Bydlení v novostavbě - máte zkušenosti?

Ahoj všem, uvažujeme s manželem o koupi bytu v Praze. Stále váháme, zda zvolit starší zástavbu a případnou rekonstrukci nebo novostavbu. Neustále se setkáváme s negativními zkušenostmi lidí, kteří v novostavbách bydlí, na druhou stranu ta vidina bezproblémového parkování v podzemních garážích a skutečně využitelné terasy/balkónu je velmi lákavá. Budu velmi ráda, když se se mnou někdo podělí o své zkušenosti s bydlením, zejména v novostavbách.
Odpovědět
@lemonela ahoj, my bydlíme v novostavbě, kupovali jsme ji ještě "na papíře", to bych ted už asi neudělala, protože je důležité jak na tebe ten byt, výhled apod působí ..navíc jsme museli řešit všelijaké "mouchy", které s čerstvou novostavbou souvisejí. ideální podle mě je, když má barák aspon 5 let, to už jde poznat co tam bydlí za lidi, jaké je okolí.. máme terasu a zahrádku,(grilujeme, obědváme venku pod slunečníkem, zahrádkaříme, psa nemusím venčit hend co vstanu..) samé slušné sousedy, je to tu udržované, krátece po nastěhování jsme byli všichni v euforii a vzájemně se seznamovali, takže se tu známe, pomáháme si....já jsem spokojená(AKORÁT SE TADY POŘÁD STAVÍ DALŠÍ DOMY, TAKŽE JE TU HLUK ZE STAVBY- V PŮVODNÍM PLÁNU O TOM NEBYLA ANI ZMÍNKA)- na to bych si dala velký pozor příště
Odpovědět
prosím s čím mají lidi neg. zkušenosti?
Odpovědět
No my bydlíme v asi 5 let starým bytě v Praze (naštěstí jen v nájmu). No je to hrůza (proto si stavíme dům), nejenže je tu vše slyšet, digestoří nám sem jdou všechny smrady, tak ani balkon nevyužijem (naproti je další barák), ani prádlo tam nesuším, protože lidi hulej a klepou bordel. Řeší se tu plno reklamací.....Já bych za to ty peníze nedala. Ale já jsem spíš zvyklá na dům a ne na to aby mi někdo cizí v noci dupal nad hlavou když chci spát :o) A taky tu staví další a další baráky.
Odpovědět
@evaamy Tak podle všeho dost často především šílená hlučnost (slyší kroky, hlasy, smích, různé tělesné projevy, používání toalety včetně vykonávání potřeby, štěkot psů, ječení dětí, ...), zatékání střechou, špatně vyspádované balkóny, vykrádání garáží, bezohlednost sousedů (často prý Rusů), loupající se stěrka v garážích, zatékání do garáží, opadávání nebo praskání omítek, praskání zdí, chybějící izolace, někdy vlhkost a plísně, nedostatek soukromí (domy jsou nalepené na sebe, co nejvíc je to možné), apod. :-(
Odpovědět
@vaveva Tak o smradu z digestoří jsem ještě neslyšela, to je hrozné... :-( A to s tím, že sice máte balkón, ale stejně ho nemůžete pořádně užívat, protože ti tam lidi klepou popel a navíc je hned naproti další barák, takže nemáte soukromí, abyste si tam v klidu dali kafe, mě ani nenapadlo, ale je to pravda... Reklamace do jisté míry jsou v novostavbách asi normální, ale s ohledem na ty pořizovací ceny je to dost zoufalé! Alespoň, že to není vaše, když jste tak nespokojení! Mám právě obavy, že si s manželem koupíme předraženou novostavbu a za pár týdnů se budeme moct zbláznit, hlavně z té hlučnosti. A když se k tomu přidají nějaké další libůstky, tak to už je vážne na mašli!
Odpovědět
@evaamy A prosím tě, ještě by mě zajímalo, nevadí vám, že když jste na té zahrádce, tak na vás můžou všichni z vrchu koukat? Měla bych obavy, jestli je to dost soukromé... Mně by se to takhle také líbilo, ale manžel je proti, že by se tam necítil, protože by byl moc na očích...
