Jakou cihlu 30 zvolit?

Chceme stavět z 30 cihly + 15eps. Je jedno, jaká ta cihla bude? Broušená na lepidlo, nebo obyč P+D na obyč maltu? Porotherm, Heluz - to jsou asi nejprofláknutější. Ale co třeba Keratherm atp? Vychází levněji. Když bude polystyren, je ta cihla víceméně jedno? Máme jít jen po ceně? A co pracnost a přesnost? Broušená x obyč malta Bude nám stavět zedník a my budem pomahači.
Odpovědět
@martinape zedníka budete platit od hodiny nebo za kubík? S broušenou je málo práce, jen se rozdělá napytlované lepidlo, cihla se namaže jak chleba s máslem a drží se rovina. Máme 24 cm porotherm + 20 EPS. Přesný byl na výšku, do šířky jim to trochu haprovalo. Držela se rovina z vnější strany a vevnitř se do dohnalo omítkou. Jinak značka cihly je jedno, někdo tvrdí, že je Heluz křehčí, druhý že je Porotherm makový. Šla bych po ceně. U vás cihla ponese jen dům, tepelné mosty se zalepí polystyrenem.
Odpovědět
jo, tuhle informaci jsem zapomněla napsat. Placen od hodiny. 180,-/hod
Odpovědět
@martinape spočítej si, za kolik hodin zedník vyzdí kubík zdiva na maltu, a na lepidlo a uvidíš, jestli se ti vyplatí připlatit si za broušené cihly, nebo vzít klasiku.
Odpovědět
když to je právě ta klíčová informace, kterou neznám.
Odpovědět
@martinape zajímá tě směnná pracnost zdění když si to zadáš do googlu, tak ti vyjedou normohodiny
Odpovědět
aha. Dík moc!
Odpovědět
@martinape souhlasim s @petraxname. znacka cihly je jedno. my mame keratherm brousene, na penu. ale podle me, tak jak se pise vyse, kdyz je pak obalka z polyse, tak je jedno, jestli je sem tam skvirka. davate 30eps, ze? planujete rizene vetrani s rekuperaci? tam si myslim, ze uz to pak jedno neni, protoze dum musi byt co nejvic vzduchotesny a na to jsou lepsi vapencopiskove cihly nez ty thermy.
Odpovědět
@driftule maximálně by se o něco snížila účinnost rekuperace, ne? My ji máme hlavně kvůli výměně vzduchu, neřešíme teplotu vyměněného vzduchu, topíme dřevem za 100 Kč kubík.
Odpovědět
Přesně tak. ...účinnost rekuperace a její finanční návratnost je velmi sporná. Osobně ji našim klientum z důvodu finančních úspor na vytápění nedoporučuji. Ale doporučuji ji celkově z důvodu zvýšeného komfortu bydlení díky výměně vzduchu. Myslím že finančně-úspora u vápenopískových cihel oproti páleným dutinovým(Porotherm apod) je zanedbatelná (pokud vůbec nějaká. U těch dutinových cihel je jediná nevýhoda že se pak o něco hůře řeší vzduchotěsnost kvůli blower door testu. ...ale to zase není neřešitelný problém. Co se týká kvality cihel, tak tam asi pro jednotlivce(stavění svépomocí) je to jedno. Pokud už dům stojí tak je celkem jedno kdo je výrobce. Ale pro nás jako stavební firmu je přeci jenom kvalita jednotlivých výrobců/výrobků důležitá vlastnost. A pokud jde o tloušťku cihel a zateplení, tak ideální je cihla 30 cm, případně i 24(25) cm. A pak zateplení polysyternem, kde je ideální poměr cena/výkon u zateplení cca 14-16 cm. Více jak 20 cm je už celkem neekonomické.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinape Nevím, zda ti to pomůže, ale my stavěli na http://www.wienerberger.cz/porotherm-... a za 9 dní jsme měli hotové přízemí, pak už jsme čekali na stropy. Stavěli jsme si sami ve 4 lidech :)
Odpovědět
@petraxname jojo. mame to podobne. jen drevo vlastni:) @loex prave ten blower door test nas poradne potrapil. ale kdo nepotrebuje papir kvuli dotaci to resit nemusi...
Odpovědět
@driftule Je pravda že u "dutinových cihel/tvárnice je blower door test trochu komplikovanější (docílit aby vyšel, ale ne nereálné). Aktuálně jsme teď akorát dokočili jeden takový dům (na dotaci). Ale v případě kdy není potřeba řešit dotaci (blower door test) , tak je to pak jedno a neni potřeba realizovat některá až zbytečná opatření.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Take vybiram 30 cm cihlovzduch a velke rozdily mezi vyrobky asi nejsou. Nejvic stiznosti z okoli slysim na Heluz. Tvarnice rozmerove nejsou stejne a nekdy vznikne mezera i vice nez 1 cm. Pak se to musi vyrovnavat maltou. Tim se stavba zdrzuje, prodrazuje a vznikaji tepelne mosty. Takze osobne budu vybirat mezi Porotherm, Keratherm a Profiblok. Zakladni modely v 30 cm stoji od cca 350 Kc/m2, coz je hodne dobre. Urcite bych se vyhnul 30 cm variantam s lepsimi tepelnymi vlastnostmi. Tam uz je to paradoxne jen o nevyhodach. Jsou drahsi, velmi krehke, staticky slabsi, mizerne akumuluji teplo a jsou akusticky horsi. Jejich lepsi izolacni vlastnosti nevyuzijte, protoze izolovat bude primarne tlusta vata/eps.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
ahoj, teď zdíme ze sendwixu od km bety a ač zedník nadával, nakonec je to prý nejlepší co kdy měl v ruce :) na lepidlo
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?