Inteligentní domácnost

Máte někdo chytrý dům,či některé prvky? Přemýšlíme nad napojením světel,elektroinstalace, klimatizace, tepelného čerpadla, bojleru, zabezpečení domu..koho doporučíte a jak moc se mám bát ceny.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
nemám chytrý dům, mám jenom nektere prvky, ktere se ovladaji jinak, nez v klasickem dome. Ono pokud by mel byt chytry, musi mit nejakou umelou inteligenci, coz nema. Vse se musi naprogramovat, takze mu musis stejne rict, kdy se ma jak chovat, nebo za jakych podminek se ma jak chovat. Na druhou stranu to zjednodusuje ovaldani domu. Na co mam koho doporucit? Jestli uz mam neco hotoveho, tak to pujde, ale dost z težka. Jestli nemas nic, zacni s projektem na elektro, svetla...Jestli te desi cena noveho auta v salonu pro stredni tridu, tak to ani nezkousej.
Odpovědět
@medunovi my mame vami zminovane a jak pise @ozzy77, je to opravdu investice. Takze zalezi na tom, jak jste na tom s financemi a kolik jste ochotni investovat. Pokud budete teprve stavet ci mate hrubou, tak take doporucuju vse promyslet uz driv, zminovane elektro, ale i klimatizace (nechtejte s cerpadly, ale odvod do odpadu), tepelne cerpadlo+elektrokotel, aj. Zabezpecovacku planovat uz taky, pohybova cidla, aj. Jiz mit proste projekt hotov s komplet rozvody pred stavbou, ci jeste nez budou vnitrky. Dobra je i venkovni jimka na svod destove vody, pouzivame ji na kapenkovou zavlahu. Neco jde delat i do hotoveho domu, jen se musi kutat uz do hotovych zdi, chce to mit sikovneho elektrikare, zednika, a v dnesni dobe se na takove ceka a i se plati no.
Odpovědět
@gepe Jak to myslíš s tou klimatizací do odpadu?
Odpovědět
@bayt mas krabice v mistnostech a ty maji bud vlastni cerpadlo a precerpaji vodu (cca 0.5l den). Kdyz se Ti poroucha cerpadlo, voda Ti jde do podhledu ci po zdi ven, zivotnost cerpadel byva tak max 5 let. Kdyz mas krabice s odvodem do odpadu, tak to je trubicka vedena zdi a samospadem do odpadu (treba pod drezem, ci u umyvadel aj.) Nemusi resit cerpadlo, v podstate jen pravidelny kontrolni servis. A hlavne to ani nevidis. My chytli zednika, ktery neni levny, ale neni poznat, kde to bylo predelavane, viz. nize. My jsme koupili investicni dum, kde byly dve jednotky v prizemi jiz osazeny s cerpadlem a v patre pokoje pouze priprava na jednotky s cerpadlem. Cely patro (3 pokoje) jsme nechali predelat na svod do odpadu. Prizemi jsme chteli taky zmenit, ale uz by nam to museli vic rozkutat, tak jsme to odlozili. Na prizemi i patro jsou samostatne venkovni jednotky, pro kazde patro jedna.
Odpovědět
Běžíme na Loxone a úplná spokojenost. Projekt i realizaci dělal p. Kelnar (http://www.kelnar.net) taky úplná spokojenost. Ohledně ceny je to těžko porovnat, ale řekl bych, že pokud plánujete nějaká kvalitnější stmívaná LED světla a zabezpečovačku, tak přidání té chytré domácnosti už moc celkovou cenou nepohne. Ale pokud byste chtěli porovnat cenu domu s (nej)levnější elektroinstalací, a toho s chytrou, tak to je právě to menší auto.
Odpovědět
@z_1_z Zdravim, neviete ci pan Leknar robi projekty po celej CR, alebo iba okolie Ceskych Budejovic ?
Odpovědět
@apostol napište/zavolejte mu, má projekty po celé ČR.
Odpovědět
@z_1_z dakujem
Odpovědět
Dokáže mi někdo z vás vysvětlit, co konkrétně vás motivuje k pořízení tzv. inteligentní či chytré domácnosti? Hlavně z hlediska ceny vs. přínosu.
