Jakou cenu obkladače respektujete?

Ahojte Doba na stavění je špatná, málo kvalitních lidí, na materiál se čeká, ceny se šplhají nahoru, … Jaká je Vaše zkušenost a hlavně jakou cenu obkladače respektujete??? Poptával jsem položení dlažby (31x62) na plochu 40m2 - venkovní terasa. Už druhý obkladač mi řekl jen za práci 550Kč/m2 + další peníze za případné vyrovnání a penetraci. Říct si za práci, která může podle mě trvat cca.3dny - 22.000Kč je nad mé chápání Jsem obyčejný člověk, pracuji na směny, neflákám se, ale tohle mi přijde už hodně přetažené za vlasy. Manželka inženýrka a když jsem jí řekl na kolik si nacenili práci, má otevřenou pusu do teď (to ticho je k nezaplacení :-) )
Odpovědět
1
2
5
@alfonss podobnou cenu tuším kolem 570kč/m jsme platili už před třemi lety při obkládání koupelny. jak jste psal..lidí je málo, řemeslníků ještě méně a poptávka je stále vyšší, tak si říci mohou a lidé jim to dnes prostě zaplatí.
Odpovědět
@alisek 570Kč/m ????? Chápu, že koupelna je složitější než dlažba na terase, ale tohle mi přijde úchylný, mimo realitu, ….. Kdo z lidí si v práci může říct o takové peníze?
Odpovědět
Ahoj, a proto bych doporučil udělat si to všechno sám, já to tak aspoň na svém domě dělal a nemusím na nikoho nadávat. Jestli máte rovný beton, tak stačí koupit mrazuvzdorné lepidlo, natáhnout lepidlo hrubou stěrkou a pokládat mezi spáry dáte křížky a co by jste mohl zkazit, kde bude nějaká nerovnost, tak přidáte více lepidla, není to nic složitého. Zrovna obkládám jednu koupelnu a to nejsem obkladač. Je třeba se toho nebát a zkusit to. Hodně stěstí Milan.
Odpovědět
@milan1965 Máte 100% pravdu a děkuji, ono to tak stejně dopadne, na dlažbu si troufnu, do koupelny bych asi nešel. Jen bych podotknul, že na nikoho nenadávám, JEN koukám na dnešní ceny práce za obkladačskou. Kdo z lidí si vydělá za 3dny 20.000kč :-) i doktor musí koukat.
Odpovědět
@alfonss V podstatě s vámi souhlasím, ono to je dnes skoro ve všech oborech..taky jsem vezla auto do servisu kde chtěli za hod. 990Kč bez DPH.. ideálně pokud je člověk šikovný tak si to udělat sám nebo poptat někoho v důchodu co to dělal nebo má zkušenosti.
Odpovědět
@milan1965 No sám ano, ale za předpokladu že vlastní práce (každý má nějaké zaměstnání) vyjde levněji než zmíněných 570kč/m2. Například doktor, manažer, právník si to nepůjdou obkládat sami jenom proto, že se jim zdá řemeslník drahý že? Cenu určuje trh, tedy zkuste sehnat levnějšího, ale moc šancí vám nedávám. Jako neznám chudýho doktora, tak poslední dobou neznám chudýho (dobrýho) řemeslníka. Že já se jenom trochu hůř neučil :-D
Odpovědět
@alfonss Dlažba na podlaze nebo obklady na stěnách je úplně stejná práce. Jen v té koupelně je víc práce s řezáním. Obkladače jsem vyrazil, protože výsledek neodpovídal mým představám a navíc bylo vidět, že ráno začínal s čistou hlavou a celkem to šlo. Odpoledne měl upito a děs. Nakonec jsme komplet obklady i dlažbu dělal sám, bez rozčilování a hádání. Navíc mám jistotu, že byla udělaná penetrace a v koupelně i hydroizolace. Řemeslník to klidně ošulí. Není to vidět, ale zaúčtuje to do ceny.
