Stavět na klíč nebo svépomocí - vaše názory a zkušenosti

Dobrý den, s přítelem bysme chtěli začít stavět ale furt se nemůžeme rozhodnout jestli to zkusíme svépomoci ( čehož se tak trochu obávám, protože nemáme žádnou zkušenost) nebo zkusíme nějakou firmu a necháme si to postavit na klíč případně bychom dodělávali vnitřek. Proto bych chtěla znát Vaše názory a zkušenosti. Pro a proti....Případně doporučení firmy ( budeme stavět ve stř. kraji u Příbrami). Ve vesnici akorát staví HK Dřestav a na první pohled se nám i firma zamlouvá...
Odpovědět
Profilova fotka
Kolik máte svých financí, kolik si chcete půjčit - kolik vám půjčí, za kolik chcete postatvit ? Pozemek máte ? Od toho se pak odvíjí zda budete moc stavět na klíč, pokud na to nebudete mít, pak budou potřeba ty zkušenosti, nebo alespoň šikovnost a rodinné příslušníky ochotné pomoci :-)
Odpovědět
@petrsv1000 Akorát sem to chtěla dopsat. Pozemek máme. Máme určitě 1,5mil. s tím, že bychom si zbytek půjčili. Chceme si samozřejmě půjčit co nejmíň to půjde, tedy do 2mil bysme chtěli tak nějak postavit.... Nechceme nic velkýho, tak do 90m2, samozřejmě bez garáže, terasu si pak uděláme sami. Máme možnost si vybagrovat základovku a na střechu bychom taky někoho měli...
Odpovědět
@capveronika S těmito prostředky je to určitě horko těžko na svépomoc.
Odpovědět
Profilova fotka
@capveronika pozemek je výhoda, vlastní finance taky, 2mil ale stačit nebudou... Zvládnete si udělat desku sami podle plánů ? Já ji tak stavěl: http://www.modrastrecha.cz/blog/petrs... Pak už jen dům na klíč. Budete vyzdívat sami, nebo si pozvete zedníka a budete mu "jen k ruce" Budete na to mít dost času ? Řešil sem to stejně, nikoho v rodině kdo by pomohl, byl sem rád, že jsem udělal desku, a zbytek firma. Dům i s deskou stál za 4měsíce a pak začala práce okolo: http://www.modrastrecha.cz/blog/petrs... To si dělám vše sám a jsem v tom za cca 400tis... s tím taky počítáte ? ;-) 90m2 jen přízemní nebo patro, je to zastavěná plocha nebo obytná ? Těch otázek je opravdu hodně, volba je ale jednoduchá, je to o penězích/čase ;-) Pak jsem ještě zapoměl na vybavení domu, koupelny, kuchyň, nábytek... taky třeba 0,5mil... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pro nás byla svépomoc jasná volba, neměli jsme na to tolik peněz a manžel i když staví něco poprvé, tak je opravdu šikovnej a většina lidí co přijdou na stavbu ho chválí, že to má lepší jak firma, nechtěli jsme aby to někdo za draho odflaknul, což je velká šance...ALE dneska už bysme se možná rozhodli jinak z důvodu času. Stavíme skoro 2 roky a ještě nekončíme, museli jsme měnit nájem, během stavby čekáme druhý dítě a manžel tráví veškerý volno na stavbě. Lidi co začínali s firmou až po nás, tak už třeba rok bydlí
Odpovědět
Tak tohle je velmi těžká otázka a nedá se na ní odpovědět. Pochopil jsem, že stavět jste rozhodnuti a jde jen o to co, jak, kdy a za kolik. :-) Nikdy předem přesně neodhadnete, co bude potřeba, co zvládnete a nastanou situace, které jste nepředpokládali a které vám dají zabrat, ale s tím musíte počítat. Na začátku je to papírová válka. Pokud máte nervy a čas obrážet úřady, zkuste tuto etapu sami. Projekt a další podklady a následně stavební povolení vám pár dlouhých měsíců zabere a už na začátku ušetříte něco peněz a zkusíte si svoji výdrž. :-) Z vlastních zdrojů, které zase nemáte tak malé, bych pak pokračoval přípojkami a základovkou. Bagr asi máte zajištěn a beton nemá cenu míchat, nic neušetříte a kvalita je oproti mixu úplně jinde. Takže "jen" navozit materiál, koordinovat akci a případně sami (dle míry zručnosti) založit ztracené bednění, nachystat armovací železo, ležatou kanalizaci, prostupy, zašalovat, vylít desku, izolovat.... Tahle první opravdu stavební etapa vám dá představu o tom, čeho jste vlastně schopni. Možná vás to začne bavit a stavbu si budete užívat, možná budete už v tuto chvíli otráveni a nebudete chtít o stavbě ani slyšet. Možná zjistíte, že jste velmi zruční a jde vám to pěkně od ruky, možná zjistíte, že máte obě ruce levé a bez firmy to nepůjde. Možná budete mít dost času stavbě věnovat, možná zjistíte, že nemáte ani minutu navíc. O sobě už mám jasno, ale být vámi, asi bych se rozhodl až podle toho. Pokud necháte stavět na klíč, vězte, že firem je málo, zakázek mají hodně a tak dodržování termínů bývá problém a často stejně tak s kvalitou. Všechno neuhlídáte a to ani s pomocí dobrého stavebního dozora. Je to často o štěstí. V každém případě to ale chce co nejpodrobnější smlouvu s rozpisem cen za materiál (a jeho přesným výčtem co do množství), cen za práci (klidně třeba včetně potřebných hodin), rozsah záruky, termíny a spousty dalšího, protože co je psáno je i dáno a v případě problémů to bude základní dokument. V ideálním případě bude mít v termínu kvatitní dům k nastěhování a v katastrofickém scénáři budete nahánět firmu, která se bude zapírat a místo řešení reklamací bude tvrdit, že je vše v pořádku. Pokud budete stavět sami, bude to vyžadovat především spoustu času. A musíte počítat i s tím, že spoustu věcí si sami prostě neuděláte. Nejde o to, že by jste třeba neuměli, ale často pak budete ke kolaudaci (kontrolní prohlídce) potřebovat různé revize, instalační protokoly, zprávy a to vám stejně nikdo jen tak nenapíše. Takže část bude stejně formou subdodávek. Bude to potřeba koordinovat a bude to stát i trochu nervů a úsilí, ale získáte dobrý pocit, že jste to dokázali a myslím, že i dost ušetříte.