Zamodralé trámy v roubence, co s tím?

Ahoj. Prosím o radu. Máme asi rok postavenou novou roubenku a již při stavbě jsem si všiml že některé trámy jsou lehce zamodralé. Firma mi řekla že je to normální že se jedná o malinko zapařené dřevo při těžbě a není to nic nenormálního. Spíše optické. Jak se to ale natřelo voskem a s odstupem času (cca rok) tak to dost stmavlo a vylezlo to i jinde. Nevíte někdo co s tím?
Odpovědět
Profilova fotka
musite se s tim smirit, trochu pomuze savo pred natrenim, ale videt to tam bude porad a receno slovy klasika na funkco to nema vliv :)
Odpovědět
Profilova fotka
@thomasjenicek na některých to máme taky s tím nic neudeláš
Odpovědět
Profilova fotka
@thomasjenicek ahoj, příště nasměřuj dotaz raději zde: http://www.modrastrecha.cz/forum/mont... podle názvu sekce jde o sruby, ale jsme tu všichni (srubaři i roubenkáři). zamodrání je běžná věc, která se stane, pokud je dřevo delší dobu ponecháno neodkůrované nebo neproložené (řezivo). obzvlášť u borovice je tento proces velmi rychlý. minulý rok kamarád těžil v dubnu borovici, kterou následně řezal na katru. přestože jsem mu říkal, aby desky ihned prokládal, neučinil tak, protože nevěřil, že řezivo zamodrá během pár dnů, která potřeboval na převoz a uložení do hráně. v podstatě všechny desky byly po cca 5 dnech alespoň částečně zamodralé... moje zkušenost se zamodráním je taková, že z 99 % nejde pouze o povrchovou degradaci, což znamená, že obroušení nebo ohoblování nepomůže. tvoji situaci bych řešil tak, že bych ji neřešil :-) pokud tě to štve opravdu moc, asi by se dalo přidat do barvy více hnědého pigmentu (nebo použít netransparentní barvu) a postižené části zakamuflovat. jednotného vzhledu už ale asi nedosáhneš. pokud je to jediná vada dřeva na tvé roubence, nic se neděje. za x desítek let stejně bude černá jak bota, tak co 8-)
Odpovědět
Opticky nám to nijak nevadí. Spíše jsem řešil aby to právě nebyla nějaká houba či plíseň co by hodně narušila dřevo konstrukčně. Ještě jsem řešil jednu věc. Od interiéru se začaly otevírat rybinové spoje a jednotlivé trámy jsou vždy vyosené. Je to vidět na fotce kde je jedna stěna severní a druhá je v interieru. Doufám že ale taky o nic závažného nejde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@thomasjenicek já bych se na tvém místě fakt přesměroval sem, protože pokud ti někdo odpoví, tak se stejně bude jednat o lidi z níže uvedené sekce (pokud zde tvůj dotaz zaregistrují). víc hlav víc ví. http://www.modrastrecha.cz/forum/mont...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?