Složení obvodové stěny u dřevostavby

Profilova fotka
Dobry den,najde se nekdo,kdo by nam laikum dokazal zhodnotit kvalitu nasledujiciho slozeni obvodove steny pro drevostavbu,o ktere uvazujeme. Porovnavame jednotlive firmy a jejich nabidky,ale je to tezke,kdyz clovek neni z oboru. Dekuji za kazdy nazor. 1- SDK deska 12,5 mm 2-instalacni mezera pro vedeni elektro a vody 3-parotesna folie 4-nosna konstrukce KVH 60/160 mm s vlozenou mineralni izolaci Knauf Insulation 160 mm 5- OSB deska P+D 12 mm 6-fasadni polystyren 120 mm 7-fasadni sterka WEBER
Odpovědět
standardní difuzně uzavřená skladba...většina firem staví právě takto...difuzně otevřená je pochopitelně lepší a i dražší...ale není se v podstatě čeho bát...
Odpovědět
@kaci2015 Pokud už si nemůžete pomoct a chcete do dřevostavby, pak doporučuji volit firmu,která má platný certifikát na svůj systém od TZÚS. Pak nemusíte přemýšlet nad funkčností a kvalitou a dostanete to co uspokojí vaši kasičku. Pak už by mělo být kriterium pro výběr firmy posunuto na schopnost firmy vyladit položky rozpočtu tak aby bylo možno kontrolovat množství a kvalitu a správnost dodaného materiálu. Pak schopnost firmy koordinovat jednotlivé činnosti. Důrazně a nadevší pochybnost doporučuji nechat udělat projekt nezávislého projektanta včetně položkového rozpočtu.
Odpovědět
Profilova fotka
Dekuji za nazor. Z jakeho duvodu nejste priznivcem drevostaveb?
Odpovědět
@kaci2015 Těch důvodů je několik. Myslím, že jsem se vyjádřil zde: http://www.modrastrecha.cz/forum/proj... Stojím si v té diskusi za každým slovem. Dřevo stavba neznamená levnější bydlení. DS je rychlá. Toť vše. Nic víc není její předností. Asi jsem konzervativní, ale když se podílím na utrácení milionů, mám představu, že za ty miliony bude něco co má trvalou hodnotu. V konečném důsledku koupíte DS za stejné peníze jako cihelnou stavbu. V tomto vidím základní nesmysl. Dvě stavby dispozičně stejné jedna DS a druhá CS a jsou cenově srovnatelné. Pokud má mít DS nějaký smysl pak má být o 2/3 levnější. Což není žádná z místního stavebního trhu. Z DS se udělala "zlatá kráva" pro svojí módnost. Dobrý marketing prodává, nikoliv kvalita a trvanlivost. Bohužel jsme si v Česku obrátili priority. Kupujeme trvanlivé mléko a organické stavby. Místo, aby to bylo naopak. Z mé strany se nejedná o lobbing a nejsem ani náhončí výrobců nějakých systémů.
Odpovědět
Profilova fotka
V takovem pripade,jestli muzu,vas poprosim o tip na mensi domek pro ctyrclennou rodinu do 1,5 mil.vcetne dph a zaklad.desky.
Odpovědět
@kaci2015 Ukažte mi projekt podle kterého vám postaví DS za tuto cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
Jedname s f.Jiromont o bungalowu Talon od Gservisu za tuto cenu..
Odpovědět
@kaci2015 Tak to přeji ať ti vyjde. 1,5milionu i s dph a s deskou k nastehovani. Budu vam a semnou dalsi lide., vdecen. Kdyz nam tu sdelite za dva roky sve poznatky O tom jak se vam v tom bydlí a kolik utratíte za ebergie.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavitel_jf tady je to sice bez DPH a základové desky, ale dohromady by to mělo do 1,5 vyjít. Taky se s nimi chystáme stavět, doporučila mi je jedna paní zde na webu. http://www.sabela.net/cz/dum-za-milion/
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 Dekuji za tip! Hned jsem je kontaktovala,tak uvidime...