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jste schopní s dopomocí zvládnout sami desku, udělejte si jí sami a dům už můžete na klíč anebo na dokončení. Při stavbě svépomocí počítejte s delší dobou (minimálně rok a půl práce), firma to přece jen zvládne rychleji. My jsme nechtěli trávit 2 roky po víkendem stavbou, tak jsme volili dům na klíč. I tak je tam dodělávek dost. Některé profese budete muset stejně poptat a pak bývá o nerv to všechno zkoordinovat. Horší jsou reklamace, jedna profese to svádí na druhou. Dům na klíč staví jedna firma a všechno jde za ní. Takže si hlavně musíte ujasnit, jak moc chcete obětovat čas, peníze a nervy ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 No moje deska 218m2 s převýšením pozemku 1m stála 345 000 Kč, dělaná živnostníky. Můžu se jen zeptat, proč tam máš tolik základových pásů a toho bednění? To je tam tolik nosných zdí?
Odpovědět
@capveronika Čas, čas, moře času. Zkušnosti nejsou problém, ty získáte rychle, pokud nejste úplně leví. A co vůbec nevíte, zkouknete předem na youtube, tam je skoro vše.
Odpovědět
Profilova fotka
@capveronika Strávili jsme manželem spoustu let různýma rekonstrukcema bytů a předělávkama a nadělali jsme se vlastníma rukama na tom za ty roky tolik,že jsem věděla,že dům jedině na klíč..ono bohatě stačí všechny ty dodělávky okolo,typu garáž,terasa,zahrada,atd...to samo je na roky a nehodlám obětovat roky života stavbě domu..když vidím sousedy,co stavějí sami už 4 roky a stále nemají k nastěhování,tak mě to jen utvrzuje v tom,že je dobře,že jsme se do ničeho takového nepouštěli..a to jim je ještě o dost více let,než nám,takže v jádru mají můj obdiv,že se do něčeho takového pustili..už máme jiné priority v tomto věku,než poskakovat kolem stavby domu..zase mladý člověk je plný energie,elánu,sil a optimismu,takže pokud se vám do toho chce,tak proč ne..nám se před 20 lety taky do spousty věcí chtělo a dneska už bych to nedělala ani náhodou.. ;-) Nám zrovna stavěl Dřestav,bydlíme 9 let letos a maximální spokojenost s jejich prací.. :-)
Odpovědět
@xhex Já to vyřešil tak, že si něco dělám sám, něco známí a na něco si najímám firmy. Vše si ale sám koordinuji a ve výsledku si myslím, že oproti stavbě na klíč ušetřím tak 20-30%. Nicméně čas strávený s našim miminkem (4 měsíce) je k nezaplacení a právě proto jsem o úplně svépomoci uvažoval jen opravdu krátce. Peníze budou, ale strávený čas na stavbě místo s rodinou a hlavně tím malým prckem už mi nikdo nevrátí.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex já se snažim to manželovi ulehčit, takže koordinaci stavby a poptávky firem na dílčí práce mam na starost já. Aby neviděl dítě až večer v postýlce, tak to děláme tak, že jsme tam prostě přes den s nim a malá si hraje na písku, v bazénku atd. Ale třeba to, že bysme jeli na dovolenou nebo aspoň na celodenní výlet je utopie, stejně tak že bych si vzala den "volna" a manžel se staral o dítě...takže prostě zápřah pro celou rodinu a neni to na pár měsíců
Odpovědět
Článek se načítá
@xhex Jo to věřím, je to náročné, vidím to taky, my taky malého občas bereme na stavbu, ale s takovým malým bobíkem to prostě nejde :-)
Odpovědět
Ahoj, já jsem měl téměř jasno a to, že základovou desku +vyzdění+věnec budu dělat sám s pomocí rodiny, která mi dost pomohla a díky tomu jsem měl kupu času na tehdy 2,5 letého syna a měsíční dceru. Byly dny, kdy jsme byl na stavbě dlouho, ale naopak byly dny, kdy jsem jen odpočíval a nic neřešil až z toho byli lidi okolo nervozní :-D. Upřímně si nedovedu představit nechat si postavit dům a sám si dodělávat vnitřky. Je to rozhodně složitější a pokud nemáte po známých elektrikáře, instalatéra -voda plyn topení, někoho na omítky, obklady a dlažbu tak si ničím nepomůžete. Já jsem právě ušetřil nemalé peníze těmi základy a zděním a vše ostatní jsem řešil dodavatelsky přes žinostníky. Stavím dům Laguna 40 s nějakými úpravami a od prvního kopnutí do země 30.7.2017 mám dům pod střechou,okna, veškeré rozvody, omítky, lité podlahy s teplovodním podlahovým topením a nyní se budu chystat na konstrukci podhledů. Na to, že na stavbě nebývám moc často jsem zatím spokojený a do plánovaného stěhování do konce roku mi zbývá ještě dost času.
