Obložení koupelny svépomocí: na co si dát pozor?

Ahoj, chystáme se v rámci rekonstrukce bytu samozřejmě i na rekonstrukci koupelny a záchodu. Obkládat chceme svépomocí, respektive manžel a tchán. Kdo z vás se do toho pustil také sám, co byste nám poradili, na co si dát pozor, s čím si víc pohrát, atd, případně doporučte dobrý materiál - lepidla, atd... Klidně pište i kritiku na materiál nekvalitní:) Díky!
Odpovědět
Profilova fotka
Také se do toho chceme pusti. Ráda bych nějaké rady. Čím začít? Předpokládám, následující postup: 1) dokonale srovnat podlahu a stěny 2) naimpregnovat stěny. Rohy, ve kterých bude sprcháč nebo vana (svislé i vodorovné) ještě navíc vylepit takovou hydroisolační pásku (nám doporučili Mapei mapeband), prý pod ní a pak přes ní se dá hydroisolační stěrka (doporučeno mapei mapegum), ta se dá i na stěny za vanou a sprcháčem myslím... (vše musím ověřit, pokud víte, napište :- ) ) 3) začít obkládat, odkud ale? Většina začíná tak, že vynechá první řadu a začne obkládat až od druhé (mají to nějak změřené, aby od stropu byl celý obklad a řezala se spodní řada). Jenže nevím, jak přesně budem měřit a jestli to pak vyjde nahoře přesně, když pojedeme odspodu. Mě radí obkládat odshora, ale nikdy jsem to neviděla :-( 4) vše obložit, jen za vanou se nemusí vše, ale obklady by za ní měly zasahovat, aby se nemusely řezat). 5) usadit sprcháč, vanu...ale jak, to netuším a potřebuji poradit. Vana se usazuje napuštěná? 6) obložit vanu, nám doporučují obložit to na konstrukční desku Hasoft, prý se pak jen přilepí k obkladům po stranách. Když budem muset jít pod vanu, jen ořízneme silikon, celou desku sundáme, budem mít dobrý přístup pod vanu. PAk zase tu obloženou desku vrátíme, zasilikonujeme kraje a je to.... 7) penetrace podlahy, dlažba... 8) nábytek, baterie. Co mě ale zajímá je tedy toto: 1) jak se postupuje při obkládání? z jakého směru? 2) jakou velikost křížků na stěnu (viděla jsem, že prodávají 2mm, 2,5mm, 3 mm atd.) a na podlahu... 3) jaký je postup při usazování vany a sprchového koutu s vaničkou. 4) pokud znáte desku hasoft, jak jí upevníte ke stěně? jen přilepíte? 5)jak se upravují obklady v rohu? lepí se prostě jedna stěna až těsně ke zdi a druhá pak těsně k té dlaždičce už přilepené na druhé straně? určitě si ještě na něco vzpomenu. Dík za každou radu.
Odpovědět
Profilova fotka
ad2) myslela jsem napenetrovat stěny. Hydroizolace se dá za ten sprcháč, vanu, umyvadlo, případně pračku. Do rohů jak jsem psala ještě ta páska.
Odpovědět
Profilova fotka
jo a ještě poslední řadu obkladů dole dolepíme až po položení dlažby
Odpovědět
@klara.t my už svépomocí dělali 2 koupelny v domě + 1 v paneláku (lepili jsme obklad na umakart), takže můžu napsat náš postup a zkušenost k tvým bodům :-) 1) já si prostě vzala excel tabulku a tupě si tam komplet rozkreslila složení celé koupelny, každé stěny......počítala jsem i s mezerama, takže jsem došla k tomu, jak budou obklady vypadat, zda se horní vejde či kolik se musí odříznout. Kde jsem věděla, že mi záleží, aby se začalo celým obkladem jsem tak začala (třeba stěna za zrcadlem jsem chtěla, aby spára byla přesně uprostřed stěny, tak se ty oklady uřízly z obou stran (snad to píšu srozumitelně). Jinak my vždy začali od spodu a 1/2 obkladu, aby mi pak i barevně vše sedlo např. k umyvadlu a tak....... 2) křížky na stěnu jsme dávali č. 3, protože se mi ta velikost líbí a na podlahu jsme měli tušim 6 kvůli podlahovce 3) když jsme měli hotovou tu hydroizolaci, usadila se do rohu na nožičky vana a vanička. Pak jsme měli takový polystyrenový panel, který se tam ze předu nasadil a na ten se lepil obklad. Obklad stěn jsme pak přiráželi k vaně a vaničce stejně jako dlažbu...... 4) desku neznam 5) ve vnitřnim rohu jsme to dělali tak, že se obložila 1 stěna a k té se pak ta dlažba přirazila, ale ne úplně. Po zaspárování jsme všechny rohy zadělali silikonem v barvě spárovačky. Vim, že se dělaji do těchto rohů i lišty, ale ty jsme nechtěli. Na vnější rohy jsme použili plastové nebo nerez rohy (dělaji různé tvary a rozměry)
Odpovědět
my třeba nejdřív udělali ty stěny a pak jsme přiráželi dlažbu
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka co myslíš tím, že jste začali odspodu a 1/2 obkladu?
Odpovědět
@klarat.t no, že jsme začali obkládat od spodku tedy 1. řadou a ta první řada je ne celý obklad, ale jen 1/2, takže je rozřízlá (chtěla jsem udělat něco jako efekt soklu)
Odpovědět
Profilova fotka
@klara.t my jsme také obkládali i usazovali sami... co se týče usazování vany, nevím, jak přesně budete postupovat, my vyzdili zídku, "vložili" dovnitř vanu a mezery zaplnili pěnou (pozor, nesahat do ní prsty, nejde to dolů :-D ) a prý než se začne dávat pěna, měla by se vana zatížit, což my jsme neudělali...zatím v pohodě a to měl manžel svého času i přes sto kilo, tak snad to vydrží :-) a co se týče rohů zeď/vana, tak jsme to lepili tak, že na zeď dlaždici, jejíž hrana je těsně u zdi vany a pak na zeď vany dlaždici, ale ne úplně těsně, jen tak aby se dala udělat spára jako všude jinde... a roh vana/vana, někdo dává rohové lišty, ale my dali z jedné strany dlaždici trochu přečuhující (kolik má přečuhovat jsme zajistili pomocí přiložení vodováhy) a na druhé straně zase tak, aby vznikla spára...nevim, jestli to popisuju dost jasně :-) kdyby ne, tak se ptej, nebo můžu přiložit třeba foto :-)
Odpovědět
Každopádně si dát pozor na to, aby se dobře založila první řada ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@breberka @veverka.dada Ahojky holky,doufam,ze vas tu jeste najdu.... :-) Mohla bych vas poprosit fota tech vasich koupelen a v detajlu i ty rohy,kde se potkavaji dlazdicky :-) Mysleno vana×vana nebo na zidce atd. Moc vam dekuji :-)
Odpovědět
@tetecko tady něco posílám, je to jen z mobilu, tak to neni 100% kvalita ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Vracím se k tématu: zajímá mně hydroizoloce v koupelně v dřevostavbě. Potřebuji návod pro blbce - čili pro mne. Co je jinak než ve zděném domě? Na co dát pozor? atd. Dík.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?