Odpovědět
@kaci2015 Myslim, ze postavit maly bungalov za 1,5m s deskou mozne je, jen si proverte firmu pres reference, abyste v pulce stavby nezjistili, ze firma sebrala zalohu a zkrachovala. V dnesni dobe je zlodeju opravdu hodne a pokud sednete chytrakovi na lep, prijdete o velke penize. Proto bych osobne volil naprostou jistotu. Existuje spousty malych firmicek na DS, spousty tesaru, kteri DS take postavi, ale trva to jednak nepomerne dele, nez od velkych firem a je tam rozdil v kvalite v tom smyslu, ze mala firma stavi x mesicu na zakladove desce konstrukci a vlastni stavbu do ktere prsi, velka firma obvykle disponuje stroji, ktere vse narezou podle projektu z pocitace a vyrobi hotove panely (zdi, stropy, krovy). Vysledek je, ze montaz celeho domu na klic trva 3 tydny a mate naprostou jistotu, ze kvalita bude perfektni, zadny kontakt s vodou, vse presne na milimetr. Velkych firem, ktere jsou takto dobre a zaroven levne je malo. Urcite znate Rd Rymarov, pokud jste si delala pruzkum trhu. Ta firma je velmi draha, pokud si zacnete vymyslet a menit to co neni ve standarnim vybaveni. Ale zaroven je velmi levna, pokud vyberete typovy projekt, udelate minimum zmen a postavite ho jak je. Bungalov 84m2 s deskou od nich poridite za 1,8m a mate v cene i projekt, dopravu (jinak bezne trasa kolem Prahy=100tisic) a komin zdarma (bezne 50tisic). Muzete si byt jisti, ze to ta firma neodflakne a hlavne behem stavby a po stavbe nezkrachuje, coz pro budouci zaruku je velmi podstatne. Reci od lidi, kteri DS neveri si nevsimejte, protoze stareho psa novym kouskum opravdu nenaucite. Kdyz je nekdo konzerva, tak s tim proste nikdo nic nenadela. Drevostavby jsou nejen rychlejsi na vystavu, ekologictejsi, pri stejne cene stavby uspornejsi, zivotnost je naprosto srovnatelna se zdenou stavbou (rozhodne Vas prezije). Kdyz nekomu vyhovuje mit pul metru tluste zdi a 2 roky matlat maltu s betonem, kontrolovat kazdy den zedniky, co noveho zase pokazili, at jde pri vystavbe do cihly. Kazda stavba je o nervy, to si budte jista - nikdy nevyjde nic tak, jak si predem vymyslite. Proto je dobre problemum predchazet - pokud mozno maximum veci prenechat firme, ktera tu stavbu v podstate vyrobi v hale a pak jen smontuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@nova001 Moc dekuji za Vase postrehy. Rymarov byl prvni,koho jsme oslovili a stale pro nas zustava na prvni miste. Presto se jeste rozhlizime po jinych firmach,ale jak pisete,je to v dnesni dobe velky risk....
Odpovědět
Článek se načítá
Co se týká té původně navržené stěny, tak je skladba v principu v pořádku. Co bych jen doporučil, tak tu instalační předstěnu vyplnit izolací (když už tam ta konstrzukce je) a pod ten sádrokarton přidat ještě jednu statickou desku např. OSB nebo místo sádrokartonu použít Fermacell. Je to kvůli kotvení břemen do stěny. Do SDK nezakotvíte tolik co do OSB + SDK nebo do Fermacellu.
Odpovědět
Mohl by mi někdo vysvětlit, proč se tomu vlastně říká dřevostavba? Když ze všeho nejvíc je tam umělotina? Do toho bych nešla ani za nic. Buď tedy skutečná dřevostavba - roubenka, ale to se mi na českém venkově nelíbí, s výjimkou horských oblastí, anebo keramická zděná. Ani Ytong nemusím.
Odpovědět
Formulace - by to mělo být za 1, milionu, je sice hezká, ale nevěřím tomu. Stačí se podívat na jiné obdobné projekty. On i ten dům za milion je nakonec za milion bez DPH a kde jsou sítě a deska? A co si budeme povídat, koukněte zde na jiné diskuze a zjistíte, že vlastně nikdo tady nepostavil za cenu uvedenou v nabídce. Protože jednoduše řečeno - v nabídce jsou obklady třeba za 120Kč metr, ale kdo si je dá ? ( Já je mám a jsem spokojená, mám ráda bílou a jednoduchost, ale to je jiná věc). Totéž dveře - kdo si dá ocelové lisované zárubně a k tomu vnitřní hladké bílé dveře? A takhle je to se vším. A názor na dřevostavbu mám stejný jako stavitel jf. Je nesmysl, aby stála tolik, co stojí zděná stavba. Měla by být minimálně tak o tu polovinu až třetinu levnější. Protože ta trvanlivost tam není a nemůže být, nevěřte na duchy. Když to vezmu zjednodušeně - podívejte se na staré Okály, kdo z vás by si je koupil? A ted je vlastně stavíte. A co se týče rychlosti - přízemní domek z keramiky bez obytného podkroví můžete mít hrubou taky za týden. To není žádný problém. A uvnitř můžete klidně použít suché procesy.
Odpovědět
@nova001 a do třetice - ono s těma konzervama je to na obě strany. Matlat beton s maltou - to jsem dost dlouho neviděla. Leda tehdy, když je konzerva klient a nechce slyšet na novinky, na to, že maltou se jen snižuje kvalita nového broušeného zdiva. Nebo tehdy, když si najme partu " starých osvědčených zedníků" typu paninko, celej život to tak dělám. A ti prostě mezi kvalitní cihlu nahážou tu dva, tu tři tu jeden cm malty a drobné odchylky vyrovnávají taky maltou. Takovým urazit ruce. A když se podívám na skladbu té obvodové stěny - co je na tom probůh ekologického? Umíte si představit, co energií sežere jenom výroba izolací zde použitých? Ty lepidla a plnidla v deskách? Tady se o ekologii vůbec nedá mluvit. To jsou jenom právě oblíbené marketingové tahy prodejců dřevostavby.
