Hypotéka na developerský projekt

Dobrý den, setkal jste se někdo s tím, že by splátka hypotéky do doby než je nemovitost postavená činila jen zlomek celkové splátky, protože by se platil jen úrok? Známý takto údajně kupoval byt, novostavbu od developera a dokud nebyla stavba zkolaudována, tak místo 20 tis. platil jen asi 4 - 5 tis. úrok.
Odpovědět
Ano, je to tak normální, dokud nemáte úplně vyčerpanou hypotéku, platíte jen úroky, takže u developerského projektu můžete platit část jako zálohu, část při hrubé stavbě a část až po kolaudaci... a až ve chvíli, kdy doplatíte poslední část kupní ceny, začínáte splácet celou splátku včetně jistiny, do té doby platíte jenom úrok z dosud vyčerpané částky.
Odpovědět
Ano, taky to tak mame.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Je to tak, jen v dnešní době to asi už nepůjde. Hypotéku dávají jenom na 85% a developer požaduje jako zálohu 10 - 15% z kupní ceny, musíte mít tedy vlastní zdroje - nebo jinou půjčku. Čerpat hypotéku budete pravděpodobně až po kolaudaci a to by znamenalo, že do čerpání neplatíte ani úroky. Splácet hypotéka se začíná až po vyčerpání 100% sjednané částky. :)
Odpovědět
@ookami_hime Ano. Před třemi lety jsme to měli přesně tak. Hypotéku jsme si vzali při podpisu smlouvy a čerpali ji na několikrát - nejdřív zálohu na dům, pak první část podle smlouvy a nakonec doplatek. Celé to trvalo necelý rok. Platili jsme jen úroky z vyčerpané částky hypo, takže asi 1/4 současné (plné) splátky. Až teprve po kolaudaci a dodání kol. rozhodnutí jsme začali platit plnou palbu. To už jsme 4 měsíce bydleli. :-) Hypo máme u mBank.
Odpovědět
My koupili byt kde jsme dali 15% ze sveho a na zbytek mame schvalenou hypoteku kterou budem platit az po vycerpani penez takze ted neplatime ani uroky.
Odpovědět
@dominika1989 Myslela jsem, že záloha developerovi se taky dá platit z hypotéky. Aspoň jsem to tak pochopila z vysvětlení fin. poradce.
Odpovědět
Každopádně všem děkuji za odpověď, potěšili jste mě :)
Odpovědět
Vlastně ještě jedna věc mě napadá. Ty úroky co jsou za tu dobu splacené se nějak odečítají od celkové částky nebo to je část, o kterou přeplatím hypotéku navíc než kdybych si jí vzala po kolaudaci? Tzn. třeba kdyby do kolaudace zbýval rok a měl by se platit jen úrok ve výši třeba 4 tis., tak tím pádem zaplatím o 48 tis. víc než kdybych si tu hypotéku sjednala po kolaudaci nebo se pletu?
Odpovědět
@dominika1989 My napriklad cerpame prvni splatku hypoteky uz pri hotove hrube stavbe a je to skoro 70% hypoteky a na zacatku jsme platili 15% ze sveho. Co jsme poptavali asi 4 developery, bylo to vsude stejne, jen procenta se lisily.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime U nás to nešlo, u kamarádky YIT taky ne. @tometa Máme to přesně takto. @martii1 Tak to máme štěstí, že to u nás takto není.
Odpovědět
Profilova fotka
my nemáme projekt od developera a máme to také tak. stavíme dům. po dobu stavby - čerpání hypo splácíme pouze úroky. až zkolaudujeme, udělají odhad nemovitosti, přepočítají a začneme splácet klasické splátky hypo i s úroky. já teda nezkoumala kolik přeplatíme, co se jak, kam kdy započítává. jinou možnost prostě nemáme. raději se v tom nešťourám, abych se zbytečně nerozčilovala nad něčím, co nemám šanci změnit :-N
Odpovědět
@dominika1989 no ale když píšeš, že ta první splátka 15% jde řešit třeba jiným úvěrem, tak tím pádem tomu developerovi je to asi jedno. Moc tomu nerozumím, zkoušela jsem teď psát na SKANSKu a dozvěděla jsem se, že by to mělo být ok. Jakoby oni asi počítají s tím, že 100% hypo nikdo nedostane, ale jde mi o to, že třeba při ručení jinou nemovitostí splníš ty zákonné podmínky, nebudeš mít 100% hypo, ale nic v hotovosti platit nebudeš. U YIT to opavdu nešlo?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ookami_hime Oni ti udělají překlenovací úvěr ze stavebního spoření. My jsme museli u developera podepisovat prohlášení, že těch 15% je z našich zdrojů. Ale jak to mají ostatní developeři to nevím, ale my máme malého developera. U YIT to nešlo, protože kamarádce čekali s bytem na to, až ji přijdou peníze ze stavebního spoření a nakonec musela zaplatit poplatek, aby jí to poslali dřív, než měli. Takže developer dostal peníze ze stavebka a půjčené na hypo nebyly. My nakonec máme hypotéku od České spořitelny.
