Absolutní zvuková izolace

Je možné izolovat svůj byt tak, aby od nás nešel slyšet žádný (nebo jen minimální) zvuk? Dum je stary,z tvarnic, ma vnitřní zdi z cihly a dřevěné stropy s rakosem. Problem je, že sousedi nad námi slyší od nas každý krok, mluvení a neexistuje si skočit přes svihadlo, protože se jim vše nahoře otřásá. Dá se s tím něco dělat? Zvuky od nich mi nevadí, ale problémem jsme tedy my pro ně. Pod námi je jen sklep. Chtěla bych udělat nějakou komplexní izolaci, ale bude to vůbec účinné? Stropy půjde jen rekonstruovat zespodu, určitě nepůjde je vyměnit komplet. Zvukově by se to asi dalo, ale co ty otřesy? Je nějaké řešení? Třeba jakoby stavba bytu v bytě? Jakoby plovoucí byt v původním prostoru? Vybourat komplet vnitřní cihlove zdi a nahradit novým sandwichem? Obvodové zdi jsou dvojité: tvarnice- mezera-cihla. Pokud nic nepomůže, nemá smysl se pouštět do takové rekonstrukce.
Odpovědět
Jakou tam teď máte podlahu?
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Řešení zvukové izolace existuje celá řada.
Odpovědět
Máme parkety a dlazbu. Ale pomůže na ty otřesy o patro výš, když se pod podlahu dá izolant? Mám pocit, že by nepomohly ani zinenky... Totéž strop. Někde jsem četla, že to úplně odizolovat nejde. Ze jakmile je kontakt se stěnou, vždy tam rezonance bude. Takže nevím. Pokud opravdu funkční řešení není, nechce se mini toho investovat nemalé peníze.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Dělají se zvukotěsné předstěny s izolacemi, rovněž stropní podhledy. Lze dokonale odhlučnit dva kinosály vedle sebe tak určitě lze odhlučnit i sousedící byty.
Odpovědět
Profilova fotka
@azsinanecovzpomenu Předpokládám, že nehodláte investovat jako při výstavbě kinosálu. Proto zkusíme osvědčená a především levná řešení. Jako akustická izolace funguje sádrokartonový podhled zaplněný vatou. To potlačí slyšitelnost hovorů. Ale NEpotlačí průhyb stropu. Strop se hýbe proto, že trámy vaší podlahy mají vysoký průhyb. Udělal jsem tedy ukázkový test. V prvorepublikové vile stojím na špičkách a rychle padnu na paty. V mém případě se podlaha rozhýbe 10x za vteřinu se zrychlením až 0,5 G (na obrázku). Pomohlo by podlahu podepřít ve sklepě sloupkem uprostřed plochy. Stačí i ocelová trubka typu lešenářská s opěrnou deskou pod strop, zaklínovat. Pak se podlaha bude prohýbat odhadem 10x méně a nebude se tak podtlakem vzduchu dupání přenášet na strop, tedy podlahu sousedů. Víc nedokážu bez znalostí dalších podmínek napsat. Pokud jste Praha, můžu i změřit a potvrdit snadnost řešení. Na novostavbě jsem s tímto problémem počítal, můžu dupat a nebo si kamkoli šoupnout tunovou vířivku. I pod tou tunou se podlaha prohne o pouhých 0,13 mm. Popis v mém profilu. Náklady asi 200 Kč navíc proti projektu.
Odpovědět
@travas Odhlucneni předpokládám, že by šlo. Ale co ty otřesy? Dá se to v takovém domě ošetřit Tak, že si budu moct poskocit aniz bych sousedům roztrasala skleničky a tím i jejich nervy?
Odpovědět
@josef_vavra To je zajímavé. Je možné, že se takto prohyba ten beton? Řekla bych, že tramy pod námi jsou beton a podlaha/strop sklepa taky nějaké betonové desky. Je mi jasne, že se neprohybaji jako trampolina :-) ,ale i tak mě tento duvod nenapadl. Problém je ale ten, že sklep je jenom v polovině domu a problem je však se všemi pokoji. A to může být kámen úrazu. Nevim, co je pod zbytkem domu. Může tam být vzduchová kapsa, sterk, hlína... netuším. Okna v přízemí jsou celkem vysoko, takže necim ten prostor být vyplněn musí. A neumím si představit, jestli je na to nějaké řešení. Jestli se to dá všechno vyhrabat a necim zaplnit. Teď se bojím, že je to ještě horší situace, než jsem myslela. Dům je z konce 50.let, jestli je to něčemu platné. Dokumentaci nemám téměř žádnou. Resp se z ní nedá vyčíst, co je pod tou polovinou domu.
Odpovědět
Profilova fotka
@azsinanecovzpomenu Na dálku nic víc říct nedokážu. Zkuste nainstalit ten program do mobilu a popsat výsledky. Nebo si alespoň zavoláme co se děje a proč. Nejlepší a nejhorší případ jsem uvedl ( liší se 120 násobně). Samozřejmě dokážeme i vypočítat o 5 cm zvýšené pódium, kde se mohou sportovně zničit i dospělí. Patra na spaní 8m2 nosnosti cca 5 tun mám vysoká 8 cm. Musíte navrhnout co dál...
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Teď nerozumím, jedná se o podlahu nebo strop. Pokud o skladbu podlahy tak nejlépe udělat sondu.
Odpovědět
Zkusím ten test zítra at neděsím sousedy. A jedna se prakticky o oboji. Strop i podlahu. Jsme sice prizemi a pod nami z poloviny sklep,ale nad námi sousede, kteří od nás slyší hodně zvuku plus se jim ovse otřásá, ikdyz chodíme, protože máme asi moc dupavou chůzi. Chtela bych zabranit obojimu. Prostě, aby o nás nevěděli. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?