Odpovědět
@lukoid tak třeba u nás nejde o chytrou domácnost jako takovou, ale o prvky, které nám život lehce usnadní, ušetří korunu. Chceme např systém, který při našem odchodu vypne zásuvky, vypínače a eliminujeme třeba zaplou žehličku, světlo v koupelně apod a tím ušetří za rok pár kaček za elektřinu a také se nám bude hodit automatické vypnutí vody po vypráni či mytí nádobí a tím eliminace zaplavení. Nechceme regulaci světel apod. Topení nastavíme termostatem a klimatizaci si zapneme až budeme doma, žaluzie si vytáhnu sám :)
Odpovědět
@medunovi Jaká je pravděpodobnost vytopení či zapnuté žehličky v poměru k ceně udělátek, které jsou závislé na kvalitě softwaru? Jinak šikovný nadšenec zrovna tyto dvě věci vyřeší za zlomek ceny, pokud jsou tedy takové obavy, že se to stane. A těch ušetřených pár kaček za elektřinu - sledoval bych návratnost řešení, tj. počáteční investici za to řešení a dobu, kdy jsem na nule a už to začně tu elektřinu šetřit.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
@lukoid pokud někdo umí či má někoho kdo umí, tak "udělátka" si vytvoří sám ke své spokojenosti, ale celkem na pohodu to dělá JABLOTRON. Není to icool, loxone, ale funguje to a jelikož nám budou dělat EZS tak to spojí s tím co chceme a světě div se, nenavýší to cenu o žádné 10ti tisíce, ale pár stovek.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to jako s rekuperací, pořád dokola. Už to tady zaznělo tolikrát, "chytrá domácnost" není o úspoře peněz, ale o komfortu. Zda ho někdo potřebuje a zda to obhájí cenu, ať si každý rozhodne sám.
Odpovědět
@awakened Rekuperace se s jakýmsi marektingem v podobě tzv. chytré domácnosti nedá srovnávat. Rekuperace není jen o komfortu větrání, ale má zcela zásadní přínos v podobně eliminace tvorby plísní a samozřejmě i oné příp. úspoře peněz při větrání u vytápění. Jinak já chtěl jen znát důvody, proč to lidé tak moc chtějí (výše uvedeno právě Loxone, které patří k drahým srandám), když ten argumentovaný komfort se dá zařídit i jednodušeji, a to, co si obvykle kupují v podobě cool řešení, je jen hračička za velké peníze. Osobně znám několik lidí, kteří si to pořídili a po nastěhování byli happy, jak si všechno kontrolují, nastavují a regulují přes např. appku v mobilu či tabletu, ale vydrželo jim to pár měsíců a už na to nesáhli. S odstupem času zjistili, že ty peníze mohli utratit za jiné, podstatnější věci související s domem. Obdobně to mají ti, co si vedle nízkoteplotního nátopu pořizují krby a třeba ještě soláry či TČ, a pak řeší všemožné regulace, přitom dnešní novostavby jsou právě kouzelné v tom, že efektivně je vytopit jakýmkoliv jednoduchým zdrojem není problém, spíš je problém je uchladit. Chci tím jen říct, že by investoři měli držet emoce na uzdě a fakt si uvědomit, co je podstatné a co ne. Jestli jsou hračičky a udělá jim pořízení nepotřebných věcí radost, to je samozřejmě každého věc, s tím souhlasím. Jen mi ze zkušeností přijde, že se spousta z nich nechá spíš unést marketingem a líbivými prezentacemi něčeho, co vypadá hezky, ale v praxi je to spíš k ničemu než k něčemu, a nebylo by od věci nadšení pro ty moderní výdobytky zabalené do patřičných buzzwords mírnit. Bydlení v novém neinteligentním domě totiž bude pravděpodobně stejně komfortní jako v tom domě s inteligencí. @medunovi Pokud jsou to stovkové, ba dokonce tisícikorunové položky vůči zvolené instalaci, pak je to samozřejmě nic proti ničemu.
