Topení v dřevostavbě - plyn nebo elektrika?

Profilova fotka
Prosím, čím topíte ve dřevostavbě? Plyn nebo eletrika .....komín nachystáme, ale dřevem zatím topit nebudeme. Všude chceme podlahovku.
Odpovědět
Profilova fotka
Zadej si dotaz do vyhledávače, na toto téma je tu toho mraky, viz třeba : http://www.modrastrecha.cz/forum/tope... jinak my topíme elektřinou, když už ji mám zavedenou v domě ;-)
Odpovědět
@zlucie Podľa toho, ako dom zateplíte. Je jedno, či je dom zděný alebo montovaný. Topení sa navrhuje podľa tep. straty a potreby tepla na topení. My máme elektrinu, ročne protopíme asi 4500 Kč, systém topení stál asi 33 000 Kč.
Odpovědět
@zlucie Psal jsem to tu na MS již mockrát. Pokud je dům dobře izolován, s malou tepelnou ztrátou, je nejekonomičtější topit elektřinou. Proč? 1. Elektřinu do domu zavést musím, plyn můžu. 2. Ušetřím za plynovou přípojku, revize plyn. zařízení, drahý plyn. kotel 3. Levné pořizovací náklady 4. Levnější sazba elektřiny pro celý dům 5. 100% účinnost. 6.Perfektní regulace každé místnosti. 7. Minimální, prakticky nulové servisní náklady 8.V případě el. podl. topení absence radiátorů. Odpadá starost " kam s ním ". Teplo od podlahy 9. Přijatelné provozní náklady. ( můj případ RD Rýmařov Nova 101 2011 1125m2 - 11.500,-/rok do topení) 10. Topení bez práce, bez splodin, ideální pro lenochy ;-) Nevýhody 1.Závislost na jednom zdroji energie 2.Předělání na jiný zdroj velmi nákladné tudíž neekonomické, vzhledem k nulové úspoře a tím postrádající smysl 3. Možné problémy v určitých lokalitách s přerušením dodávek el. energie na delší dobu ( neznám jich moc) Dá se kolem toho napsat ještš milión řádků, ale snad toto pro zatím stačí :-D
Odpovědět
@zlucie My máme elektriku a vůbec jsem neuvažovala jiné možnosti (el.podlahové topení) a v záloze krb - stačili by i krbová kamna (vytopí v pohodě celý dům -nemáme rozvody stačí otevřít dveře). Za mně max.spokojenost, reguluji si každou místnost jak se mi to hodí a nemusím nic řešit. Důvody přesně takové jako jsou výše uvedené. Každopádně je to pro mně nejekonomičtější (dům cca 117 m2, přízemní se zatím neobytným podkrovím - tam jsme při stavbě krbu nechali udělat průduch, takže můžem pouštět teplo i tam). Navíc máme na střeše solary a od jara do podzimu mi nahřívá teplou vodu sluníčko. A mimochodem plynový kotel má čerpadlo na el. takže při výpadku el.stejný problém - netopí :). A ještě dodám - bydlela jsem 4 roky v novostavbě, kde byl plynový kotel a radiátory - náklady byly šílené a pořád jsme škrtili teplou vodu i topení. Když se topení ztlumilo, docela dlouho trvalo než se zas vše rozběhlo. Nyní máme podlahovku a zjišťuju že topím min o 2-3 st.na menší teplotu. Nemluvě o 20 hod.levné sazby za el.
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle budu taky řešit, čím topit, tep. čerpadlo jsme vyškrtli, krb - no, ještě uvidíme, ale to je + 100 000 a místo toho si chceme nechat udělat předokenní rolety, i když krb se mi strašně líbí. takže bude plyn + el. asi? uvidíme ještě :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dřevostavba - topíme elektrikou, přibudou ještě krbová kamna, takže by se mělo ušetřit Zatím čekáme vyúčtování za první topnou sezonu
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Moc @pavelcent @kkaccullka Moc děkuji ...nevím proč jsme pořád chtěli plyn :-) máme pozemek zasítovaný, plyn atd. Ale nakonec půjdeme do elektriky, levnější počáteční investice, nižší sazba za elektriku ...dáme všude podlahovku a menší krbová kamna do obyvací části ....domek máme malý 4+1, 97 m2 užitkové plochypřízemní, jedna strana přilepená k sousedům ....ještě mrknu na nějaké diskuze, ale myslím že není co řešit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Plyn jsme neměli,takže volba na elektriku byla poměrně jasná v našem domě.. máme ještě krbová kamna,s nima v pohodě přes otevřené dveře vytopíme celý dům,kdyby něco...jinak se nám nevyplatí topit jima a dřevem,používáme jen na zavlažení,na podzim,jaro,jednotlivé dny,o víkendu a tak...v prosinci to bude 5 let, co bydlíme a spokojenost s touto volbou:-)
Odpovědět
Dobrý den, diskuse probíhala v srpnu, snad se mi někdo ozve, budu ráda. Syn koupil starý byt 3+1 v cihlovém zatepleném domě, musí se provést celková rekonstrukce. Voda, elektřina, plyn. Řešíme, zda je lepší topení elektrickým kotlem, nebo plynovým kondenzačním. Nemám představu co je výhodnější. Budeme řešit vše od začátku, kotel, radiátory. Podlahové topení nainstalovat nelze. Budu ráda, když se mi ozve někdo, kdo má porovnání z praxe. My bydlíme v RD a protopíme plynem cca 30 tis. ročně. Děkuji za informaci
Odpovědět
Profilova fotka
@paja50 přečti si příspěvěk o pár řádků výše od @pavelcent myslím, že to píše dost výstižně ;-) jinak 30tis za plyn je docela raketa pokud nemáte obr dům...
