Prodali jsme :-)

Ahojte, tak jsme prodali byt. Jsme ve fázi zjišťování a hledání pozemku. Prosím Vás chci se Vás všech zeptat, jsme úplní laici. Můžete mi napsat chronologicky cca jak to jde, kdy stavímeno vý dům i s jeho veškerými poplatky???Takže :-D 1.Koupím pozemek, zapíše se na katastr asi nějaký čas to trvá.... platí se za to za zápis...jaké poplatky jsou s koupí pozemku spojeny. Musím si pozemek nejak ohranicit. 2. Vyberu si u firmy dům na klíč, podepíši smlouvy, atd. Kam musím dál??? na katastr vyřídit povolení, jak dlouho asi trvá? Opravdu dva měsíce??? Co je vše za materiály k tomu potřeba, opět jaké poplatky se k tomu platí, platí se za povolení katastru??? Kolik? 3. Až bude stavba povolena, co si musím před stavbou žařídit? Radon? a co ještě kolik se za co platí? Jo, a kdo mi osazuje dům na pozemek firma??? Projektant? 4 A co po dokončení domu??? Kdy si zařídit připojení elektro, plynu atd...mám zkušenosti, že známi už mají vše, a budou čekat tři měsíce na eon, pry toho maji moc a chudaci se nemohou nastehovat bez elektriny. Díky moc za kazdou reakci :-) Docela se toho všeho bojím, nevím do čeho pujdu
@carisima 1. pro zapis ma katastr 20 dni, kde je tzv. plomba a neni mozne dle noveho delat zapis. Takze po vkladu na katastr a zaplombovani trva 20 dni, nez se prepise pozemek na vas. Poplatky s koupi pozemku - asi uplne nevim, co myslis. rezervacni poplatek RK, popripade pravnik, kupni cena pozemku, poplatek na katastr. Zakon neprikazuje vystavet na pozemku plot, pokud tam ale budete mit nejaky material, muzete, nemusite. 2. Podepises smlouvy - vyridit hypoteku, pokud si beres, resp. mit predjednanou, nez podepises smlouvy, aby se mohli napr. platby na hypoteku ve smlouvach upravit. Zajit na SU a zjistit, jake podklady budou od vas pozadovat a pak psat formulare, rozesilat a urgovat. Katastru za povoleni stavet neplatis, platis SU podle toho, zda stavis na ohlasku nebo na stavebni povoleni. Katastru platis pokud bys musela mit zapsanou rozestavenou stavbu nebo pak az finalni zapis stavby. Nam trvala ohlaska dva tydny, ale to bylo tim, ze jsme meli vsechny podklady v poradku a prubezne jsme na SU s nimi projekt konzultovali. 3. Radon je soucasti podkladu na SU, ten musis mit spolu s podklady, ktere davas k povoleni/ohlasce na stavbu. Radon stoji myslim kolem 3500 (ceny jsou ale ruzne), pak jeste PENB. Dum osazuje na pozemek projektant, ktery navrhne, kde by mel stat a jak. Na papire. Na zaklade projektu pak osazuje stavebni firma. 4. Doporucuji pred, stavebni firmy vetsinou potrebuji vodu a elektro, to muzes zadat i paralelne, nez cekas na povoleni. Jinak ti doporucuji tady projit a nastudovat diskuze ve forach, mas tam v podstate vsechny odpovedi na tve otazky, jen to chce trochu casu prochazet a projit. Ja jsem ti napsala jenom ve zkratce. Vubec se niceho neboj, podivej na MS, vsechno se da:) jinak mate na pozemku IS? Kde? Takze uz staci jenom pripojit vodu, plyn, elektrinu nebo musite tahat nebo stavet? Mozna si jeste uprav nazev diskuze, pokud tam nechas prodali jsme, asi sem moc lidi neprijde, nez kdyz das trefnejsi nazev:)
@linee si zlata
Profilova fotka
@carisima no tedy nevím.... spíš bych si sehnal někoho kdo ti toto všechno oběhá či zařídí nebo poradí, chybí ti spousty základních znalostí, spoustu informací již tu bylo několikrát psáno, chce to trochu hledat, sama se i něco naštudovat a pak se ptát konkrétněji, toto by bylo na román..... ;-)
asi jo no :-)
@carisima staci kdyz se podivas do fora a nejdes spustu informaci a zaroven i odpoved na tvoje otazky. Tahle tema je duplicitna proto je momentalne zamykam :)
1

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?