Odpovědět
@medunovi No a neexistují dneska už náhodou "chytré" žehličky, které si toto pohlídají samy? Totéž systémy pro myčky a pračky. Co se týče světla, to se určitě dá udělat nějak individálně ne? Časovač, reakce na pohyb (ale nemůžu říct, že bysme někdo nechávali rozsvíceno v koupelně, když tam nejsme).
Odpovědět
@lukoid u mě je to jako automatická převodovka nebo automatické stahování okýnek na autě. Jasně, jde to dělat ručně, ale je to otrava. A ano, automatizace stojí nějaké prachy, ale prostě mi to za to pohodlí stojí. Automatickou převodovku taky neprodáte nikomu, kdo to nikdy nezkusil. Prostě nechápou, co je tak divného na tom občas přeřadit. Nebo co je tak otravného na tom zmáčknout vypínač při vstupu do místnosti, když to dělají celý život. Dokud v tom měsíc nebydlíte, pak to je prostě mazec, když se světla (žaluzie, větrání, muzika, ...) řídí sama a nemusím na stěny dát víc než jeden vypínač na mísntost.
Odpovědět
@z_1_z Já to samozřejmě v reálu viděl, ale nic to se mnou nedělá - prostě ten wow efekt tam fakt není, protože to vidím i z druhé strany (jsem z blízkého oboru) a dokázal bych si představit ty pro většinu investorů těžce vydělané peníze vhodněji zužitkované než do (svým způsobem) lenosti. Nic ve zlém, každý obdivujeme něco jiného, ale pořád ona "inteligence" ve stávající podobě je prostě mezistav, který se z mého pohledu jen hezky marketingově obaluje. Mně se celý dům také v podstatě bez zásahu řídí sám, topení nastaveno, větrání také, muzika je v mém případě zcela jiná kapitola, ... pravda, rozsvicet a zhasínat stále musím, ale to jednoduché řešení je mi blížší než z nějakého důvodu vyřazená chytrá automatika.
Odpovědět
@lukoid Někomu stačí obyčejné MTB za 15 000 Kč, někdo si koupí celopéro za 80 000 Kč. Já investoval do chytré domácnosti cca 30 000 Kč, miniserver Loxone, karty, relátka, vypínače, řízení světel, venkovních žaluzií, rekuperace, otevírání dveří, nějaké řiditelné zásuvky (třeba venkovní stromek, čerpadlo na potenciální bazén, akvárium, žebříky v koupělně a WC apod., pohybové čidla. Nelituju toho a dal bych si to znovu. Není to jen o WOW efektu. Když si s tím pohraješ, dokáže to hodně věcí. Pokud jsi v oboru, víš, že Loxone jde kombinovat s více systémy, podstatně levnějšími. Jen na pohonech žaluzií jsem ale ušetřil cca 12000 Kč, protože nepotřebuji žádné IO či jiné motory, ale k řízení pomocí Loxone obyčejné. Třeba v kuchyni mám 4 světelné okruhy a není nic lepšího než to řídit z jednoho vypínače, než tam mít dvě dvou tlačítka vedle sebe. Navíc k vypínači vede jen jeden UTP kabel s 24V. Když si to potom všechno spočítáš, včetně práce navíc například elektrikářů, když těch světelných okruhů máš víc, vyjde tě ta chytrá domácnost třeba na 15 000 Kč. Musíš trochu přemýšlet. Na druhou stranu, pokud bych se zaměřil čistě jen na Loxone, nešel bych do toho. Mají všechno neskutečně předražené. Doma mám přehled o vlhkostech, o teplotách, o počasí (meteostanici ještě kutím, taky vlastní). Já prostě tu jednu ušetřenou výplatu obětoval do chytrého domu. Zase, na druhou stranu, nechlastám, nekouřím, neutrácím za blbosti, tak jsem byl schopen za pár let se studující manželkou s průměrným platem našetřit skoro milion. Teď už to s manželkou a malým nejde :-D :-D
Odpovědět