Odpovědět
@inkajanakova Ahoj Inko, 1) Se tomu říká dřevostavba, protože to na dřevě stojí. Základní nosné prvky jsou ze dřeva, jak jinak by se to mělo jmenovat? 2) Nemusí tam být jak ty říkáš umělotina, ale např. průmyslové izolace typu minerální izolace můžeš nahradit na přírodní např. dřevovlákno. Sendvičová stavba je efektivní stavbou z hlediska poměru cena/výkon. Kdyby tu samou izolaci mělo poskytnout samotné dřevo, musely by být stěny metr tlusté.
Odpovědět
@inkajanakova Proč by měly být o polovinu levnější? Vždyť i ty zmiňované Okály stojí dodnes a to se nedá s tím, co se staví teď vůbec srovnat. Proč by mělo něco, co je ve většině případů levnější na provoz a rychleji postavené, stát méně? To přece nedává smysl. A to že se dřevostavba rozpadne za 30 let je nesmysl, okály mají víc než 40 let. Daleko dříve než technicky v dnešní době stavba zastará morálně. Stavby, které se stavěly před 50 lety dnes nefungují ať jsou postavené z čehokoli.
Odpovědět
@petr_novak takže logicky by dle tebe hrázděná stavba měla být dřevostavba, protože nosné prvky jsou ze dřeva. O životnosti bych moc nemluvila, protože ano, Okály stojí, ale jak vypadají, o tom se moc nemluví. prostě dřevostavba vypadá jinak. Roubenky stojí i dvě stě let, ale to je skutečně dřevo. A Stavba, která má betonové sloupy a dveře a cihelnou vyzdívku se taky nenazývá betonová. Ono je to těžké. Já se nebráním dřevostavbě,jen se mi nelíbí, když se o ní říká, že je stejně trvanlivá jako domy zděné, a že je to ekologická stavba. Protože at už jsou zděné domy staré třeba 30 let morálně zastaralé, ještě stále stačí malá investice na to, aby opět sloužily a klidně vydržely dalších 50let. Kdežto za tu dobu už budou prostě tyhle jakože dřevostavby totálně pryč. A když už tedy mám investovat a zadlužit se jako zde spousta stavebníků, tak budu investovat do kvality, která mi něco vydrží. A když porovnám ekologičnost výroby třeba takové jakodřevostavby, která, jak se tu píše, se může za třicet let klidně zapálit a naše děti si mohou postavit něco nového - není to jo neekologické myšlení? Raděj použiju materiál, který bude sloužit bud našim dětem nebo vnukům nebo komukoliv jinému, kdo si tzo koupí, než takovýhle. Jednoduše - už podruhé jsme rekonstruovali, a raděj tohle a mírné ústupky než novou dřevostavbu. Umím si třeba představit - když jsme u toho zastarávání morálního - dnešní byty třeba v bytové zástavbě na Vinohradech, které pocházejí ještě z první republiky, jak úplně v pohodě slouží ještě sto let. Ale neumím si tak představit tyhle montovačky. Prostě to tak je. Chovám se stejně šetrně, jako když si koupím jedno tričko z kvalitní látky, které je sice 5x dražší než u Vietnamců na tržnici, ale je kvalitní, vím že mi vydrží a vím, že jsem energii spotřebovanou na jeho výrobu a poté i likvidaci zaplatila jen jednou - ne pětkrát jako u těch nekvalitních. A stejně se dívám i na tyto skladby jakože dřevostavby.í
Odpovědět
@inkajanakova Byla jste se někdy podívat v takovém bytě na Vinohradech? V podobné zástavbě jsme bydleli a rekonstrukce bytu rozhodně nebyla malá investice. Stěhujeme se do lokality, kde jsou krásné prvorepublikové vily i mladši stavby a většina nových majitelů tyto domy bourá a namísto nich staví nové.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova v severních zemích, odkud se sem dřevostavby dostaly, stojí více jak 50let a nic jim není, u nás jsou cca 40 let. Rekonstrukce je velmi jednouduchá, změnit podlahy, dveře, čo obklady je otázka dnů... a jak píše @petr_novak i zděná stavba vyžaduje po cca 40letech obnovit, tam už je to ale složitější.... tak nevím jaká v tom je výhoda....
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 Koukám, že v té ceně ale není základová deska, zařizovací předměty a projektová dokumentace, takže tu cenu zvedněte tak o 250.000,- a to to budete mít opravdu základu s přímotopy :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici nakonec budeme stavět svépomocí, vybrali jsme baracky.eu (tomu nemůže skrz naše možnosti a plány konkurovat už nic.) Pan Šimek velice ochotný a příjemný!! (S panem Sabelou jsem takový pocit neměla bohužel...byl trochu zmatený a obdrželi jsme od něj velmi zvláštní nacenění dvou různých projektů...nelíbilo se nám to.
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 Tak to jste dobrý.. já bych dřevostavbu svépomocí nestavěla ani náhodou ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici oni nám prakticky vše předchystají, i detailní projekt..a hodně věcí budeme dělat s živnostníky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?