Je dobré investovat do pasivního domu?

Je dobrý investovat do pasivního domu? Zkušenosti, rady, ceny staveb atd...
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, prosím vás, děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
hodně čtu, že bohatě stačí nízkoenergetický :-D taky záleží na co máte ;-) kdo nemá co investovat, ten neinvestuje :-N
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@erikr Odpoěď nebude tak jednoduchá. Je apsivní dům a pasivní dům.... vždycky zálěží na tom jak velký, dispozice, jestli je to dřevostavba nebo zděná stavba, způsob vytápění, okna apod....A u každého případu bude ta odpověď jiná. Nejlepší je nechat si od projektanta udělat varianty domu - nízkoenergetický a pasivní s různými stly vatápění a k tomu ekonomickou studii, která by Vám na tohle měla dát odpověď a to co se skutečně vyplatí zrovna vám. Ono jsou třeba tací co postaví pasivní dům za 2 mio a dostanou 0,5 milionu zpět na dotacích, takže na tom vlastně i vydělají :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já věřím že jo, proto jsem do toho šel. Ono to není jen o investici, ale i o komfortu. Určitě jde klasický dům postavit levněji, ale když už člověk chce v domě rekuperaci, velká okna a kvalitní zateplení, tak vlastně k tomu pasivu moc nechybí.
Odpovědět
@lucka_dc Nevydělají, dotace jsou jen větší investice, ale návratnost žádná. @erikr Jak píšou nade mnou, NED je plně dostačující pro poměr cena/výkon. Můžete se třeba s těsností dostat na úroveň pasivu, s izolací na úroveň NEDU. Nákladový rozdíl mezi pasivem a NEDem Vám pak za rok může dělat pár tisícovek, ale jestli platit 20 - 25 000 Kč za energie u NEDu, nebo 15 - 20 000 Kč za pasiv při navýšení investice kvůli TČ, izolaci, solárům atp. v řádech deseti- až statisíců za to podle mě nestojí. Pasiv je podle mého názoru vytuněný NED a tedy spíš pro fajnšmekry. Nechal bych to šikovnému projektantovi, soustředil bych se hlavně na těsnost domu, akumulaci a souvislou izolaci (obálku domu). Nejdůležitější pro Vás stejně bude celková tepelná ztráta a tedy tepelný komfort + roční faktura za energie. Hlavně ať je to v pořádku navrženo a kvalitně zrealizováno.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@hata1 A co se zkusit zeptat přímo majitelů pasivního domu ? :-) Tady jich je dost a nebo můžete mrknout na stránky centra pasivních domů http://www.pasivnidomy.cz/katalog-pas... a najít si v okolí nějaký dům a jet se podívat. Je tam vždy napsáno, jestli majitel dovoluje návštevu a jsou tam i kontakty na ně ;-) Ať si uděláte obrázek sama.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?