Byt s předzahrádkou - ano či ne?

Dobrý den, zalíbila se nám novostavba mezonetového bytu s předzahrádkoum, ale vzhledem k tomu, že současný byt jsme kupovali bez rozmyslu a teď nám tam pár věcí vadí, nechceme udělat znovu stejnou chybu. Tento vyhlídnutý byt je ve 2 poschoďovém domě, kde každý byt má 2 patra. Ve spodním patře je kuchyně, obývák a vchod na přezahrádku a v prvním patře je ložnice a pokoj. Slyšela jsem, že v přízemních bytech bývá hodně vlhko, což je jeden z problémů v našem současném bytě. Chtěla bych poprosit majitele podobných bytů o názor, jak se jim bydlí a jaké pozorují klady a zápory. Předem moc děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
u novostavby vlhkost hrozit nemůže, dnešní domy mají kvalitní hydroizolace a i podlaha by měla být zateplená (zde se ale raději podívejte do projektu domu). pokud jste v Praze, mohu nabídnout krátou konzultaci bytu
Odpovědět
Profilova fotka
@s_and_l to je těžké, my jsme třeba měli také přízemní být s terasou a naopak tam bylo strašně sucho, až jsem byla rada, že v bytě susime prádlo, aby tam aspoň 40%
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@xajaneckova prosím, uvažuji o odhlučnění bytu, přičemž bych chtěla do sádrokartonu ve stropě zakomponovat světlo a bodová světla. Co se týče jedné velké stěny, zde bych potřebovala také odhlučnění a zároveň vytvořit nábytkovou stěnu s osvětlením (podobnou jako viz.foto). Mohu oslovit i Vás. Vůbec nevím, jak skloubit odhlučnění s nábytkem a elektrikáři :-(
Odpovědět
@xajaneckova to bych netvrdila, bydleli jsme v pronájmu, v domě, který byl starý několik let a plíseň všude - kolem oken, jedna celá stěna po celé výšce domu atd... teď bydlíme v bytovce z 60. let a ani kapička. 2 roky se tu před nastěhováním netopilo a je tu sucho. Takže ono spíše záleží na tom, kdo a jak konkrétní dům postavil. @s_and_l zeptala bych se majitelů těch ostatních bytů, většinou jsou vstřícní a řeknou vám, jak jsou spokojení, jestli není vlhkost nebo chlad v tom patře, kolik zhruba protopí, jak těsní okna, jestli jsou kvalitně udělaná a neplesniví, atd...Sousedi jsou nejlepší zdroj, protože oni v tom bytě opravdu žijí.
Odpovědět
Kolega bydlel v pronájmu v přízemí, sice bez zahrádky, ale v přízemí a v novostavbě. Musel často plíseň odstraňovat, byt byl studený tmavý a posléze nechyběli ani rybenky :-( . Už tam nebydlí. To už bych věřila spíše, že ve starém paneláku v přízemí je to lepší.
Odpovědět
Nevím no, já bych do těch přízemních bytů nešla, nám se taky nabízel za velmi velmi dobrou cenu přízemní byt s předzahrádkou a nešli jsme do toho. Jednak vlhkost, hmyz, chlad (protopí se víc) a pak taky ztráta soukromí a snadnější vykradení bytu. Já bych tu zahrádku ani nedokázala využívat když by nade mnou vysedávali na terase sousedi....něco jiného je, kdyby to bylo šikovně udělané, že bych nad zahradou neměla balkony ostatních, to je pak jiná...
Odpovědět
Profilova fotka
My bydlíme v přízemní v bytě s předzahrádkou. Dům je postaven tuším 2011. Máme rohový byt, kde je největší zahrádka a je i větší soukromí.... i když jak se to vezme. Okolo plotu vede chodník. Terasu ale máme krytou částí domu, takže sousedy zahlédneme minimálně. Je pravda, že asi topíme více než ostatní sousedi, ale není to tak hrozné. Vlhkost v bytě máme kolem 55-60%. S plísní jsem jednu dobu bojovala, ale jen proto, že po nastěhování se hodně blízko zdi dal kožený gauč. Tak za ním. A nějaký hmyz nebo rybenky nás netrápí.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo ještě bych zapomněla. Vykradli nás ale přes zahradu 3x. 1x v bytě a 2x venku. Po několika opatřeních se to už neopakovalo. Na to chce myslet, když si pořídíte byt se zahrádkou.
Odpovědět
Nelze paušalizovat, vždycky jde o kvalitu konkretniho domu nikoli typu stavby, mame byt se zahradou a nikdo tady nemá zadne problémy s plisni nebo cimkoli podobnym, vlhkost bezna, protopíme naprosto adekvatne velikosti bytu. Jen to chce zabezpecit, obzvlast v Praze.
Odpovědět
My bydlíme v bytě se zahrádkou už 6 rok a naprostá spokojenost. Byt není vlhký, hmyz - mě to nějak nevadí, že občas vyhodím pavouka, jednou jsme lovili myš v komoře ( máme od jara do podzimu skoro celé dny otevřeno na zahradu kvůli psům ) ... Vykradení jsme nebyli ani my, ani nikdo v ulici. O ulici níže ano, ale tam šli krást do patra a ne do přízemí :-) Ad soukromí - hrozně záleží na tom jak je dům řešený, k nám na zahradu vidí 3 sousedi a nevadí nám to. Máme skvělé sousedy, takže dobrý.