Odpovědět
Profilova fotka
@lemonela mám naprosto stejnou zkušenost, jak je popsáno výše. Byt jsme kupovali stejně jako @evaamy ještě na papíře, ale okolí jsme znali, byli jsme se tady několikrát podívat. Než stavbu dokončili založili jsme si soukromé webové fórum, proběhlo pár seznamovacích hospod a pod. Ale ani jedno z toho nepomohlo extra dobrým sousedským vztahům. Bydlíme tu již 5 let a sousedi okolo se několikrát vyměnili (prodeje či pronájmy), s některými sousedy jsme pro nepřekonatelnou lidskou blbost ukončili vztahy a některé vztahy se naopak utužili. Bohužel těch negativ poslední dobou přibývalo astronomickým tempem a tak jsme se rozhodli byt prodat a postavit dům. Zbývá nám tu měsíc a já už se na stěhování těším jak na smilování Boží. Jestli můžu poradit, mrkněte se na nemovitosti v okolí Prahy a jděte raději do domku. Když se budete pozorně dívat, zjistíte, že kvalitní dům v okolí Prahy jde sehnat i za cenu (mnohdy nekvalitního) bytu na okraji! Prahy. A velmi varuji před společností MK Development, která staví především na Praze 9, momentálně Čakovický Park.
Odpovědět
@lemonela my jsme malá bytovka o třech patrech, takže přímo nad námi je jen jeden balkon, ostatní byty jsou bud bez balkonu nebo naopak mají terasy, takže jsou zastrčení. samozřejmě jde k nám vidět z ostatních baráků, ale holt je to Praha ne vesnice :-) moc často tam nesedíš a navíc mě opravdu nevadí, že mě někdo vidí jak sedím na terase, nechodím tam nahatá:-) každej je beztak zalezlej nebo v práci, o víkendu jsou všichni odjetí. ne fakt tohle bych neřešila, to je to poslední.záleží jak jsou ty baráky postavený. myslím, že nemá moc smysl řešit co je lepší- jestli to nebo ono.to se nedá jednoznačně říci! každé bydlení má svoje + i - , záleží na vašich prioriách, penězích a intuici. samozřejmě každý byt je jiný, jsou byty v paneláku s krásným výhledem a normálními sousedy, jsou byty v paneláku kde je to peklo.. a to stejný je i u novostaveb i baráků. prostě "co kus to originál". proto je lepší si to projít, podívat se osobně. pro mě je i důležité jak vypadá bytovka a okolí, jestli se dá chodit na hezké procházky. náš byt nebyl moc drahý a je naštěstí v dobrém stavu, jednou jsme tu měli plísen, ale naštěstí se to ve zdi opravilo a už se nevrátila. ale bohužel musím tě upozornit, že kvalita nic moc! nejčatěji se řeší plíně a praskliny- ne u nás.proto jsem doporučovala těch pět let, než se vše vyreklamuje a vychytá.ale zase- ne každý byt je (ne)kvalitní. nedá se bagatelizovat. snad jsem ti trošku pomohla ;-)
Odpovědět
@lemonela to je smutný, ale už jsem něco podobného taky slyšela. záleží kolika bytů se to týká a jestli se s tím dá něco udělat. :-( my jsme z toho všeho poznali jen tu plíseň.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme byt starý 4 roky v Plzni. Kupovali jsme ho ještě než se začalo stavět, ale byli tam už postavené první 3 domy a 2 ro zestavěné, takže jsme tak nějak měli představu i o úpravě okolí. Nejdříve mne mrzelo, že je to ve zvýšeném přízemí nad garážemi (okno je sice vysoko jako první patro v panelákuý) bez balkonu. Měla jsem strach, že od podlahy půjde zima z garáží. (opak je pravdou - mají to dobře zateplené). V našem případě hrálo dúležitou roli místo a spojení MHD a reference na společnost, která domy stavěla. S bytem nemáme žádné problémy. Poplatky jsou velmi nízké a za topení utratíme málo. Narozdíl od paneláku (kde bydlí rodiče manžela) zde není slyšet žádný hluk od sousedů a důležité pro nás bylo to, že jsme si mohli změnit i dispozici bytu a nadstandarty dle libosti. Myslím si, že je důležité pořádně se seznámit se stavební dokumentací ( co bude použito za materiál) a zjistit reference na developera. My jsme tedy spokojeni. Vše jsme si řešili v průběhu stavby a při předání bytu.
Odpovědět
@bbn Představa domečku je sice také lákavá, ale pořád nás odrazuje kromě jiného to dojíždění. Záleží samozřejmě odkud, ale po ránu bývají v podstatě všechny hlavní tahy do Prahy šíleně ucpané. Jak jste se s tím dojížděním vyrovnali vy?
Odpovědět
@jeniki89 To je dobře, že jste s bytem spokojeni, o špatně zvukově odizolovaných garážích, kdy lidé v bytech slyší projet každé auto jsem už totiž také slyšela... Říkáš, že platíte nízké poplatky, to je kolik a za jak velký byt?
