Proc se nejdriv lepi obklad a az nasledne dlazba?

Chystam se obkladat koupelnu a vsichni uvadi ze zasadne nejdriv obklad sten a az pak dlazbu, ale vubec nikdo neuvadi proc, coz mne docela vytaci. Mam malickou koupelnu cca 1,5x1,7m se sprchacem, zadna vana ani nic podobneho k cemu by musel obklad vyskove licovat. Obkladat nejdriv steny mi prijde nelogicke a zbytecne pracne, snad jediny duvod bych videl v riziku poskozeni dlazby padajicim necim, ale to si na tak malem placku dokazu bez problemu osetrit zakrytim dlazby. Takze jestli je toto jediny duvod, pak bych se tim netrapil. Ale zase pokud to ma nejaky vyznam ktery mi momentalne unika (nikdy jsem zatim neobkladal) tak si rad necham poradit.
Odpovědět
Tuto informaci jsem nikdy nešlyšel a vždy jsem obkládal nejprve dlažbu a pak obklady.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_janota Dost se píše že Pohledově Dlažba patří vždy pod obklad, a postup je takový že se nejdřív začne obkládat od druhé spodní řady až nahoru pak se položí dlažba a nakonec se dořeže a douloží poslední spodní řada obkladu. Není to z mé hlavy ale skoro všude v diskuzích a na internetových článcích se toto řešení používá. Mimochodem se toho budu také držet až si budu obkládat koupelnu a wc svépomocí.
Odpovědět
@jarin1 Je to přesně jak píšete. Nikdy se nemůžete spoléhat na rovinnost dlažby. Proto bez ohledu na to, zda budete dělat dlažbu před nebo po obkladech je nutné spočítat kladení obkladů tak, aby spodní řada byla o pár cm užší, než použitý obklad. Taky je nutno počítat s dilatací dlažby proti obkladům
Odpovědět
@jarin1 Obkladači říkají, že po práci si nešlapou. Také jsem si obkládal svépomocí a vyzkoušel jsem oba případy. Popravdě mi lépe vyhovovalo napřed položit dlažbu a následně obklady. Na dlažbu jsem položil kartony, aby nebylo lepidlo na dlažbě a obkládal stěny. První řada založena do laseru a nebyl problém s rovinou. U té varianty napřed stěny a pak dlažba mi nevyhovovalo po obložení dlažby a stěny to následné dolepení první řady, blbě se nanášelo lepidlo. Jistě u rozměru 60 to není problém, ale u 15cm se to fakt blbě nanáší. Navíc si při obkládání stěn šlapete po hydroizolaci pokud jí tedy máte již na podlaze hotovou před obkládáním. 😞
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Ano to rozložení jsem opomněl a dilatace je jasná, také mám za to že mezi obkladem a dlažbou by měl být pružný tmel či silikon z důvodu sedání podlahy, to samé by mělo platit pro rohy obkladů.
Odpovědět
Ja chci davat dlazbu pod obklad. Prijde mi to logicke a uz jen z toho duvodu, ze predpokladam ze se dlazba bude hur rezat nez obklad, tak aby byly rezy "schovane". Zacinat nekde v pulce steny mi prijde jako kravina, pokud k tomu neni zadny jiny duvod. Vim ze vsichni rikaji ze se to tak dela, ale nikdo mi nerekl proc. Ja planuji dlazbu 45x90cm a obklad 30x90cm, takze na zadne stene koupelky 1,5x1,7m nebudou vic jak dve kachle vedle sebe. Prijde mi to min pracne, nez se jebat s malyma kachlickama. I kdyz kamosi v baru rikali ze je s velkymi kachlemi horsi prace. Ale zas jich tam nemam tolik. Chtel bych polozit dlazbu jako prvni i z duvodu rizika poskozeni hydroizolace - ve sprchaci nebudu mit vanicku - bude tam primo dlazba a skla se budou skladat ke zdi, jinak bych se v tom malem prostoru nepohnul, takze to bude muset byt kvalitne izolovane. Je to v 2 patre.
Odpovědět
Profilova fotka
@dyrup Jasný nezavrhuji tento způsob, také se to takto dá udělat dlažba se přikreje kartonem či starým linem aby se nepoškodila a může se vesele obkládat. Ale zase je zapotřebí mýt správně rozložený obklad tak aby to rozměrově vycházelo když mám danou výšku které se musím držet a obklad nevychází a musí se dořezávat tak je vhodnější prostě tu spodní řadu dořezávat aby to opticky splynulo než to řezat na hoře . A to samé platí pokud by byl obklad až ke stropu, také my to přijde lepší dorovnat dole.
Odpovědět
@jarin1 Jo, dilatacni spary jsou celkem jasne, pocitam ze na takove male plochy by cca 4mm mohly stacit.
Odpovědět
Ja tam nic k cemu bych srovnaval dlazbu nekde v prostoru nemam, zadne okna, vany, nic. Pokud bych chtel aby mi treba kachle vychazela pekne pod okno, tak bych to chapal. Horni rada kachlicek bude koncit cca 5cm pod stropem. uplne ke stropu se mi to davat nechce, uvidim jak to bude vypadat, kdyby ten odskok ke stene vypadal blbe, tak bych ten uzky pasek vymaznul, dal tam sklo s ledkama nebo neco podobneho
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_janota S těmi řezy dlažby je to jasné to musí být schované, ale o tom obkladu jsem psal že se začíná v druhé řade od spodu a né někde v půlce, je to právě z toho důvodu že se rozměří obklad od vrchní výšky kde má být a ta spodní se upraví dle výšky dlažby jak psal zubr487 a také dle toho jaký obklad má rozměr. Dost často se obklad zarovnává s horní hranou okna takže to nemusí vyjít a bude potřeba seříznout obklad proto se začíná v druhé řadě tak aby se to schovalo dolů kde to není vidět když je odříznuto max 3/4 obkladu, to se opticky sladí. Také budu používat vyrovnávací klínky, myslím že je to vhodné pro svépomocnou pokládku.
