Praskání omítky v bytě v novostavbě. Co s tím?

V mém novém bytě v novostavbě začala praskat omítka nebo snad celá zeď. Nepoznám to. Děje se tomu tak hlavně u stropu. Ovšem na zdi u WC i uprostřed zdi. Již při koupi bytu než jsem se nastěhovala to tu zde jednou opravovali. Moc jsem tomu nevěnovala pozornost. Ovšem teď po půl roce to začalo praskat (stavba si asi sedá). Ale co s tím? Znovu reklamovat, ano. Ale je to již podruhé. Zeptám se zcela laicky, je špatná celá příčka. Doufám, že to není na bourání :-( Jedná se o zeď mezi obývákem a záchodem. Těch reklamací už zde mám tolik, že mi jde hlava kolem. Ptám se kvůli tomu, aby mě při reklamaci neodbyli nějakým neustálým přetíráním. Jak se tato vada řeší? Děkuji moc za rady!!!! :-)
Odpovědět
1
2
Okamžitě reklamovat. Tohle není úplně v pohodě. Já mám také byt v novostavbě. Mám tady jen ty vlasové prasklinky a i ty mi vadí, ale jdou zakrýt. Nenechat se odbýt a trvat na svém. Pozvěte si nějakého stavebního inspektora případněho soudního znalce.
Odpovědět
nejprve bych zkusil reklamaci jak se tomu postavi a pak teprve soudniho znalce. jinak oprava perlinka a natažení noveho stuku
Odpovědět
Tohle je podle mě vlivem statického působení, takže bych to reklamovala a vyžadovala vyjádření statika. V tomhle nejsem odborník, ale vypadá to, že strop má přílišný průhyb a sedá si na příčku, která ho samozřejmě neunese. Vypadá to na chybný návrh nebo že někdo ošidil provádění.
Odpovědět
@kacenkakaca Tím chci říct, že problém není v příčce, to je jen projev, ale v konstrukci stropu.
Odpovědět
@vodak01 No ano soudního znalce, ale kdo ho bude platit? Já nebo developerská společnost. Kolik to může stát? Jsem ještě v záruce. Byt kupovala v březnu letošního roku. Protože vad je tu tak strašně moc, pozvala jsem před 14ti dny firmu, která se zabývá hledáním vad především v novostavbách a řešením reklamací. Za tři tisíce pán byt prohlédl (resp. se mě zeptal, kde vidím vady) a vypracoval protokol, který mi zaslal mailem. Když jsem po něm chtěla originál v písemné podobě, souhlasil, ovšem za příplatek 500,- Kč. Tuto vadu zdi neobjevil. Za zpracování reklamace chtěl dalších 1000,- Kč. Takže jsem se rozhodla, že reklamaci si napíšu sama a přiložím vytištěnou kopii protokolu za tři tisíce. Začínám být zoufalá. V této novostavbě od společnosti Vivus neznám souseda, který by si na něco nestěžoval. Jeden dokonce vede soudní spor. Možná i mě se nevyhne soudní spor, neboť po koupě bytu jsem zjistila, že nad mojí nekrytou terasu vedou svody z lodžií z dalších devíti pater. Takže veškerá voda odtéká na moji terasu. Což mi ji znemožňuje plnohodnotně užívat. Jenže otázka je, co to vše stojí a zda mám vůbec nějakou šanci. Nevíte kolik ten soudní znalec stojí, či zda v době reklamace by soudního znalce hradila společnost Vivus ? Děkuji moc moc za rady
Odpovědět
@druk Ceny se diametrálně liší, chce to prohledat trh a najít někoho, jehož služby a ceny ti vyhovují. Zcela upřímně si myslím, že jsi si měla najmout znalce už před koupí bytu, protože tohle, co píšeš, je opravdu hrůza. Měla bys mít nárok na uhrazení nákladů, které ti vznikly z důvodů poruch, ale bojím se, že se firmě nebude chtít opravovat tak závažné nedostatky v nosném systému, takže to nejspíš skončí právě u soudu. Možná bych krom hledání znalce kontaktovala ještě právníka. Ten ti poradí ze všeho nejlépe.
