Bungalov - kolik šárů cihel nad překladem?

Ahoj všem stavitelům, v současné době vyzdívám hrubou stavbu z pálené cihly, máme nějakých 8 šárů cihel a pomalu a jistě začínám přemýšlet jakou výšku zvolit nad předklady oken. V projektu mám šárů 10 + věnec. Celková výška tedy 2,75, vnitřní výška 2,60 a stropy zavěšené sádrokartonové, střešní konstrukce vazníková. Najde se tady někdo kdo to má stejně udělané a má nějaké fota abych si dokázal představit výšku nadezdívky? Ve finále chci dělat podbití z OSB desek a dát do fasády, výšku podbití bych si představoval tak kolem 20cm. Nemyslíte, že by nad okenním překladem měl být ještě jeden šár cihel a až potom věnec? Nebo dá se tento problém řešit pozednicí apod. způsobem? Zkušenějším děkuji za každou radu, případné foto uvítám. Díky všem a ať se díla daří ;-)
Odpovědět
Střecha valbová a přesah vazníků 80cm ;-)
Odpovědět
to máš teda nějakej divnej projekt... kde máš hrubou skladbu podlahy? zavěšenej podhled? kolik svěšenej? abys tam nakonec nemusel nastěhovat trpaslíky... :-D
Odpovědět
@milanor možná blbá otázka, počítáte tam i podlahy? Myslím eps + beton+krytina? Taky stavím bungalov a budu mit 12 šárů plus věnec
Odpovědět
Jsem laik a možná to píši polopatě, ale výšky jsem psal od nuly, tedy finální výšky podlahy, na skladbu podlahy v obytné části mám nějakých 22cm na podlahu v garáži 15cm ( svažitý pozemek )
Odpovědět
Jde mi čistě o tento rozměr
Odpovědět
Nechci mít okna takto "utopená" a zároveň nechci mít moc nadezděno, takže čím více se blížím v překladům tím více přemýšlím zda jít podle projektu do "pouze" překladu a věnce nebo překladu, šáru a věnce.
Odpovědět
Profilova fotka
Nad okna jsme dali 12,5 cm překlady a 30cm věnec. Takže až se udělá podbití, mělo by zbýt nad oknem cca 40cm
Odpovědět
nějakých... ajeje, neznám cihlu co má nějakých 22cm výšku a jako z garáže budeš mít schod? máš vůbec řez domem? pohledy? tam jsou snad koty ne?
Odpovědět
tam je víc faktorů, jak chceš vysoký okna? jak chceš spodní hranu nadpraží (doporučuju min 2100, ale lépe 2200mm), jak světlou výšku místnosti
Odpovědět
a vůbec, výška parapetu okna, výška 0 oproti terénu atd, a navíc skladba podlahy, garáž jiná? to bude schod? nebo je deska dvojurovnová? jako na tohle maj být pohledy s vyznačením původního terénu a nového terénu atd atd
Odpovědět
Profilova fotka
Tak snad stavíte podle projektu a ne od oka, všechny rozměry jsou dané, nemůžete si jen tak nadezdít, protože se vám to zdá nízké :-|
Odpovědět
Všechny tyto věci beru v úvahu, nejsem úplný kokot ju? Cihla 25 samozřejmě, do podlahy počítám 8 +8 cm polystyren, kolik vyjde podlahovka + beton + finální podlaha zatím netuším, ale to 25 se vejdu, jestli to bude 23, 24 nebo celých 25 zatím nevím. Všechny podklady pro stavbu samozřejmě mám, akorát si nedokáži představit finální podobu venkovních podhledů a případně jejich maximální výšku při skladbě jak je danná, což je překlad 238 a věnec 248. Deska je v jedné rovině, pouze se bude lišit výška betonu a světlá vnitřní výška která bude v garáži vyšší. Zbytek se doladí venkovními úpravami. Klasická okna 1400, francouzký 2250 stejně jako portál, všechny překlady v jedné výšce. Cihla 42,5 (Ecoton) takže pokud jsem dobře pochopil pojem nadpraží tak oněch 2200mm by neměl být problém.
Odpovědět
Článek se načítá
Výška vnitřního parapetu u klasických oken nějakých 86cm od podlahy (od nuly)
Odpovědět
@zuzankadui Ano stavím podle projektu, 3D pohledy apod. kraviny ale nemám. Koukám že jsem měl dát spíše téma pošlete foto svého bungalovu a měl bych jasno asi daleko dříve 8-)
Odpovědět
já ti doporučuju udělej si model tak 1:10, jinak nebudeš mít jasnou představu jak to bude vypadat :-D
Odpovědět
Tak tomu se říká rada nad zlato, děkuji jdu na to. Takže asi bych začal od začátku a poprosil ty kteří mají již dostaveno, maji valbovou střechu, sklon 22st.,místo palubek osb bednění a klasicky výškově umístěná okna v cca. standardních rozměrech, nechť by nebyli tak ochotní a neposlali mi foto svého baráčku. Předem moc děkuji.
Odpovědět
a kolik ti to vychází podle řezu co máš? výška mezi nadpražím a spodní hranou podbití?
Odpovědět
Mám nad překlady jeden sar, plus věnec. Jelikož mám izolaci stropu 35 cm, plus podhled. Výška 2,65m a skladba podlahy 25 cm ..
Odpovědět
@milanor Měli jsme to v plánu, nebo spíše v projektu jako vy, ale nakonec jsem dal na překlady ještě jeden řádek cihel, protože se nám ty okna nelíbila na obrázkach. Podlaha 25 cm, světla výška 2,55 m. Pod vaznikama 16 cm vaty, mezi vaznikama 12 cm a nad vaznikama 10 cm. Jsem rád, že jsme to vymysleli takto.
Odpovědět
@milanor většinou co jsem tady narazil, tak se to pravé píše ještě před finální podlahou :-). A finální podlaha se dopocitava.
Odpovědět
@milanor Řešil jsem úplně stejnou věc, všechny možnosti (různá výška oken a tedy "odskok" od stropu) jsem si "nakreslil" v excelu tak, jak to bude vypadat v místnosti (to bylo důležitější pro mě, než jak to bude vypadat z venku) a pak ještě v reálu jsem si prostě natáhl dlouhou vodováhu v jednotlivých výškách jakože konec okna a podle toho, co se nám líbilo, jsme zdili ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?