Odpovědět
@panlorenc Nemám nic proti tomu ocenit těžkou práci zedníka, nemám nic proti tomu ocenit jakoukoliv práci, ale tohle mi přijde až moc. Cenu určuje trh, to je jasné, ale podle tohohle se trh trošku posr.l :-D :-D :-D
Odpovědět
@zubr487 máte pravdu a vidíte: odpoledne upito a 570Kč za metr :-D
Odpovědět
Nevím kde ty ceny berete, ale u mě - JČ - měsíc zpět 580 Kč / m2 včetně lepidla a spárovací hmoty. Jenže k tomu musíte přičíst nerezové lišty, vyrovnávací spony v případě velkoformátu, silikony, akryl a další položky. Já se jich zastávat nechci, ale viděli jste někdy toho nářadí když se rozloží po baráku takový obkladač? to vybavení musí stát strašně peněz a v zaplatit to někdo musí. Nicméně 570 je ale jen za práci opravdu přehnaná cena, ještě tři roky zpět jsem měl meloucháře co mi slíbil koupelny pouze práce za 200 -250 Kč za metr , v práci za to dostával mzdu 150 Kč za hodinu. Ale nářadí samozřejmě bral z práce-), nedávno jsem ho oslovil že je čas jít ke mě obložit koupelny a řekl si 350 za metr za práci taky jen, poslal jsem ho do pr..le.
Odpovědět
@lto007 proti ceně 350Kč/metr nemám připomínek a myslím, že je adekvátní (200-250Kč je snad už jen sen)
Odpovědět
@alfonss Nářadí je především řezačka za cca 2000Kč. Zbytek jsou prkotiny nebo je to běžné nářadí na stavbě (flexa s diamantovým kotoučem, vrtačka). Oblíbená hláška novodobých řemeslníků jsou vícepráce. Klidně tím zvednou cenu o desítky procent.
Odpovědět
Článek se načítá
@lto007 No a dnes za 350,-/m2 pošle do (_!_) on tebe :-D a bude mu to jedno. Zkuste se vžít do jeho pozice,...práce máte tolik, že nestíháte a za mnohem větší cenu, tak proč pracovat pro nějakýho kolenovrta? :-D . A pak je tu ještě jeden faktor a to ten, že tyhle obkladači, co jsou pořád na kolenou jsou po 40letech zralý na invalidní důchod, na který si musí mezitím našetřit. Kdybych nebyl lempl na ruce, tak bych si to taky obložil sám, ale protože vydělávám jinak, tak si někoho vyberu a zkrátka zaplatím. Buď na to máš nebo ne, ale to je snad se vším. A plakat, že je něco drahý můžeš u mámy sukně..
Odpovědět
@panlorenc že Vy budete taky obkladač? 8-) :-D Každá dělnická profese se na Vás podepíše a ruku na srdce kolik dělníků má takové peníze? Invalidní důchod každý druhý.
Odpovědět
@alfonss Kéž bych byl obkladač, to bych byl teď někde vysmátej na melouchu a nepsal tady na foru :-D Pokud jsi šikovný na ruce a trochu i hlavu, tak dávno děláš na sebe. Nejlépe strojní zemní práce a vnitřní instalatérské práce. Kam se hrabe obvoďák v Bezdíkově.. :-)
Odpovědět
Peníze hýbou světem, ještě že existují kamarádi. Představa, že bych dal tolik peněz za obkladače, mě děsí. Pokud máš možnost si od někoho půjčit nářadí (řezačku, flexu, hřeben a míchadlo) a jsi trochu zručný, udělej si to sám. Zabere ti to o den víc, ušetříš raketu. V dnešní době se ničemu nedivím, ještě že už mám dostavěno. Všechno vyletělo nahoru, protože si to ty firmy a řemeslníci můžou dovolit. To, že zadluží lidi většinou až do důchodu řešit nemusí, hlavně že mají koryto plné :-) Ono svádět všechno na to, že nejsou řemeslníci je i v tom, že se staví hodně domků. Prostě je dost práce a je to vidět i ve firmách, které lákají zahraniční zaměstnance, protože u nás nejsou...
