Z 2+kk na 3+kk?

Profilova fotka
Dobrý den, nenašel by se tu někdo, kdo by měl nápad jak efektivně zařídit byt pro mladou rodinu? Chodba 4m², koupelna 4,8m², obytná místnost 30m², ložnice 18,6m² Protože jsme měli prioritu bydlet v bytě se zahradou, pořídili jsme si byt 2+kk, který ovšem rozměrově má 57,4m² stejně jako 3+kk o patro výš. 🙂 (O patro výš je byt koncipován jinak, kuchynský kout je tam, kde v nákresu u našeho bytu je napsána "ložnice", a tak je druhá místnost přepulená a je z toho 3+kk, to u nás je již vyloučeno protože kuchynská linka už má připravené odpady, rozvody elektriky atd.) Potřebovali bychom vymyslet jak poskládat tři místnosti efektivně. Kuchyňský a jídelní kout, obývací kout, ložnice, pracovní kout, a dětský pokojíček, případně kumbál/nebo vestavěné skříně? Budeme vděčné za každý nápad, postřeh, tip. 🙂
Odpovědět
@madlen_baumrukova No jelikož máte tři okna, tak se asi nabízí jediné možné uspořádání - a to jste už popsali. Tj, vstup do obýváku s kk a obývací místnost rozdělit na dvě části. Rozvody byste museli udělat nově, to asi takový problém nebude, když vám s nynější ložnicí sousedí koupelna. Tahali byste to prostě jen přes příčku.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Víme ze se to nabízí, ale to je dražší varianta. A radi bychom našli i jiné možné řešení.
Odpovědět
@madlen_baumrukova Opravdu me nenapada jine a levnejsi reseni. Toto by bylo nejlevnejsi, moc zmen by to nebylo.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Nezlobte se, ale kdyby to šlo, tak to uděláme a neptáme se na jiné řešení, ostatně už to zmiňuji v prvním příspěvku.
Odpovědět
Podle mne s tímhle půdorysem moc čarovat nejde, když nechcete změnit polohu kuchyně. Kuchyňská linka je daná, je tedy jen otázka, v jakem poměru rozdělit obytnou místnost na dvě - na obytnou místnost a na ložnici / dětský pokoj. Záleží, kolik máte / plánujete dětí (pokud více, dala bych jim pokoj vedle koupelny). Pokoj vzniklý oddělením z obytného prostoru bude maličký, takže buď pro jedno dítě nebo na malou ložnici (skříň bych dala vedle okna na stenu s druhým pokojem a dvou postel naproti, minimální šířka počítejte cca 1,8 m, pokud jste ochotni lézt do postele “po čtyřech”, jinak počítejte s 0,3-0,5 m na každé straně na uličku). Takže ze 7,6 m délky původního pokoje se vám zbývající prostor pro obytný pokoj zkrátí na cca 5 m, takže zůstane plocha okolo 20 m2. Zařídit ji bude celkem obtížné s ohledem na dveře na balkon a s ohledem na dveře do nové vzniklého pokoje. Řešení je třeba udělat linku do U / dvě rovné linky proti sobě s minimálním rozestupem (napr. 90-100 Cm) a tu část U, která bude do prostoru, používat jako jídelní stůl (udělají se mělké kuchyňské skříňky nebo jen mělké police a z druhé strany se dají nízké pohodlné barové židle, ideálně s opěrkami). Gauč se pak nabízí dát napravo od vstupu do obytné místnosti na stěnu s druhým pokojem a TV a skříňky na stěnu napravo od balkonu tak, aby se vešly dveře do ložnice hned za gauč (do ložnice potřebujeme vstupovat tak, aby za dvermi zůstal vyklenek 60-70 Cm pro skříně). Pokud by malý pokoj vedle obytného prostoru nebyl ložnice, ale dětský pokoj, je varianta vstupovat do nej více vpravo při pohledu na půdorys (tj. blíže k balkonovým dveřím), čímž by se zajistilo více souvislého prostoru pro gauč (gauč bych pak dala rohový na stěny se sousedícími místnostmi a TV nechala, jak jsem psala níže). U tohoto řešení počítejte ale s přenosem hluku do dětského pokoje. Ani jedno není ideální řešení, ale na tomhle prostoru to holt bude o kompromisu. Menší pokoj vedle koupelny nechte bud takto nebo, sloužil-li by jako ložnice nebo pro jedno dítě, nabízí se možnost jeho mírného zmenšení - ubrat napr. 2 m jeho hloubky, rozdělit do sádrokartonem a vytvořit šatnu / pracovnu (sice bez okna, ale lepší než nic).
Odpovědět
A ještě mne napadá - jestli chápu půdorys správně a vstup na zahrádku je jen z oken, která jsou na obrázku dole, pak opravdu zvažte, zda nestojí za to předělat pokoj vedle koupelny na obytnou místnost, jak psala @bayt, protože vytvoření rozvodů vody, odpadu a elektřiny na stěně s koupelnou bude bagatelní (samotné rozvody tipuju do 20 tis., něco spolkne oprava omítek a zapravení rozvodů na původním místě a otázka je, zda se při sekání nepoškodí obklady v koupelně, stejně to ale více než pár desítek tisíc nebude, což mi s ohledem na pořizovací cenu bytu přijde marginální). Získali byste tím možnost vstupu z obytného prostoru na předzahrádku, který si při ponechání kuchyně ve stávajícím místě, jak chcete, a přepažení většího pokoje úplně vyloučíte. Vstup na zahradu z obytného prostoru je přitom nejcennější, z ložnice i dětského pokoje bude benefit zahrady výrazně menší. Chodit na terasu s kafem přes ložnici by se mi nechtělo, kromě toho přijdete i o možnost dohlížet na hrající děti při dělání si domácích prací v kuchyni nebo při odpočinku na gauci. Tyhle benefity mi přijdou podstatné v porovnání s přesekáním rozvodů.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?