Odpovědět
Matně si vzpomínám, že sousedka nad námi, když jsem se nastěhovala, něco povídala o tom, že u ní byli předělávat zeď dvakrát, neboť dvakrát popraskala... uf. Ještě mě napadlo, protože vad je opravdu moc a moc nechat to zmedializovat. Já sice nemám lodžii (mám terasu), ale ostatní byty nade mnou ji mají a zasklenou. Nyní probíhá výměna všech skel na těchto lodžiích. Typnu si tak padesát lodžií v celé budově. Důvodem je menší vichřice, kdy se celá skla v jedné z lodžií vysypala. Neodpovídala samozřejmě normám. Ještě, že jsem v té době nestála na terase, neboť střípky nacházím i teď. Já vím, že právník by byl nejlepší, ale ten chce za hodinu rady 2.000,- Kč a to je bez právních úkonů. Byt jsem kupovala sama a bydlím tu jen se synem. Začínají mi docházet síly, protože jsem na to sama. Napíšu tu reklamaci a uvidím. Jenže oni mi můžou "nakecat cokoliv" . A já se ve stavebním právu ani ve vadách nevyznám... ach jo.
Odpovědět
@druk nejprve zkuste tu reklamaci a uvidíte jak se postaví, jinak na otázku kdo bude platit soudního znalce - je jednoduchá odpověď - vy a pak to budete po firmě vymáhat. To je vše na dlouhou dobu protože soudní znalec nic neznamená pak vzít právníka a vše stojí moře peně z a úsilí. Jinak to že vám praskla omítka/zeď by stejně při převzetí nikdo nezjistit tak si z toho nedělejte těžkou hlavu. Já stavěl svépomocí a trhliny mám také ale stavba sedá a není to nic neobvyklého, Problém by byl s nosnou zdí ale když praskne příčka nic nespadne :-)) uvidíte praskliín se ještě objeví. Každý staví hrozně rychle nikdo nenechá stavbu vymrznout (to je daň za dnešní dobu - developer si půjší peníze chce to co nejrychleji postavit a co nejrychleji prodat protože každé prodlení ho stojí peníze na úrocích) a tak se trhliny tvoří více než dříve. Na vašem méstě bych si soudního znalce a právníka nechal na pozdější dobu :-)
Odpovědět
@vodak01 Jenže ta příčka praská z určitých důvodů, to je ten problém. To by se dít nemělo, vsadím se, že je chyba v nosném systému.
Odpovědět
@kacenkakaca kolik objektů jste postavila? že to můžete takhle tvrdit? Myslím že bez důkladné prohlídy nastudování PD se nedá vynést verdik. Já bych jen na nosný systém z fleku nevsázel, může to nýt způsobeno např. tím, že příčka je u stropu zaomítnutá a není dopěněná, pak vlivem poklesu konstrukce stropu dojde k prasknutí příčky. Těch možností je mnohem více než to svést na nosný systém. Každý nosný systém budovy pracuje ať už vlivem teplot, nebo větru, spodní vody není to neci co je staticky nehybné :-) ale můžu se mýlit, pohybuji se ve stavařině teprve 23 let. To že by se to dít nemělo je hezké ale ničemu to nepomůže ale skutečnost je taková že se to děje úplně běžně :-))
Odpovědět
@vodak01 No, vzhledem k tomu, jaký tvar a charakter mají ty trhliny, je nosný systém celkem na ráně. A vzhledem k velikosti a tomu, že se objevují opakovaně, se bojím, že se jedná o závažnější poruchu než jen nezvládnutou příčku, i když ani to samozřejmě nelze vyloučit. Může to být cokoli od zanedbaného geologického průzkumu nebo nevhodného řešení základů, čímž dochází k nadměrnému sedání. Ale vzhledem ke tvaru těch trhlin bych vsadila na nadměrný průhyb stropu. Samozřejmě, že každý systém pracuje, ale s tím je potřeba počítat již při návrhu a navrhnout takové řešení, které zajistí použitelnost stavby. A ano, děje se to běžně, i proto, že ve stavebnictví se pohybuje tolik "neodborník" a expertů, co se snaží všechno ošidit. Na druhou stranu, jen zlomek investorů je ochotno si za kvalitu zaplatit.