Odpovědět
@davex Bude hůř. Učnáky v podstatě zmizely. Dnešní mládeš musí mít za každou cenu min maturitu i přesto, že na to nemají hlavu. Maturu má dneska každý pitomec. Podobně se rozplizla i vysoká titulem bakalář. Já jsem starší generace, postavil jsem pár domků a je stále problematičtější sehnat šikovného řemeslníka co si své práce váží a nešulí to. Živím se sice hlavou, ale stavařina mě baví. Je to zase o tom, že večer skončíte a vidíte za sebou nějakou práci. Samozřejmě jsou lidi, co na to nemají čas nebo ruce, těm pak nezbývá než zaplatit.
Odpovědět
@alfonss No mne to bohuzel neprekvapuje. Mit vice casu a poradne naradi, taky bych si zkusil udelat venkovni dlazbu sam.... Ale neumim to a nemam na to cas, tak jsem proste musel platit. Ceny dam ted trochu z hlavy, tak to prosim nebrat uplne do koruny presne, ale: venkovni parkovaci stani, cca 50m2 - material POUZE dlazba - 20 000 - zbytek - vykopani diry, sterk, udusani, polozeni dlazby, obrubniky - 65 000 realizace loni na podzim. Poptaval jsem x firem, par slusne odpovedelo, ze to je pro ne mala zakazka a ze maji plno, zbytek bez reakce. Nakonec mi to tedy delala skupinka cikanu za tech 65 000. Kvalita dle ocekavani, ale prezilo to zimu, tak snad dobry... ale rovne to teda neni ani nahodou :-)
Odpovědět
Když jim to lidé zaplatí, proč by si neřekli. Kdyby aspoň při těch západních cenách za nimi zůstávala perfektní práce, na níž nenajdu vady. Bohužel kvalita za cenou často pokulhává. A tak je pro normálního člověka, který nevyhrál sportku, rozumnější něco si o tom přečíst, ideálně mít možnost trochu okoukat a udělat si to sám. Konkrétně na běžném obkládání nic složitého není, pokud se nejedná o nějaké plastické tvary. Přečíst si kdy používat obyčejné a kdy flexibilní lepidlo, kdy je vhodné vložit dilataci, kdy použít penetraci apod. Spoustu věcí ani řemeslníci neví a střílejí to jak je napadne. Chvíli jsem koukal na kamaráda, který jako mnoho jiných není profesí obkladač, ale živí se tím a pustil jsem se do obkládání koupelny z druhé strany. Šlo mi to sice pomaleji, ale co do provedení jsem ho strčil do kapsy. Tak samo sádrokartony, zdění, omítání, štukování,... Nic světoborného ani náročného. Já bych se cítil trapně říct si za pár hodin nepříliš náročné práce o částku, na kterou běžný zaměstnanec dělá měsíc. Řemeslníkům to problém nedělá a tak u mě moc příležitostí nedostanou. Ale jinde ano, ke škodě nás všech.
Odpovědět
Profilova fotka
Stavěl jsem dům a všechno jsem se naučil sám, zdít opěrné zdi, ploty, vše vysekat. Hrubou mi postavili 2 známý za 180 Kč na hodinu 4 roky zpět - já s tátou přidavač a přitom jsem se naučil vše. Kromě hrubou stavbu do toho bych ani dnes asi sám nešel. Dnes už nikdo ze zedníků nejde pod 250 kč za hodinu. Obkladači naštěstí kámoši 260 kč za hodinu. Ale i zámkovku jsem se naučil a teď jí dělal sousedovi zdarma - program hubnutí - pohyb - když denně jen sedím v autě -))) Dlažbu na terase 4 cm vysokou jsem dělal určitě sám - platit bych ani kámoše nechtěl - dával jsem to na terče - na folii a nic na tom není. A koupit si velkou flexu Makitu za 2800 to je minimum proti tomu co si řeknou firmy za práci. Spoustu sousedů co má dům na klíč nic neumí a je to děs - nejhorší je, že je vše se 100 % přirážkou za práci, ale práce je fakt ošizená - nekvalitně udělaná - kdyby když chtějí tolik peněz to bylo aspoň levnější ???? Soused dělá zedníka za 220 Kč za hodinu - i obkládá a hodně slušně na Vysočině, ale říkal, že na melouchy už kašle, říkám mu zvedni ceny ať tě lidi neotravují - zvedl na 250 kč za hodinu a stále nestíhá, ale dělá už jen známým a pak to zabalí. Za pár let - generace našich dětí budou vyřízení, řemeslníci nebudou a jsem zvědavý co bude generace dnešních 10 - 15 letých dělat ????