Tak zrovna světelné scény mě u chytrých instalací zrovna neberou, a v kuchyni mít 4 okruhy mi přijde taky úchylné, ale pravda je a to uznávám, že každý preferuje něco jiné. Já když svítím, tak mám rád hodně světla, a hlavně v barvách toho denního. Mimochodem nedávno jsem četl v jejich blogu, že červené světlo, umístěné v blízkosti přechodu obývák - terasa přitahuje nejméně hmyzu a v podstatě může být řešením místo sítě. Nevím, nezkoušel jsem, ale příští sezónu vyzkouším:-) A i když mám jen jedno tlačítko , tak stejně musím kliknout dva, nebo třikrát abych změnil světelnou scénu. To co oceňuji je, že opravdu jedním tím tlačítkem ovládám světla, žaluzie a větrání a navíc mám info o teplotě a vlhkosti v každém pokoji, je to sice jen info, ale pro někoho třeba významné. To, co tu zmíněno nebyl je ochrana žaluzií ve spojení s meteostanicí. Pokud nebudu doma a přijde nějaká čina a žaluzky budu mít stažené, hrozí jejich poškození, a to už beru jako přínos k nezaplacení, jo něco pojišťovna uhradí, ale pořád jsou s tím následné starosti s opravou. Další věc která se mi na chytré instalaci líbí je, že pokud jdu na balkon, nebo terasu a mám zavřenou žaluzku, tak pootočením kliky na dveřích se mi žaluzka sama otevře. A to není ani tak o pohodlnosti, spíš o bezpečnosti. To je pár věcí, které oceňuji, zatím nemám komplet instalaci, ale ne vše je na chytré instalaci jen WOW.
Odpovědět
@lto007 Osvětlení jídelního stolu, osvětlení kuchyňské linky, menší chodba + LED pásek pod ostrůvkem. Nepřipadá mi to ujeté, kuchyň má asi 30m2 a využívám to na maximum teda. Nemusí ti svítit x bodovek najednou. Vypínač má prostě 5 tlačítek (loxone touch), takže si můžu na každé zvolit co chci a dvouklikem vypnu potom vše najednou.
Odpovědět
@davex Tak já to nemyslel zle, psal jsem že uznávám priority každého, ač jsou rozdílné ode mě. Mě zpočátku právě odradila ta reklama na desítky světelných scén, včetně párty :-) to si nemyslím že je cílem a prioritou chytré instalace. V domě se má člověk cítit pohodlně a bezpečně a to by mělo být jejím účelem. Jen mi vysvětli, proč jsi obsadil všechny možnosti touch loxone na světla, to tam nemáš v kuchyni nic jiné co se dá řídit ? (ptám se jen proto, aby tady na fóru nevznikl dojem, že je to jen o ušetření vypínačů na světla) .Světlo přece můžeš ovládat kliknutím až tuším 20 krát ? tj. jeden krát na jeden okruh, dva krát na druhý atd., přičemž nějaká základní scéna by se měla aktivovat příchodem do kuchyně. Já mám v kuchyni větší okno (máme rádi přirozené denní světlo) se žaluzií, takže ovládám decentrální větrání v kuchyni a žaluzii (i když ta by měla časem stínit sama automaticky) a co víc se mi na tom líbí, že nemusím jak magor držet tlačítko na stažení nebo zvednutí žaluzie po celou dobu , mám známé co u jednoho okna stojí věčnost, natož pak než oběhnou celý barák, ještě větší vychytávka je jeden touch v předsíni, kterým vytáhnu nebo stáhnu všechny žaluzie v baráku, to je dobrá věc právě teď, když ještě nemám meteostanici a přišel by vichr a já byl samozřejmě doma:-),
Odpovědět
@lto007 Touch tam mám pouze na světla. Chtěl jsem se vyhnout víceklikům, abych to moc nekomplikoval. U žaluzií je potom druhý touch, který je v obýváku. Mám na HS portálu 3 žaluzie, takže jedním vypínačem bych to neuřídil, pokud bych to neprovázal. Tam budu mít tedy řízení z tabletu. Centrální žaluzii, která umožní průchod ven, pak dám na vypínač v obýváku. Ač se ti to může zdát divné, má to nějakou strukturu, kterou se naučila i manželka :-D. Rekuperaci nemám zatím do detailu vyřešenou, ale v obýváku a ložnici budou CO2 čidla, na WC uvidím, v koupelně pak čidlo vlhkosti. Nevýhoda těch čidel v Touch je trochu delší doba reakce na tu správnou vlhkost, takže tam se ještě uvidí. Koupelnu mám velkou, tak uvidím, zdali to vůbec bude potřeba.