Odpovědět
My jsme zacali stavet s firmou na klic koncem minulého roku. Nebyli jsme vsak s firmou spokojeni. Zacalo to nerovnou zakladovkou, kde pak po nas firma chtela vic penez pri vyrovnavani polystyrenem, potřebovali ho vic. Krive zdi se musely rovnat vetsi vrstvou omitky, spotrebovali tedy vice omitky. Vnitrni hydroizolaci predelali az po prizvani technika, ktery sepsal vady a doporucil opravu. Do te doby tvrdili, ze se to takto dela bezne. Ale to by bylo jeste na dlouhe povidani... :) Mozna jsme perfekcionisti, ale nyni jsme vynalozili pres 1,5 mil a chceme, aby byl dum postaven kvalitne. Pritel stavbu kontroloval kazdy den, nas TD cca 1x za tyden. Nyni pritel koordinuje prace sam, sehnal velmi šikovného zednika a podavace, kteri jsou schopni delat všemožné prace, zajistit si i drobnejsi material, zbytek objednavame my. Na odbornejsi veci najimeme dalsi remeslniky. A pokud je cas a nalada, pomahame tez. Z nasi pozice jsou nyni prace kvalitnejsi a levnejsi. Urcite to muze byt jinde jinak, ale z nas bohuzel zatim tak:) Drzim palce pro spravne rozhodnuti! :)
Odpovědět
Profilova fotka
@davex no asi to je předimenzované, ale je to dle projektu, tak jste se toho držel... asi jedna není nosná, jinak je to "lehká" dřevostavba, ale kdo ví... já měl nabídky od firmy přes 400tis....
Odpovědět
Profilova fotka
My stavíme zatím na půl sami (opravdu sami můj muž a letos už ji já) - základy, příprava - izolace, sítě, atd. My a pak zdi v přízemí a strop dělali místní zedníci. Teď my stavíme druhé patro, aktuálně máme vylitý věnec a jedeme štíty. Na střechu zase místní. Vnitřky podle možností my a subdodávky. Občas je lepší si dělat věci sám, tak jako my by se nám s tím nikdo nedělal (a to máme zedníky vyhlášené, stejně něco vždycky najdem co bychom chtěli udělat jinak). Kdybychom měli ještě alespoň jednoho člověka na pravidelnější pomoc bude to akorát, takhle je to trošku náročnější a i proto nespěcháme. Když je na stavbě manžel sám udělá o dost méně než když tam jsme spolu. Prostě bez přidavače to jde výrazně pomaleji. Práce je to nepředstavitelná hromada, včetně té "domácí přípravy". Jinak máme 2 děti, jsou už trochu větší a zabaví se na stavbě víceméně sami. Máme stavbu jako koníček, stejně jsme trávili většinu víkendů někde venku (kola, horská turistika) tak teď jako bonus za tu dřinu bude dům :). Ale nespěcháme na stěhování, žijeme v Praze, stavíme na vsi a ještě 2 roky takto budeme fungovat. Kolik v reálu ušetříme to se nedá úplně odhadnout, ale na základech počítám, že to bylo tak 100 tis, u hrubé určitě půl mega bude. Ale máme velký, patrový, cihlový dům. Ofiko rozpočet s jednoduchých zařízením 4 mil. bez žaluzií. Já se chci vejít do 3,5 se vším bez venků - uvidíme :). Jestli chcete u nás v ulici postavil loni soused na klíč malý patrový dřevený domek - moc hezký, za 2,5 mil. bez desky a vnitřního vybavení. Můžu poslat firmu, byli spokojení a cena seděla tak jak se domluvili předem. Mají jeho referenci na webu.
Odpovědět
@petrsv1000 Jasně, oni si chtějí všechno pojistit, aby v budoucnu nebyly problémy, to chápu.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex jojo přesně tak...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?