Odpovědět
Profilova fotka
@druk Čistě z laického pohledu - ta první fotka teda fakt dobře nevypadá:-( Pokud ty náklady za reklamace, posudky, apod. opravdu hodně narůstají, je otázkou, jestli by se už ten právník nevyplatil, tzn. jestli by ty náklady za něj nebyly už nižší než všechny výlohy, které by Ti pomohl dostat zpátky. Já znám velice dobrou právničku, ovšem bere ty 2 tisíce na hodinu:-( Při koupi bytu jsem to ale obětovala a vše s ní konzultovala. Jinak Tě chci podpořit - taky jsem na jaře koupila byt a jsem na všechno sama (se svým tříletým synem). Sama jsem si navrhovala a zajišťovala značnou část rekonstrukce - a byla (a je) to tedy fuška! Ale na druhou stranu, když se teď po tom bytečku tak rozhlížím a vidím, co všechno jsem dokázala, není to špatný pocit ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@vodak01 Nosné zdi by měly být ze železobetonu. Tato příčka, když se podívám z WC do šachty je z nějakých cihel. Reklamaci píši už na další tři vady. Trochu jsi mě uklidnil :-). Skoro jsem nespala :-( Můžu se prosím ještě zeptat, když se pohybuješ ve stavařině "teprve 23 let", mohl bys to vědět. Jak řešit problém, který jsem popisovala již výše ohledně těch svodů z ostatních devíti lodžií nad moji terasou, kam odtéká veškerý odtok a špína při deštích i pokud někdo umývá podlahu na lodžii nebo při i zalévání kytek. To je katastrofa. Pod svody máme vstup na terasu fr.okny. Brání mi to v užívání společného prostoru s výlučným užíváním. Vypadá to, že tento problém určitě nebude chtít společnost řešit. Takže soudní spor. Mám nějakou šanci? Nerada bych vyhodila peníze a ještě se zhroutila. Je možné, že toto stavební úřad mohl zkolaudovat. Pokud to zkolaudoval, jako že ano, je možné, že chybně. Ze stavebního hlediska jsem v právu já, která chci užívat terasu plnohodnotně po celé její délce. Takto řešené svody jsou v normálu? Nesetkal jsi se s něčím podobným za délku své praxe? Budu moc ráda za radu. Jsem fakt již zoufalá :-(
Odpovědět
@ivular děkuji za podporu! Ono je to jiné, když má člověk vedle sebe chlapa, který se v něčem vyzná, než když je na to ženská sama. Vžfdyť víš o čem mluvím. Nedala bys mi prosím :-) kontakt na tu advokátku? :-) Před rokem a půl jsem se synem bydlela v nájemním bytě v domě, který se z měsíce na měsíc pak měl stát penzionem, takže rychle najít pronájem a vše sama zařídit. Po půl roce pronájmu jsem se rozhodla koupit novostavbu, takže další stěhování a vyřizování hypotéky. A teď po tom všem úsilí, kdy bych se měla radovat, co jsem právě dokázala a užívat si nový byt, tak řeším jednu reklamaci za druhou. Ale asi opravdu budu muset mít pravnickou pomoc. Nechtěla jsem zbytečně vyhazovat peníze, ale aspoň mi právník řekne, zda mám nějaké šance u soudu či nikoliv. Prosím, prosím o kontakt :-) . Někdy si říkám, co všechno člověk dokáže. Před rokem a půl by mě to ve snu nenapadlo a pomalu přestávám věřit, že bude klid :-(