Odpovědět
@jarin1 rozmereni je jasne. Zarovna se to jak je potreba a prvni rada se ureze na potrebnou vysku. Osobne me vice vyhovovalo mit uz polozenou dlazbu a zacinal jsem proste seriznutou prvni radou tak, aby to dobre vyslo jak dole tak u okna tak u stropu.
Odpovědět
@martin_janota jeden z duvodu, ze se muze zacinat od pulky je pouziti spatnych obkladu. Pokud nejsou rektifikovane a zacnete od spodu a zvolite malou sparu tak u stropu to bude vlnite jak had, protoze nactena chyba obkladu se ukaze v horni casti. Kdyz jedete od pulky nahoru a dolu tak se chybna tolerace obkladu rozlozi do horni rady a spodni a hlavne pohledova spara je soumerna. Nevim zda jsem to popsal tak nejak rozumne.
Odpovědět
Článek se načítá
Mam v planu pouzit tento obklad https://www.siko.cz/obklad-peronda-da... https://www.siko.cz/dekor-peronda-dan... Pisou ze je rektifikovany, tak by snad nemel byt problem. Myslim, ze tahle chyba by se dala eliminovat stridanim kachli z ruznych baleni, aby se odchylka zprumerovala, ale je to jen muj laicky podled 🙂.
Odpovědět
Před pokládkou je vždy nezbytné si to důkladně rozměřit a klidně si na stěnu nakleslit, kde budou spáry. To platí dvojnásobně, pokud chcete obkládat okno/okna, niky apod. Pokud možno by ve výsledku nikde neměly být úzké proužky obkladu. Jinak já jsem taky obvykle začínal od cca druhé nebo třetí řady. Dilatační spáry v malé koupelně nejsou problém, ale v případě podlahového topení jsem se toho bál. Proto jsem nejprve udělal hydroizolaci včetně rohových pásků, dále dlažbu s mezerami podél stěn. Mezery jsem vyplnil silikonem a teprve pak jsem pokládal obklady.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_janota možná je to trošku mimo mísu, ale nechceš zvážit tu velikost? Samozřejmě, každý si to má udělat podle sebe, jak jemu se to líbí, ale velkoformátové dlažby i obklady se hodí spíš do větších prostor. Z obkladů bych určitě zvolila ten druhý, který tu velkou plochu rozbije, a dlažbu bych také zvolila buďto menších rozměrů nebo se vzorem. Pokud ještě nejsi rozhodnutý definitivně, zajdi do nějakého koupelnového studia a nech si to vymodelovat s velkými i malými obklady a dlažbou nebo zkus v některém programu, co jsou na internetu
Odpovědět
@esmeralda2 dobrá připomínka. To je pravda
Odpovědět
@martin_janota v životě jsem si toho nalepil hodně a vždy se mi vyplatilo udělat si krásně a rovně dlažbu - ode zdi ke zdi a následně nad to nalepit obklady. Vždy jsem dělal řady obkladů tak, abych nemusel vodorovně řezat, jen svisle. Řezané hrany dlažby tak byly vždy schované pod obklady. Málokterá věc je pro mě tak iritující a hnusná, jako viditelný řez obkladu nebo dlažby u podlahy. Poučka, že po práci se nešlape je trapná. Na obecné tvrzení "že takhle se to nedělá", jsem obecně hodně alergický. Někdo to ledabyle nalepí nebo zasoplí, odejde a já se na to musím dívat i desítky let. Právě druhou věc, za kterou bych lámal ruce, jsou (často ledabyle) silikonem zasoplené kouty. Opět jsem ve velké míře spároval přímo sprárovačkou. Nepopraskalo mi to nikdy. Zato odfláknutých, smrsknutých a odchlipujících silikonů ve sprárách jsem viděl kvanta.
Odpovědět
Proc by mel byt problem s velkyma kachlema do male mistnosti? Ja vim ze je to dalsi z casto slychanych dogmat, ale nikdy jsem v realu nevidel ze by to byl nejaky designovy problem. Nebo mate nekdo foto prikladu kde to vypada vyslovene blbe? Kdyz jsou na malickem hazliku steny bez obkladu (tedy s obkladem velikosti cele steny chcete-li) nikdo s tim zadny problem nema. Osobne bych spis rekl, ze male kachle ve velkem prostoru vypadaji blbe, to ale neznamena ze to musi automaticky platit i opacne. Ja mam v planu udelat kombinaci podobne jako zde https://www.siko.cz/medias/koupelny-d... K tomu sislikonu v rozich. Nejsem na tohle odbornik, ale co jsem pochytil tak se do dilatacnich spar dava proto ze je pruzny, ne proto ze se s nim lip vypatlavaji rohy. Jistou logiku to ma, konstrukce objektu muze ve stavebnich spojich pracovat a tvrda hmota by se mohla odtrhnout coz bych nechtel - budu mit ve sprchaci primo dlazbu..
Odpovědět
já nejsem sice odborník, ale u nás se taky první daly obklady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?