Stropy vysoké 3,5 m, bude stačit ústřední topení

Dobrý den, hodláme u nového bytu v novostavbě zachovat vysoké industriální stropy 3,5m, byt je o rozloze 70m², topení je pouze v obývacím pokoji, v ložnici (tam nehodláme moc topit), v pracovně a v koupelně, v chodbách není žádné topení. Topení je řešeno ústředním vytápěním z místních tepláren tj. "paneláková klasika". Otázka zní, bylo by bláhové zanechat jenom toto vytápění bez podlahového vytápění? O této problematice jsem se bohužel nikde moc nedočetla, tak budu ráda za jakékoliv názory.
Odpovědět
Bohužel z takového popisu je trochu obtížné si představit prostor. Obecně se ale domívám, že byste se měla obrátit na nějakého projektanta, který bude schopen prostor namodelovat a spočítat potřebný výkon topidel.
Odpovědět
Profilova fotka
A taky záleží, jakou teplotu máte rádi. My teď bydlíme v bytečku s taky tak vysokým stropem a jak se ochladí, nosíme papuče a samože máme všude koberce. Topíme plynem. Teplotu držíme zhruba mezi 18-21 stupni.
Odpovědět
Vyrůstal jsem v bytě, který měl stropy cca 4m vysoké. Jednalo se o dům z cca dvacátých let, stěny 50cm plná cihla, okna stará špaletová. Byt byl pod půdou, pochybuju, že směrem nahoru bylo nějaké větší zateplení, rozhloha cca 100 metrů. Byly to vlastně čtyři pokoje , malá předsíň, záchod a koupelna. Vytápění bylo realizováno přímotopy( jeden na každou obytnou místnost a koupelnu) a v obývacím pokoji byly akumulační kamna. Na vytápění to stačilo, ale je pravda, že jsme netopili na panelákovou teplotu, ale spíš něco kolem dvaceti stupňů, spíš blíže k devatenácti 🙂 Takže v ústředním topení problém nevidím, ale prošel jsem studeným odchovem a když nám doma byla zima, tak jsme si vzali mikinu, nebo si uvařili čaj 🙂
Odpovědět
@pj_bydlime Z tohoto popisu je i problém pochopit, co vlasně chcete. Píšete o novostavbě, ale v novostavbách nikdo nebude dobrovolně dělat stropy 3.5m. Nebo to je nějaká rekonstrukce paneláku. Topení bude čím, radiátory nebo podlahovým topením ? Pro takto vysoké stropy je vhodnější podlahové topení, ale to se dostaneme na otázky, jaké budou tepelné ztráty.
Odpovědět
@zubr487 Dobrý den, jedná se o rekonstrukci bývalých kasáren, chybně tomu říkám "novostavba". Ústřední topení budeme mít 100%, to má každý byt, jen my chceme oproti ostatním v domě zachovat takto vysoké stropy a vzhledem k tomu, že je byt na severní stranu, se obáváme toho, zda-li toto ústřední topení hůře stačit. Hlavně napriklad v měsících jako je září, kdy už je venku chladno a ještě se netopí... Dekuji!
Odpovědět
A co se týká tepelných ztrát, toto info jsme si vyžádali u developera. Dům je ale nově zateplený, jsou tam zdi 60cm široké.
Odpovědět
@pj_bydlime pokud budou radiátory dostatečně dimenzované, tak to samozřejmě vytopí. Pokud ale děláte rekonstrukci, tak by stálo za to přidat PT. V tomto případě to bude komfortnější a také úspornější. Všiml jsem si, že se vedle ptáte na el. rohože. To je jedna z možností, ale nebylo by vhodnější udělat teplovodní topení ? Pokud tam máte centrální topení tak zřejmě nedostanete přímotopnou sazbu. Pak budete mít zbytečně vysoké náklady
Odpovědět
@zubr487 ještě jednou díky za reakce, to teplovodní vytápění je také řešení, jen je s ním prý trošku problém při kolaudaci nám říkal stavbyvedoucí, jde ale i o to, že například dnes, když je chladno a nejsou po sobě 4 takto chladné dny, se ústřední topení nesepne pokud není topná sezóna m. My si například dnes ve starém bytě topíme, ale tam pokud je ústřední topení, je to problém. Navíc v noci netopí, takže když bych vstávala v 5 hodin do práce, bude doma chladno. To jsme chtěli eliminovat těmi rohožemi.
Odpovědět
@pj_bydlime píšete o zateplení domu. To znamená, že klesnou nároky na výkon topení, ale také Vám bude po vypnutí topení pomaleji klesat interní teplota. Takže pokud se opravdu udělá funkční zateplení, nemusíte se bát, že bude ráno chladno. Druhá věc je, jakou máte sazbu a elektrické připojení. V bytech je obvykle jednofázová přípojka, která Vám topení neutáhne. Sazba bývá D02. Za elektřinu tedy budete platit cca 5Kč/kWh a za centrální topení kolem 1Kč/kWh.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?