Odpovědět
@petrsv1000 Četla jsem tvůj příspěvek nahoře, došlo mi to trochu později, proč platit měsíčně plynařům i elektrikářům za to, že od nich beru jejich energie. Jenom si nedovedu představit, kolik by byly měsíční platby v bytě. Srovnávat to s naším domem nemůžu. Máme jej už 20 let . Ani není tak velký, jak by chtělo vyměnit kotel, 13 radiátoru už máme nových. Syn je sám a na byt má úvěr, takže počítáme a počítáme, aby jej to nezrujnovalo. To podlahové topení jak tady všichni píší tam nejde. Když tam budou 4 radiátory a otop.žebřík je spotřeba o hodně vyšší než u podlahového topení?
Odpovědět
Profilova fotka
@paja50 my měli v bytě přímotopy, ted je v bytě syn.. ...... nemohli jsme si absolutně stěžovat, přes veškerá negativa v mediiích , my na ně máme svůj názor,ale samozřejmě mluvím o případě, kdy je přímotopné vytápění naprojektováno jako klasické vytápění, řízené regulátorem, udržovaná stálá teplota( néé systém zapnu- vypnu) ...máme je v kachlovém provedení jako zálohu i ted v roubence.. ale jak píšu v bytě bydlí ted syn, byt 3+1, el topení, bojler, celoelekt sporák, běžný provoz domácnosti- 3 tv, pc, pračka a td....garáž, zde i 380V.. velmi často používaná... na opravy aut.. zahrada s chatkou, el i tam..... měsíční zálohy 3t.. nyní přeplatek 12.500...... jinak celkový objem přímotopů v bytě je 4, 5 kw, ale nikdy nebyly zaplé všechny, ani za nás , ani u syna.. a jeden 500W infrapanel.....
Odpovědět
Článek se načítá
@jptn Děkuji moc za informace. Neměla jsem se koho zeptat, všichni koho známe topí na plyn nebo dřevem. Syn by měl být na tom podobně jako u vás /bez garáže a chatky/. Tak nějak bych si to představovala. Můžu se prosím zeptat, od kterého odběratele elektřinu odebíráte? Původní majitel bytu byl u E-ONU, teď děláme přepis na syna. Chtěla bych to vyřídit na dobu neurčitou, aby si pak mohl vybrat z lepší nabídky.
Odpovědět
Profilova fotka
@paja50 ČEZ jinak i my jsme měli v domě velký přeplatek , myslím, že není třeba se obávat, ale jak jsem psala, je důležité, aby to fungovalo jako TOPENí!!!! zn si to také nechali, ale nepouž regul a jen zapínali a vypínali panely a měli zimu.....
Odpovědět
@paja50 jaky druh topeni zvolit vźdy zavisi především na izolaci domu a nasledne pak zvolene moznosti vytapeni...Obecne bych se u cihlovych domu s radiátorem plynového kotle nebala...elektřina není vždy jedinym moznym resenim:)
Odpovědět
Profilova fotka
@paja50 spotřeba by neměla být vyšší, stejně bych kontaktoval nějakého topéře, který ti navrhne řešení do dané bytu včetně výkonosti kotle. Zda dát plyn či elektriku je čistě na vás. Výhody jsou popsány výše, v bytě by mohl platit za elktrřinu max cca 1500kč měsíčně včetně topení, což je myslím pěkné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
v naší dřevostavbě topíme už 4 roky elektřinou, občas dřevem v kamnech, ale nemáme výměník, takže kamny vytopíme jen obývák. náklady na elektřinu /nepočítali jsme kolik z toho je topení a kolik spotřeba elektřiny za svícení, ohřev vody, vaření, spotřebiče etc/ máme 3-3,5tis měsíčně. o plynu jsme vůbec neuvažovali, i když přípojku máme přímo na pozemku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?