Odpovědět
@kacenkakaca pravdu máte v tpm, že ryba smrdí od hlavy a investor se snaží ušetřit jako první a proto geologický průzkum většinou hodně slabý projekty hodně nedomyšlené nikdo za nic nemůže. :-))) a majitel aby měl hlavu jak pátrací balón. Také si myslím že to pravděpodobně bude průhybem stropu ale dokud to nevidím tak nesoudím :-)))
Odpovědět
@druk nechci se nějak vnucovat, ale právník vám samozřejmě řekne, že do toho půjde ono mu nepůjde o vás ale o něj vidí za hodinu cca 2 500 + právnické úkony a peníze lítají jen to fičí :-)) když právníka tak jen toho kdo skutečně zná stavební zákon většina právníků ho ani nečetla a pak se v tom lácají :-)))
Odpovědět
@druk pokud vidím dobře první fotku, tak si nám tam někde sedla zeď nebo základ. Pod Vámi to nikdo nemá? ostatní vybouleniny mohou mít prapůvod v dobře nevyschnuté omítce a následné malbě. každopádně tady se nemusíte moc mazat a okamžitě to reklamujte. Nenechat se uchlácholit, nechat strhnout klidně vnitřní štuk, lepidlo perlinka a znovu fajnová. Nebo klidně i na cihlu. Taková díra v novostavbě je evidentní nedodržení postupů
Odpovědět
@velman Moc děkuji, doufám že mi nespadne strop nebo zeď, než tu reklamaci vyřídí. Chci reklamace napsat písemně a doporučeně zaslat, neboť reklamací je asi pět. Ovšem v tomto případě, je asi ihned zavolám... Pod námi nikdo nebydlí. Nad námi ano, a nad námi sousedka říkala, že jí také dvakrát praskla zeď, ale nevím, která. Pošlu odpoledne fotku, zkusím vyfotit v šachtě z WC ty cihly nebo co to je :-( Zatím moc moc děkuji za názory a rady. :-)
Odpovědět
Opravuji, pod námi je byt, ale ještě není prodaný. Teď jsem developerům alespoň napsala maila. Než bych lítala na poštu s doporučeným psaním, mohl by mi spadnout strop...uf :-( Tak to Vám pak napíši, jak se k tomu postaví. :-(
Odpovědět
@vodak01 Tak zde jsou vidět ty svody z horních asi devíti lodžií, které vedou na moji terasu a vše na ni vytéká... ach jo :-( a já nevím, zda bych u soudu uspěla či nikoliv. právník ano řekne, jdeme do toho i když to prohraji... To by chtělo nějaký objektivní názor, zda mám šanci, či ne :-) Děkuji moc za každou radu :-)
Odpovědět
to je fakt vtipně vyřešené myslím že kromě zastřešení vyší terasy nic nepomůže. To je jen odstranění stávajícího stavu. Náhradu za nemožnost užívání terasy je sporná ono záleží na tom jak je postavena kupní smlouva a obávám se že to bude nějak ošetřeno. V první řadě bych sepsal reklamaci že vám kape voda na terasu a uvidíte jaká bude odpověď a poté bych se připravil na další krok. Počkejte na další jejich reakci ale chtělo by to zdokumentovat jak tam kape. To že při dešti bude kapat na terasu nebude žádná závada ale pokud tam kape když neprší mělo by se s tím něco dělat
Odpovědět
To je děs běs. Za ty svody by projektant měl být uvázán na měsíc pod okap. :-(
Odpovědět
Tam stačí aby někdo z horního patra začal při krásném počasí mýt svůj balkon.
