Rodinný dům i rekreační dřevostavba na jednom pozemku - zkušenosti?

Z praktickych duvodu zvazuji pri stavbe rodinneho domu misto porizovani dalsiho pozemku a nutnosti permanentniho dojizdeni zaroven na stejnem pozemku postavit plnohodnotnou relaxacni drevostavbu, kde by clovek mohl (at uz sam nebo s prateli) kdykoliv hodit starosti za hlavu. Neco ve stylu velke spolecenske mistnosti obklopene knihami, s krbem, plnohodnotnym zazemim (koupelna, wc, sporak, lednice, loznice, dilna) a krytym venkovnim posezenim s grilem. Ma nekdo zkusenosti s uzivanim moderniho domu i relaxacni stavby na jednom pozemku, osvedcilo se to ci nikoliv? Diky.
Odpovědět
Profilova fotka
a proc to neudelat v jednom a rozdelit to napriklad na dve kridla budovy? Nebo ucko s atriem.... myslim, ze bude problem spis v legislative...to bys musel mit hodne velkej pozemek, co se tyce zastavitelnosti atd...
Odpovědět
@tomiisek Myslim si, ze to nebude fungovat. Minimalne u me by to nefungovalo, ale to je spis o povaze a individualnim pristupu a zivotnim stylu.
Odpovědět
Profilova fotka
A v kterém z těch dvou domů byste bydlel? V tom s hlavou plnou starostí nebo v tom kde můžete hodit starosti za hlavu?
Odpovědět
Profilova fotka
tak jako kdybys měl nějaký plán do budoucna například na pronájem, návštěvy tchýně, odrostlých dětí, a tak podobně, jasně. Ale jen na dobu stavby a pak se možnááá využije jako oddělená místnost navíc.... to bych do toho asi neinvestovala. Ale třeba to umíš postavit za pár korun a tenhle ohled tě nemusí trápit.
Odpovědět
@tomiisek Hezký den Myslím že to je jen o přístupu, čili fungovat to může, akorát jednu věc bych viděl jako nedostatek oproti chatě mimo domov a to jest "lokalita", neboť výhoda chaty chalupy nebo jakéhokoli jiného "relaxačního bydlení" není jen v ní samé ale i v prostředí kde ta stavba je. Nejde tak možná ani o tu stavbičku jako spíš o to že je někde "jinde" a její návštěvou zkrátka a dobře "měníte prostředí", v té změně prostředí pak vidím tu "výhodu". Z tohoto pohledu je pak lepší chatka někde "opodál" přičemž to nemusí být daleko než přímo u domku kde bydlíte. Pokud ale máte k dispozici rozlehlý případně členitý pozemek, nebo je to navíc nějaká polosamota, samota pak by se tento "nedostatek" mohl v podstatě "setřít"....Vezmu-li to z druhé stránky pak na to lze nahlížet i jako na takovou "lepší zabydlenou pergolu" a z tohoto pohledu to jistě smysl má neboť takové věci jsou běžně součástí rod. domků a pochopitelně zde slouží k rekreačním účelům....A ještě jedna věc, jestli to vnitřně cítíte že by to bylo tak dobré tak se neohlížejte na zdejší doporučení a rady včetně té mé a udělejte to, každý máme nějakou intuici a málokdy ji nasloucháme, říká-li vám něco vnitřně že by to tak bylo správné a těšilo vás to pak do toho jděte, názory druhých lidí nejsou podstatné bude-li vás to těšit jděte do toho :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Takhle to mívala šlechta :) viděla jsem super "pařící místnost" na hradě Valdštejn, tedy byla vytesaná do skály ale samostatná, aby oslavy nerušili zbytek hradu ;), Královna Anna dostala celý letohrádek na dohled Pražskému hradu a tak by se dalo pokračovat. Takže za mě super nápad, jestli máte dost velký pozemek a nějakou vizi určitě do toho jděte :).
Odpovědět
Mají kamarádi a je to super. Myslím, že tam vegetují celé léto. Ale dům mají veliký bez přístupu na zahradu z obýváku.
Odpovědět
Mě osobně by to asi ani nebavilo. To je lepší si to propojit s domem jako místnosti mimo obytnou zónu i klidně dvě terasy. Radši si udělat to své místečko v rámci domu a neřešit další organizační věci jako jak se to bude vytápět? To bude centrální topení s rozvodem? Jak je to s elektřinou? to jako dvě rozvodové skříně pro každou nemovitost zvlášť??? Je mnoho otázek které se musí zodpovědět, ale je pravda, že každý je jiný a postaví si radši dvě menší stavby - jeden dům na bydlení a druhý dům jako pohodový dům či trucovna. Já bych si to neudělala, to radši koupit v obci nebo blízké rekreační zóně malou chatičku - jak říká permm.
Odpovědět
Diky za reakce! Zamerem byla naprosta casova flexibilita (kvuli par hodinam ci jednomu odpoledni clovek na chatu jen tak nevyrazi), zadne rizeni (a vynucene abstinovani), zadne baleni, vybalovani a prevazeni veci sem tam, moznost hostit navstevy mimo vlastni dum, nemit zdroj ohne ve vlastnim dome a v neposledni rade moznost jit se kdykoliv zasit do naprosteho soukromi, nikoli jen do vedlejsi mistnosti. Jak tak o tom ale premyslim, tak je mozna opravdu jednodussi investovat o 1-2 miliony vic do atmosfery vlastniho domu a nemit tak potrebu vlastnit jiny. Spis jde o to, kde sehnat inspiraci pro dum s atmosferou, vetsina ceskych novostaveb byva takova nijaka, v zahranicnich poradech pritom clovek vida uplne jina staveni. Kdyby mel nekdo tip na galerii domu (klidne zahranicniho), ve kterem by mel clovek pocit permanentni dovolene, tak sem s tim :-) Jde o to seknout s praci max. v 55 letech a uz mit jen pohodu 8-) Diky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomiisek celý tento nápad je jedno veľké šlápnutí vedle. Postav si chatu niekde v lese, to ti schvaľujem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?