Odpovědět
@josef1 hosi nezlobte se na me, ale co vam brani jit delat sami na sebe? Vzdyt je to prece podle vas tak jednoduche.... a muzete si klidne brat i 800 na hodinu. Ja tady nechci rozvirovat diskuzi ale nic neni cernobile-ono se zda, ze treba 350 na hodinu je moc. Kazdy z vas si rekne, ze co bych za to dal, kdybych to mel v praci. Ale 350 na ico je cca 200 cisteho bez zp, sp a dani. Ale nikdo vam nezaplati dovolenou-kterou vy mate mesic plny plat, nemocenskou ma cca 3500(v pripade ze si platite nemocenske, v pripade ze ne, tak ikdyz si ten mesic nic nevydelate, tak musite stejne zaplatit 5000). Zamestnavatel vam prispiva-penzijko, premie, ruzne benefity (plavani, masaze, cviceni,...) Osvc neda nikdo nic. Ale jako hlavni rozdil vidim to, ze osvc nema jistou praci - a taky treba cast roku nemuze pracovat napr. kvuli pocasi, nevysla mu zrovna zakazka,... A co potom? U nas se stavba hodne podepsala na nasem zdravi a jak to vidim tak takovych nas je vetsina v okoli. A to jsme prestavovali jenom 2 roky - nedokazu si to predstavit delat tohle cely zivot. Navic v zime, mokru, horku, ... Nic neni cernobile a ruku na srdce, tahali byste se s tim za 200 kc na hodinu? Ja osobne radsi pujdu delat do tepla za pulku s dovolenou a nemocenskou...
Odpovědět
@kekita Jo, takže když má pracovní měsíc cca 164 hodin, tak zedník zaplatí na daních a pojištěních 164x150 Kč = 24 600 Kč? Máš to trochu popletené. Však u nás, normálně pracujících, to je jak? Platí to zaměstnavatel z našeho potenciálního platu, takže takové kecy jsou od věci.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Z příspěvku od @kekita bych si vzal, že pokud chcete porovnávat mzdu zaměstnance a živnostníka, nemůžete brát v potaz svou hodinovou hrubou, ale superhrubou mzdu. Pak už ten rozdíl často tak velký není. A vezmete-li v potaz i další benefity zaměstnance, jako je třeba placený měsíc i když práci nevykonáváš, může být pro kdekoho zaměstnání výhodnější, než živnost. A nebo nemusí, možnost výběru mají všichni. To ovšem neznamená, že si na každou práci musím brát řemeslníky. Spoustu práce člověk opravdu zvládne sám a občas něco dělat a ne jen sedět za počítačem tělu taky neublíží.
Odpovědět
@kekita Zde padla jiná čísla, než je vámi uváděných 350,-Kč/h. S tím bych neměl problém a bez zdráhání zaplatil. Ale 550,- ne, to je prostě zlatokopectví a nedělalo by mi vůbec dobře, kdyby se takto měl někdo napást zrovna na mně. S placením odvodů ve mně určitě slzu v oku nevymámíte. Sociální pojištění, pokud si jej živnostníci vůbec platí, tak minimální, zdravotní taktéž, daň z příjmů rovněž, jelikož narozdíl od zaměstnance mohou uplatňovat a bohatě uplatňují náklady. Mnozí si přitom dokáží přilepšit i vratkou DPH a rozmohl se ten jev, že o samotné vydělávání prací ani tolik nestojí. Snaží se spíše vydělávat přeprodejem zboží a materiálu, na které automaticky dostávají výrazné slevy(proč oni ano a proč člověk bez živnosťáku ne? proto!), aby je pak koncovému zákazníkovi naúčtovali za ceníkovku(někdy dokonce i víc, když se nechá). Ještě vyšší level zlatokopectví je u živnostníků, kteří mají koncesi a jsou vybaveni razítkem z moci úřední. Já jejich razítko potřebuji a oni to ví. Jejich ceny pak tomu odpovídají. Příklad z praxe - instalace plynového kotle. Takový živnostník se nemusí