Odpovědět
@vodak01 Já to snad nechám zmedializovat! :-( Vůbec nechápu, jak to mohl stavební úřad zkolaudovat. Ano právě, že stačí, aby někdo umyl balkon. Zatím jsem to reklamovala před měsíce jen ústně a bylo mi řečeno, že pokud tam někdo něco leje, že to je nevhodné chování spoluvlastníků jednotek a s tím oni nemají co dělat! Okapy jsou určeny prý jen pro odtok vody z děšťů. Poslala jsem mailem žádost na správce IKON. Ten jim něco psal, ale prý se ještě neozvali. Dle mého nazoru ani neozvou. Tudíž napíšu písemnou reklamaci v doporučné zásilce na společnot Vivus a kopii zašlu na SVJ. Je to společný prostor s výhradním užíváním a ty snad řeší SVJ ? Já fakt nevím. Ale jen tak se nevzdám. Je to docela zajímavá záležitost. Co byste dělali vy na mém místě ??? Děkuji moc za rady! :-) Co se týče zastřešení, to mi zase SVJ neschválí, neboť kvůli narušení vzhledu stavby již bylo u jednoho bytu zamítnuto. To je zoufalá situace :-(
Odpovědět
Jedině zastřešení. A zaštítit se třeba bezpečností. Bude to trochu úskok, ale ne bezdůvodný. U nás se takovéto vysunuté lodie zastřešily, protože shora už spadlo leccos. Jen čeho jsem byl svědkem: květináč, jakási tyčka a hlávka zelí - a i ta by vás z 15 metrů výšky možná dokázala zabít - byla to rána jako blázen.
Odpovědět
Tak toto mi odpověděl Vivus - Nulový průhyb stropu vyloučit nemohu, ten je povolený i ČSN. Rozsah není z fotek zcela jasný. Z první fotky je zřejmé poškození pod stropem, takže bude opravován tento rozsah s přesahem cca 20cm u druhé fotky nevím kde se místo na stěně nachází, takže Vám ani nemohu sdělit, zda bude nutné demontovat TV. Pan Hýna již provedl několik podobných oprav v objektu, takže rozsah upřesní po osobní prohlídce. ach jo
Odpovědět
@viados děkuji moc za rady! Jak to prošlo SVJ, kvůli narušení vzhledu budovy? Prosím s kým jste to konzultovali? Se SVJ nebo stavebním úřadem. Prosím SOS, jak postupovat. Na SVJ napíši a budu apelovat na svody i bezpečnost, jenomže jak jsem výše psala, jednomu pánovi to u nás zakázali, právě kvůli narušení vzhledu budovi. Tak bych to nechala zastřešit ne dřevem ale kovem a barva dle budovy. Já totiž když byt sama ženská kupovala, netušila, že si to bez souhlasu nebudu moci sama zastřešit, počítala jsem s tím, že to udělám. I když investice za zastřešení terasy 11 m2 mě také celkem vyrazila dech. :-)
Odpovědět
U nás proti tomu v domě nikdo neprotestoval, takže v družstvu to prošlo. Když si to budete platit vy, tak ostatní majitelé (SVJ) snad nebudou protestovat, pokud nemáte naschválníčky. Vzhled může řešit stavební úřad. Detaily nevím, nebyl jsem u toho, ale dělalo se to spolu se zateplením. Vzhled domu to jistě nepoškodilo. U nás to zastřešení je z kovových žárově zinkovaných profilů a na tom dutinkový polykarbonát, podobný jako ve výplni zábradlí lodžií, jenom silnější. Chce to něco, co fakt nebude rušit vzhled a bude to co nejpodobnější stavbě, materiálově i barevně. Když tak koukám na fotky, tak ve vašem případě dřevo skoro jistě ne, to by asi neprošlo.
Odpovědět
ohledně zastřešení - dojděte na stavební úřad za architektem města nebo městské části a zeptejte se ho zda proti tomu bude něco mít. To je nejjednodušší rada
Odpovědět
@vodak01 No to by bylo super! :-) Snad bych se domluvila. Snad by pochopili moji situaci. A pokud by stav.úřad souhlasil, tak ještě souhlas SVJ ? Je tu asi 150 lidiček a asi je třeba 100% souhlas všech?? To se asi nesejdou. Možná by stačila i markýza. Zastřešení samozřejmě lepší, ale pokud bude z kovu a skla v moderním designu vzhledem k budově, tak to bude finanční rána! Ovšem pořád lepší než rána truhlíkem z nejvyššího patra na hlavu ]-( Moc děkuji za rady!!! Příští týden napíšu reklamaci na svody, pokud neuspěji, zvážím soudní spor, ale pokud bych se dlouze soudila a nevyhrála, mohla bych prosoudit finance na zastřešení na vlastní náklady...uf :-( Zajdu na stavební úřad! :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?