Odpovědět
Článek se načítá
@lemonela Novostavbu bych nebrala... co se za posledních 7 let postavilo, je většinou šizené, samé problémy. Taky je problém se sousedy nebo i s tím, že skoro žádní nejsou. Některé novostavby vypadají krásně, ale problémy se někdy ukáží až později... Často to postaví s.r.o., které do roka zkrachuje, nemusí řešit reklamace. Já bych si určitě vybrala raději byt ve staré cihlové zástavbě... Holešovice, Letná atd. , ne půdní vestavby... Pokud novostavbu, tak už ověřenou, tj. pár let starou a vidět ji se stavařem a nejlépe tam moci noc přespat.
Odpovědět
Profilova fotka
@lemonela tak, že oba máme práci paradoxně mimo Prahu :-) Takže ráno ani odpoledne nemáme s dojezdem problém, jezdíme v opačném směru než jsou ty zácpy a tak máme prázdnou silnici :-)
Odpovědět
@kamilape Některé novostavby jsou skutečně velmi nekvalitní, souhlasím. Se sousedy je to často taky kříž, a nebo jak říkáš, naopak nejsou, což také není žádná sláva, když tě dokola nikdo pořádně neotápí, když jsi v celém domě sama... Byt od nějakého účelového s.r.o. bychom nekupovali vůbec, jedině od nějaké stabilnější větší firmy, ale ani u nich není záruka kvality :-( O půdních vestavbách se ani nebavme, momentálně bydlíme pod střechou, není to půdní vestavba, ale nějaká nástavba, takže něco podobného, a v létě je to boj o život...
Odpovědět
@bbn Tak to je jiná... My pracujeme oba v Praze a nikde jinde vzhledem k našim profesím ani pravděpodobně pracovat nebudeme, takže my bychom museli pěkně s davem v koloně a to mě vážně děsí... Nehledě na to, že až budeme mít dítě, tak by se z nás mohli stát tak trochu taxikáři - do školy, ze školy, na kroužky, ... Jak to budete řešit, až budou děti?
Odpovědět
@lemonela manžel dojíždí po dálnici D5, vyjíždí v půl sedmé, kdy jsou silnice prázdné, cesta na Chodov z Berouna trvá ani ne 40 minut při klidné jízdě podle předpisů. Za 2 roky, co manžel takhle dojíždí, tak byla zácpa asi 3x kvůli nabouraným kamionům.
Odpovědět
Profilova fotka
@lemonela školka, škola a kroužky v místě. My jsem šli z Prahy záměrně a s tím, že chceme bydlení v nějakém městečku okolo Prahy a aby to městečko mělo zázemí - obchody, školky, školy, doktoři,.... takže Mělník, Brandýs, Neratovice, Čelákovice, Lysá,.... Našli jsme v Mělníku, dojezdnost do Prahy autem 30-40 min, což kolikrát jen přes Prahu je víc, autobusem 40 min do Holešovic. To nám bohatě stačí. A teď mě příjemně to tu příjemně překvapilo, protože mi do školky vzali i tříletou dceru :-)
Odpovědět
@petraxname Pokud může manžel jezdit takhle brzy, tak se těm kolonám asi vyhne, to je fajn. Můj manžel ale musí do práce na 8, takže v ten kritický čas... :-( A vy bydlíte v Berouně v čem?
Odpovědět
@bbn Tak pokud bydlíte v takovém městečku, tak to si i dovedu představit, že to jde i s dětmi zvládat... A jak jste zapadli a co vaši kamarádi z Prahy, udržujete kontakt?
Odpovědět
@lemonela i v "kritický" čas je dojíždění v pohodě, jen je na silnici více aut, ale žádné zácpy. Manžel si přinesl zvyk brzo vstávat ze severu Čech, vyhovuje mu být ve firmě mezi prvními, prázdné silnice bere jako bonus :-) bydlíme v domě. Škola, školka, kroužky, doktoři, do 2 km od domu. Pěšky nechodím, jezdím autem. Pro děti je to tu ideální, spousta stejně starých kamarádů v ulici, les za domem, zahrada :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lemonela zatím ještě nebydlíme, stěhujeme se za měsíc - viz můj příspěvek výše :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lemonela My si koupili byt v novostavbě, 30 km za Prahou, už tu bydlíme 2 roky a od samého začátku jedna reklamce za druhou. Byt jsme kupovali, když ještě nebylo kopnuto do země a vše bylo jen na papíře. Ale skutečný stav naštěstí odpovídal obrázkům. Bohužel, ale kvalita provedení, materiály atd. jsou katastrofální. Šetřili kde se dalo a je to znát. Jenom okno, které je na totální výměnu řešíme reklamací asi rok a půl, teď už naše právní zástupkyně, ale stejně se nic neděje. Už jsme zvažovali, že si zavoláme na pomoc televizi a postaráme se jim o pěknou reklamu. Máme velkou terasu, hezký výhled, ale jsou tu hodně slyšet sousedi, digestoří a šachtou na záchodě nám jde smrad. Ale je to o tom, že je to celé nekvalitně postavené. Příště bych volila starší byt k rekonstrukci (když už ne rovnou barák). Ale tenkrát se nám to cenově nevyplatilo. Takže každé má své pro i proti.