Odpovědět
@lto007 Jinak centální vypínač mám v zádveří, super věcička :) Všechno zhasneš, vypneš, neřešíš. Jen odjedeš.
Odpovědět
@davex jo, v zádveří centrál super, ještě navíc je mít dobré jeden v ložnici, který udělá v podstatě to samé-), mě dal do ložnice chlápek co mi dělá instalaci obyčejný vypínač na světlo, který vše vypne zhasne a zablokuje, když jsem pat nad tím přemýšlel, asi bylo lepší tam dát touch, abych si mohl zvolit jestli má jen vše zhasnout, nebo i vypnout anebo k tomu i zakódovat barák, takhle to asi udělá totálně vše, ještě jsem s ním o tom nemluvil, ale zajímalo by mě co se stane když si někdo pak otevře okno (ty mám taky hlídaná) a ten systém asi nepozná jestli to bylo zevnitř nebo zvenku-)
Odpovědět
@lto007 Já prostě ke všem vypínačům, i klasickým, zvonkovým, které v domku jsou, mám přivedené UTP. Kdykoliv mohu jakýkoliv zvonkový nahradit jakýmkoliv jiným. Obrovskou výhodu v Loxone Touch vidím v té jejich Tree sběrnici. Je to tedy hodně elegantní :)
Odpovědět
Profilova fotka
Přiznám se, že taky moc nerozumím tomu důrazu na ovládání světel u chytrých instalací, ale pokud už člověk takový systém pořizuje, dává jistě smysl k tomu osvětlení připojit, dá se pak udělat spousta vazeb na různé činnosti a události. Třeba prkotina jako automatický tlumený LED pásek pod skříňkou v koupelně - když jde člověk náhodou v noci na toaletu, tak se moc neprobudí a přitom aspoň něco vidí nebo pozičky na chodbě pro děti apod. Jsou to drobnosti, ale s dalšími věcmi dohromady (spínání recirkulace, spínání topných žebříků v nastavený čas...) je to prostě příjemné. My doma Loxone multi-tlačítka nemáme, šli jsme raději do normálních (Legrand Valena Life). Každopádně centrální vypínač u nočního stolku je k nezaplacení :-). Docela bych uvítal tip na větrný senzor kompatibilní s Loxone, cena originální Loxone meteostanice je úplně mimo. Vůbec cenová politika Loxone je dost šílená, ovšem pokud člověk sežene rozumného elektrikáře, nemusí to celkově vyjít zase tak draho. Dají se použít komponenty třetích stran (pohybové senzory, teplotní čidla, vrátník...). @davex @lto007
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Loxone Tree má zásadní nevýhodu - nekompatibilitu s jiným systémem. Rozvody do hvězdy jsou univerzální.
Odpovědět
@awakened Mám ke každému vypínači natáhnutý kabel zvlášť, pro jistotu, takže kompatibilita v budoucnu možná je. Do tree jsem to spojil až v rozvaděči. Ano, je to zbytečně komplikované, ale je to právě z hlediska univerzality výhodnější. V zimě budu dělat meteostanici. Bude plně kompatibilní s Loxone a vyjde mě do 3000 Kč. Potom můžu dát echo.
Odpovědět
Já mám trochu jinou zkušenost - ve stručnosti níže: - chytrou domácnost jsme neplánovali, nic jsme nechystali - během stavby přišel elektrikář s tím, že navrhuje místo termostatů (máme elektrické topení, v každé místnosti jsem chtěl mít samostatný termostat) navrhuje použít chytrou domácnost TapHome Tu jsme použili a nakonec ji využíváme i pro: - topení (fakticky chytrý termostat) - ovládání venkovních žaluzií (manuálně, podle času, podle západu slunce apod.) - pravidla pro HDO Ovládání lze provádět jak tlačítky (žaluzie), tak přes mobilní aplikaci (topení, žaluzie). Možností využití je víc - simulace přítomnosti atd. A to hlavní - cena byla do cca 40.000 - tedy žádné auto střední třídy :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?