb. Uvidis, az budes stavet, take si u par veci reknes, ze je to tak lehke, ze si si to nebo ono mohl delat sam. Ale to je na jinou diskuzi:)
Odpovědět
Profilova fotka
@pawlyk Pawliku děkuji za konverzaci se mnou. Víte proč v kolonce profesionálové je tak málo firem? Díky takové konverzaci jakou tady vedeme. Nejenže si ani ze zvědavosti nekliknete na www firmy se kterou konverzujete, natož nepřečtete článek "o nás", což je základní věc, kterou ze slušnosti dělám. Vy si ani pořádně nepřečtete odpovědi na vaše dotazy. Pakliže někdo napíše "můj názor podložený zkušenostmi, navíc v přibližně stejných zeměpisných podmínkách" si běžně inteligentní člověk přebere že se asi nejedná o československo. Pakliže chcete něco porovnávat, tak hrušky a hrušky nebo jablka a jablka, což jsem avizoval. Čtyřpokoják o sto metrech nacení každý podle svého s nulovou vypovídací schopností. Co se týče nacenění materiálu, tak opět musím říci, že vaše možnosti při nákupu materiálu budou s největší pravděpodobností úplně jinde, než naše nebo jiných firem a to se nebavím o změnu cen v čase. Co se týče rady na váš sarkazmus kterým díky neschopnosti pochopit co jsem psal nebo nepřečtení článku do konce. Nemyslím si, že člověk jako vy je schopný vůbec přijmout jiný názor, zvláště pak od odborníka. Co se týče rady ke stavbě. Kupte nebo si půjčte hřebíkovačku s kompresorem, mafla, motorovku a pokosku, koukněte se na pár fotek na našem facebooku a pakliže nejste pako, tak dům postavíte svépomocí. Všechny prvky které něco nesou musí být tak umístěny, aby přenesly váhu zhora dolů (díky gravitaci) Statiku se určitě můžete taky naučit abyste nemusel platit za věci, které můžete udělat sám. Toto je v kostce dřevostavba od a do z pro schopné lidi. Pro méně schopné je tu Youtube a pro ty neschopné Mastercard. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@benelka názor z pohledu laika, z pohledu profesionála nemáte pravdu. Myslíte že se tady ;-) dobereme pravdy?
Odpovědět
Profilova fotka
@benelka nechci být šťoura, ale když tvrdíte že s někým vůbec ne, tak mě zajímá z vaší pozice laika důvody, nebo jen tak střílíte? ;-) Lidé určitě ocení názory na problém který je na tomto serveru asi nejčastěji zmiňován RD Rýmařov, až se mi nechce věřit že tahle stránka jim nepatří :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pawlyk máte nějaké konkrétní dotazy? Rád odpovím. Je dost hloupé psát že jste tu nenašel žádný můj názor, třeba zmiňovaný problém s vlhkostí jsem osvětlil v odkazu. Odověděl jsem na konkrétní dotaz jak za 700Kč nahradit pouzdro za 6000Kč......zeptej se a hloupý profík ti to zadara vysvětlí,aby sis mohl postavit dům v reálné hodnotě 3mega za polovic. :-) a ještě se zasměje nad něčím hloupým sarkazmem :-D Nebude lepší pro ty profíky pročítat diskuze a bavit se nad "zaručeně nejlepším řešením" laika :-x
Odpovědět
@de_mum Proč tak negativně, podrážděně??? Já si na Váš web klikla. Vidím černou obrazovku...