Odpovědět
@bbn A jo, promiň... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lemonela Ahoj, my jsme se z Prahy odstěhovali do podkrkonoší a byl to ten nejlepší krok, který jsme mohli udělat. Ale to sem nepatří a to jsi nechtěla vědět. Tady jsme nejdřív taky bydleli v bytovém domě, relativně novém, cca 5 let. Tak to víš, že předchozí majitelé nám nepřiznali, že se tam tvořej plísně kvůli stavebním chybám. Časem nás to docela otravovalo. Pak taky všechno slyšet, zatékání střechou... Takové ty nešvary, které jsi už vyjmenovala výše.
Odpovědět
Profilova fotka
@lemonela Máme 2kk - 51 metrů. Platíme 2500,- měsíčně (ale 6000,. nám budou vracet). Je v tom vše krom naší elektřiny. Je v tom zahrnut i úklid společných prostor. Jana
Odpovědět
Ja ted bydlim v novostavbe a i kdyz byly ze zacatku problemy, nikoliv ovsem se stavbou, ale s nevyresenymi majetkovymi pomery s developerem, tak jsme za tech cca 6 let to nejhorsi vychytali a ted se tu lidem zije myslim velmi dobre. Je nas docela dost, 8 bytu na patro, pater 5, ale jde to. O vikendu vsichni pryc, o svatcich, v lete to same. Dum nastesti nepraska, je podsklepeny a parkuje se na dvore. Co je asi nejdulezitejsi, je fungujici SVJ. To je alfa omega. Kdyz je dum novy, je to fajn, vsichni se nastehuji a zacina se od nuly. Vsichni jsou na stejne lodi. Take je dulezite u starsiho se poptat sousedu, jak se tam zije atd. Ja ale jsem po tech letech zjistila, ze uz nechci dojizdet, takze planuji presun smer centrum. Neni to novostavba, ale developer koupil stary vybydleny cinzak, opravil byty, prestavel a rozprodal. Takze opet vsichni jsme na tom stejne jako v novostavbe, zaciname od nuly, jsem na to docela zvedava. Ale neni to novostavba, je to proste cinzak. Tak se podivejte po necem takovem. Rekonstrukci projde cely dum, takze se mi to zda mnohem lepsi, nez kdyz do stareho bytu zacnete sami kutat.
Odpovědět
Profilova fotka
my bydleli v podnajmu v novostavbe a hruza - bylo vse slyset - zlatý panelák, nefungoval odtah - teda fungoval, kdyz nekdo zacal varit, tak to ostatním zaclo valit do bytu :) na schuzi jsme zjistili kolika bytum tece ze strechy, z terasy, plus zmakla opadat i nejaka ta omítka ve spolecných prostorách, po roce bydlení volná parkovací místa začala mizet a začínal být boj jako v paneláku. jinak byl to soubor obytnych domu, kde se v prvni etape postavilo kvalitne( vsichni si o tom rekli) a dalsi etapa (velikostne 3xtak vetsi nez prvni) uz byla sita horkou jehlou jen na vydelek - jesteze jsme byli jen v nájmu, nebot by me z toho trefilo.
Odpovědět
@wel A jak to budete řešit s parkováním auta? A nevadí ti, že u těch starších domů obvykle nebývají příliš využitelné balkóny?
Odpovědět
Zrovna v tomhle dome je ten zakladaci vytahovy parkovaci system, cena za jedno auto 500 tisic. Jen se zaprasilo. Je to byt bez balkonu, balkon nema nikdo, je tam dvorkova zahradka pro byty v suterenu a pet sklepu. Auto nemam a nechci. Proto jsem se prave rozhodla smer centrum :-). Ale kdo vi, kam me vitr donese. Budoucnost mam otevrenou.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?