Odpovědět
@showme_a Tak to by mě asi kleplo, kdyby nás vykradli :(. A mohu se zeptat, jak jste řešili zabezpečení?
Odpovědět
Profilova fotka
@s_and_l světlo na čidlo a kamera :-) A na oknech a terasových dveřích jsme vyměnili kliky na uzamykatelné.
Odpovědět
Článek se načítá
Bydlime v prizemnim byte,kde v jedne casti bylo vlhko ale prislo se na pricinu tak uz vlhko snad nebude.Byt je devadesat let stary a pry dobre postaveny.Vlhko ani plisen tu nemame.Hmyz ?Ja tu zatim potlala za ten rok jen par pavouku .Co se tyce topeni tak mame elektrokotel a topime jen v obyvaku a loznice,jinak by jsme tu padli teplem.Mesicne protopime cca 1200Kc v byte 65m.Na oknech mame mrize a vubec nam nevadi i kdyz jsme ve vnitrobloku ktery se na noc zamyka.Co se tyce domu tak vsude jsou dvere na cip a u naseho bytu mame bezpecnostni dvere.V prizemi jsme jako byt jen my a ten klid a soukromi jsou k nezaplaceni.Snad pristi rok budeme mit i k bytu terasu kterou mame pred okny.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Nekoukáte náhodou po bytech v Modřanském háji? Sedí to na popis a my o něm též uvažujeme..
Odpovědět
@s_and_l vlhku se pravděpodobně zvlášť v novostavbách nevyhneš. Na druhou stranu mi to nepřipadá tak hrozné, zvlášť pokud člověk dodržuje nějaká základní pravidla (hodně větrat, používat digestoř, sušit pokud mono venku nebo sušičkou). Bydlíme taky v přízemí (máme ale teda jen jedno patro) s předzahrádkou. U takového bytu akorát počítejte s nutností venkovních žaluzií, osobně bych to opravdu neriskovala bez nich. Pak co se týče předzahrádky tak záleží jak je velká, kam je situovaná a co po ní chcete :) my máme třeba terasu (krytá shora balkonem z prvního patra), po stranách sousedy. Sousedské vztahy máme kupodivu výborné, nicméně i tak pro trochu větší pohodlí máme prodloužené stěny terasy dřevěnou mřížkovou stěnou a popínavkama, bohatě to stačí - člověk si může vybrat, jestli zůstane spíš skrytý nebo jestli poleze trochu víc ven. Koneckonců zvlášť u větších zahrad jsou tu i vyšší ploty či thuje, takže tam není vidět skoro vůbec. Orientace - vzhledem k tomu, jak vypadá počasí v posledních letech a po zkušenostech pěstování všech možných druhů rostlin musím bohužel konstatovat, že pokud chcete zahrádku využívat v letních měsících a máte na výběr, tak se vyplatí brát tu, kde je (aspoň na polovině) sluníčko spíš dopoledne. Případně jí pak stínit plotem/vysokými rostlinami, které ale musí mít kvalitně zajištěnou závlahu, jinak je budete po jedné sezoně vyhazovat. Všechny zahrádky, které to nesplňují, jsou prakticky nepoužitelné v létě, zatímco na naší zahradě jsme byli venku i v době, kdy na slunku bylo naprosté peklo. Rostliny se v tom také udržují výrazně lépe a osobně už bych nechtěla jinou. Ono tím, že bývají relativně malé a zároveň jsou na ní přímo napojené byty, které samy o sobě jsou oproti běžným větším barákům teplejší, ve výsledku znamená, že brzo na jaře můžete vylézt v triku bez mikiny, ale pak se na léto pravděpodobně zavřete doma s větrákem a zahrady si neužijete vůbec. Taky záleží, jestli na ní něco chcete mít - abyste např. nepočítali s tím, že tam budete mít vysázené stromky, ale pak by se zjistilo, že pod zahrádkou je beton, takže máte 30cm zeminy a ještě ke všemu nekvalitní. I v rámci jedné stavby nemusí platit pro všechny zahrady stejné podmínky, proto doporučuji se na to podívat, abyste potom nelitovali, že jste vzali "náhodný" byt, ale zrovna ten, který nemá vyhovující zahradu. Pokud je to už postavené, tak hlínu asi nezměníte, pokud se to teprve staví, je obvykle možné se domluvit, aby hlínu rovnou navozili jinou (případně nějakou vaší, kterou si domluvíte). A počítejte s tím, že vše, co se stane na předzahrádce večer/přes noc/brzo ráno, bude pravděpodobně velmi dobře slyšet. Přes den to zanikne, ale pozdě večer/v noci je to slyšet, zvlášť pokud si někdo povídá a soused má otevřená okna. Většinou se tu ale nějak rozumně domluvíme, navíc se to týká opravdu jen předzahrádek. Jakmile se zavřou dveře, není slyšet nic, ale to zase záleží na kvalitě konkrétní stavby.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?