Odpovědět
Profilova fotka
pakliže jste si všimla, tak je to dost s nadhledem a se smajlíkama, dokonce se snažím odpovídat na konkrétní dotazy.....máte snad jiný dojem? :-) Ono podrážděných je tu strašně moc díky tomu, že nejsou schopni reagovat jen na psané informace, většina potřebuje i vidět mimické svaly oponenta :-) Myslím že netřeba vysvětlovat rozumnému člověku. Co se týče černé obrazovky, asi nejsme kompatabilní s některým prostředím, zatím jsem neslyšel takovou připomínku. Mohu jen poradit, zkuste jiný počítač. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@benelka s Rámařovem si stan nepostavíš a s jinou firmou jo ? :-D fakt dobrj příspěvěk :-D @pawlyk myslíž, že když Rýmyřov postavil stovky domů, že si ho kupují jen zbohatlíci že je drahej ? =-) když jsou na trhu od 80tých let a stále staví .... a že se platí bydlení lidí ... na ty cca tři týdny ? Myslíš že jiné firmy si ten poplatek neůčtují ? :-D
Odpovědět
@de_mum Mám jiný dojem. Přesto, že mě zajímá pouze psané slovo, žádné svaly k tomu vidět nepotřebuji. A zdejší diskutující nepovažuji za oponenty. Konkrétní odověď jsou poslední 2 věty z příspěvku, za ty děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@asen prosím, není zač, jsem rád že se nám na stránku dostane někdo, kdo rád psané slovo. Na psané informace máme průměr stráveného času na stránce 2 vteřiny :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 nemyslím si vůbec že je rýmařov drahej beru je za ty s tech levnějších ale taky ta kvalita tomu odpovídá
Odpovědět
Profilova fotka
@benelka ty v tom domě bydlíš, že to můžeš objektivně posoudit ? =-)
Odpovědět
@pawlyk O bance příště, ale chce to od začátku upozorňovat že se jedná o dřevostavbu ať řeknou jaké jsou schopni nabídnout podmínky. Já měla 1/3 peněz a pozemek, takže jsem financovala ze svého, teď mi přiklepli 2.část. Mně to vychází dobře, vše jde podle plánu. Domeček jsem našla na webu, viz foto a přetvořila k obrazu svému. Projekt mi překreslili místní projektanti pro potřeby stavebního úřadu a já si to stejně překreslila a dotvořila podle svého, mám stavební průmyslovku, tak jsem trošičku z oboru. U kuchyňské linky - můžete vyztužit(stejně máme předstěnu a před sádrošem je ještě OSB deska )takže jen pro jistotu. I vnitřní příčky jsou OSB desky a na nich teprve sádrokarton, kvůli pevnosti, nebo se dá použít fermacel (nahradí OSB i sádroš)- ten je pevnější. Nepřála bych vám věšet poličku na běžně používané duté cihly - to je katastrofa - máme to teď doma, zlatý sádroš. Jinak vše ostatní není problém, poličky, vestavěné skříně...když si však už u stavby připravíte v těch stěnách výztuhy ze dřeva , je to lepší a nemusíte používat nějaké spejšl hmoždinky. Stěny jsou pevné bát se fakt nemusíte. Na stavbu si najímám řemeslníky, co mám na ně reference, známé a něco děláme sami. Jinak sledujte a ptejte se. Taky stavím dřevostavbu prvně :)) a ze zděného domu utíkám :)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 ne nebydlím,vím že ty ano a je to každýho vec..tahle diskuze byla o tom jestli dřevostavbu svépomocí...necheteli jsme rýmařov proto že jsme vedeli že za ty peníze postavíme to samo možná bez garáže ale mnohem poctiveji...pár vzorových domů jsme videli,s pár lidmi mluvili a proto jsme je nechteli..nelíbí se mi jejich uspořádání,to že jenom blbá podlahovka je nadstandart např. a další vec je zateplení střecha a pod. chápu že je to rychle ale i u toho vidím mínus....samozřejmě spousta lidí např.manažeři,obchodníci,mechanici řeknou že je to suprový ale kdo to toho jenom trošku vidí tak jako např.můj přítel který je instalatér tak to od nich nechce.. samozřejmě neříkam že rd rýmařov jsou jediní špatní znám od nás další ..profíky'' a ti jsou snad ještě horší
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?