uskromňovat ve svých ambicích na zvyšování své životní úrovně. Udělá mi nabídku že se mi oči protočí. No co se dá dělat, tu práci mu musím zaplatit. Ale proskenuji internet a najdu si kotel s kouřovodem a příslušenstvím téměř o polovinu levnější než od něj. Ptám se tedy, jestli mi něco sleví, nebo mi jej namontuje když si ho koupím sám. "V žádném případě, já montuji pouze své zboží! Kdo ví co bys kde nakoupil a za to já ručit nemůžu. Můžu to zkusit ještě propočítat, jestli bych dokázal stáhnout cenu o 10%". Tváří se u toho, jako by mu měly umřít děti hlady. Kotel toho stejného výrobce, typu, se záručním listem a vším příslušenstvím. Prostě ne, tečka. Poznal jsem i poctivé živnostníky, kteří se však z reálného života už pozvolna přesouvají do důchodového věku a vzpomínek. Kontakt s nastupující realitou ve mně vytvořil podvědomý reflex, kdy při styku s člověkem, který se představí jako živnostník nebo majitel firmy, spustí alarm a slyším vnitřní hlas: "Pozor, zloděj nablízku. Drž si kapsy!". Nechci aby to vypadalo jako nějaké vyplakávání. Beru realitu tak jak je a po zvážení všech okolností jsem to vyhodnotil tak, že je pro mě efektivnější problematiku nastudovat, zrychlenou formou převzít do praktického užití a pokud je to jen trochu možné, práci si udělat sám. A protože jsem vedle průměrné šikovnosti a dostatečné inteligence i dost precizní, výsledek mé práce je většinou minimálně srovnatelný s prací od profesionála(velice často jen přeškoleného). Za podstatně nižší cenu. Ale pokud někdo vydělává 550,-Kč/h a více, chápu když si práci zaplatí. Možná bych to také tak dělal.
Odpovědět
Profilova fotka
@alfonss Kupte si nářadí a začněte dělat obkladače. Vyděláte si 22.000,- Kč za 3 dny :-) Objevil jste zlatý důl a ještě to roztrubujete do světa. To jsou dneska lidi :-D A nebo že by to bylo jinak? :-p
Odpovědět
@vladimirsvorba A poenta tady tohoto výkřiku do tmy?
Odpovědět
@davex No, pointa, jak tomu rozumím já, je že si někdo stěžuje na někoho jiného, co si vydělá peněz. Navíc má ještě dojem, že když za tři dny to je 22t, tak za měsíc to je 154t a za rok 12x154t. To asi nebude úplně pravda, že? A dobrá poznámka je, jestli je to takhle dobrý kšeft, proč to nedělat? Asi to není jen o penězích....a asi to není tak skvělé jako, když se hodí čísla do fora.
Odpovědět
Mě fascinuje, že tu někdo tak bulí nad cenou řemeslníka. Nechat si od něj něco udělat není povinné. Je to dobrovolný vztah nabídky a poptávky. Sežeňte si levnějšího. Jo on není? Tak potom je tenhle nejlacinější (možná by měl i zdražit) Jsem i zaměstnanec i ten zloděj, co má firmu a "okrádá" zákazníky nelidskou cenou. Doporučuji všem zaměstnancům, seznámit se někdy s problematikou podnikání a všech podmínek s tím spojených. Nejlépe si to alespoň rok dva vyzkoušet, jak se trhají ta zlatá jablka. Jo a lidi, co si něco nakoupí na netu, protože to sehnali supervýhodně a volají, ať jim to přijdu namontovat, taky posílám do ...... Protože pak je ta hodinová sazba 500,- a výše.
Odpovědět
@petros4 No však je to tvé svědomí. Pokud z toho máš dobrý pocit, tak je všechno OK. Nezapomeň těch 15 minut strávených na fóru někomu naúčtovat ;-)
Odpovědět
@davex Žádné strachy, těch 15 min už dávno někdo zaplatil. A ten pocit...ten je k nezaplacení :-D
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?