Odpovědět
@ookami_hime muzes si vzit 15% uverem ale tam je vysoky urok a kratka doba splaceni.Navic vetsina banka pujci na uver max 600tis.Pak lidem zase nemusi vyjit hypoteka kvuli uveru.Samozrejme zalezi na castkach.U nas bylo 15% 800tis ale nastesti nasich.
Odpovědět
@ookami_hime Mame taky Skansku. Smlouvu ti napisou podle tve dohody s bankou.....prvni platba je 10-15% jak si reknete a po dokonceni hrube stavby je prvni splatka hypoteky.
Odpovědět
@martii1 to jo, to mi právě psali ze SKANSKy, že první splátka je 15% (10% nenabízeli ani), ale vyplynulo mi z toho, že to problém není financovat hypotékou, že je to na nás. Tak tím pádem by to snad mělo být v pohodě :) A ještě k těm úrokům. Je to tedy tak, že to o tu částku přeplatím? A rozumím tomu dobře, že zůstávají ty původní podmínky (tzn. výše splátky, úrok apod.), není to tak, že by se to po dočerpání hypotéky (kdy je pak nutné začít platit splátku hypotéky) přepočítávalo znovu?
Odpovědět
@ookami_hime My jsme podepsali smlouvu o smlouve budouci v cervnu 2016 a jeste nam nabizeli abychom si sami rekli procento prvni splatky z vlastnich financi.....Je mozne ze trochu pritvrdili. Ano, je to tak v podstate o ty splatky uroku hypoteku preplatite, protoze do uplneho vycerpani hypoteky nic neumorujete. Ne, podminky hypoteky mate domluvene pri sepisovani smlouvy s bankou a mate dohodnutou i fixaci, splatka/urok se vam prepocita tesne pred uplynutim fixace.
Odpovědět
@martii1 díky moc! :)
Odpovědět
@ookami_hime S developerem takove zkušenosti nemám, náš ma financování zajištěno,takže my budeme platit krom 100 tis.zálohy vše až po kolaudaci. Ale banka vám nepustí peníze z hypotéky dřív než poskytnete vy vlastní zdroje ať vaše našetrene peníze nebo překlenovací úvěr. Takže na začátku vždycky musíte aspoň těch 15 % mít k dispozici.
Odpovědět
@kvetoslav123 Ale banka vám nepustí peníze z hypotéky dřív než poskytnete vy vlastní zdroje ať vaše našetrene peníze nebo překlenovací úvěr. Takže na začátku vždycky musíte aspoň těch 15 % mít k dispozici. // Takhle to určitě není. Žádnou podobnou speciální podmínku zrovna u bank nevím že by byla, a pokud jde čistě o LTV, tak to my třeba budeme řešit s největší pravděpodobností ručením jinou nemovitostí.
Odpovědět
@ookami_hime Pokud máte splněno LTV, že máte dozajištění jinou nemovitosti, tak samozřejmě vlastní zdroje ve formě peněz mít nemusíte. Já to myslel tak, že když není další nemovitost, že Vám banka nenačerpá, dokud nepošlete zdroje.
Odpovědět
@kvetoslav123 aha, jasně, už tomu rozumím :)
Odpovědět
@ookami_hime kdybyste si vzali hypotéku až po kolaudaci, tak určitě ušetříte na úrocích, ale developer vám to asi bez zálohy držet nebude. Pokud ale zaplatíte jen 10 - 15 % (a zbytek vyčerpáte po kolaudaci), tak splácíte úroky jen z té čerpané částky, tzn. z těch 10-15 %
Odpovědět
@damada právě, bohužel to jen tak nepodrží. Má to být dokončené za rok a půl a už je 70% bytů pryč :-| **Pokud ale zaplatíte jen 10 - 15 % (a zbytek vyčerpáte po kolaudaci), tak splácíte úroky jen z té čerpané částky, tzn. z těch 10-15 %** Supr, moc děkuji :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?